Să înțelegem burnoutul: etape, simptome și soluții

Trăim într-o lume bogată în tehnologie modernă și facilități. Viața ar trebui să fie ușoară, dar cerințele unui stil de viață alert își pun repede amprenta asupra noastră. Ne străduim să găsim un echilibru în condițiile stresului de la locul de muncă, tensiunile de acasă sau grija pentru cei dragi. Este foarte important să înțelegem burnoutul, semnele sale și soluțiile, și asta înainte să ne amenințe sănătatea sau starea de bine.

Pentru unii, burnoutul este un lucru familiar. Este un personaj negativ tăcut, care te invadează încet și te învăluie într-o ceață întunecată, până când te simți complet epuizat. Înainte de a combate acest inamic, trebuie să îl înțelegi și să îi cunoști etapele și simptomele. Odată ce obții toate informațiile necesare, poți implementa soluții holistice pentru burnout. Continuă să citești pentru a descoperi semnele inconfundabile ale burnoutului și ca să afli cum să îți schimbi viața prin meditație, natură și puterea plantelor.

Burnoutul de la serviciu

Burnoutul legat de locul de muncă umbrește anumite profesii în care se caută creșterea și succesul. Presiunea de a respecta termene-limită stricte, multitaskingul pentru a face față volumului de lucru în continuă creștere și dinamica de la locul de muncă au ca rezultat diminuarea productivității și oboseala emoțională. Dacă recunoști din timp semnele burnoutului legat de serviciu, îți va fi mai ușor să iei măsuri înainte ca lucrurile să degenereze.

Burnoutul de la lucrul de acasă

Trecerea de la munca de birou la cea remote din ultimii ani aduce provocări în plus și un tip diferit de burnout. Brusc, limitele dintre lucru și viața de acasă devin neclare, ducând la burnout legat de lucrul de acasă. Este foarte important să existe limite clare legate responsabilitățile lucrului de acasă, așa încât munca să nu se suprapună cu timpul personal.

Woman working late at night on her computer, understanding work from home burnout

Burnoutul părinților

Deși viața de părinte aduce multe satisfacții, să ai grijă de un copil, să te ocupi de treburile casnice și să ajuți la întreținerea familiei ar putea fi copleșitor. Multe cupluri ajung la burnout încercând să se ocupe de toate aceste responsabilități. În anul 2022, Biroul de Statistică a Muncii din Statele Unite a raportat că în 48.9% din cuplurile căsătorite, ambii părinți erau angajați. Acest lucru înseamnă că un procent mare din forța de muncă ar putea să se confrunte cu burnoutul legat de viața de părinte. Strategiile eficiente de coping sunt esențiale pentru împlinirea și satisfacția părinților și copiilor.

Burnoutul îngrijitorilor

Aproximativ 69 de milioane de oameni din Statele Unite au în grijă membri ai familiei sau prieteni cu dizabilități, boli cronice sau persoane în vârstă. Femeile de aproximativ 49 de ani reprezintă cea mai mare parte din segmentul copiilor adulți care au grijă de părinții în vârstă. Cu atât de multe persoane care au grijă de alte persoane, nu este surprinzător că impactul emoțional al îngrijirii celor dragi duce la burnoutul îngrijitorilor. Ei trebuie să fie prudenți în rolul acesta, având grijă de propria sănătate și propria stare de bine.

Oboseala din compasiune versus burnout

Deși oboseala din compasiune și burnoutul au ceva lucruri în comun, ele sunt foarte diferite. Oboseala din compasiune apare când ești epuizat în urma îngrijirii altora. Pe de altă parte, burnoutul este legate de stresul de la locul de muncă. Depistat și gestionat la timp, oboseala din compasiune are un timp de recuperare mai rapid.

5 stadii ale burnoutului

Fie că ai ajuns la burnout legat de locul de muncă, de rolul de părinte sau de cel de îngrijitor, nu totul se întâmplă dintr-odată. Haideți să explorăm cele cinci stadii ale burnoutului.

  1. Etapa lunii de miere

Aceasta este faza inițială, când ai putea să simți un entuziasm accentuat față de lucru sau față de grija pe care o oferi. În etapa lunii de miere, orice stres resimțit este umbrit de emoția adusă de noile circumstanțe.

  1. Debutul fazei de stres

Poți începe să observi semnele subtile ale epuizării, iritabilității sau sentimentelor negative pe măsură ce cerințele de la locul de muncă sau de acasă cresc. Aceste semne ale burnoutului apar încet și este posibil să nu le recunoști efectele negative asupra sănătății.

  1. Faza stresului cronic

Când ajungi la faza stresului cronic, burnoutul devine permanent. Poți încerca să faci față stresului în continuă creștere, dar curând vei începe să simți că nu ai nicio șansă în fața presiunii. Bunăstarea ta fizică și mentală este din ce în ce mai compromisă, ducând la un burnout complet.

  1. Faza burnoutului

Faza burnoutului este punctul culminant. Te simți complet epuizat, iar capacitatea ta de a face față factorilor de stres se diminuează rapid. Ești epuizat, iritat și detașat emoțional. Te-ai lovit de un zid și nu știi cum să dai înapoi.

  1. Faza burnoutului permanent

Odată ce ai ajuns la faza burnoutului permanent, se simte ca un foc care niciodată nu se stinge. Ești prins în cercul burnoutului, cu puține speranțe de a te elibera. Persistă sentimentele de inadecvare și dezamăgire, ceea ce face o provocare încercarea de a ieși din tiparele stresante pe care le-ai creat sau cărora le-ai permis să continue.

Să înțelegi stadiile burnoutului te va ajuta să știi când ai nevoie de o schimbare în rutină. Dacă identifici stresul și burnoutul în stadiile incipiente, poți implementa schimbări pozitive și tehnici simple pentru a reduce stresul.

Woman stressed at work understanding 5 stages of burnout

Să înțelegem burnoutul: 7 semne la care să fii atent

Poate fi complicat să înțelegem burnoutul și simptomele sale. Este foarte important să fii atent și să iei măsuri dacă observi semnele. Chiar dacă te confrunți doar cu unul sau două din aceste simptome, ele îți pot influența în mod negativ viața și nivelul satisfacției.

  1. EPUIZAREA

Epuizarea fizică, mentală și emoțională de care pur și simplu nu poți să scapi, chiar și atunci când dormi suficient noaptea, este un semn de burnout. Este o oboseală persistentă și o completă lipsă de energie, care nu te lasă să se concentrezi. Epuizarea dată de burnout influențează fiecare aspect al vieții și diminuează abilitatea de a găsi bucurie și împlinire.

  1. PERFORMANȚĂ SCĂZUTĂ

Când nu ai energia mentală necesară pentru a te concentra, performanța scade în mod natural. Dacă observi că nu mai ești la fel de productiv ca înainte, poate fi un semn de burnout. Performanța scăzută îți influențează capacitatea de a îndeplini sarcinile în mod eficient și te face să te simți frustrat și neputincios.

  1. PROCRASTINARE CRESCUTĂ

Pe măsură ce burnoutul începe să se instaleze, sarcinile care țineau de rutină și cândva erau ușor de îndeplinit devin copleșitoare, având ca rezultat o lipsă a motivației, care se transformă în procrastinare. Adesea, procrasinarea este însoțită de senzația de înfrângere și vinovăție. Procrastinarea este o sabie cu două tăișuri. Împiedică progresul și intensifică stresul cauzat de depășirea termenelor-limită.

  1. DETAȘARE EMOȚIONALĂ

Apatia sau lipsa motivației și a unui scop sunt adesea asociate cu burnoutul. Dacă odată erai entuziasmat de locul de muncă și de crearea unei cariere de succes, burnoutul zdrobește entuziasmul și îl înlocuiește cu apatia.

  1. IRITABILITATE ȘI NEGATIVISM

Chiar și persoanele blânde, în general fericite și pozitive, pot ceda în fața iritabilității și negativismului atunci când burnoutul devine prea greu de gestionat. Dacă observi că ai o atitudine cinică în ceea ce privește locul de muncă, relațiile sau responsabilitatea de a avea grijă de cineva, poate fi semn de burnout.

  1. SIMPTOME FIZICE

În cele din urmă, stresul și epuizarea provocate de burnout pot duce la apariția unor simptome fizice, cum ar fi tensiune musculară, probleme digestive și sistem imunitar scăzut. În medicina ayurvedică se crede cătoate afecțiunile, fizice sau mentale, sunt provocate de dezechilibrul de la nivel de dosha. Simptomele fizice sunt modul în care corpul semnalează că are nevoie de atenție pentru a corecta dezechilibrul.

  1. LIPSA SOMNULUI

Un alt simptom de burnout este dificultatea de a adormi sau de a dormi. Derularea în minte a modului în care a decurs ziua, imposibilitatea de a opri gândurile sau grija constantă legată de responsabilitățile îngrijirii cuiva te pot împiedica să adormi. Somnul întrerupt accentuează oboseala, care la rândul său accentuează celelalte simptome ale burnoutului.

Burnoutul poate fi dificil de identificat. E posibil să nu ai toate simptomele în același timp – ele tind să apară încetul cu încetul. Când înțelegi cele șapte semne ale burnoutului poți învăța când să te oprești, să iei o pauză și să te concentrezi pe sănătatea și binele tău cu ajutorul unor simple strategii.

Guy at work with plaid shirt, burnt out and tired

3 Soluții pentru burnout

Dacă simți că ești în burnout, nu ești singurul. Se pare că burnoutul ocupațional și stresul sunt în creștere. Din fericire, poți încorpora câteva strategii simple în rutina zilnică sau săptămânală ca să reduci simptomele burnoutului.

  1. MEDITAȚIA

Practicarea meditației, veche de secole, a devenit mai populară ca niciodată. În forma sa de bază, meditația înseamnă ca pur și simplu să stai în liniște, să te concentrezi asupra respirației conștiente și să îți limpezești mintea sau să reflectezi asupra unui gând sau idei. Dacă ești pregătit de o provocare, Pranayama este o tehnică antică de respirație, care explorează tehnici variate de respirație.

  1. PLIMBĂRI ÎN NATURĂ

Conexiunea noastră cu natura nu trebuia niciodată ruptă; este o legătură atemporală, care i-a susținut pe oameni de-a lungul timpului. Astăzi, când navigăm prin complexitatea vieții, avem nevoie să reaprindem această legătură. Efectele terapeutice ale timpului petrecut în natură sunt foarte bine cunoscute. Japonezii au chiar și o practică numită „shinrin yoku” sau respirația în pădure. Este o practică ce presupune să mergi liniștit printre copaci în timp ce respiri profund și lași liniștea să te învăluie. Să mergi pe afară, să respiri aerul proaspăt și să asculți natura te ajută să iei o pauză de la cerințele zilnice ale vieții și îți lasă sufletul să devină una cu lumea naturală.

  1. BUNĂSTARE PE BAZĂ DE PLANTE

Practicanții medicinei ayurvedice cunosc de secole puterea plantelor. Rădăcinile, frunzele, florile, scoarța și semințele de la o mulțime de plante sunt folosite pentru a susține corpul, mintea și spiritul. Fie că preferi ceaiul, un supliment sau pe ambele, este esențial să ai la dispoziție produse pe bază de plante organice pentru a diminua stresul zilnic. Atunci când totul pare prea mult, încearcă suplimente Ashwagandha sau Tulsi împotriva stresului, Shatavari pentru echilibrul hormonal, sau înlocuiește-ți cafeaua cu Tulsi Masala Chai, ori bucură-te de adierea serii cu ceaiul Tulsi Honey Chamomile. Lasă Mama Natură să te liniștească și să îți împrospăteze ziua.

Woman taking an organic ashwagandha root herbal supplement, a top solution to burnout.

Cum să depășești burnoutul

Să înțelegi burnoutul înseamnă mai mult decât să recunoști că există; înseamnă să cauți proactiv cele șapte semne ale sale și să abordezi fiecare din cele cinci stadii ale burnoutului. Când treci holistic prin stresul zilnic, vei găsi soluții utile și sustenabile, care îți vor oferi instrumentele necesare pentru a evita burnoutul.

Vei deveni mai rezilient atunci când creezi conștient un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat. Să adopți mindfulnessul prin meditație, să te conectezi cu natura printr-o practică, să încorporezi în rutina ta un ritual al ceaiului pentru a scăpa de stres sunt câteva dintre modurile prin care poți scăpa de burnout și îți poți recupera bucuria de a fi. Fă primul pas către o stare de bine explorând ierburile organice transformatoare pe care le ai la îndemână. ORGANIC INDIA oferă o varietate de opțiuni pentru lupta împotriva stresului.

 

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness