Folosit de secole în medicina Ayurvedică şi în cea chineză, arborele Neem se numeşte în limba latină Azadirachta indica, fiind cunoscut şi sub numele de „Liliacul Indian”.O denumire sanscrită a cuvântului „Neem” este „arista”, care se traduce prin perfect, complet. Străvechile texte Ayurvedice se referă la Neem ca la „nimba”, adică „nibati systhyamdadati,” ceea ce înseamnă „să oferi o bună sănătate”. Neem a fost numit şi „arborele care îndeplineşte dorinţele” şi „Pinchumada” sau „distrugătorul de lepră”.
Dovezile utilizării de Neem datează încă din anii 5000 î.en. Potrivit site-ului Science Direct, „Neem este o resursă regenerabilă cu variate utilizări domestice şi este o sursă de produse agricole, incluzând aici hrană pentru vite, obţinerea de medicamente, de săpunuri, inhibarea proliferării nitriţilor, stimularea eliminării lente a nutrienţilor proveniţi din bălegar, combustibil, energie, controlul dăunătorilor şi altele”.
Neem creşte în India, Pakistan, în China şi în Africa. Fiecare parte a acestui arbore, inclusiv scoarţa, frunzele şi fructele sunt utilizate în scopuri medicinale- uleiul de Neem, extras din seminţe, este folosit în mod tradiţional pentru infecţiile pielii, iar beneficiile obiceiului străvechi de a mesteca crenguţe uscate de Neem au fost confirmate şi de ştiinţa modernă. Cercetările au identificat la Neem puternice proprietăţi antimicrobiene– un studiu a arătat că să te clăteşti în gură cu Neem este la fel de eficient precum Clorhexidina în ameliorarea paradontozei. Anumiţi oameni de ştiinţă au propus ca Neemul să se folosească pentru a se fabrica materiale cu proprietăţi antimicrobiene pentru îmbrăcăminte.
Neem: o forţă biochimică
Neem-ul conţine mii de compuşi, dar printre cei mai importanţi se află terpenele, o categorie imensă de compuşi organici din plante. Terpenele sunt responsabile pentru mirosul puternic al unor plante precum pinul, usturoiul, ghimbirul şi scorţişoara şi sunt baza pentru uleiurile esenţiale provenite din plante sau flori. Ele sunt cele care le conferă tomatelor culoarea roşie şi petalelor de floarea-soarelui culoarea galbenă.
Mai mult de 70 de terpenoide sau terpene au fost identificate în diferite părţi ale arborelui Neem. Aceşti compuşi organici îi dau Neem-ului calitatea de repelent pentru insecte şi astfel se explică de ce acesta a fost folosit pentru a se obţine repelent topic şi ca insecticid natural. Potrivit Medical News Today, „Neem-ul este un antioxidant puternic, neutralizând radicalii liberi ce pot provoca apariţia anumitor boli”.
Un singur terpenoid din Neem, numit beta-caryophyllene, s-a dovedit a avea efecte antiinflamatorii, antioxidante şi de reducere a durerii. Despre linalool s-a constatat că are caracteristici anticonvulsive.
Neem pentru susţinerea sistemului imunitar
Ştiinţa a identificat Neem-ul ca fiind un „imunomodulator”, ceea ce înseamnă că susţine imunitatea înnăscută, dându-i posibilitatea să se regleze- fie să-şi intensifice activitatea, fie să şi-o diminueze, evitându-se astfel să se ajungă la o activitate excesivă a acesteia, ceea ce conduce la o „furtună a citokinelor”, când sistemul imunitar nu mai funcţionează în mod obişnuit.
Cercetările arată că „etanolul extras din frunzele de Neem şi-a dovedit, în cadrul testelor in vitro, acţiunea antibacteriană contra Stafilococului Auriu. Un studiu a evidenţiat că Neem are efecte hepatoprotectoare la şoareci, fiind la fel de eficient precum silimarina, iar un alt studiu a ajuns la concluzia că extractul de frunze de Neem „Stimulează procesul de vindecare a rănilor”.
Neem în Ayurveda
Din perspectiva Ayurvedică, Neem-ul este privit ca având proprietăţi antibacteriene şi antifungice, fiind clasificat în rândul plantelor „ce răcoresc”. Multe plante utile pentru activarea sistemelor organismului tind să fie „calde”, dar proprietăţile răcoritoare ale Neem calmează dosha Pitta, acţionând precum un antiinflamator în momentul în care în corp există prea multă căldură.
Adesea Neem este inclus în programele de detoxifiere “panchakarma”, în condiţiile în care cei ce practică Ayurveda cred că acţionează pentru a purifica în profunzime sângele şi ficatul- se crede că este capabil şi să elimine din corp metalele grele. Acestea fiind spuse, trebuie să se consulte întotdeauna un medic Ayurvedic înainte de a se demara procesul de purificare internă.
Psoriazisul este o afecţiune dermatologică frustrantă pentru care medicina occidentală nu a găsit un leac. Deşi există medicamente ce sunt capabile să ţină în frâu manifestările şi să diminueze procesul de creştere a celulelor pielii, până acum nu s-a descoperit nimic menit să stopeze boala.
Psoriazisul este inclus în rândul bolilor autoimune, ce determină o supraproducţie agresivă a celulelor pielii, care va crea descuamare şi acumulări pe suprafaţa pielii. Despre bolile autoimune se crede că rezultă în urma producerii, de către sistemul imuntar, a „focului prietenos”, ce atacă ţesuturile corpului. Psoriazisul este asociat cu boli precum diabetul de tip 2, cu afecţiuni cardiace sau cu boli inflamatorii intestinale.
Medicina Ayurvedică vede psoriazisul ca pe o disfuncţionalitate sau ca pe un dezechilibru la nivelul doshelor Vata şi Kapha şi propune terapii de purificare pentru a scăpa de această afecţiune. Un studiu a arătat că, la un grup de pacienţi, s-a putut constata o rată de ameliorare cu 53% a bolii după combinarea dintre utilizarea internă de Neem şi de Tulsi, alături de cea externă, cu aplicaţii pe bază de Neem, de Tulsi şi de Henna. 33% dintre cei din grup nu au putut spune că a fost vorba despre o vindecare, dar s-a demonstrat o ameliorare semnificativă- cercetătorii au ajuns la concluzia că, dacă pacienţilor li se acordă mai mult timp de utilizare, ar putea cunoaşte o rată de ameliorare mai mare.
Neem pentru îngrijirea pielii: măşti faciale
Datorită caracteristicilor răcoritoare, antiseptice şi antibacteriene ale Neem-ului, acesta este o alegere excelentă pentru măşti faciale pentru acnee şi inflamaţie. Mulţi cred că folosirea topică a Neem-ului împiedică apariţia punctelor negre. Mai jos sunt două opţiuni pentru tratamente faciale, pentru acasă, cu Neem:
Mască pe bază de Neem pentru piele grasă şi pentru acnee
Începe cu o mască de argilă de calitate precum Aztec Secret Indian Healing Clay, Origins Skin Retexturizing Mask (pentru piele sensibilă) sau Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Cleansing Mask (obţinută din argilă albă amazoniană)
Se desfac 4 capsule de Neem de la ORGANIC INDIA şi se pun într-un castron
Se adaugă câteva linguriţe de apă peste Neem- doar cât să se formeze o pastă- şi se amestecă pentru a se obţine o mască de argilă suficient de mare cât să acopere faţa. În cazul în care vei folosi Aztec Secret Indian Healing Clay, adaugă pudra de Neem uscat peste câteva linguriţe de argilă uscată, după aceea vei adăuga câteva linguri de apă pentru a rezulta o pastă de consistenţa dorită- să fie suficient de groasă cât să rămână acolo unde o vei aplica, dar să fie şi destul de subţire cât să se întindă pe piele
Dacă eşti predispusă alergiilor, vei testa masca pe partea interioară a braţului mai jos de cot, utiându-te după iritaţie sau roşeaţă pe măsură ce masca se usucă
Întinde pasta pe toată faţa (evitând zona ochilor) sau o vei aplica doar pe zonele cu probleme
Lasă masca să se usuce pentru 12-15 minute- sau şi mai mult, dacă vrei. Dacă ai piele sensibilă ce este predispusă uscării, nu lăsa masca mai mult de 8-9 minute şi ia în calcul să foloseşti şi masca Origins Skin Retexturizing Mask. De asemenea, poţi să aplici masca mai degrabă pe zonele cu pori măriţi şi/sau erupţii decât să o aplici pe toată faţa
Clăteşte cu apă călduţă, după care te vei hidrata.
Mască facială cu avocado şi Neem- grăsimi sănătoase pentru pielea uscată
Având vitamina E pentru a înmuia pielea şi pentru a diminua cicatricile şi clorofilă pentru combaterea inflamaţiei, această mască pe bază de Neem şi de avocado este o armă anti-îmbătrânire în arsenalul destinat îngrijirii pielii. În acelaşi timp, va fi şi o posibilitate bună pentru a utiliza avocado prea copt.
Vei zdrobi cu furculiţa un avocado copt.
Vei deschide şi vei goli 4 capsule cu Neem de la ORGANIC INDIA peste avocado zdrobit.
Opţional: Adaugă câteva picături din uleiul tău preferat de faţă
Amestecă bine ingredientele.
La fel ca pentru masca anterioară, dacă te ştii predispusă alergiilor, testează masca pe interiorul braţului în zona de dedesubtul cotului, urmărind dacă apare înroşirea sau iritaţia
Aplică masca pe faţă (evitând zona ochilor) şi ţine la îndemână un prosop întrucât avocado are tendinţa de a aluneca şi de a curge
Relaxează-te pentru aproximativ 20 de minute, după care te poţi clăti şi te vei hidrata!
#AdevărataStareDeBine