Mai mult decât o ceașcă de ceai

Mici ritualuri care pot schimba totul

Nu este nimic nou despre străvechiul ritual japonez al Ceremoniei Ceaiului, dar în traiul modern sunt adoptate rar ritualuri lungi, care sunt deprinse într-o viață întreagă. Având în vedere acest fapt, le putem adapta pe acestea rutinelor noastre zilnice pentru a reduce stresul și pentru a aduce puțin calm în viețile noastre.

Zenul ceaiului

Primele plante și semințe de ceai au ajuns în Japonia în timpul perioadei Nara, cam în anul 710. Ceaiul a devenit esențial în dieta și cultura japoneză, mai mult decât o face astăzi cafeaua. Ulterior, în anul 762, când un preot budist a scris „Cha Ching” (o carte dedicată metodelor de preparare a ceaiului, incluzând aici și temperatura potrivită pentru apă etc.), s-a născut un ritual al ceaiului precis, un strămoș al Ceremoniei Ceaiului.

Mai târziu, în secolul al XII-lea, un preot japonez, Myoan Eisai, a călătorit în China. La revenirea sa în Japonia a întemeiat Școala Budistă Zen, versiunea japoneză a Budismului Chan din China. El a adaptat fiecare aspect legat de ceai la tehnicile de meditație, de la cultivare până la fierbere și consum. În 1211, Eisai a scris un tratat despre ceai care includea practici stilizate de măcinare a frunzelor de ceai, de fierbere, de împărțire și de consumare.

Așa s-a născut Ceremonia Ceaiului

Aceasta este natura Zen – să preschimbi cele mai banale activități în oportunități de a-ți dezvolta conștiința de sine-așa cum faimosul Zen spunea: „Înainte să te luminezi, taie lemne, cară apă. După iluminare, taie lemne, cară apă”.

Când transformăm activitățile de zi cu zi în ritualuri, acestea se transformă în oportunități prețioase de a dobândi conștiință de sine.

Trei ritualuri moderne ale ceaiului

Indiferent dacă vei pregăti ceai Tulsi, ceai verde sau negru, cele câteva minute cât acestea fierb pot fi dedicate unor mici ritualuri.  Lucrurile bune vin în ambalaje mici- iată trei idei pentru patru-opt minute de practici adoptate în timpul „fierberii”.

Practicarea gratitudinii

Vedem și auzim acest cuvânt peste tot, dar nu este ceva obișnuit să practici gratitudinea.

În anul 2018, un grup de cercetători a publicat în Journal of Psychotherapy Research o descriere de studii privitoare la gratitudine. 293 de pacienți care făceau psihoterapie au fost împărțiți în trei grupuri. Primul grup a fost grupul de control- lor nu li s-a dat să practice niciun ritual. Următorul grup a primit titulatura „scrierea expresivă”, fiind rugați să-și exprime cele mai profunde gânduri și sentimente. Un al treilea grup a primit misiunea de „exprimare” a gratitudinii.

Concluzia cercetătorilor a fost: „Participanții la exprimarea gratitudinii au elaborat scrisori în care să-și exprime recunoștința față de alții. După 8, respectiv 12 săptămâni, participanții la acest demers au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a stării mentale decât cei din celelalte două grupuri”. De asemenea, s-a observat că erau mai puține cuvinte și enunțuri negative în grupul desemnat să-și exprime gratitudinea.

Gândește-te la cineva căruia îi ești recunoscător și acordă-i acest gând trei, patru sau cinci minute

Cele cinci minute care îți iau pentru a lăsa la fiert o cană de ceai se pot transforma într-o exprimare simplă, dar eficientă, a recunoștinței. O altă abordare posibilă este să iei un pix și o bucată de hârtie și să scrii cinci lucruri pentru care ești profund recunoscător. Familie? Copii? Prieteni dragi? Hrană bună? Un adăpost?

Altă posibilitate este să te gândești, timp de trei, patru sau cinci minute la o persoană căreia îi ești recunoscător. Nu contează dacă apuci să scrii ceva sau nu, dar merită să rezervi cinci minute pentru a explora nuanțele recunoștinței.

Ultima abordare și probabil cea mai dificilă pentru mulți- Ce ai făcut pentru tine în ultima vreme sau în trecut și în care îți găsești susținerea în prezent? De pildă, în cazul în care ai găsit răgaz pentru a-ți face patul dimineața, înseamnă că ai făcut ceva pentru viitoarea oră de culcare. Mulțumește-ți ție însuți/însăți. Va fi plăcut să te culci într-un pat ordonat la sfârșitul unei zile. Nu ai nimic de pierdut dacă ești recunoscător/recunoscătoare- chiar și un mic gest prin care ai grijă de tine contează.

Provoacă-ți inima și creierul să stea de vorbă. Este mai simplu decât pare.

Institutul „HeartMath” a fost fondat acum 25 de ani de oameni de știință și ingineri care au dorit să exploreze misterele inimii umane, având ca punct de plecare impulsurile electromagnetice. Ei au descoperit că inima are propria sa inteligență și că avem capacitatea de a ne sincroniza inima și creierul într-un mod coerent.

Beneficiile de a realiza sincronizarea inimă-creier sunt infinite: gândire mai limpede, memorie mai bună, pace emoțională și o stare generală de bine. Potrivit site-ului „HeartMath”, în momentul în care facem un efort „Pur și simplu creierul și inima colaborează, iar noi ne vom simți și vom acționa mai bine”.

În vreme ce „HeartMath” oferă instrumentele și tehnologiile capabile să formeze legătura coerentă dintre creier și minte, s-au descoperit și alte modalități ce ne pot aduce rapid o astfel de coerență:

Orientează-ți atenția către zona pieptului și inimă, în timp ce numeri inspirațiile și expirațiile până la 5

Imaginează-ți respirația care vine din inima ta

Invocă un sentiment de apreciere față de ceva sau de cineva pe care îl iubești, fie că este un membru al familiei, un prieten, un loc sau un animal de companie. Pe site-ul „HeartMath” se spune: „Vei face o încercare sinceră de a trăi experiența revigorantă a unui sentiment de recunoștință, de grijă față de ceva sau de cineva din viața ta”.

Asta este. Stabilind un răgaz de trei, patru sau cinci minute pentru această tehnică în intervalul în care ceaiul tău fierbe, vei intra într-o stare de coerență optimă în privința inimii și creierului.

O concentrare mai profundă

Multe persoane sunt familiarizate cu tehnicile de concentrare de bază- să-ți fixezi atenția pe respirație și să observi lucrurile fără să le judeci. Dar poți să duci această metodă la un alt nivel.

Cât timp ceaiul tău va sta la fiert, lasă-te pentru câteva minute în voie, devenind conștient de corpul tău și respirând adânc.

Îți vei lăsa apoi deoparte această conștientizare și îți vei lăsa gândurile să vină și să plece fără a te implica și fără a reacționa. Observă cum, în clipa în care nu te angajezi în ele, acestea vor pleca pe măsură ce apar alte gânduri.

Acum te vei întreba: „Cine observă aceste gânduri?” Nu te strădui să dai un răspuns- pur și simplu lasă-ți conștiința să intre în modul căutare. Rămâi relaxat. Când apare următorul gând, observă-l și întreabă-te: „Cine observă acest gând?”. Nu te îngrijora dacă atenția îți joacă feste la început- pur și simplu vei reveni la observația activă a gândurilor și te vei întreba „Cine observă?”. Dacă dorești, înainte să începi, programează-ți un ceas și continuă demersul în timpul în care ceaiul tău va fierbe.

Eforturi mici – Schimbări mari

Filosofia japoneză Kaizen este despre cum să introduci shimbări subtile, din ce în ce mai mari, în timp, aducându-ți beneficii și îmbunătățiri permanent. Întrucât sistemul Kaizen a fost dezvoltat în legătură cu afacerile, putem să-i adaptăm principiile vieților noastre de zi cu zi. Niciodată nu trebuie să subestimăm puterea gesturilor mici în a schimba lumea.

Ești gata pentru o ceașcă de ceai?

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness