Încercarea de a avea parte de o sănătate optimă este o preocupare ce datează de milenii. Ironia este că de fapt sănătatea şi fericirea sunt chiar aici, unde au fost dintotdeauna. Deşi acest fapt sună precum un paradox, trebuie să începem să facem săpături în adâncurile conştinţei pentru a ne da seama de asta. Acesta este cel mai dificil demers, cu atât mai mult cu câţi numeroşi experţi nu au ajuns încă la o concluzie fermă cu privire la ce este de fapt conştiinţa.
Specialiştii în neuroştiinţă, înţelepţii, fizicienii, psihologii şi comunitatea medicală nu au ajuns la un consens în legătură cu acest aspect. Oamenii de ştiinţă cu o abordare materialistă consideră că este un artefact al creierului, în timp ce mulţi alţii afirmă că este ceva preexistent în creier, corp şi minte.
Filozofia indiană Vedică recunoaşte primatul conştiinţei în vederea formării omului, universului şi lumii în genere. Având în vedere această abordare, va deveni mai simplu să înţelegem legătura dintre sănătate, fericire şi conştiinţă.
Înţelepciunea provenită din tradiţia Vedică
Înţelepţii vedici, care au pătruns în adâncul fiinţei de secole, spuneau că în conştiinţă se poate îngloba tot ceea ce există. Astfel, conştiinţa este acţiune, creaţie, distrugere, mişcare, energie, toate formele, minţi, trupuri, fenomene, gânduri şi aşa mai departe. Conştiinţa este cea care le dă tuturor potenţialul de a se manifesta. În această totalitate, găsim esenţa sănătăţii şi fericirii, care sunt expresii ale conştiinţei.
HWL Poonja, un strălucit înţelept, spunea: „Nu este nimic care să fie exteriorul conştiinţei… Nu este nimic în care să nu existe conştiinţă…De unde vine această conştiinţă şi unde se duce? Nici nu vine de nicăieri şi nici nu se duce niciunde. Este întotdeauna aici şi acum…Ai nevoie de conştiinţă ca să ştii că eşti o persoană şi că acela este un obiect. Toate provin din conştiinţă. Nu poţi nega asta… Fie că eşti legat de ceva, fie că eşti liber, ambele stări rămân în conştiinţă”.
„Fizicienii specializaţi în cuantică spun că în spatele unei structuri fizice aparente nu este altceva decât energie, întrucât suntem fiinţe cu energie”.
Fizicianul specialist în cuantică şi gânditorul John Hagelin este unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă care a îmbinat vechile învăţături Vedice cu fizica cuantică. El a demonstrat că toate câmpurile unitare ale lui Einstein şi conştiinţa sunt unul şi acelaşi lucru. A afirmat că „auto-observaţia” este un concept cheie care leagă ştiinţa de spiritualitate pentru că prin intermediul acestei auto-observaţii şi a întrebărilor către ei înşişi mulţi înţelepţi că nu se poate vorbi de conştiinţa individuală separat de ansamblul existenţei. Această totalitate-conştiinţă este ceea ce uneşte câmpurile.
Bruce Lipton, autorul „Biologiei Credinţei”, preciza faptul că un câmp cuantic este acela care „dă formă materiei din lume”. În esenţă, sănătatea şi fericirea reies din conştiinţă. Lipton scria: „Fizicienii specializaţi în cuantică au dezvăluit că sub orice structură fizică aparentă nu este altceva decât energie, oamenii fiind fiinţe pline cu energie. Aceasta înseamnă că interacţionăm cu tot ceea ce ne înconjoară. Acest fapt are un impact deosebit asupra îngrijirii sănătăţii. Fizicienii specialişti în cuantică au arătat faptul că energiile sunt întotdeauna legate unele de altele”.
Puterea observaţiei
La cele mai profunde niveluri, ceea ce determină sănătatea şi fericirea nu este doar un singur factor, ci presupune întregul efort al conştiinţei. Aceasta conţine seminţele-potenţiale- pentru o bună sănătate, aşa cum conţine seminţe şi pentru alte soluţii şi modalităţi de expresie. În afară de asta, crearea unei sănătăţi bune are mult de-a face cu recunoaşterea că există încă, mai mult decât are de-a face cu manipularea conştiinţei spre a vindeca şi susţine corpul tău. Această cunoaştere nu se obţine cu efort, ci prin observarea fără a judeca.
Când observi cu destulă perseverenţă, cu motivaţie şi cu interes, vei afla tot ceea ce a fost de fapt prezent la îndemână, inclusiv sănătatea şi fericirea. Un mod şi mai simplu de a ajunge la aşa ceva este că, dacă vei căuta sănătatea, o vei găsi. Acest lucru înseamnă că vei găsi şi alte manifestări ale conştiinţei care îţi susţin sănătatea- alimente, plante, exerciţii, meditaţie, veselie, somn şi chiar un doctor potrivit.
A durat sute de ani până când oamenii de ştiinţă să descopere puterea observaţiei, care este ceva ce îmbogăţeşte descoperirile vechilor gânditori.. În ultimele sute de ani, fizicieni specialişti în cuantică au descoperit că observaţia este cheia pentru a putea debloca potenţialul cunoscut sub numele de „efectul observării”.
Kenneth Baclawski, cercetător în interconectarea semantică a datelor şi profesor la Northeastern University din Boston a explicat: „Efectul observării este că observarea unei situaţii sau al unui fenomen le schimbă…Ideea că pur şi simplu observând o situaţie o poate schimba este contraintuitivă. Mai târziu, efectele observării au fost observate în alte domenii, incluzând aici sociologia, psihologia, lingvistica şi informatica”.
Când efectul observării a fost pentru prima dată sesizat de pionierii teoriei cuantelor, a explicat Philip Ball pentru BBC, „Aceştia au fost în dificultate. Li se părea că s-a dărâmat toată presupunerea care a stat la baza cunoaşterii: că există o lume obiectivă în afara noastră. Dacă modul în care lumea acţionează depinde de cum sau dacăo privim, ce înseamnă de fapt „realitatea”?”
Realitatea nu este ceea ce este creat prin observaţie, este mai degrabă ceea ce este descoperit. Prin intermediul observaţiei, a explicat filozoful mistic Jiddu Krishnamurti, putem deveni „conştienţi de interferenţa gândului”. Acţiunea de a observa implică realizarea că există ceva în afara gândului, ceea ce reprezintă conţinuturile conştiinţei.
O stare bună de sănătate există- trebuie doar să o conştientizezi
Întrucât această lume este expresia conştiinţei, atunci avem posibilitatea să găsim soluţii pentru fiecare afecţiune şi fiecare simptom. Olawale Qazeem, un biochimist nigerian care a studiat medicina naturopată în Calcutta, a spus: „Susţin că nu există boli incurabile, dar pot fi cazuri incurabile”.
Observaţia îţi permite să observi leacurile din natură, modalităţile de a-ţi redobândi sănătatea, care plante sau alimente sunt necesare şi indicate, cum să meditezi pentru a-ţi hrăni mintea, să observi alte persoane care adoptă soluţii naturale pentru sănătate şi multe altele. Acest demers este posibil pentru că observaţia deschide toate posibilităţile. Din contră, dacă accepţi anumite puncte de vedere cu privire la ceea ce este posibil şi ce nu, îţi vei limita ceea ce vine spre viaţa ta cu o altă porţie de conştiinţă.
Terapeutul specialist în Ayurveda Elizabeth Sullivan a explicat: „Cu cât eşti în mai multă armonie cu natura şi cu elementele sale, cu atât vei chema spre tine autovindecarea. Natura alină şi vindecă sistemul nervos şi ne invită să ne conectăm cu ceva mai amplu decât noi înşine. Ne permite să ne amintim că suntem mai mult decât trupul acesta şi decât mintea aceasta şi că suntem întregi şi conectaţi”.
Pare o cale lungă de la conceptul intangibil al conştiinţei fiecărei persoane la o imagine a sănătăţii, dar se întâmplă aşa doar pentru că mintea este deprinsă să supraestimeze ceea ce este evident. Conştiinţa este totalitate şi în această totalitate se află potenţialul şi manifestarea sănătăţii, vindecării, fericirii şi prevenirii bolilor. Realizarea unei stări bune de sănătate începe cu a observa ceea ce este posibil şi ce se află deja aici.