Puterea liniștii

Marele înțelept Papaji și-ar fi început adesea satsang-urile sale spunând calm: „Păstrează liniștea”, iar de obicei aceste cuvinte erau urmate de râsul nervos al discipolilor săi. Papaji ar fi făcut această sugestie blândă astfel încât ceilalți să-și dea seama de liniștea ce se afla dincolo de mințile lor ocupate. Când este liniște completă, când mintea este într-o stare de repaos, fără gânduri, lumea se poate deschide cu un sentiment al miracolului, al descoperirii și al strălucirii și găsești liniște. Acesta este un beneficiu extraordinar pentru oricine vrea pur și simplu să fie mai calm, mai puțin stresat, mai sănătos și să aibă parte de o mai mare claritate a minții.

O nouă lume se naște din liniște

Pentru a găsi liniște, sinele egocentric trebuie să fie tăcut. Krishnamurti spunea că în liniștea totală mintea atinge eternitatea. Există numeroase modalități prin care oamenii pot descoperi liniștea omniprezentă- precum meditația, comuniunea cu natura, ritualurile, dansurile, arta, să îi servești pe ceilalți sau orice alt demers prin care simțul sinelui să dispară.

Renumitul psiholog Abraham Maslow numea dispariția simțului sinelui „experiența supremă”. El își observa studenții de la Universitatea Brandeis descriindu-și experiențele supreme „într-un limbaj magic, similar cu cel al faimoșilor maeștri spirituali.” Plecând de aici, el a tras concluzia că nu trebuie să fim mari mistici religioși ca să avem parte de o epifanie, că nu este necesar să fii călugăr, să fii yoghin sau să atingi un nivel înalt al meditației pentru a avea parte de această experiență extraordinară. Adevărata lecție primită de la marii mistici, spunea Maslow, este că sacrul poate fi regăsit în lumea obișnuită și că poate fi în viața de zi cu zi a oricui.

Filozoful Henry David Thoreau, care a descoperit o frumusețe eternă dincolo de simțuri în cadrul incursiunilor sale în natură, a scris: „Liniștea este refugiul universal, un balsam pentru orice necaz și este azilul nostru inviolabil, unde nu poate pătrunde nimic lipsit de demnitate și unde nimeni nu ne poate deranja.”

Se poate vorbi despre descoperiri și invenții remarcabile ce au rezultat din liniștea minții și au adus puterea liniștii. Eliminând gândurile din munca sa, Thomas Edison se trezea adesea dintr-o scurtă repriză de somn cu ideea unei invenții. Albert Einstein ar fi făcut lungi plimbări pentru a se îndepărta de fizică, pentru ca o soluție să-i vină în minte ca din eter. Și, într-o seară, pe când se concentra să conducă spre casă în ploaia rece, marele fizician Leonard Suskind s-a oprit la un semafor doar pentru a scrie o ecuație care îi venise brusc în minte. El a scris-o cu degetul pe parbrizul umed al mașinii sale.

Să găsim liniștea fără efort

În mod paradoxal, mintea nu se poate liniști singură; înseamnă efort pentru ea pentru a încerca să fie tăcută- dar efortul este un instrument al minții. Aceasta este cea care realizează liniștea prin observație- doar să se vadă ceea ce este prezent fără a judeca, fără a critica, fără concentrare, fără analizare sau fără comentarii. În această conștientizare lipsită de alegeri, fără preferință sau crearea de imagini, mintea este tăcută și ceea ce a fost dintotdeauna acolo- o liniște infinită, nemișcată, care te include pe tine și pe ceilalți- devine cunoscut.

Unde nu sunt gânduri,  acolo este liniște

Dincolo de toate lucrurile practice reieșite dintr-un egocentric simț al sinelui, misticii ne-au învățat de multă vreme că o minte liniștită este calea spre iluminare, calea spre puterea liniștii. Ramana Maharshi,  înțeleptul din Arunachala, spunea că Sinele- totalitatea a ceea ce este cineva- este precum o perlă. „Pentru a o regăsi trebuie să te scufunzi în liniște, tot mai adânc, până când o vei descoperi.”

Când mintea este liniștită, pot fi făcute descoperiri ce îți pot îmbunătăți viața, relațiile, natura și care pot aduce lucruri bune pentru omenire. Sunt multe modalități prin care poți găsi liniștea, incluzând aici yoga, meditația, plimbările lungi, comunicarea cu natura sau să îți pui întrebări legate de propria ta existență. Maestrul chinez Chan Shen-hui a spus: „Să vezi prin nimic este adevărata și eterna vedere.” Dincolo de această vedere răsare totul în valuri de noutate și miracol. Tu ai găsit puterea liniștii?

 

Sursă: organicindiausa.com

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness