O privire mai atentă asupra inflamației

Inflamația reprezintă un proces natural care poate scăpa ușor de sub control. Contrar opiniei generale, ea nu este ceva ce ar trebui subestimat, în condițiile în care este o parte firească a unui proces de vindecare. De fapt, natura a asigurat numeroase alimente și plante ce conțin polifenoli și alți nutrienți care nu se adresează doar țesuturilor inflamate în sine, ci și cauzelor inflamației cum ar fi stresul, leziunile, traumele, dieta dezechilibrată și toxinele. Așa că, înainte să-i declarăm război inflamației, este mai înțelept să vedem ce o poate provoca și după aceea să ne adresăm ei.

Stadiile inflamației

În secolul 1 î.e.n., medicul roman Aulus Cornelius Celsus a identificat patru etape ale inflamației: inflamarea, înroșirea, durerea și încălzirea. Toate aceste sunt de fapt semnale ce arată că organismul încearcă să creeze o barieră în calea țesuturilor lezate și să aducă în zona afectată nutrienți vindecători și celule albe. Durerea sau disconfortul asociate inflamației sunt de obicei generate de presiunea procesului inflamator asupra nervilor.

Știința modernă este de acord cu tradițiile vechi în materie de sănătate, care au privit inflamația atât ca un rezultat al traumelor de la nivelul țesuturilor, cât și ca o cauză a acestora. Inflamația nu este o boală, deși este adesea tratată astfel. Poți să te referi la ea ca la un sistem de alarmă a organismului. Dacă este într-adevăr serioasă, se întâmplă așa întrucât dovedește prezența unei afecțiuni serioase.

Inflamația este cel mai ușor sesizată când este vorba despre leziuni- cum ar loviturile în zona tibiei, degetele strânse în pantofi, o întindere musculară sau pur și simplu zgârieturile de la ras. Cu toate acestea, când inflamația este internă, cauza sa este adesea un mister. În urmă cu câteva decenii, cercetătorii au început să se documenteze cu mai multă atenție asupra inflamației, punând-o în legătură cu probleme cardiace, digestive și mai ales cu afecțiuni apărute ca urmare a stresului cronic.

Stresul provoacă inflamația

Inflamația indusă de stres este dovada faptului că mintea și spiritul sunt legate între ele. Este un semn al faptului că modul în care percepem lumea determină modul în care vor reacționa celulele noastre. Anumiți experți din domeniul medical, incluzându-l aici pe John Sarno, medic în cadrul „NYU School of Medicine”, a arătat că emoțiile noastre- mai ales furia (și cea de la nivel subconștient) și teama – pot genera manifestări care nu încetează până când emoțiile de care sunt realizate nu vor fi alungate. De ceva timp, medicii au realizat că unele dintre cele mai comune probleme de sănătate își au originea la nivelul minții– de exemplu ulcerul, durerile de cap, durerile de stomac și acneea. Cu toate acestea, mai este mult de cercetat în privința stărilor mentale ce pot provoca suferințe fizice.

Răspunsul natural al organismului la stres ne-a ajutat de-a lungul timpului, dar în prezent ne confruntăm cu dificultăți care nu au deloc legătură cu natura.

În cazul stresului, inflamația este provocată indirect în momentul în care mintea simte că este amenințată. Ideea de luptă, fugi și rămâi pe loc nu este deloc nouă și este baza a ceea ce noi numim traumă. Dar ce se întâmplă de fapt în interiorul corpului când suntem afectați pentru că stăm prea mult în trafic, pentru că avem prea multe facturi de plătit, când nu suntem deloc de acord cu cineva sau când ne facem permanent griji? Toate aceste lucruri, dar și multe altele, declanșează același proces din creierul și din corpurile noastre care era prezent la strămoșii noștri, adică ne simțim ca și cum ne-am afla în savană și vedem cum un animal de pradă se îndreaptă spre noi.

Răspunsul natural al corpului la stres ne-a fost de ajutor de-a lungul timpului, iar în zilele de azi înfruntăm probleme care nu mai au deloc legătură cu natura. Chiar și când nu este vorba despre o amenințare fizică imediată, organismele reacționează ca și cum ar fi. Se întâmplă așa întrucât suntem în mod constant supuși stresului mental și emoțional, iar hormonii noștri cunosc fluctuații. Rezultatul este inflamația cronică din corpurile noastre.

Lucrurile mici fac diferența

Teoretic, cel mai bun mod de a scăpa de inflamația provocată de stres este să ne îndepărtăm de situațiile stresante. Întrucât acest lucru nu este prea realist, avem nevoie de un plan B: să învățăm ce ne poate ajuta să diminuăm, să ameliorăm, să ținem sub control și să ocolim stresul. Dacă vom reuși să facem asta, atunci vom reuși să îndepărtăm cu succes inflamațiile. Medicul Alka Gupta, unul dintre directorii departamentului de Sănătate Integrativă din cadrul „Institutului Creierului și al Măduvei Spinării”, de la „Weill Cornell Medicine”, din New York, a afirmat că „în momentele în care învățăm oamenii cum pot reduce stresul- trucuri de management al stresului, oferirea de sfaturi individuale, yoga, tehnici de respirație- observăm cum efectele nedorite ale inflamațiilor încep să se diminueze.”

Întrucât aproape oricine știe de rolul vitaminelor și al mineralelor în promovarea unei bune sănătăți, este ușor să privim mai departe, să acordăm o importanță mai mare unor factori de forță- inclusiv polifenolii- pe care natura ni-i dăruiește. În cadrul regatului plantelor există numeroase alimente și plante, ce conțin mici cantități de nutrienți, cu un impact foarte mare asupra stresului, inflamației și bolii.

Polifenolii sunt cei care dau culoare, gust și aromă fructelor, legumelor, plantelor în general. Până acum, oamenii de știință au identificat peste 500 de polifenoli unici, fiecare dintre ei oferind  beneficii pentru îmbunătățirea stării de sănătate odată ce este introdus în dietă.

Plante care se  adresează stresului  și inflamației

Polifenolii prezenți în plante și fructe utilizate în Ayurveda se pot adresa inflamației pe trei niveluri: ajută în diminuarea stresului de la nivel emoțional și mental, ușurează inflamația, se adresează cauzei responsabile de apariția inflamației. Anumite plante vindecătoare Ayurvedice se adresează atât stresului, cât și inflamației.

Ia în calcul și următoarele plante data viitoare când te gândești la inflamație și la stres:

Turmericul (conține curcumin): ajută atât la reducerea inflamației, cât și a depresiei

Ghimbirul: contribuie la scăderea inflamației și ameliorează anxietatea

Shatavari: este cunoscută pentru faptul că poate calma mintea și pentru că alimentează dragostea și compasiunea

Tulsi (Busuiocul Sfânt): ușurează stresul și ajută în reducerea inflamației

Scorțișoara: ajută în lupta cu stresul și scade inflamația

Ashwagandha: combate stresul, calmează mintea, scade nivelul de anxietate și este de ajutor în reducerea inflamației

În condițiile în care inflamația nu este o experiență plăcută, este bine să știi că organismul recurge la ea pentru a avea grijă de el însuși prin diferite procese biochimice. Poți să ții lucrurile sub control găsind metode sănătoase și liniștitoare pentru a diminua nivelul de stres. Să-ți acorzi un răgaz cu o cană de ceai de Tulsi este o modalitate excelentă de a începe acest demers.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness