Îmblânzește tehnologia partea a III-a: Patru moduri de a evita capcanele Social Media

Cu 233 de milioane de utilizatori numai în SUA și peste 10 milioane de utilizatori in România este puțin probabil ca platforme precum Facebook sau Instagram să dispară curând. Iubim Social Media, dar oare și ele ne iubesc pe noi?

Este distractiv să intri în legătură cu vechii colegi de școală. Este extraordinar să poți să menții legătura cu membri ai familiei împrăștiați în toate colțurile Globului. Este satisfăcător să întâlnești persoane cu care ai interese comune. Dar conflictul poate să-și găsească locul chiar și în cele mai altruiste și inofensive conversații de grup. Social Media reprezintă o sabie cu două tăișuri.

Cum putem să ne bucurăm de ce are Social Media să ne ofere mai bun evitând situațiile în care să ne verificăm obsesiv conturile sau să ne luăm la ceartă cu persoane străine? Pur și simplu încercând să ne punem întrebările care trebuie.

Fă un pas în spate

În cadrul blog-ului „Girls Gone Strong”, Jaya Dixit a scris: „Din cauză că ești preocupată de impresia pe care o vei lăsa audienței tale este posibil ca alegerile tale să fie afectate, până când, la un moment dat, ajungi să nu mai iei micul-dejun și/sau nu mai împărtășești lucruri autentice întrucât acorzi prioritate percepțiilor altora asupra încrederii tale despre ceea ce este bine pentru tine”.

Ia-ți un răgaz pentru a analiza modul în care Social Media au impact asupra alegerilor și deciziilor tale. Să împărtășești evenimente și activități este perfect normal- să participi la evenimente și activități cu intenția de a face poze pentru Social Media va conferi o dimensiune ușor compulsivă vieții tale. Când ne întrebăm pe noi înșine de facem acest lucru, începem să înțelegem că probabil ne folosim de Social Media pentru a face față opiniei publice și pentru a câștiga aprobare. Realizăm că lăsăm Social Media să ne definească.

Să ne „trezim” cu Social Media înseamnă că luăm în calcul cum să ne folosim de ele pentru a ne compensa nesiguranțele. Ai un prieten pe Facebook care postează la nesfârșit poze cu el? Ce spune această tendință despre el? Să fii dominat de nesiguranță nu îți va rezolva nesiguranța- iar anxietatea este produsul îndoielii de sine. Nesiguranța ne răpește alegerea conștientă și propria suveranitate. Nu descoperim niciodată că de fapt suntem OK așa cum suntem.

Întrebări pe care să ți le pui

„Conturile mele de Social Media mă hrănesc?”

Dacă răspunsul nostru este „Bine, da, dar…” sau „Majoritatea timpului” sau „Uneori”, înseamnă că Social Media nu ne îmbogățesc viața, ci mai degrabă ne-o conduc. Privește obiectiv- Social Media, fără excepție, aduc valoare și bucurie vieții tale? Prin alegeri conștiente, poate-gândește-te la celebrarea momentelor precum nunțile și nașterile, descoperind  fapte de viață, participarea în comunitățile ce sunt legate cu interesele noastre- poate antrenamentul Crossfit? Caligrafie? Câini sau Pisici? Gătit și Rețete? Cărți?

Ce stare am când mă uit pe Social Media? Sunt fericit/ă? Anxios/anxioasă? Mânios/oasă? Binedispus?

Pentru anumite persoane, furia este de fapt o formă a divertismentului- pentru aceia care aleg să fie autosuverani, să aleagă în mod conștient, să-și managerieze atenția, nu atât de mult.

Când luăm în considerare cum ne fac rețelele de Social Media să ne simțim, putem începe să vedem unde conștiința noastră este deturnată în mod subit în subiecte și conversații care nu ne sunt de folos. Încercând să ne dăm seama cum ne simțim după ce apelăm la Social Media, începem să ne facem o idee asupra impactului lor asupra stării noastre de bine. Nimic mai puțin decât faptul că plăcerea și recompensa sunt un compromis.

„Sunt conștient/ă de  cât timp petrec cu Social Media?”

Încearcă să observi timp de o zi sau două de câte ori îți verifici conturile de Social Media. Dacă vedem că ne uităm pe telefoane și device-uri la ore regulate, Social Media ne guvernează viețile în moduri în care  nu realizăm.

Răspunsul este să avem programat un timp pentru Social Media și să alegem cât timp vrem să petrecem pe ele. Poate fi la 1 oră după muncă, dar este o idee bună să stăm departe de Social Media și de toate device-urile cu cel puțin 1 oră înainte de culcare.

„Intru în conflicte pe Social Media? Mă uit pe conținuturi care conduc la gânduri de neputință? De frustrare? De mânie?”

Ia în calcul unde vrei ca atenția și energia ta să ajungă. Te regăsești certându-te pe Social Media? Cum te-ai folosi de acea energie dacă ai putea să alegi în mod conștient unde să o investești? Și, mai important, ai schimbat vreodată punctele de vedere și părerile altcuiva dezbătându-le pe Social Media?

De fiecare dată cînd facem alegeri deliberate, conștiente, ne aducem înapoi energia, atenția și abilitatea de a avea grijă de noi și de a ne calma. Vezi unde te vor aduce aceste întrebări și vezi ce tip de schimbări, dacă vei face vreunele, ți-ar mai fi necesare în raport cu Social Media. Simte-te bine și fii fericit/ă!

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness