Iarna este anotimpul Kapha: cum se adaptează Doshele

Ayurveda este unul dintre cele mai vechi sisteme de îngrijire a sănătății din lume și se bazează pe sistemul „doshelor”- trei tipuri de energii universale care se aplică organismului și minții umane, dar și lumii naturale, incluzând vremea. Doshele includ numitele Kapha, Pitta și Vata și, pe măsură ce se avansează mai mult în iarnă, vom părăsi dosha Vata caracteristică toamnei pentru a cunoaște calitățile sezoniere ale Kaphei.

Înțelepciunea ayurvedică ne spune că, pe măsură ce iarna se apropie, este de ajutor să-ți știi dosha pentru a te putea pregăti pentru ea. Adaptarea vine însoțită atât de consumarea unor alimente care să aducă echilibru, cât și de hrănirea minții și de ajustarea unor obiceiuri.

Caracteristicile Iernii

Dr.Vasant Lad, autor și expert în Ayurveda, a scris: „Iarna, cerul este adesea înnorat și gri, vremea este rece, umedă și apăsătoare, iar viața, chiar și în orașe, se desfășoară într-un ritm mai lent. Bine ați venit în sezonul Kapha. Când sunt în echilibru, resursele Kaphei asigură forță, vigoare și stabilitate atât pentru corp, cât și pentru suflet. Această energie subtilă este responsabilă cu lubrifierea articulațiilor, cu catifelarea pielii și menținerea imunității. Însă dacă este în exces, poate conduce la îngreunare, la boli legate de mucus, la acumularea excesivă a kilogramelor în plus și la emoții negative precum atașamentul obsesiv, invidia și lăcomia”.

Alimentația de iarnă

Ayurveda leagă imunitatea de digestie. O digestie puternică duce la un sistem imunitar sănătos. În timpul sezonului de iarnă al Kaphei, să consumăm apă caldă/fierbinte și să  utilizăm plante care ajută digestia, precum ghimbirul, cuminul, coriandrul, cardamomul și scorțișoara ne va îmbunătăți imunitatea. Dr. Vara și alți practicieni spun că un pahar de vin roșu cald iarna poate să ofere confort fizic și mental, mai ales dacă este în combinație cu scorțișoara, cu cardamomul, cu cuișoarele, cu ghimbirul, cu feniculul, cu nucșoara și cu piperul negru.

Pentru că apetitul este mai accentuat iarna, corpul cere adesea mai multe proteine și acestea pot fi asigurate consumând fasole boabe, tofu sau ouă, dar și pui, curcan și pește pentru cei care nu sunt vegetarieni. Dr.Lad spunea că a bea puțin vin sec la masă stimulează digestia, crește apetitul și intensifică circulația sanguină. Este cel mai bine să se evite băuturile reci (care dăunează Kaphei și Vatei) și să se ingereze apă caldă, ceai și, ocazional, cacao caldă sau chai.

Doshe diferite, nevoi diferite

Fiecare dintre doshe are nevoi diferite pentru iarnă pentru că fiecare este influențată în felul ei de condițiile vremii. Tipul Vata este susceptibil să simtă că îi este frig și să fie deranjat de iarnă. Kapha sunt predispuse la congestie și stagnare în minte și corp. Persoanele Pitta tind să se descurce bine, mai ales la începutul iernii, întrucât aceasta le ajută să-și domolească focul natural, interior. Dar când oricare dintre doshe este în dezechilibru și înfruntă doshele schimbătoare ale vremii, atunci persoana respectivă nu se va simți în largul ei.

Deși meditația este o practică de fiecare zi care se bazează pe un corp sănătos, pe o minte și pe un spirit sănătoase, ea ar trebui adaptată în timpul lunilor de iarnă. Yoga este o opțiune din acest punct de vedere și anumiți experți recomandă practicarea ei pentru a ne încălzi trupul, pentru a ne îmbunătăți circulația sângelui și pentru a ne revigora anumite părți ale corpului.

Kapha

Deși pare logic ca dosha aceasta să se simtă bine în anotimpul ei, acest lucru nu e neapărat obligatoriu, având în vedere că poate să intervină și excesul, ceea ce va aduce Kapha în dezechilibru. Antidotul este să se păstreze caldă, activă și să se hrănească bine. Tipul Kapha tinde către stagnare, așa că se facă mișcare este recomandat. Persoanele Kapha ar trebui să poarte culori strălucitoare, luminoase în această perioadă și să miroasă arome precum eucaliptul, salvia și rozmarinul. Pentru a stimula circulația sângelui, poate fi de folos și să se utilizeze uleiuri revigorante precum Abhy sau uleiuri cu arome calde, stimulante. Un masaj uscat, efectuat zilnic (Garshana) este și el de folos.

Cu privire la dietă, tipologiilor Kapha le este cel mai bine evitând alimentele dulci și reci. De exemplu, înghețata sau smoothie-urile reci nu sunt o idee bună. Mirodenii revigorante, care încălzesc, sunt ideale, atâta timp cât este limitat consumul de sare, care poate duce la o mai mare retenție de apă.

Pitta

Tipurile Pitta sunt legate atât de elementul foc, cât și de apă. Ele tind să fie orientate spre succes, sunt energice, agere și au o mare capacitate de a-și asigura echilibrul și starea de bine. Când se află în dezechilibru, se confruntă mai ales cu tulburări digestive. Și, potrivit experților în Ayurveda de la „Art of Living Retreat Center” din Carolina de Nord, un dezechilibru „se va manifesta în special prin furie, iritabilitate, nemulțumire generală, arsuri digestive și inflamație. Pitta poate ajunge în echilibru când nu se odihnește suficient sau când consumă alimente condimentate”.

În timpul iernii, Pitta se vor simți bine evitând alimentele cu gust pătrunzător, sărate sau acre. Să se consume mai puține fructe acre, precum grapefruit, poate fi de ajutor. În schimb, ar trebui să încerce fructe precum mango, ananas, struguri și pepeni. Cel mai bine este ca legume precum roșiile, ceapa sau ardeii iuți să fie ocolite. De asemenea, alimentele răcoritoare par să fie cele mai adecvate, printre ele aflându-se castraveții, fasolea verde, cartofii, conopida și broccoli. Asezonarea cu condimente precum cuișoare, cilantro, cardamom și fenicul este recomandată. Lactatele precum untul sau laptele pot echilibra căldura Pittei.

Vata

Tipurile Vata tind să fie suple și ușoare ca aerul în spirit și minte. Vata este îmbrățișarea mișcării, dar aceasta este restricționată în lunile de iarnă. De aceea, este vremea potrivită pentru a petrece timpul la căldură, în interior, alături de o carte bună și cufundându-ne mai profund în rutina zilnică de meditație. Aceste activități ocupă mintea Vatei de la ceea ce i-ar putea fi dăunător timp de câteva luni. Deși dosha Vata poate fi alinată cu ajutorul gustului dulce, acru și sărat, anotimpul Kaphei presupune adesea unele schimbări. Leo Carver, instructor de stil de viață ayurvedic la „Chopra Center”, a spus: „Gusturile care împacă Vata pot accentua Kapha”. Cea mai bună abordare este concentrarea pe plante și alimente care să aibă gusturi diferite, duale, menite să împiedice agravarea naturii tale Vata, în timp ce echilibrează efectele mediului Kapha. Plante și condimente potrivite includ: muștar, cardamom, lemn-dulce, usturoi și ghimbir.

Frumusețea și înțelepciunea Ayurvedei ne arată că toți suntem parte a unui sistem singular al conștiinței. Mintea și corpul interacționează cu fluxul naturii și cu anotimpurile. Când îți vei înțelege Dosha, dar și mediul acesteia, vei putea să-ți ajuți trupul și mintea să se mențină în starea  de echilibru.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness