De vreme ce mintea este capabilă să rezolve tot felul de probleme pe parcursul zilei, este și capabilă să tot meargă și să interfereze astfel cu un somn odihnitor. Dacă îți dorești să petreci orele de odihnă în lumea viselor, avem câteva idei extraordinare pentru tine și să afli, astfel, cum să ai un somn bun.
Cum să ai un somn bun? Pune-ți la treabă adaptogenul preferat
Potrivit cercetărilor, suplimentele și alimentele adaptogene sunt modalități fantastice de a îmblânzi și de a calma mintea. Explicația se leagă de faptul că adaptogenii (plantele ce ajută la reducerea stresului) sunt benefici pentru organism întrucât acționează pe axa hipotalamus-glanda pituitară-glandele suprarenale, ce constituie principalul centru de răspuns la stres. Aceste trei glande reglează stresul, iar adaptogenii sprijină realizarea echilibrului în producerea de cortizol, un hormon ce este creat din cauza stresului.
Câteva dintre plantele adaptogene cunoscute în Ayurveda sunt Tulsi, Turmeric, Aswagandha și Gotu Kola. Tulsi susține un răspuns sănătos la stresul emoțional, fizic și de mediu; Aswagandha stimulează relaxarea minții și a trupului; Gotu Kola promovează un sistem nervos sănătos. Despre Turmeric s-a demonstrat că joacă un rol important în managementul inflamațiilor, calmând stările de anxietate și stimulând răspunsul sistemului imunitar.
Respiră
Exercițiile de respirație sunt practici străvechi. Indiferent de cultură, respirația este considerată un echivalent al vitalității; să respirăm profund este ceva rar în lumea noastră haotică. Din acest motiv, este de ajutor să practici tehnici menite să te ajute să-ți umpli plămânii cu aer ce relaxează, ce contribuie la detoxifiere și regenerează corpul și numeroasele sale celule. Arlin Cuncic, autor al „7 Weeks to Reduce Anxiety”, scrie că exercițiile de respirație reduc stresul și anxietatea și te ajută să te relaxezi când este timpul să mergi la culcare. Există numeroase metode de a respira pe care le poți practica, inclusiv pe cele ce includ vizualizare, mantre și concentrarea atenției pentru relaxarea fiecărei părți a corpului.
Una dintre cele mai vechi tehnici de respirație este Pranayama, binecunoscută yoghinilor de secole. Consultantul în domeniul îngrijirii naturale a sănătății și scriitorul Devi Gajendran din India, precizează că Pranayama îi solicită minții să se concentreze asupra fiecărui proces al respirației, insistând asupra faptului că această concentrare reprezintă relaxarea și vindecarea. Nu numai că Pranayama întărește, protejează și energizează diferite sistemele ale corpului, dar te poate conduce și spre conștientizarea sinelui. Respirația constituie un proces biologic, iar când respiri în deplină conștientizare și când acorzi atenție modului în care respirația curge și se integrează în corpul tău, se va întâmpla ceva minunat. Respirația ta se transformă dintr-un proces inconștient într-unul care invită conștient și inconștient ca susținătoarea vieții, prana, să pătrundă în trup.
Cum să ai un somn bun? Fă mișcare
Numeroase persoane cred că, dacă trupurile noastre sunt obosite, somnul va veni mai ușor. Din păcate, trăim într-o lume în care este ceva foarte comun să stai și să petreci numeroase ore în fața calculatorului sau a televizorului, ceea ce va duce la neglijarea nevoilor corpurilor noastre. Dar corpul trebui să facă mișcare pentru a fi sănătos; așa este el conceput.
Oamenii de știință de la „Northwestern University” spun că milioane de adulți ce suferă de insomnie ar putea să aducă îmbunătățiri în calitatea somnului lor prin intermediul efectuării regulate de exerciții fizice. Exercițiile de stimulare cardio ar putea fi suficiente pentru a te transforma dintr-o persoană care nu doarme bine în una care doarme bine și astfel să descoperi cum să ai un somn bun. Alte beneficii suplimentare sunt legate de diminuarea simptomelor depresiei, de a asigura mai multă vitalitate și de a diminua stările de somnolență de pe parcursul unei zile.
Și Yoga este extraordinară pentru promovarea unui somn sănătos. Instructorul Jeanie Manchester precizează că o combinație dintre mișcare și respirație activează sistemul nervos parasimpatic, ajutând la combaterea stresului. Există și practici de Yoga pe care le poți aplica înainte de culcare pentru a combate insomnia. Întrucât Yoga hrănește corpul și spiritul, o rutină de dinainte de culcare aere capacitatea de a relaxa musculatura, de a calma mintea, de a încuraja respirația profundă și de a te scăpa de orice tensiune din corp.
Obține confortul
Un motiv cunoscut pentru somnul de proastă calitate sunt durerile, inflamația și disconfortul. Dacă ești în căutarea unui echilibru, tehnicile de chiropractică, yoga, masajele, stretching-ul și Taiqi sunt de folos. Până și o baie fierbinte înainte de somn te poate ajuta din acest punct de vedere.
Asigură-te că în dormitor este întuneric
Cercetările raportate în cadrul „Institutului Național de Sănătate” au arătat că o cameră întunecoasă te poate ajuta să adormi mai bine noaptea, mai ales pentru că lasă melatonina să-și facă treaba. Creierul produce melatonină ca răspuns la întuneric, ajutând organizarea ritmurilor circadiene, Expunerea la lumină după lăsarea întunericului- chiar și dacă este vorba despre lumina de la tefonul mobil- poate bloca producerea melatoninei.
Cum să ai un somn bun? Apelează la puterea aromei
Tiffany Field, director al „Institului de Cercetare a Atingerii”, Facultatea de Medicină din cadrul Universității Miami, ne învață cum să avem un somn odihnitor. Field, specialist în pediatrie, a obținut numeroase soluții de relaxare după ce a studiat efectele băilor cu ulei de lavandă asupra mamelor și a bebelușilor. Mamele erau mai relaxate, zâmbeau și își atingeau mai mult copiii pe timpul băii, iar nou-născuții plângeau mai puțin și își petreceau mai mult timp în somnul profund. Nivelul de cortizol al tututor scăzuse semnificativ, iar rezultatele lui Field susțin cercetarea care arată proprietățile de relaxare și de inducere a somnului ale aromei de lavandă.
Uleiuri esențiale despre care se spune că promovează somnul le includ pe cel de portocală, de rădăcină de valeriană, de mușețel roman, de santal, de bergamotă, de ylang-ylang, de cedru, de Frankincense, de măghiran dulce și de iasomie. Uleiurile pot avea proprietăți sedative, anxiolitice, antidepresive, calmante, de încălzire, proprietăți antiinflamatorii și analgezice. Puțină experiență poate fi tot ce ai mai bun pentru a vedea ce ți se potrivește.
Somn ușor, vise plăcute!
O minte ocupată este unul dintre cele mai mari obstacole în calea somnului bun, de aceea relaxarea, diminuarea stresului, tehnicile de respirație, meditația, exercițiile fizice și cănile cu ceai liniștitor pot fi cele mai nimerite demersuri pentru a începe.
Sursă: organicindiausa.com