Remedii naturale pentru buna-dispozitie

De starea de spirit se leagă cântecele, poeziile şi folclorul. Există numeroase stări de spirit ce sunt situate între bine şi rău. Există stări de dispoziţie care te determină să fii îndrăgostit/ă, ambiţios/ambiţioasă, să ai expresivitate artistică, să fii trist/ă, jucăuş/ă, serios/serioasă sau sociabil/ă. Un duş fierbinte îţi poate stârni cheful să cânţi sau să stai pe malul unui lac liniştit. Îţi poate genera dispoziţia menită să te inspire în scrierile tale.

Dispoziţia este o stare mentală temporară sau este un sentiment. Toţi suntem supuşi toanelor-unii dintre noi sunt mai degrabă morocănoşi, iar alţii sunt echilibraţi. Chiar dacă sperăm ca piloţii, preşedinţii, medicii sau bucătarii să facă parte mai ales din cea de-a doua categorie, adevărul este că toţi suntem supuşi modificărilor emoţionale. Şi chiar dacă mulţi dintre noi ne dorim să fim binedispuşi, situaţiile, cei de lângă noi, mediul şi contextele psihologice ne condiţionează să fim într-un anume fel. Cum reacţionează creierul?

Alegerile alimentare influenţează dispoziţia

Psihologul Maria A.Polak, de la „Universitatea Otago” (Noua Zeelandă) precizează că o porţie zilnică de fructe şi legume, dar şi modificări în dietă, au puterea de a crea schimbări pozitive de dispoziţie. Anumiţi micronutrienţi, cum ar fi fierul, vitamina D, folatul, seleniul, magneziul şi altele sunt asociate unei incidenţe mai reduse a depresiei. Când consumi mai multe fructe şi legume, poţi să-ţi creezi mai multă bună-dispoziţie şi o mai mare satisfacţie, dar şi poţi să te bucuri de mai multă vigoare. Niciuna dintre aceste metode nu este străină medicinei Ayurvedice, care a mers pe această orientare de mii de ani.

Cu cât vom avea o mai mare abilitate de a gestiona factorii de stres, cu atât vom trece prin fluctuaţii ale dispoziţiei semnificative.

Ayurveda este vestită pentru plantele sale ce cresc bună-dispoziţia, ceea ce este o veste excelentă pentru zilele de azi, când tot mai multe persoane sunt depresive, anxioasse sau sunt dominate de o stare de inerţie. Dar înainte să discutăm despre plantele ce reglează dispoziţia, se impune să discutăm puţin despre doşe.

Să aflăm câte ceva despre Doşe

Vata, Pitta şi Kapha-cele trei doşe principale- sunt în Ayurveda principiile ce reglează mintea, corpul şi comportamentul. Acestea se aplică nu numai trupului, ci tuturor expresiilor vieţii- de la corp la starea vremii. Când oricare dintre doşe se află în dezechilibru, există o mare tulburare; ceea ce medicina modernă numeşte un simptom al unei boli, medicina Ayurvedică numeşte dezechilibru.

Doşele determină modul în care ne simţim, cum organismul nostru reacţionează la diferite elemente, spre ce dispoziţie ne orientăm sau tendinţele noastre de a înclina spre o anumită stare.

Frederick Travis şi Robert Keith Wallace, din cadrul „Centrului pentru Creier, Conştiinţă şi Cunoaştere” de la „Maharishi University of Management” (Iowa) au realizat numeroase cercetări menite să desluşească diferite tipare ale chimiei sângelui, expresiei genetice, stării psihice şi afecţiunilor cronice asociate unei anumite doşe. Travis şi Wallace sugerează că tipul Vata desfăşoară mai repede activităţi, învaţă mai repede, uită mai uşor şi oferă soluţii când vine vorba despre soluţii creative pentru rezolvarea unei probleme.

Tipul Pita reacţionează mai puternic la provocări ce duc la găsirea de soluţii, nu se supune uşor şi este orientat spre atingerea de obiective. Tipul Kapha este mai încet şi mai predispus spre stabilitate, ceea ce este ideal pentru gândire şi acţiune metodică. Cercetătorii au constatat un model de tipuri de funcţionare a creierului în funcţie de tipul doşei, ceea ce ar putea asigura baza înţelegerii diferenţelor individuale, explicând diferenţele de comportament de la o persoană la alta. Unul dintre factorii ce produc schimbări nedorite de dispoziţie este stresul.

Josh Greene, de la Colegiul Ayurvedic din California, a scris că abilitatea noastră de a face faţă factorilor de stres va fi mai puternică dacă dispoziţia noastră nu va avea fluctuaţii semnificative. Acest fenomen are de-a face cu Ojas, una dintre cele trei forţe subtile din corp ce ne determină gradul de satisfacţie faţă de viaţă. Dacă Ojas este puternică, a spus Greene, suntem mai puţin predispuţi în a fi afectaţi de dezechilibrele doşelor.

Plante pentru o dispoziţie calmă

Dispoziţia ţine de emoţii, care la rândul lor sunt legate de minte, care este şi ea legată de creier. De altfel, plantele ayurvedice ce susţin sănătatea creierului dau un sentiment de fericire, de împlinire, de pace, stimulează răbdarea, generează o concentrare mai bună şi claritatea minţii.

Nu este niciun secret că stresul afectează dispoziţia şi că, din păcate, acesta este foarte frecvent în lumea de azi., în care puţini dintre noi nu se confruntă cu anxietate, cu depresie, cu tristeţe, cu griji, cu tulburări afective sezoniere şi/sau cu frustrare. De cealaltă parte, sunt câteva resurse îndelung testate de Ayurveda ce pot creşte dispoziţia şi care ajută toate doşele.

Bacopa– Specialistul în Ayurveda Dr.Dhanvantri Tyagi plasează Bacopa în topul listei sale. Această plantă este binecunoscută pentru diminuarea stresului pentru că scade nivelul de cortisol, hormonul stresului. Bacopa poate să crească şi capacitatea de concentrare şi să revitalizeze celulele creierului. Specialista în Ayurveda Kathryn Templeton adaugă faptul că Bacopa ajută sistemul nervos să facă faţă stresului emoţional, crescând capacitatea de concentrare şi susţinând capacitatea de a învăţa şi de a ne aminti.

Ashwaghanda– Dr.Tyagi recomandă şi Ashwaghanda, un adaptogen de top ce creşte nivelul de energie şi creşte rezistenţa mentală. De asemenea, această plantă promovează un somn bun noaptea şi echilibrează doşele şi energiile din organism

Gotu Kola– O plantă excelentă ce creşte bună-dispoziţia este Gotu Kola, despre care oamenii de ştiinţă spun că este utilă pentru a combate depresia. În acelaşi timp, aceasta îmbunătăţeşte somnul şi diminuează stările de anxietate. Gotu Kola stimulează și o mai bună oxigenare a creierului prin efectul său de vitalizare a microcirculației.

Menta– Este o plantă Ayurvedică pe care nu o poţi rata, pentru că adesea creşte la îndemâna ta. Ea a fost folosită de secole pentru fragilitatea nervoasă, pentru agitaţie, anxietate şi tulburări digestive. Faptul că poate fi folosită şi pentru un somn mai bun o face să fie numai bună pentru un ceai grozav pe care să-l savurezi, în speranţa că te vei trezi într-o zi minunată

Alte modalităţi de a ne asigura bună-dispoziţia

O dispoziţie bună rezultă din echilibru. Aceasta este cheia pentru multe aspecte ce ţin de Ayurveda. Viaţa este un întreg, o mişcare permanentă-când trupul,  mintea, emoţiile, mediul sau spiritul ies din echilibru, vor afecta modul în care percepi lumea. O dispoziţie mai bună poate fi creată nu doar cu ajutorul plantelor Ayurvedice, ci şi în numeroase alte moduri, cum ar fi muzica, dansul, meditaţia, yoga, râsul, exerciţiile fizice, hobbie-urile, masajele, tratamentele cu uleiuri sau petrecerea timpului de calitate alături de persoanele care te binedispun.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness