Într-o lume plină de dulceață, ceea ce trebuie să gestionăm cu cea mai mare grijă este chiar dulceața vieții. Este timpul să reflectăm și să conștientizăm pandemia tăcută a vremurilor noastre: diabetul. În Europa 1 din 11 adulți are diabet, iar în România 1 din 12 adulți. În 2019 erau cu 41% mai multe cazuri decât în 2012, iar în 2021,România a înregistrat un număr record de cazuri de diabet diagnosticate: circa 1,5 milioane de cazuri, 83,9% din totalul cazurilor raportate, fiind de diabet zaharat de tip 2. Să aflăm despre diabet cât este de periculos și cum poate fi abordat și din punct de vedere holistic pentru a-l ține sub control și a duce o viață normală și sănătoasă.
Despre diabet
Diabetul este o boală cronică ce afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. Se caracterizează prin niveluri crescute de glucoză (zahăr) în sânge.
Există două tipuri principale de diabet, fiecare având cauze și mecanisme diferite: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2.
Diabet de tip 1
Această formă de diabet apare atunci când sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta producătoare de insulină din pancreas. Fără insulină, organismul nu poate regla eficient glicemia. Este cel mai întâlnit la copii și persoane tinere și este cauzat de factori genetici.
Diabet de tip 2
În cazul acestui tip de diabet, organismul nu produce suficientă insulină sau celulele devin rezistente la insulina produsă. Rezistența la insulină împiedică celulele să utilizeze eficient glucoza. Este cel mai întâlnit la adulții de peste 40 de ani și este cauzat mai ales de stilul de viață nepotrivit.
Despre diabet și cum afectează organismul
Ambele tipuri de diabet au ca rezultat niveluri crescute de zahăr în sânge (hiperglicemie). În timp, nivelul ridicat de glucoză din sânge poate afecta diferite organe și țesuturi. Diabetul poate avea efecte nocive asupra mai multor organe și sisteme, precum:
- Sistemul cardiovascular – Despre diabet se știe că poate crește riscul de boli cardiovasculare. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora vasele de sânge și pot contribui la dezvoltarea aterosclerozei, o afecțiune în care arterele se îngustează și se întăresc, ducând la boli de inimă și accident vascular cerebral.
- Rinichii – Diabetul poate deteriora vasele mici de sânge de la nivelul rinichilor, ducând la nefropatie diabetică. În timp, acest lucru poate duce la insuficiență renală.
- Ficatul – Rezistența la insulină joacă un rol cheie în acumularea de grăsimi în ficat. În timp, aceasta poate evolua către afecțiuni mai severe, cum ar fi steatohepatita non-alcoolică (NASH), fibroza și ciroza.
- Ochii – Diabetul poate provoca retinopatie diabetică, o boală în care nivelurile crescute de zahăr afectează vasele de sânge din retină, ducând la probleme de vedere și chiar la orbire, dacă retinopatia nu este tratată.
- Sistemul nervos – Neuropatia diabetică este o complicație frecventă, în care nivelurile ridicate de zahăr din sânge afectează nervii, ducând la durere, furnicături și amorțeală. Leziunile nervoase pot provoca, de asemenea, probleme cu digestia, controlul vezicii urinare și funcția sexuală.
- Sistemul imunitar – Diabetul poate slăbi sistemul imunitar, crescând susceptibilitatea la infecții. Rănile și leziunile se vindecă mai greu și există un risc crescut de infecții ale pielii.
Pe lângă aceste complicații, diabetul reduce energia și vitalitatea generală, esențiale pentru a trăi o viață productivă și fericită.
Există mai măsuri pe care le poți lua pentru a gestiona eficient glicemia, inclusiv:
- Adoptarea unei diete sănătoase, cu conținut glicemic scăzut și conținut ridicat de fibre, consumul unor alimente organice întregi, neprocesate
- Program zilnic de exerciții fizice
- Administrarea medicației recomandate, conform prescripției medicului
- Restricționarea ”fereastrei de mâncare”: practicarea postului intermitent sau a dietei la ore fixe poate ajuta la restabilirea sensibilității organismului la insulină.
- Creșterea porției de alimente amare și astringente, cum ar fi karela sau tărtăcuța amară, gulab jamun și legume cu frunze verzi, cum ar fi schinduf, spanac, varză, amarant
Despre diabet și perspectiva de vindecare holistică
Medicina holistică, așa cum sugerează denumirea ei, presupune o abordare cuprinzătoare pentru atingerea bunăstării. Spre deosebire de medicina occidentală, care abordează adesea doar simptomele unei boli, Ayurveda analizează rădăcina, cauzele bolii. Întemeiată pe o legătură profundă cu natura, Ayurveda vizează armonizarea dezechilibrelor individuale și, în acest sens, medicina ayurvedică a identificat numeroase ierburi și plante cu potențialul de a regla nivelul zahărului din sânge.
Inspirată de principiile Ayurveda, Organic India valorifică puterea plantelor medicinale pentru a crea suplimente precum Sugar Balance (Balanța Zahărului), Scortișoară și Weight Balance (Balanța greutății), care reprezintă o abordare holistică pentru gestionarea diabetului și menținerea dulceții vieții.
Îndulcitorul natural Stevia de la Organic India: îmblânzirea Bestiei de Zahăr
Diabetul pare adesea o luptă împotriva unei fiare necruțătoare. ORGANIC INDIA Îndulcitor Natural Stevie nu contribuie la creșterea glicemiei. Este un produs natural pe bază de extract de Stevie organica, obținut pe bazăa de soluție apoasă, la temperatură scăzută, fără folosirea substanțelor chimice. Nu conține organisme modificate genetic, toxine, chimicale și conservanți și este sigur pentru utilizarea zilnică.
Scorțișoară organică din India: condimentul dulce al bunăstării
Scorțișoara, un condiment cald și aromat, nu înseamnă doar să adaugi aromă hranei. Scorțișoara organică ORGANIC INDIA, provenită din scoarța copacilor Cinnamomum zeylanicum este bogată în antioxidanți și flavonoide. Promovează un metabolism sănătos, îmbunătățește apetitul și digestia, ajută la menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge și întărește imunitatea. O plantă puternică, scorțișoara oferă, de asemenea, o multitudine de alte beneficii, inclusiv scăderea nivelului de colesterol la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și protejarea organismului de daune oxidative.
Neem: Antidotul zahărului
Inflamația cronică și stresul oxidativ sunt asociate cu apariția și progresia unor complicații legate de diabet. Neem este o plantă străveche, folosită în medicina ayurvedică de secole pentru purificarea pielii și a sângelui, menținerea sănătății orale, precum și pentru creșterea sensibilității la insulină. Bogat în compuși naturali, inclusiv antioxidanți, flavonoide, glicozide și triterpenoide, Neem ajută la controlul creșterilor excesive de glucoză în sânge, menținând nivelul sanguin de zahăr stabil. În general, diabetul crește vulnerabilitatea la infecții și paraziți; proprietățile antiseptice puternice și de stimulare a sistemului imunitar ale produsului Neem ajută la dezvoltarea rezistenței organismului la candida și paraziți, reduc riscul de episoade hiperglicemice acute și cronice și promovează sănătatea generală a organismului.
Balanța Greutății de la Organic India: o călătorie către sănătate
Gestionarea greutății este un aspect important în îngrijirea diabetului. Excesul de greutate și obezitatea pot exacerba boala, de aceea menținerea unei greutăți sănătoase este esențială. Wt-Balance de la ORGANIC INDIA este îmbogățit cu ierburi precum Bhumyamalaki, Guduchi și Amalaki și ajută la stimularea unui metabolism sănătos, la reducerea absorbției carbohidraților, reducerea efectelor dăunătoare ale stresului și întărește funcția imunitară, promovând astfel sănătatea generală.
Dulceața unei vieți echilibrate
Într-o lume care celebrează dulceața, aceste ierburi sunt o dovadă putrenică a faptului că adevărata dulceață stă în echilibru.
Oferind o abordare holistică în gestionarea diabetului diabetului, produsele de la ORGANIC INDIA nu vizează doar reglarea nivelului de zahăr, ci asigurarea bunăstării generale a persoanelor. Acestea ne amintesc că nu este importantă numai gestionarea simptomelor; scopul este de a sărbători dulceața vieții, hrănindu-ne corpurile, protejându-le de rău și găsind echilibrului în mijlocul haosului.