În condiţiile în care stresul din viaţa de zi cu zi a crescut în ultimele decenii, s-au înmulţit şi medicamentele fără prescripţie medicală şi cele cu prescripţie care sunt folosite pentru bună dispoziţie. Este tot mai dificil să te deconectezi- în timp ce tehnologia are scopul de a ne „elibera”, de fapt a pătruns în vieţile noastre şi este prezentă în mod constant.
Plante pentru asigurarea bunei dispoziţii
Acum, după decenii de intervenţii farmaceutice, au apărut multe întrebări cu privire la valoarea medicamentelor în calitatea lor de a creşte bună dispoziţia- ştim acum că există un preţ pe termen lung pentru efecte benefice pe termen scurt. Dar înţelepciunea plantelor străvechi ne oferă răspunsuri la stresul modern. În timp ce se poate vorbi despre mai multe plante pentru creşterea bunei dispoziţii şi pentru stabilizarea acesteia în cadrul Ayurveda, incluzând aici ashwagandha şi gotu kola, „Regina Plantelor” pentru dispoziţie şi pentru starea de bine de la nivel mental este adaptogenul Tulsi, cunoscut şi sub denumirea de Busuiocul Sfânt.
Există mai multe tipuri de tulsi, recunoscute sub numele de Busuioc Sfânt: Ocimum sanctum L., printre care se află două plante, Rama tulsi cu frunze verzi şi Krishna tulsi cu frunze mov şi Ocimum gratissimum sau Vana tulsi, o plantă de pădure cu frunzele verde închis. Cercetătorii au explorat şi Ocimum tenuiflorum, o altă varietate. Fiecare dintre ele prezintă mici diferenţe în ceea ce priveşte caracteristicile fitochimice, dar toate sunt utilizate în acelaşi mod, oferind aceleaşi rezultate.
Prin urmare, ce reprezintă Tulsi?
Tulsi este o plantă adaptogenă puternică, având numeroase proprietăţi care o fac utilă pentru sănătate. Ea este deosebit de respectată în casele hinduse din India, astfel încât ceremonii zilnice sunt realizate pentru Tulsi ce cresc în apropierea intrărilor din faţă. În medicina Ayurvedică, Tulsi este numită şi „Elixirul Vieţii” datorită capacităţii sale de a ameliora numeroase probleme de sănătate.
Pe site-ul specializat în Ayurveda, www.ayusante.com, s-a precizat că „Tulsi este probabil cea mai cunoscută plantă de pe lângă locuinţe din India. Ea este considerată sacră, ceea ce este complet îndreptăţit, având în vedere diferitele sale efecte curative”. Într-adevăr, este normal ca tulsi să fie cea mai vestită plantă pentru creşterea bunei dispoziţii şi pentru dobândirea echilibrului.
Tulsi pentru anxietate şi pentru susţinerea bunei dispoziţii
Tulsi este îndrăgită în India de secole, iar ştiinţa modernă descoperă valoarea sa pentru a îmbunătăţi dispoziţia şi pentru a promova o stare de bine la nivel emoţional. Potrivit unui articol realizat de Marc Cohen (de la Departamentul de Ştiinţe pentru Sănătate, Universitatea RMIT, Victoria, Australia), în publicaţia Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, „Există multiple dovezi care arată că tulsi se poate adresa stresului fizic, chimic, metabolic şi psihologic printr-o combinaţie unică de acţiuni farmacologice”. Cohen merge mai departe cu explicaţiile „S-a arătat că tulsi poate învinge stresul psihologic prin efectele sale pozitive asupra memoriei şi funcţiilor cognitive şi prin proprietăţile sale anxiolitice şi antidepresive”.
Se poate vorbi despre numeroase studii privitoare la beneficiile pentru sănătate pe care le aduce tulsi, inclusiv cercetări care pun accentul pe modalitatea în care tulsi are impact asupra dispoziţiei, anxietăţii şi stării de bine de la nivel mental. Din 4 studii analizate, trei au raportat „diminuarea anxietăţii şi nivelului de stres… două studii au arătat reduceri ale simptomelor ce ţin de stres la pacienţii cu probleme psihosomatice, prin comparaţie cu un grup de control”. Toate cele patru studii au evidenţiat „Îmbunătăţiri semnificative în privinţa dispoziţiei şi/sau funcţiilor cognitive indiferent de vârstă, de sex, de formulă, de doză sau de calitatea studiului”. Practic, uleiurile de tulsi şi produsele pe baza sa s-ar putea dovedi utile ca soluţii naturale pentru asigurarea bunei-dispoziţii, pentru a contribui la tratarea diferitelor tulburări nervoase şi pentru a îmbunătăţi sănătarea şi starea de bine în ansamblu.
Un studiu realizat prin implicarea animalelor a ajuns la concluzia că „Extractul de tulsi are proprietăţi anti-anxietate şi antidepresive şi poate fi un posibil agent terapeutic în caz de anxietate combinată cu depresie”. Un alt studiu legat de memorie a arătat că tulsi „poate să fie folositor ca agent nootropic în managementul timpuriu al diferitelor tulburări de ordin cognitiv”.
Un articol apărut în „Journal Evidence Based Complementary and Alternative Medicine” a adus în prim-plan faptul că „Efectele extractului de of O. Tenuiflorum la pacienţii cu stres au fost semnificative. Extractul plantei numite O. Tenuiflorum este de 1,6 ori sau cu 39% mai de efect în managementul simptomelor de stres prin comparaţie cu un grup placebo”.
De asemenea, într-un alt articol s-a precizat că tulsi a redus stresul la animale după ce acestea au fost expuse zgomotelor puternice. Tulsi este şi bogat în nutrienţi- vitaminele A şi C, calciu, zinc, fier şi clorofilă.
Istoria Tulsi
Hinduşii credeau că tulsi este planta ce îl mulţumeşte pe Zeul Vishnu. În India, nicio gospodărie hindusă nu este completă fără o plantă tulsi. Aşa se întâmplă de mii de ani- tulsi este considerat atât de sacră, încât ceremonii zilnice îi sunt dedicate. Creşte adesea în apropierea intrărilor din faţă ale caselor şi se crede că îi protejează şi îi binecuvântează pe cei ce locuiesc acolo. Sunt folosite recipiente speciale cu zeităţi în toate cele patru colţuri pentru tulsi pentru ca numeroase plante să crească şi să se formeze o „pădure”. Există motive practice pentru aşa ceva- se crede că tulsi purifică aerul şi că poate alunga muştele şi ţânţarii.
Legenda ne spune că tulsi este încarnarea prinţesei ce s-a îndrăgostit de Zeul Krishna, ceea ce a determinat-o pe consoarta acestuia, Radha, să se înfurie. Ea i-a întins o cursă prinţesei, transformând-o într-o plantă, dar care a fost transformată de zei în una sacră. În mitologia hindusă pot fi găsite şi alte legende referitoare la tulsi, dar din toate se poate trage concluzia că această plantă este un dar sacru al zeilor pentru oameni. Fiecare parte a plantei este sacră- chiar şi pământul din jurul ei este văzut ca fiind binecuvântat.
Tulsi este o plantă adaptogenă ce poate fi folosită în numeroase scopuri. Vechile manuscrise Ayurvedice spun că florile proaspete sunt utile pentru bronşită; frunzele şi seminţele amestecate cu piper negru sunt bune pentru malarie, planta întreagă este utilă pentru greaţă, iar un unguent din ea este de folos pentru eczeme. Tulsi a fost folosită pentru a obţine uleiuri şi tincturi, dar a fost valorificată şi topic pentru prişniţe. Ceaiurile din tulsi sunt utilizate de secole pentru anxietate, iar frunzele plantei pot fi infuzate chiar şi în oţet.
Adaptogeni pentru adaptare
Potrivit unei citări adesea greşite a lui Darwin „Nu vor supravieţui speciile cele mai puternice sau cele mai inteligente”, ci „Va supravieţui cel care este cel mai capabil să se adapteze la schimbare”. Epoca tehnologiei ne-a dus viaţa într-un ritm haotic ce poate să copleşească delicatul sistem nervos uman şi, nu numai pentru a supravieţui, ci şi pentru a răzbate, va trebui să descoperim remedii naturale care să ne ajute să ne adaptăm cerinţelor vieţii actuale.
Plantele pentru creşterea bunei-dispoziţii, pentru echilibrare şi pentru calmarea anxietăţii pot fi văzute ca un exemplu al inteligenţei naturii şi a abilităţii sale de ne asigura soluţii pentru exigenţele vieţii. Plantele adaptogene constituie o variantă de remedii naturale pentru creşterea bunei-dispoziţii, pentru a ne susţine în faţa stresului şi pentru a conferi rezistenţă. Şi, spre deosebire de medicamentele şi suplimentele moderne, aceste plante au fost utilizate de milenii. Testul timpului le demonstrează eficienţa şi siguranţa în calitate de factori naturali pentru îmbunătăţirea dispoziţiei. Data viitoare când viaţa te copleşeşte şi nu ştii sigur ce plante sunt utile pentru stres, ia-le în calcul pe cele din vechea medicină Ayurvedică pentru o revigorare sigură, cu beneficii pe termen lung pentru dispoziţia ta.