Grădinărit în funcție de fazele lunii: magia unui obicei misterios

Dacă ai cules vreodată mazăre proaspătă chiar din grădină și ai simțit consistența crocantă a boabelor sau dacă ai adunat zmeură sub zumzetul albinelor, atunci înseamnă că ai avut ocazia să te lași vrăjit/ă de magia grădinăritului. Experții grădinari știu cum să realizeze acea relație dintre sămânță și pământ, astfel încât să se dezvolte o plantă sănătoasă. Dar ei mai știu ceva: că așa cum ploaia și soarele influențează culturile din grădină, și lumina lunii posedă o anumită influență asupra acestora. Grădinărit în funcție de fazele lunii? Desigur, este un trend tot mai des întâlnit printre cei care vor să colaboreze cu Mama-Natură pentru a obține o grădină mai rodnică. Chiar dacă această tehnică de grădinărit a reintrat recent în tendințe, ea nu este nouă. De altfel, numeroase culturi și civilizații au practicat-o încă din cele mai vechi timpuri.

Ce înseamnă grădinărit în funcție de fazele lunii?

Dacă încă ești novice în arta grădinăritului, probabil că te întrebi ce reprezintă această tehnică și ce legătură are luna cu efortul de a avea o grădină mai sănătoasă și mai productivă.

Grădinăritul în funcție de lună sau grădinăritul în funcție de fazele lunii ia în calcul modul în care fazele lunii influențează dezvoltarea plantelor. Tehnica este foarte simplă:

  • Plantezi fructe, legume, plante anuale și alte plante cu fructe în timpul fazelor lunii care încep de la luna nouă și țin până la luna plină;
  • Plantezi plante perene, plante cu bulbi și legume rădăcinoase în fazele de declin: interval care începe din ziua următoare fazei de lună plină și durează până în ziua în care luna va fi din nou așa.

Află cum se realizează grădinăritul în funcție de fazele lunii, dar mai întâi descoperă istoria acestei tehnici.

Grădinărit în funcție de fazele lunii: scurt istoric

Nu este nimic mai încântător decât să stai în lumina lunii pline și să ai impresia că este atât de aproape de tine, încât parcă o poți lua în mână. Luna a fost dintotdeauna învăluită în mister și a ocupat un loc privilegiat atât în vremurile vechi, cât și pentru civilizațiile mai moderne.

Grădinăritul în funcție de lună a jucat un rol important, ajutându-ne să ne dăm seama când este mai bine să plantăm și să recoltăm. Civilizațiile Egiptului Antic, care aveau culturi agricole în solul fertil din Delta Nilului, dar și mayașii din America Centrală, ce aveau grădini pentru care utilizau multă apă, aveau grijă să țină seama de fazele lunii în privința recoltelor.

Practicile ayurvedice încurajează realizarea unui echilibru între elemente, acordând multă atenție interacțiunii dintre pământ, soare, apă și aer. În cadrul Ayurveda, grădinăritul și cultivarea plantelor în genere sunt privite ca acte de reverență față de natură. Oare ce modalitate este mai potrivită pentru a te conecta cu ritmurile naturii decât să plantezi raportându-te la fazele lunii?

Începuturile moderne ale grădinăritului în funcție de fazele lunii sunt în jurul anului 1920, prin intermediul lui Rudolf Steiner. Acesta a fost un filozof austriac care a susținut de mai multe ori ideea potrivit căreia soarele, planetele și stelele influențează flora și fauna. După el au urmat și alte persoane care au încercat să vadă cum fazele lunii influențează dezvoltarea plantelor și aroma lor.

Chiar dacă nu se poate vorbi despre dovezi științifice foarte clare care să demonstreze de ce grădinăritul în funcție de fazele lunii funcționează, există numeroase dovezi anecdotice în acest sens. Poate că știința are nevoie doar de un răgaz pentru a aduce în prim-plan o metodă care s-a dovedit utilă din vremurile îndepărtate și care i-a ajutat pe oameni să supraviețuiască.

Cum poate luna să influențeze grădinăritul?

Chiar dacă luna pare să aibă propria sa sursă de strălucire, în realitate lucrurile nu stau așa. Strălucirea pe care o vedem este de fapt rezultatul luminii soarelui ce se reflectă pe suprafața lunii.

Cantitatea de lumină a lunii ce se reflectă spre Pământ în timpul diferitelor faze influențează creșterea plantelor. Spre exemplu, în fazele de creștere, luna le stimulează dezvoltarea. De aceea, se creează impresia că plantele cresc peste noapte, având noi frunze și flori. În schimb, în fazele de descreștere, ritmul de dezvoltare mai stagnează și este momentul în care sunt favorizate rădăcinile. Din acest motiv, este binevenită plantarea de rădăcinoase și de plante cu bulbi.

Pe măsură ce luna realizează o orbită în jurul Pământului, se naște o forță gravitațională responsabilă pentru creșterea și descreșterea mareelor. Aceeași forță invizibilă stimulează și creșterea nivelului de umezeală din sol, ceea ce ajută la dezvoltarea plantelor. Când luna e în creștere, apa din pământ este împinsă mai aproape de suprafață, aducând mai multă umiditate. În aceste condiții, semințele germinează mai repede și devin mai robuste.

Grădinărit în funcție de fazele lunii: oare dă rezultate?

Civilizațiile străvechi erau în armonie cu natura și înțelegeau faptul că recoltele lor depindeau de cer și de Pământ. În vremurile actuale, grădinarii au început să țină iar seama de asemenea practici. Prin cercetări și experimente din lumea întreagă, am aflat că germinarea plantelor, creșterea și recoltarea lor este influențată de fazele lunii. Iată care fază a lunii este cea mai bună pentru plantat și care este cea mai bună pentru recoltare.

Care fază a lunii este cea mai bună pentru plantat?

Luna are patru faze principale, fiecare dintre ele durând aproximativ șapte zile, iar ciclul lunar complet durează cam 29 de zile. Fiecare dintre faze influențează grădinăritul în diverse moduri. Pe parcursul unei luni există zile mai potrivite pentru a planta diferite plante, dar și zile mai potrivite pentru a recolta, pentru a tăia, pentru a adăuga fertilizatori sau pentru a curăța grădina.

Luna Nouă și fazele de creștere

Prima fază este luna nouă, aceasta având loc când luna se află între soare și Pământ. Suprafața ei este întunecată întrucât lumina soarelui strălucește pe acea parte a ei care nu este cu fața spre Pământ.

În timpul fazelor de creștere, luna se mărește și devine tot mai vizibilă. Este cea mai bună perioadă pentru a planta fructe și legume precum roșiile, mazărea, ardeii grași, pepenii, dovleceii sau dovleac. De asemenea, este o perioadă adecvată și pentru a planta busuioc sau mentă. Nu în ultimul rând, este un interval foarte potrivit pentru a te ocupa de tăierea plantelor și pentru a utiliza fertilizatori în formă lichidă.

Luna plină și fazele de descreștere

Luna plină este faza în care luna se află în partea opusă a Pământului față de soare, permițând ca toată suprafața ei să fie luminată. Lumina soarelui se întâlnește cu suprafața lunii și așa se produce acea lumină foarte strălucitoare. Descreșterea lunii începe după această etapă. Porțiunea iluminată a lunii se micșorează, dăruindu-ne mai puțină strălucire noaptea.

După luna plină se produce o nouă energie, care se îndepărtează însă de la frunze și flori. Astfel, urmează stimularea dezvoltării plantelor de la rădăcină. Din acest motiv, descreșterea lunii este o perioadă propice pentru plantarea morcovilor, a cartofilor, a sfeclei, a napilor, a plantelor cu bulbi și a florilor perene. În plus, este numai bine să plantezi ghimbir sau usturoi.

Este ideal să recoltezi legumele imediat după luna plină. Grădinarii care țin cont de fazele lunii știu că procedând așa legumele pot rezista mai mult timp. Dacă ai de recoltat diverse ierburi, este adecvat să le aduni în ultima fază a lunii în descreștere. Atunci este perioada în care apa se scurge de la rădăcină, iar plantele sunt mai ușor de uscat. În același timp, fazele de descreștere sunt potrivite pentru a lua butași pentru o plantă și pentru a îmbunătăți calitatea solului prin fertilizare, prin plivit sau prin mulcire (folosirea unor materiale anorganice sau organice pentru acoperirea solului dintr-o grădină).

Grădinărit în funcție de fazele lunii: o tradiție străveche

În cadrul ORGANIC INDIA se utilizează și grădinăritul în funcție de fazele lunii, ca parte a practicilor străvechi de agricultură regenerativă. Pentru fiecare recoltă se lucrează în armonie cu ritmurile naturii pentru a se îmbunătăți asigurarea de nutrienți pentru plante.

Plantarea și îngrijirea în concordanță cu fazele de lunii este doar o parte din efortul de îndeplinire a misiunii de a asigura un trai mai sănătos și mai conștient.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness