de Dr. Bruce H. Lipton – specialist in biologie celulara si autor recunoscut international, cu abordari la intersectia dintre stiinta si spiritualitate
„Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!” Mahatma Gandhi
In cartea mea, The Honeymoon Effect (trad. Efectul lunii de miere), vorbesc despre cum fiecare dintre noi putem sa cream relatia la care visam. Insa the Homeymoon Effect este mai mult decat despre doua persoane care creeaza o relatie minunata – este despre „gaze nobile” ce raspandesc stralucirea vindecatoare a dragostei pe aceasta planeta suferinda.
E nevoie sa parcurgeti intreaga carte pentru a intelege cu adevarat aceasta idee. In esenta, insa, gazele nobile apartin unei subdiviziuni a tabelului periodic. Cel mai semnificativ aspect al acestor sase „gaze nobile” este ca sunt singurele elemente din tabelul periodic ce nu formeaza compusi chimici (decat in circumstante extraordinare). Un gaz nobil este un element ce se afla in echilibru perfect de unul singur – nu are nevoie de un alt element pentru a se echilibra. Atomii de „gaz nobil” energizat sunt asemenea oamenilor pregatiti pentru dragoste altruista, pentru o lume de dedicare si grija.
Oameni de tipul gazului nobil „iluminat” pot avea un impact puternic asupra planetei pentru ca inteleg cu adevarat urmatoarele cuvinte: „In inima fiecarei persoane traieste dorinta de a lua parte la ceva mai maret decat propria persoana” (Bharat Mitra).
Nu e nevoie de savanti, de climatologi, de activisti sau de biologi pentru a ne da seama ca planeta noastra are nevoie sa se vindece. Exista un nume pentru ceea ce i se intampla omenirii in acest moment. Cand celulele din corpul nostru incep sa se lupte intre ele, numim asta boala autoimuna. Ceea ce traieste in acest moment omenirea, un superorganism alcatuit din 7 miliarde de oameni, e un caz grav de boala autoimuna.
Cu exceptia fiintelor umane, toate organismele ce alcatuiesc biosfera sunt in relatii de cooperare. Noi, pe de alta parte, construim propria extinctie prin deconectarea de natura. Scenariile ce sustin ca peste 30 de ani nu va mai fi peste in oceane suna a science fiction, insa sunt o realitate stiintifica si un avertisment, printre multe altele, ca trebuie sa schimbam felul in care traim. Fie ca e vorba de boli sau de crize sociale, toate problemele omenirii se nasc din incapacitatea noastra de a intelege ca, in momentul in care distrugem mediul, ne distrugem pe noi insine. Asa cum sustine teoria Gaia a lui James Lovelock, planeta noastra este un superorganism complex; noi suntem parte a mediului, iar cand distrugem mediul ne distrugem pe noi insine.
Optiunile omenirii sunt clare: putem continua sa facem ceea ce facem si sa o luam pe calea dinozaurilor sau putem sa schimbam felul in care ne traim viata. In ciuda inclinatiei noastre pentru distrugere, eu sunt un optimist. Evolutia este alimentata de formarea de comunitati cooperante si cred ca haosul de azi ne va impinge catre urmatoarea etapa a evolutiei in care gazele nobile iubitoare, cooperante, prospera.
Nu putem, insa, sa stam pur si simplu si sa ne asteptam ca intr-o zi vom deschide usa si vom vedea o noua lume. Evolutia este un proces activ, nu pasiv, si fiecare dintre noi trebuie sa participe. Nu iubesc doar teoria Gaia a lui Lovelock, ci si sfatul sau privind evitarea gandirii de tipul „noi impotriva lor”: Daca e sa traim toti pe Pamant si sa supravietuim acestui secol, trebuie sa intelegem ca sa ne luptam doar pentru drepturile omului nu este suficient. Trebuie sa intelegem ca noi si toate fiintele vii, de la bacterii la copaci, de la amiba la balene, suntem parte din acest sistem viu al pamantului. Cel mai important, trebuie sa actionam individual si sa nu ne asteptam ca altii sa o faca pentru noi… Ne straduim prea tare sa gasim tapi ispasitori, oameni pe care sa-i invinovatim pentru problemele de mediu, cand totul e in noi. Noi suntem responsabili pentru tot ce facem.
Inteleg ca e greu sa urmaresti sfaturile lui Lovelock cand citesti in presa titluri despre deversari de petrol, afaceri corupte si lideri politici. Personal, mi se pare mai usor sa evit metoda tapului ispasitor cand ma concentrez asupra gazelor nobile si a ceea ce pot face ele pentru a schimba lumea. De aceea vreau sa va prezint cateva dintre gazele nobile cu care am avut privilegiul sa ma conectez in lunga mea calatorie de la om de stiinta agnostic la om de stiinta spiritual.
Trandafiri, Tulsi si Demnitate
Cand am primit invitatia de a calatori in India pentru o intalnire cu Bharat Mitra si Bhavani Lev, am simtit ca trebuie neaparat sa o onoram. Cum am fi putut sa rezistam bucuriei de a intalni in persoana (nu doar pe Skype) cuplul care a fondat o comunitate iubitoare si compania numita ORGANIC INDIA, a carei filosofie imbratiseaza Gaia: „Creatia este una. Pamantul este unu. Noi suntem unu”?
Ca multi vestici, Bharat Mitra (din Israel) si Bhavani (din Statele Unite) au mers in India intr-o calatorie spirituala. Acolo au intalnit un guru, Shri H. W. L. Poonjaji (Papaji), si o viata mai simpla. Spre deosebire de alti pelerini, insa, ei au ramas in India pentru a transforma Lucknow (capitala statului Uttar Pradesh si locul unde locuiau impreuna cu Papaji) in caminul lor si sediul central al ORGANIC INDIA. Bhavani spunea: „Am simtit chemarea sa incepem o revolutie organica in India”. Actionand ca moleculele de gaz nobil, Bharat Mitra si Bhavani au mobilizat si alti participanti sa creeze o comunitate care sa raspandeasca iluminarea nu doar printre ei, dar si in restul lumii.
Si-au inceput revolutia in anul 1997, in orasul Azamgarh. In anii ’60, multi fermieri din aceasta comunitate adoptasera tehnologia „Revolutia Verde”, cu metode de agricultura introduse de corporatiile vestice in India. Isi ipotecasera fermele si vietile pentru a cumpara seminte modificate genetic costisitoare; apoi s-au imprumutat de si mai mult pentru a plati pentru ingrasamintele chimice, pentru pesticide si pentru proiectele de irigare moderne necesare pentru a creste plante modificate genetic. Scopul era sa se elimine foametea, odata considerata inevitabila, iar la inceput sistemul parea sa functioneze. Culturile au dat randament si orasele alta data lovite de saracie au prosperat.
Insa la momentul in care ORGANIC INDIA a inceput sa-si desfasoare activitatea in Azamgarth, multi agricultori erau deja dezamagiti si disperati. Terenurile lor devenisera intr-adevar verzi, insa in tot acest proces absorbisera atat de multa apa din pamant incat erau nevoiti sa sape fantani din ce in ce mai adanci si sa imprumute din ce in ce mai multi bani. Organismele modificate genetic si stropirea cu substante petrochimice produsesera un dezastru de mediu cu consecinte devastatoare. „Culturile-monstru” accelerasera epuizarea substantelor nutritive din sol ducand la aparitia manei care, la randul ei, a cauzat o invazie de insecte daunatoare. Fermierii au fost nevoiti sa imprumute din ce in ce mai multi bani pentru a cumpara mai multe substante chimice pentru a indeparta daunatorii ce deja devenisera rezistenti. In ultimele decenii, aproape 200.000 de agricultori indieni, incapabili sa-si mai munceasca pamantul secat de nutrienti si in incapacitatea de a mai face imprumuturi, si-au luat viata – multi consumand din chiar pesticidele ce ar fi trebuit sa le asigure o viata mai buna lor si intregii familii.
Cum era de asteptat, cand ORGANIC INDIA a ajuns in Azamgarth, agricultorii erau suspiciosi in fata altor vestici care le sugerau sa schimbe radical felul in care lucreaza pamantul. Si, practic, erau reticenti fata de ideea de a face agricultura organica pentru ca dureaza cel putin trei ani pentru a putea certifica un teren ca fiind organic.
In ciuda acestor suspiciuni, un fermier, Kailash Nath Singh, a decis sa ofere o sansa ideii de a transforma terenul sau de putin peste un hectar in teren organic. Acel mic pas nu putea sa fie mai simbolic; Singh nu doar se intorcea la felul in care stramosii sai au cultivat pamantul, dar o facea cultivand planta Tulsi (numita si Busuioc Sfant), cunoscuta din antichitate, o planta medicinala folosita de mii de ani in medicina traditionala Indiana (Ayurveda) pentru sanatatea corpului si a mintii.
Azi, multumita subventiilor ORGANIC INDIA pe perioada tranzitiei, 15 ani mai tarziu sunt 1000 de agricultori de teren organic in Azamgarth si 20.000 in intreaga tara. Povestile pe care acesti oameni le au sunt incredibil de emotionante si stau marturie pentru sustenabilitatea agriculturii organice – imbogatirea permanenta a solului, animale mai sanatoase, mai putine pierderi de sarcina si copii infloritori.
Kailash Nath Singh spune acum: „Agricultura organica a devenit o adevarata binecuvantare pentru familia noastra. Generatiile urmatoare vor culege beneficiile si vor realiza ca pamantul nu si-a pierdut fertilitatea din cauza folosirii intensive a substantelor chimice.”
Nu va pot spune cat de inspirant a fost sa vedem femei si barbati lucrand pe campuri cu Tulsi organic, cu Psyllium si cu Trandafiri intoxicant de frumos mirositoare, cultivandu-si culturile intr-un mod sustenabil. Acestia literalmente vindeca pamantul, teren cu teren.
Bharat Mitra spune: „Acesti oameni nu doar au un venit sustenabil, nu doar traiesc intr-un mediu sanatos, nu doar au animale ce o duc bine, nu doar si-au imbunatatit starea de sanatate, dar au recastigat si demnitatea de a fi din nou agricultori. Ce frumos. Ce natural. Ce simplu.”
Recoltele fermierilor sunt procesate si transportate din Lucknow in toata lumea catre consumatori ca mine, in cautare de produse organice, ceea ce inseamna ca ORGANIC INDIA are acum si un impact global. Compania este dedicata viziunii sale de a fi un Vehicul al Constiintei; isi conduce afacerea intr-un fel care avantajeza pe toti cei care lucreaza in companie si consumatorii care cumpara produsele sale de calitate. Bhavani spune: „Daca nu realizam ca avem toti aceeasi constiinta, vom continua sa ne tratam ca si cum celalalt nu conteaza.” Aceasta este o perspectiva ce a lipsit din revolutia „Verde” nesustenabila si suntem bucurosi sa facem parte dintr-un grup caruia ii pasa de sanatatea pe termen lung a indivizilor si a acestei planete.
Descopera certificarile companiei si ale produselor ORGANIC INDIA!
Surse:
- James Lovelock, The Vanishing Face of Gaia: A Final Warning (New York: Basic Books, 2010), 196.
- James Lovelock, Goi Peace Prize Award 2000, “Dialogue Session: Dr. James Lovelock Meets Young People,”
- Alex Renton, “India’s hidden climate change catastrophe,” The Independent, August 6, 2012.
Add Comment