Încă de la naștere, fiecare ființă umană tinde spre o combinație individuală a celor trei doshe: Vata, Pitta și Kapha. Această constituție – numită și tip sau profil Ayurvedic – este extrem de importantă în medicina Ayurvedică.
Tipul tău ayurvedic este Vata atunci când dosha Vata este predominantă.
VATA ca dosha dominantă
Dosha Vata include proprietăți ale elementelor eter și aer. Vata este responsabilă pentru energia și mișcarea noastră, dar și pentru impulsurile nervoase. Respirația, vorbirea, circulația și digestia sunt toate manifestări pentru Vata.
Trăsături de caracter
Observăm că persoanele tip Vata sunt entuziaste, suple și creative. Ele au mintea ageră și sunt deschise spre noi experiențe. În plus, sunt active și le place mișcarea. Ne place dezinvoltura lor, chiar dacă uneori au tendința de a uita.
Persoanele Vata iubesc muzica și dansul. Pot să se relaxeze foarte bine ascultând muzică clasică, bucurându-se de un masaj cald și blând cu uleiuri și pot uita de ele însele și de lumea din afară. Un mediu primitor și atingerea pe piele a materialelor delicate precum mătasea, amestecul dintre lână și mătase și bumbacul sunt baza atingerii echilibrului interior. Încăperile în care stau ar trebui să radieze de căldură și confort. Un scaun ușor sau o canapea cu o pătură moale ajută persoanele Vata să se relaxeze rapid.
Spontaneitatea le determină uneori pe persoanele Vata să risipească, să cheltuiască excesiv. Dacă, pe de altă parte, ele trăiesc în echilibru, rămân vibrante, prietenoase și creative pe tot parcursul vieții. Sunt puternic conectate universului spiritual, de aceea meditația este la îndemână pentru ele, atât timp cât își alocă un răgaz pentru aceasta.
Caracteristici fizice
Tipurile dominante Vata sunt de obicei persoane foarte scunde sau foarte înalte. Statura lor este mai degrabă delicată și vânjoasă, similară alergătorilor la maraton sau modelelor.
Persoanele Vata tind să aibă pielea mai subțire, părul zbârlit și dinții neregulați. Ochii lor sunt de obicei mici și se mișcă repede. Pe timpul verii, soarele le determină să se bronzeze mult, ceea ce duce la deteriorarea pielii lor și așa predispusă îmbătrânirii premature.
Tulburări specifice
Persoanele Vata pot fi neobosite și uită să mănânce, fapt care le poate fi și mai dăunător tendinței digestiei lor de a se schimba frecvent. Pentru că sunt implicate în activități pe mai multe niveluri diferite, persoanele tip Vata tind să aibă tulburări de somn.
Dacă tipurile Vata rămân în dezechilibru pentru o perioadă mai lungă, pot interveni anxietatea și nervozitatea. În cazul în care nu au o viață regulată, sunt predispuse să se confrunte cu artrită reumatoidă sau cu alte probleme articulare.
Trucuri de sănătate
Dacă dosha Vata este predominantă în constituția unei persoane, aceasta ar trebui să evite să postească prea des. Activitățile fizice intense și lucrul în camere cu aer condiționat sunt demersuri ce ar trebui evitate, la fel și masajele puternice. Tipurile Vata ar trebui să încerce să stea în locații călduțe și umede, într-un mediu liniștit, sigur și confortabil.
Băile cu uleiuri, regularitatea, alimentele și băuturile de calitate, pacea consistentă și liniștea sunt tămăduitoare pentru tipul Vata. De asemenea, masajele blânde și relaxante, muzica clasică, dansul și meditațiile Osho sunt recomandate.
Dietă indicată
O anumită regulă de nutriție se impune pentru tipurile Vata: „Mese calde și regulate”. Acest stil alimentar va fi excelent pentru digestia și starea ta de bine.
De preferat
- Alimentele natural dulci sau acrișoare;
- Cerealele integrale;
- Mâncarea caldă gătită;
- Condimentele precum ghimbirul, piperul, scorțișoara sau chimenul dar nu atât de iuți precum piperul cayenne;
- Băuturile la temperatura camerei;
- Branzeturile la temperatura camerei și lapte condimentat cu scorțișoară, de preferat cu o oră înainte sau după masa și nu în timpul mesei combinat cu alte alimente;
- Uleiurile alimentare organice sau presate la rece;
- Mesele regulate și liniștite;
De evitat
- Alimentele amare, astringente sau pungente;
- Alimentele reci;
- Alimentele uscate și ușoare (popcorn, biscuiții tip crackers);
- Excesul de alimente negătite în special seara sau dimineața (salate, fructe, sucuri din fructe);
- Legumele tip boabe precum fasolea sau mazărea;
- Alimentele puternic procesate sau conservele;
- Băuturile carbogazoase;
- Cofeina, nicotina sau alte substanțe stimulante;
- Excesul alimentar;
- Alimentele prăjite;
- Zahărul rafinat;
- Tăriile;
Remedii din plante cu efect de echilibrare
Plantele medicinale sunt aliați utili atunci când vine vorba de echilibrarea doshelor. Mai jos sunt câteva formule care sunt utile în special pentru echilibrarea doshei Vata.
- Pentru calm și stare de bine consideră Tulsi Trandafir Dulce
- Pentru încheieturi consideră Complete Flexibility
- Pentru ten tern și uscat consideră Beautiful Skin
- Pentru tranzit intestinal consideră Triphala
- Pentru stres și anxietate consideră Ashwagandha
- Pentru memorie și concentrare consideră Brahmi Gotu Kola
- Pentru somn calm și odihnitor consideră Tulsi Sleep
- Pentru inflamații consideră Turmeric Formula
- Pentru imunitate consideră Immunity
- Pentru un adaos important de nutrienți consideră Moringa
- Pentru un aport de ulei sănătos consideră Ulei de Cocos Extra-Virgin Nerafinat Organic
- Pentru un aport de antioxidanți naturali consideră Amalaki