Planta sena: efectele adverse surprinzătoare și câteva alternative la această plantă

Planta sena este foarte populară în combaterea constipației și se regăsește în numeroase suplimente alimentare și ceaiuri. Din păcate, pentru anumite persoane, efectele nedorite provocate de planta sena sunt mai importante decât beneficiile oferite. Astfel, poți înțelege mai bine de ce se spune adesea că „simplul fapt că este natural nu înseamnă că este și sigur”.

În cadrul acestui articol vei afla atât detalii despre efectele nedorite pe care le poate avea sena, cât și despre câteva alternative naturale mai sigure, astfel încât să poți alege ce ți se potrivește mai bine.

Ce este planta sena?

Această plantă se folosește adesea în loc de laxativele sintetice. Sena se utilizează atât în sistemele medicale tradiționale, cât și în cele moderne și este disponibilă, de exemplu, sub formă de tinctură, de capsule sau este prezentă în ceaiuri, inclusiv alături de alte plante.

Acțiunea senna vizează fie iritarea, fie stimularea intestinelor pentru eliminarea materiilor fecale. De asemenea, planta se utilizează pentru a pregăti pacienții pentru colonoscopii, pentru intervenții chirurgicale rectale sau pentru a ușura durerile provocate de evacuarea scaunului în caz de fisuri anale sau de hemoroizi.

6 posibile efecte nedorite ale plantei sena

Planta sena este eficientă în cazul scaunelor neregulate și a problemelor ce țin de eliminarea acestora. Cu toate acestea, planta poate avea efecte adverse atât în caz de folosire pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iată ce poate interveni:

Disconfortul abdominal

Sena poate favoriza disconfort din pricina:

  • Instalării unei stări neplăcute pe fondul stomacului deranjat;
  • Crampelor;
  • Balonării.

Nu toate persoanele au astfel de manifestări. În plus, absența sau prezența efectelor nedorite ale utilizării senei depind și de doza administrată.

Planta sena are un efect laxativ puternic

Cea mai importantă dovadă a popularității plantei se leagă de faptul că, uneori…acționează mult prea eficient. Datorită capacității sale de a stimula, sena poate avea un efect laxativ puternic, ceea ce poate conduce la disconfort și chiar la durere.

Experiența poate fi și mai neplăcută pentru copii sau pentru persoanele care au probleme ce țin de sănătatea intestinală.

Durerea abdominală

Dacă te confrunți cu constipație, înseamnă că poți avea de suferit și din pricina disconfortului abdominal. Din păcate, efectul senei, acela de a stimula tractul intestinal, poate intensifica mai mult disconfortul, în condițiile în care pot surveni crampele și gazele. Într-adevăr, așa ajungi să ai scaun. Cu toate acestea, procesul poate fi dureros.

Man with beard holding stomach with side effects of Senna.

Planta sena poate provoca dependență

În cazul în care nu te adresezi cauzelor constipației, a scaunelor neregulate, aceste probleme pot recidiva. În acest context, poți ajunge să depinzi de laxative, așa cum este și sena, ca să încerci să scapi de constipație. Nu este o situație de dorit, dat fiind faptul că laxativele naturale sau sintetice sunt responsabile de intestinul „leneș”, acest organ încetând să mai funcționeze la capacitatea sa maximă.

În schimb, alimentele bogate în fibre și alte plante nu creează dependență întrucât acționează în baza mecanismului natural de eliminare a fecalelor, fără să forțeze organismul.

Diareea

Dozele prea mari de sena (când folosești cantități mai mari decât este recomandat) pot declanșa diaree severă, ce provoacă pierderi de fluide și de electroliți. Spre exemplu, anumite cercetări au arătat că senna poate favoriza diareea la bebelușii alăptați în cazul în care planta este consumată de mame. Un laxativ blând nu ar trebui să aibă un asemenea efect nedorit.

Planta sena nu este sigură pentru utilizarea pe termen lung

Folosirea senei pe termen lung poate genera:

  • Faptul că intestinul devine „leneș”;
  • Dependență;
  • Probleme intestinale din pricina iritării/stimulării constante a mucoasei intestinale.

Ținând cont de toate acestea, este de înțeles de ce sena este recomandată doar pe termen scurt.

Woman in teal sweater on couch with senna side effects, like stomach discomfort

Laxativele pe bază de plante ayurvedice: o alternativă mai bună la planta sena pentru constipația ocazională și pentru sănătatea intestinală

Planta sena se află printre cele mai cunoscute plante utilizate pentru ameliorarea constipației, însă nu este singura eficientă din acest punct de vedere. În schimb, există alte soluții naturale care:

  • Nu provoacă efecte adverse;
  • Nu irită mucoasa intestinală;
  • Promovează sănătatea tractului intestinal.

ORGANIC INDIA oferă produsul Bowelcare Tranzit Intestinal, o formulă ce include trei plante cu acțiune sinergică, din care lipsește sena.

Această formulă clasică ayurvedică se bazează pe plante organice menite să acționeze ca un laxativ blând, fără să creeze dependență, fiind sigură pentru a fi folosită zilnic, pe termen lung, atât pentru a ameliora constipația ocazională, cât și pentru a îmbunătăți și a regla tranzitul intestinal. În plus, are efect revigorant, combate balonarea și are efecte pozitive și în cazul sindromului colonului iritabil. Plantele incluse în această formulă susțin și procesul de digestie, ceea ce este esențial pentru a avea parte de un tranzit intestinal regulat și pentru o bună sănătate intestinală.

Woman in white holding several senna capsules in her hand.

Vrei să afli mai multe informații legate de modul în care acționează suplimentul alimentar Bowelcare Tranzit Intestinal? Iată care este rolul fiecărei plante pe care o conține:

Frunzele de bael: planta recomandată de tradiția ayurvedică pentru a susține un tranzit intestinal sănătos

Deși nu ne place să insistăm asupra acestui subiect, trebuie să știm că un scaun sănătos este esențial pentru eliminarea corectă și pentru detoxifierea corpului de patogeni. În același timp, reprezintă un indicator al modului în care funcționează intestinele. Prin urmare, ce înseamnă „scaun sănătos”?

Raportându-te la medicina ayurvedică, ar trebui să urmărești criteriile de mai jos:

  • Nu este prea moale: nu trebuie să resimți disconfort când îl elimini, dar nici nu ar trebui să fie apos;
  • Îl elimini dimineața sau cel puțin o dată pe zi;
  • Plutește, nu se scufundă;
  • Este mai degrabă compact, nu bucățele: acest lucru depinde și de dosha ta;
  • Nu conține urme vizibile de hrană: fragmentele de alimente din scaun indică o digestie deficitară și/sau intoleranțe alimentare;
  • Nu ar trebui să miroasă prea puternic: chiar dacă un scaun sănătos nu miroase precum trandafirii, nici nu ar trebui să aibă un miros foarte puternic, supărător.

Arborele bael (în limba sanscrită denumirea sa este „bilva”) este considerat sacru în cultura indiană și este foarte utilizat în tradiția ayurvedică. Frunzele și fructele sale sunt folosite de peste 5000 de ani pentru starea de bine a organismului, inclusiv pentru promovarea unei digestii sănătoase și pentru stimularea eliminării materiilor fecale.

Frunzele de bael sunt de ajutor pentru un scaun sănătos întrucât au capacitatea de a înmuia materiile fecale păstrând apa în intestine, creând totodată și un efect laxativ blând.

Cercetările despre arborele bael au adus în prim plan următoarele concluzii:

  • Frunzele sunt un laxativ eficient și ajută și în caz de scaune apoase [1];
  • Are proprietăți care susțin echilibrul bacterian necesar pentru sănătatea sistemelor respirator, imunitar, cardiovascular, dar și pentru cea a ficatului [1];
  • Susține un răspuns inflamator normal la nivelul intestinelor [2].

În concluzie, frunzele de bael oferă o susținere eficientă pentru un scaun sănătos și pentru sănătatea intestinală.

Chandrashoor: cresonul de grădină

Chandrashoor reprezintă semințele cresonului de grădină, o plantă anuală din familia muștarului. În tradiția ayurvedică, planta este zdrobită în întregime pentru a obține o infuzie utilă pentru numeroase probleme de sănătate.

În ceea ce privește beneficiile sale pentru sănătatea intestinală și pentru constipația ocazională, chandrashoor reprezintă o sursă naturală de fibre, dar și de acizi grași esențiali, care conferă consistență și elasticitate materiilor fecale.

Chiar dacă s-a demonstrat, prin studii de laborator, că planta are efect laxativ și susține motilitatea intestinală, sunt necesare mai multe studii care să confirme că are un asemenea efect și în cazul oamenilor.

În același timp, chandrashoor se folosește pentru echilibrarea doshei Vata la nivelul stomacului și intestinelor.

Psyllium: conferă consistență scaunului

Psyllium este cunoscut pentru capacitatea sa de a conferi consistență scaunelor, ajutându-le să se formeze și să se elimine într-un mod sănătos. În plus, sprijină sănătatea intestinală pentru că este sursă de fibre prebiotice solubile și insolubile. Acestea sunt esențiale pentru sănătatea tractului digestiv și pentru eliminarea corectă a materiilor fecale.

Fibrele insolubile din tărâțele psyllium, odată ce se îmbină cu apa, creează un efect similar gelului la nivel intestinului, contribuind la înmuierea materiilor fecale și la ușurarea proceselor de eliminare. Mai mult decât atât, fibrele prebiotice rezistă fermentației din intestine și hrănesc microbiomul intestinal. În aceste condiții, digestia și procesele de eliminare se îmbunătățesc, la fel și sănătatea și diversitatea microbiomului.

Psyllium susține și menținerea unui nivel normal al colesterolului și al glicemiei, promovând totodată un răspuns inflamator sănătos al intestinelor.

Începe chiar de azi să ai parte de o mai bună sănătate intestinală fără planta sena

Așa cum s-a precizat și anterior, doar fiindcă planta sena este foarte cunoscută nu înseamnă că este și cea  mai bună alegere în caz de constipație. Ținând cont de faptul că digestia corectă și procesele de eliminare joacă un rol esențial în abilitatea corpului de a elimina toxinele, de a digera hrana, de a asimila nutrienții, contează foarte mult ce produse pentru susținerea sănătății intestinale folosești. De aceea, experții în medicina ayurvedică se orientează către plante folosite de mii de ani. Acestea susțin, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, sănătatea aparatului digestiv și procesele de eliminare a scaunelor, dar fără să irite mucoasa intestinală, să conducă la efecte nedorite.

 

Studii:

1.Manandhar, Bikash et al, Phytochemical profile and pharmacological activity of Aegle marmelos Linn, Journal of Integrative Medicine, vol.16, mai 2018, pp. 153-163;

2.BeheraP. Jayanti et al, Effect of aqueous extract of Aegle marmelos unripe fruit on inflammatory bowel disease, Indian Journal of Pharmachology, vol.44, 2012, pp. 614-618

 

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness