Pe vremea când Siddhartha, prințul care a devenit Buddha, era copil, tatăl său a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l proteja de boală, de îmbătrânire și de moarte. Dacă Siddhartha ar fi putut să evite realitățile negative ale vieții, gândea regele, atunci ar fi putut rămâne mai degrabă un luptător devotat decât să urmeze calea autoreflecției. În cadrul acestei legende, Siddhartha ar fi descoperit faptul că tatăl său încerca să îl țină ascuns și din acest motiv ar fi apărut dorința sa de a trece de limitele corpului fizic către ceva mult mai profund. Printre alte lucruri, prințul și-a dat seama că îmbătrânirea este parte din ciclul vieții. Pentru mulți dintre noi, acest adevăr este incomod, dar cu ajutorul introspecției, alături de plantele versatile adaptogene indiene, putem îmbătrâni sănătoși și putem să ne bucurăm de toate beneficiile ce decurg din faptul că ne aflăm în această etapă a vieții.
Satguru Sivaya Subramuniyaswami, fondator al „Hinduism Today” („Hinduismul Astăzi”), a scris că există legi universale ce întăresc forța vieții pe măsură ce îmbătrânirea își urmează parcursul firesc. El ne sfătuiește să avem grijă de corpul nostru și să avem în vedere că acesta știe în mod natural de ce are nevoie. Ascultă-i mesajele, răspunde-le în mod corect și pozitiv și găsește specialistul care să te ajute să înțelegi cum să gestionezi transformările prin care care corpul tău va trece. Trupul nu este veșnic, scria Subramuniyaswami, dar este singurul pe care îl ai, așa că procedează cum este cel mai bine pentru a-l putea folosi. Înțelepciunea și cunoștințele unei persoane în vârstă, născute din experiență, pot fi transmise următoarelor generații, mai ales dacă persoana respectivă se află într-o stare de sănătate bună.
Reducerea stresului pentru diminuarea procesului de îmbătrânire
Fără îndoială că una dintre principalele cauze responsabile pentru îmbătrânirea prematură și pentru multe alte efecte negative este stresul. Dacă acesta este cronic, un proces ciclic se va dezvolta când anxietatea legată de îmbătrânire va determina stresul, iar acesta, la rândul său, conduce la accelerarea procesului de îmbătrânire și la tot ce derivă de aici. Stresul creează dezechilibrul unor hormoni importanți, precum adrenalina și cortizolul, ceea ce determină inflamație, creșterea cantității de radicali liberi (subtanțe ce reduc oxigenul) și chiar probleme de sănătate specifice persoanelor în vârstă.
Lissa Rankin, doctor în științe medicale, care predă tehnici de relaxare mentală pentru o sănătate mai bună, a afirmat că procesele naturale de auto-refacere ale corpului au nevoie de relaxare pentru a funcționa. Mai mult decât atât, indiferent de vârsta pe care o ai, în momentul în care corpul tău se află în starea de a răspunde stresului, aceste mecanisme sunt afectate. Modalități pentru relaxarea corpului includ afirmațiile, meditația, gândurile pozitive, interacțiunea socială sănătoasă, practicarea exercițiilor fizice, a unui hobby, recurgerea la anumite tipuri de distracție și, desigur, să te alimentezi cu iubire. În plus, alimentele pe care le consumi sunt un aspect important în privința încetinirii procesului de îmbătrânire.
Consumarea plantelor adaptogene pentru a gestiona stresul
Plantele adaptogene ajută corpul să reziste efectelor factorilor de stres- fie că sunt mentali, fizici, fie că sunt chimici sau biologici. De vreme ce aceste plante speciale pentru reducerea stresului sunt baza vindecării Ayurvedice, acum ele se bucură de o renaștere întrucât sunt recunoscute de oamenii de știință pentru componentele lor esențiale ce pot restabili homeostaza.
Bertrand Babinet, creator al abordării Bio-Funcțional Energetice de vindecare, a explicat faptul că homeostaza reprezintă abilitatea organismului de a-și echilibra stresul intern și extern. Când acesta este dezechilibrat, există o homeostază de tip negativ. Aceasta conduce la anumite simptome specifice, printre care oboseala, depresia și lipsa libidoului. Adaptogenii sunt de folos pentru restabilirea și menținerea homeostazei pozitive întrucât ne ajută să ne adaptăm schimbării, mai ales provocărilor aduse de îmbătrânire.
Deși există diferite tipuri de adaptogeni, unii dintre cei mai populari din cadrul Ayurveda sunt de ajutor întrucât reglează funcțiile celulare și pe cele ale sistemului imunitar, previn maladiile degenerative și sunt îndreptați spre anumite probleme de sănătate pentru a ne readuce organismul în starea de echilibru.
Plante adaptogene ce te ajută să dansezi
Există numeroase manifestări legate de îmbătrânire, dar printre cele mai firești se numără o pierdere a echilibrului, diminuarea auzului și a vederii, mai puțină energie, pierderea elasticității pielii, o mai mare predispoziție spre îmbolnăviri și diminuarea capacității mentale. Adaptogenii susțin tot organismul, inclusiv funcționarea minții, fiind de folos mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Ramura Ayurvedei cunoscută sub numele de rasayana (întinerire) se bazează pe menținerea unei bune sănătăți pe parcursul trecerii anilor, astfel încât să îmbătrânești cu grație. Acest lucru este posibil întrucât Ayurveda consideră că este mai bine să previi decât să tratezi pe viitor.
Printre plantele adaptogene Ayurvedice de top se află Guduchi sau Giloy, cunoscută pentru că revigorează țesuturile pielii și pentru că ameliorează afecțiunile dermatologice grație proprietăților ei antiinflamatorii, Guggulu, Brahmi (Centella), Amalaki (Amla), Turmeric și Ashwagandha.
Triphala este una dintre cele mai folosite plante rasayana din cadrul vindecării de tip Ayurvedic, fiind combinație între trei fructe regăsite pe subcontinentul indian: Haritaki, Bibhitaki și Amla. În medicina tradițională indiană, Triphala are o istorie îndelungată în ceea ce privește prevenția bolilor și ameliorarea unor simptome precum constipația, uscăciunea excesivă și inflamația- toate sunt comune în rândul populației îmbătrânite și sunt determinate de intensificarea Vata.
Întrucât este vorba despre o reducere a cantității de acid pe măsură ce înaintăm în vârstă, există și mai puține particule de hrană ce pot fi descompuse de stomac pentru a asigura nutriție celulelor din organism. De aceea, corpul poate duce lipsă de nutrienți, chiar dacă mănânci bine. Iată de ce beneficiile Triphala sunt atât de semnificative- purifică și susține întregul tract gastrointestinal, îmbunătățind digestia și procesul de eliminare, stimulând asimilarea de nurienți.
Să îmbătrânești este un proces natural, iar echilibrul este esențial
Procesul de îmbătrânire este natural, chiar dacă în culturile moderne există o tendință de concentrare asupra tinereții. Înțelepții Vedici leagă vârsta matură de înțelepciune, de respect, de onorarea vieții interioare și de privitul lumii cu alți ochi. Prin intermediul filozofiei izvorâte din echilibru, plantele adaptogene Ayurvedice ne permit să culegem roadele înaintării în vârstă cu o mai mare ușurință și având mai puține probleme de sănătate.