Deşi arborele Moringa nu este bine cunoscut în Occident, în Asia, în Africa şi în India, a fost folosit de secole ca o plantă miraculoasă, cu multiple utilizări. Fibrele de Moringa, suficient de puternice pentru a obţine frânghii sunt utilizate şi pentru obţinerea de vopsea şi ca fertilizator. Dar cel mai important este că Moringa este valorificată pentru beneficiile pentru sănătate şi pentru proprietăţile ei nutritive.
Din punct de vedere medical, Moringa este vestită pentru concentraţia ridicată de antioxidanţi şi pentru capacitatea ei de a echilibra nivelul de zahăr din sânge, pentru a îmbunătăţi sănătatea cardiovasculară şi pentru a se adresa inflamaţiei. Toate părţile arborelui Moringa au proprietăţi vindecătoare, transformând planta într-un răspuns la numeroase simptome şi afecţiuni- de la dureri ale corpului şi slăbiciune la aprobleme mult mai serioase.
Moringa furnizează de 15 ori mai mult potasiu decât bananele şi de 9 ori mai multe proteine decât iaurtul. Conţinutul său de fier este cu până la 25% mai mare decât în frunzele de spanac.
Moringa face parte din rândul mai multor plante vindecătoare numite „superalimente” în ultimul deceniu. O asemenea titulatură este rezervată plantelor care nu doar că au potenţialul de a ameliora numeroase boli, ci şi de a previne îmbolnăvirile şi de a reface organismul- de la celule la ţesuturi şi organe. Numeroase asemenea acţiuni benefice din superalimente sunt atribuite performanţei antioxidanţilor. Aceştia protejează celulele de distrugerea generată de particulele ce fură oxigenul, aşa-numitele „invadatori străini”, precum toxinele din mediu şi cele endogene (interne), chimicalele, microorganisme şi chiar medicamente.
Moringa este apreciată şi ca un remediu eficient pentru malnutriţie, ceea ce dovedeşte capacitatea nutritivă existentă în acest arbore comestibil. Alături de conţinutul ridicat de fitochimicale esenţiale din frunze, păstăi şi din seminţe, se remarcă prin prezenţa calciului, vitaminei C şi a precursorilor vitaminei A.
State precum Senegal şi Benin tratează copiii care suferă de malnutriţie cu Moringa. În plus, cercetările au descoperit că doar câteva linguriţe de pudră de Moringa sunt capabile să le ofere femeilor însărcinate rezervele zilnice de fier şi de calciu şi să furnizeze vitaminele B necesare pentru funcţionarea creierului fătului şi a nou-născutului.
Energizarea corpului
La nivelul celulelor corpului, grăsimile, proteinele şi carbohidraţii din dietă sunt furnizate mitocondriilor (centrele producătoare de energie din celule), unde sunt descompuse pentru a produce ATP (adenozin trifosfat, unitate ce exprimă energia). Întregul proces legat de crearea energiei este complex, dar cea mai importantă lecţie este că avem nevoie de alimentele potrivite în dietele noastre, la fel cum avem nevoie de aer proaspăt, de aer curat şi de o minte sănătoasă.
Sunt mai mulţi factori implicaţi în mecanismul de producere a energiei din corp, incluzând aici oxigenul, fierul, glucoza, grăsimile, proteinele şi vitaminele-mai ales vitaminele C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6 şi B12. Moringa este una dintre cele mai importante surse ai acestor factori. Conţinutul său ridicat de vitamina B facilitează o bună digestie şi este importantă pentru conversia hranei în energie, dar fără să o depună în corp sub formă de grăsime. Din acest motiv, Moringa este excelentă şi pentru scăderea în greutate.
Moringa folosită dimineaţa
Dacă vrei să faci rost de energie, să o stimulezi sau să o creşti, adaugă Moringa în rutina ta de dimineaţă. Ea a devenit un ingredient popular nutritiv pentru smoothie datorită energiei pure pe care o oferă, fiind o alternativă sănătoasă la efectele pe termen scurt ale băuturilor energizante ce aduc numeroase efecte adverse din cauza prezenţei zahărului, vitaminelor artificiale şi/sau conţinutului de cafeină.
Cei care apelează la Moringa acasă adaugă pudra în ceai, o amestecă cu apă, o strecoară în supe sau o combină cu smoothie-uri. Iar în prezent chefii obişnuiesc să o folosească pentru a-şi condimenta preparatele din restaurante.
„Moringa este baza mai multor feluri de mâncare în Senegal”, a afirmat bucătarul şef Pierre Thiam de la „Teranga” în Harlem. „Pe măsură ce am dezvoltat meniul inspirat din preparatele africane, am considerat că şi latte de moringa ar fi o opţiune perfectă. Este similar cu matcha latte ca aspect şi dă un plus de energie”. La restaurantul „Lalito” din Manhattan, pudra de Moringa este împrăştiată peste guacamole cu năut; iar în lanţul de restaurante „Vitality Bowls”, Moringa este folosită ca un ingredient-cheie în mixul lor cu açai numit „Războinicul”.
Din moment ce sunt puţine persoane ce includ în dieta lor de zi cu zi Moringa, aceasta este un adevărat remediu contra malnutriţiei. Iar dacă eşti vegan/ă sau vegetarian/ă vei fi fericit/ă să ştii că acest superaliment conţine nouă aminoacizi esenţiali pe care organismul nu îi poate produce de unul singur. Aminoacizii sunt acumulări de proteine, fiind utili pentru aproape toate funcţiile fiziologice. Oasele, celulele, organele şi muşchii sunt făcute din aminoacizi ce combină proteine folosite pentru creştere, pentru repararea ţesuturilor, pentru descompunerea hranei şi alte procese biologice esenţiale.
Construieşte, restabileşte şi previne
Superalimentele precum Moringa sunt multifuncţionale- ele susţin toate sistemele corpului şi oferă nutrienţi care să se adreseze unei game variate de probleme de sănătate. Moringa a fost folosită de secole pentru a combate infecţiile, pentru a diminua inflamaţiile, pentru a îmbunătăţi funcţionarea creierului, pentru a lupta cu microorganismele, pentru a accelera procesele de vindecare după traume, pentru a hrăni pielea, pentru a regla nivelul de zahăr din organism şi pentru a îmbunătăţi starea de spirit. În tradiţia Ayurvedică, Moringa face parte dintre acele soluţii care sunt bune la orice, dar la fel ca pentru orice altă plantă, este cel mai bine să consulţi un specialist ca să te asiguri că este cel mai bun tratament pentru doşa ta. În general, medicii Ayurvedici se bazează pe Moringa pentru a echilibra Kapha şi Vata. Iar datorită calităţilor sale ce stimulează şi încălzesc, este privită ca un ajutor pentru focul digestiv. Pentru persoanele sănătoase, scrie medicul M.S.Krishnamurthy, Moringa poate fi administrată o dată pe zi, iar pentru echilibrul Vata poate fi amestecată cu apă sau cu ulei de susan, pentru cel al Pittei cu ghee, iar pentru echilibrul Kapha cu miere.