Explorându-ți corpul mai degrabă prin observație decât prin rațiune, poți găsi o realitate diferită față de cea asupra căreia te-ai fixat, o realitate în care afli că meriți mai multă fericire și una în care te simți mai împăcat/ă și mai iubitor/iubitoare față de tine și față de ceilalți. Iubirea de sine te poate inspira să te implici în activități care aduc beneficii lumii. Recunoscând legătura dintre dragostea față de tine și dragostea universală, va deveni mai ușor să înțelegi că înțelepții și poeții au afirmat de multă vreme că: Noi suntem lumea în cel mai literal sens cu putință- să te iubești pe tine înseamnă să iubești lumea, să îți dăruiești ție înseamnă să dăruiești lumii. Astfel, fiecare avem responsabilitatea de a găsi dragostea față de noi înșine, în ciuda defectelor pe care le avem. Dacă nu ne putem recunoaște punctele tari, nu le vom putea folosi, ceea ce va afecta schimbările pozitive în lume. Autoarea lucrării „Body Kindness”, Rebecca Scritchfield, a scris:
„Să te iubești pe tine înseamnă respectul pentru fiecare parte din tine și față de toate experiențele vieții, chiar și față de cele dificile. Reprezintă dorința de a continua să cauți starea ta de bine.”
Ce reprezintă sinele?
Pornind de la neuroștiință la psihologie și la misticismul oriental, sinele denotă o conștientizare a eului, a persoanei care ești. Acest „eu” rezultă din multitudinea de influențe care creează o identitate asociată amintirilor, speranțelor și visurilor, rudelor, prietenilor, realizărilor, eșecurilor, etnicității, naționalității și așa mai departe. Sinele este de fapt doar o idee- sau o „simțire”, așa cum susțin anumite voci. Cum poți să iubești o idee? Poate că modalitatea în care vei face asta este să o onorezi prin ceea ce este, în loc să încerci să o transformi sau să o suprimi.
Puterea observației
Observându-te pe tine- dorințele tale, gândurile, obiceiurile, tendințele și relațiile- vei obține o imagine mai clară asupra a ceea ce stă în calea iubirii față de tine însuți/însăți, întrucât observația îți conferă neutralitatea și liniștea de care ai nevoie pentru a te lămuri.
Rumi, marele poet Sufi din secolul al XIII-lea, a vorbit despre observație în relație cu descoperirea ultimei expresii a dragostei care se regăsește peste tot datorită practicării Muraqabah, un cuvânt arab care înseamnă „observație”. Muraqabah este o formă a meditației prin care fiecare adevăr devine posibil. De-a lungul timpului, înțelepții s-au referit la acest adevăr ca fiind dragoste- care nu era nimic opus, care nu poate fi distrusă și care nu poate fi înțeleasă sau controlată de minte.
Rumi scria: „Sarcina ta nu este să găsești dragostea, ci să cauți și să găsești acele bariere din tine, pe care le-ai ridicat împotriva ei”. Dragostea este esența tuturor lucrurilor și apare din toate acestea. Corpul este o ființă temporară, dar dragostea este veșnică și există ca esență a ceea ce suntem. Așa că apare întrebarea: de ce trupul este important până la urmă? Răspunsul e simplu: avem nevoie de trupurile noastre pentru a trece prin viață și pentru a-i ajuta pe ceilalți și din acest motiv ar trebui să avem grijă de sănătatea acestora.
Ce înseamnă iubirea de sine?
Deschizându-te în fața dragostei față de tine, vei deveni mai conștient/ă de modul în care ar trebui să-ți hrănești părțile corpului care au nevoie de îngrijire. Acest demers poate veni sub forma asigurării unei alimentații mai sănătoase, a utilizării de plante care să te ajute să te vindeci fără a determina efecte adverse, a practicării de exerciții fizice, a reducerii stresului și a psihoterapiei.
Cel mai problematic aspect al lumii haotice în care trăim este stresul, un pericol intangibil care poate fi dăunător sănătății fizice și te determină să-ți sacrifici starea de bine de la nivel mental și emoțional. Stresul se intensifică adesea din modul în care alegem să reacționăm, fiind legat de evenimente interne și externe. Se naște din fiecare dintre noi și din modul în care am învățat să reacționăm la stimuli. Dacă te vei folosi de observație pentru a-ți analiza viața și atitudinile, poți să descoperi că stresul poate fi evitat adesea. Chiar dacă nu este neapărat ușor să acționezi în acest sens- din cauza obiceiurilor, părerilor și reacțiilor cu care ne-am obișnuit mult- există pași care ar putea fi făcuți pentru a schimba modul în care vei reacționa la factorii de stres din viața ta.
Anumite plante, cunoscute sub numele de adaptogeni, s-au dovedit a fi de ajutor când este vorba despre stres, putând crește claritatea mentală și relaxarea si fiind capabile să transforme iubirea de sine în hrană vindecătoare a trupului și sufletului. Acestea includ plante Ayurvedice străvechi, precum Ashwagandha, Tulsi, Brahmi Gotu-Kola, Bacopa și multe altele. Alături de meditație, de practicarea de exerciții fizice, de o dietă sănătoasă și de o viață marcată de compasiunea față de tine și față de ceilalți, plantele adaptogene pot contribui la diminuarea simptomelor fizice și emoționale provocate de stresul cronic.
Meditația, desigur, este cunoscută ca fiind una dintre principalele metode de reducere a stresului. Scriind pentru Fundația Chopra, medicul Kayse Budd explică faptul că meditația este un instrument capabil să vindece anxietatea. În cadrul meditației, poți învăța cum să găsești liniștea, un antidot pentru rezistență și cheia vindecării anxietății. Budd scria: „Este important să înveți să ai compasiune față de tine și față de vulnerabilitatea de pe Pământ.” Dacă ești consumat/ă de griji, poți să descoperi că de fapt încerci să controlezi ceea ce nu poate fi controlat, sperând să obții ceva, nu ai încredere și nici nu te supui inteligenței mai mărețe a universului. Meditația poate fi folosită pentru a-ți îndeplini scopuri ale vieții, să fii mai calm/ă, mai iubitor/mai iubitoare sau chiar să afli ce se află de fapt dincolo de corpul și de sinele tău. Practicarea exercițiilor fizice este o altă modalitate de a-ți iubi corpul și de a te elibera de stres. Dincolo de toate tipurile de fitness, yoga este de neegalat ca popularitate în lume- mai ales pentru că îmbină activitatea fizică și cu terapie care te ajută să te refaci. Specialistul în yoga Ram Rao a scris că inclusiv modul de a saluta, Namaste, la începutul și la finalul fiecărei ședințe de yoga, induce starea adecvată și diminuează stresul. Acesta a explicat că vorbele „nu sunt doar modalități de a vorbi sau de a scrie, ele sunt purtătoare de energie și călătoresc în spațiu ca vibrații care au impact pozitiv sau negativ asupra celor care le primesc. Cuvintele pozitive ne calmează, în vreme ce acelea jignitoare/viciate ne deranjează și ne întrerup starea de calm. Namaste este un cuvânt care sună bine, care este armonios și dezvăluie sensul care influențează din punct de vedere energetic mintea, corpul și intelectul.”
Iubirea de sine este rădăcina vieții și a fericirii în lume.
Ca să dăruiești ceva lumii, trebuie ca mai întâi să-ți dăruiești ție. Pentru oricare dintre noi, să ne iubim pe noi înșine și să avem gratitudine, a scris Robert Emmons, profesor de psihologie în cadrul „Universității Davis” din California, înseamnă „să vedem viața ca pe un dar.”
Sursa: organicindiausa.com