Scorțișoara este un condiment îndrăgit, pe care îl regăsești în bucătăriile din întreaga lume. Este prețuită pentru aroma sa caldă și dulce și pentru numeroasele beneficii pentru sănătate. Dar știai că nu orice tip de scorțișoară este la fel? În acest ghid, vom arunca o privire in universul acestui renumit condiment, explorând diferențele dintre scorțișoara Cassia și scorțișoara Ceylon.
Vom descoperi în ce mod poți obține aceste două tipuri de scorțișoară din peste 250 de specii de arbori de scorțișoară, cunoscute pentru mireasma și aroma lor dulce. Vom explora, de asemenea, diferențele dintre scorțișoara Cassia și scorțișoara de Ceylon, inclusiv beneficiile pentru sănătate și utilizările tradiționale ale acestora, precum și felul în care le poți distinge. Până la sfârșitul articolului, vei înțelege clar care tip din aceste condiment vechi de secole se potrivește cel mai bine nevoilor tale, fie în arta culinară, fie în domeniul medicinal.
Ce este scorțișoara?
Scorțișoara este un condiment obținut din scoarța interioară a copacilor bogați și veșnic verzi aparținând genului Cinnamomum. Este folosită de mii de ani ca ingredient culinar și pentru proprietățile sale medicinale. Astăzi sunt disponibile multe varietăți de scorțișoară, dar scorțișoara Cassia și scorțișoara de Ceylon sunt cele mai frecvent întâlnite în supermarketuri și utilizate în brutării.
Odinioară mai valoroasă decât aurul, scorțișoara a fost folosită în Egiptul antic la îmbălsămare și practici religioase. Mai târziu, pe măsură ce a devenit cunoscută și la mare căutare, scorțișoara a ajuns unul dintre cele mai profitabile condimente pentru Compania Olandeză a Indiilor de Est. Astăzi, scorțișoara este folosită nu numai pentru aroma sa caldă și picantă, ci și pentru beneficiile sale pentru sănătate. Scorțișoara este bogată în polifenoli și antioxidanți, ceea ce o face excelentă pentru susținerea funcției imunitare.
Scorțișoara Ceylon: adevăratul condiment
Scorțișoara Ceylon este adesea numită scorțișoară „adevărată”. Numele său științific, Cinnamomum verum, se traduce chiar prin „scorțișoara adevărată”. Scorțișoara Ceylon este originară din Sri Lanka, care a purtat până în 1972 denumirea de Ceylon.
Cunoscută pentru aroma sa subtilă, dulce și culoarea maro deschis, scorțișoara de Ceylon este favorită printre bucătarii din întreaga lume, pentru însușirile sale culinare. Este foarte delicată, putând fi adăugată cu ușurință la diferite feluri de mâncare. Aroma sa aparte este blândă și subtilă, cu o vagă savoare de citrice, potrivindu-se foarte bine cu fructe, ceai și cafea.
Calitățile superioare ale scorțișoarei de Ceylon
- Aromă delicată, dulce: bucătarii gurmanzi preferă aroma sa complexă, dar blândă.
- Bogată în antioxidanți: susține funcția imunitară sănătoasă.
- Efect de control al glicemiei: menține nivelul zahărului din sânge într-un interval sănătos.
- Sprijină un răspuns inflamator sănătos: Folosit în medicina tradițională pentru a susține sănătatea digestivă
- Conținut mai scăzut de cumarină decât scorțișoara Cassia: Cumarina este un anticoagulant natural sau un diluant al sângelui, găsit în plante, dar poate fi dăunătoare pentru ficat dacă este consumată în doze mari.
Este ideal ca scorțișoara de Ceylon să fie consumată când este proaspătă. Prin măcinarea scorțișoarei proaspete de Ceylon, aceasta va oferi o aromă mai puternică pentru preparatele tale.
Cum recunoști scorțișoara Ceylon
Scorțișoara de Ceylon este ușor de identificat prin culoare, textură, fragilitate și gust. Este o culoare maro deschis sau cafenie. Este foarte delicată, subțire și sfărâmicioasă. Formează mai multe straturi când este rulată. Scorțișoara de Ceylon are un gust foarte delicat și dulce, cu note de cuișoare și citrice.
Scorțișoara Cassia: Condimentul de bază picant din cămară
Scorțișoara Cassia provine din arborele Cinnamomum cassia, care este originar din sudul Chinei. Cunoscută pentru aroma sa robustă, picantă și culoarea roșu-maroniu închis, este cel mai frecvent soi de scorțișoară, un element de bază în bucătăriile din întreaga lume. În comparație cu scorțișoara de Ceylon, scorțișoara Cassia este mai densă și mai tare, ceea ce o face mai potrivită pentru mâncăruri cu aromă îndrăzneață.
Din punct de vedere istoric, scorțișoara Cassia a fost folosită ca plantă medicinală în medicina tradițională chineză și ca un condiment foarte apreciat în comerțul antic. Deși scorțișoara Cassia are multe beneficii pentru sănătate, conține niveluri mai mari de cumarină decât scorțișoara de Ceylon, care poate fi dăunătoare, așa că trebuie consumată cu moderație.
Calități de top ale scorțișoarei Cassia
- Aromă puternică, condimentată: acest tip de scorțișoară este potrivit pentru diverse feluri de mâncare și produse de patiserie.
- Bogată în uleiuri esențiale: Conține cinamaldehidă, care îi sporește aroma puternică.
- Utilizare medicală tradițională: Folosită în vechea medicină chineză grație beneficiilor sale pentru sănătate.
- Nivel crescut de cumarină:conținutul ridicat de cumarină poate crește fluiditatea sângelui, dar poate face ca scorțișoara Cassia să nu fie sigură pentru utilizarea pe termen lung, ca supliment.
- Accesibilitate crescută: scorțișoara Cassia este disponibilă pe scară largă și rentabilă
Chiar dacă scorțișoara Cassia este considerată de calitate inferioară față de scorțișoara de Ceylon, este mai accesibilă, ceea ce o face cea mai comună varietate de scorțișoară găsită în cămară.
Scorțișoara Cassia poate fi considerată scorțișoară ”falsă”?
Deși este adevărat că scorțișoara Cassia este considerată o scorțișoară de calitate inferioară, nu poate fi numită o scorțișoară ”falsă”. Aceasta provine dintr-un tip de arbore de scorțișoară, arborele Cinnamomum cassia, și este cea mai comună varietate de scorțișoară disponibilă în magazinele alimentare. Adesea, este etichetată, pur și simplu, drept „scorțișoară”, ceea ce poate induce în eroare, mai ales pe cei care caută, în mod special, scorțișoară de Ceylon. Scorțișoara Cassia este foarte bună pentru deserturile preferate și adaugă o notă condimentată băuturilor tale favorite.
Care este mai bună, scorțișoara Cassia sau scorțișoara de Ceylon?
Scorțișoara de Ceylon este considerată superioară în ceea ce privește aroma și beneficiile pentru sănătate, inclusiv datorită conținutului său mai scăzut de cumarină. Scorțișoara de Ceylon are de 63 de ori mai puțină cumarină decât scorțișoara Cassia, ceea ce o face mult mai sigură de utilizat ca supliment pentru sănătate.
Suplimentul pe bază de plante, cu scorțișoară de Ceylon, de la Organic India oferă o doză sănătoasă de antioxidanți și sprijin digestiv prin ingrediente naturale. Utilizarea sa pe termen lung este sigură și completează perfect rutina zilnică de suplimente.
Scorțișoara de Ceylon are o aromă mai ușoară, dar condimentată și este favorita bucătarilor. Dacă utilizezi o cantitate semnificativă de scorțișoară în prepararea alimentelor, asigură-te că ai la îndemână scorțișoară de Ceylon. Deserturile tale vor fi delicioase, iar mâncărurile savuroase îi vor face pe oaspeți să se întrebe care este ingredientul tău secret.
Scorțișoara din supermarket este scorțișoară Cassia sau scorțișoară de Ceylon?
Majoritatea supermarketurilor oferă scorțișoară Cassia. Dacă pe etichetă scrie, pur și simplu, „scorțișoară”, cel mai probabil este vorba de scorțișoară Cassia. Scorțișoara de Ceylon este etichetată în mod corespunzător și are un preț mai mare, datorită calității sale crescute.
Scorțișoara Cassia vs. scorțisoara de Ceylon: care este cel mai sanatos tip?
Ambele tipuri de scorțișoară oferă beneficii similare pentru sănătate, dar scorțișoara de Ceylon este preferată, deoarece este mai blândă decât scorțișoara Cassia, ceea ce o face mai sigură pentru utilizarea pe termen lung. În general, scorțișoara de Ceylon este considerată cel mai sănătos și mai sigur tip de scorțișoară, mai ales pentru persoanele care sunt îngrijorate de creșterea nivelului de cumarină. Scorțișoara de Ceylon este mai mult decât un supliment modern pentru sănătate. A fost onorată de secole în rândul practicienilor de medicină tradițională din Roma antică, India, Egipt și China pentru beneficiile sale de sănătate.
Scorțișoara de Ceylon are multiple beneficii din punct de vedere al sănătății, dar cele mai importante sunt reprezentate de susținerea digestiei, asigurarea unui nivel sănătos al zahărului din sânge și medierea unui răspuns inflamator adecvat.
- Scorțișoara de Ceylon ajută la menținerea sănătății digestiei
În Ayurveda, scorțișoara este considerată un condiment de încălzire, care poate aprinde focurile digestive. Scorțișoara are proprietăți prebiotice, astfel încât dacă este consumată în mod regulat, poate ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin.
- Scorțișoara de Ceylon susține un nivel sănătos de zahăr în sânge
Scorțișoara de Ceylon este deosebit de apreciată pentru susținerea metabolismului natural al glucozei și al zahărului din sânge, pe care le menține într-un interval sănătos. Studiile sugerează că scorțișoara poate crește sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută la transferul mai eficient al zahărului în celule, după masă.
- Scorțișoara de Ceylon mediază un răspuns inflamator sănătos
Cinnamaldehida este un flavonoid și antioxidant natural care îi conferă scorțișoarei aroma sa distinctă. Este, de asemenea, ingredientul activ care susține un răspuns inflamator sănătos, prin țintirea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt molecule instabile care se pot acumula în celulă și pot provoca daune.
Ce tip de scorțișoară este toxic?
Scorțișoara Cassia poate fi toxică dacă este consumată în cantități mari, din cauza conținutului ridicat de cumarină. Prin urmare, este important să folosești scorțișoara Cassia cu moderație. Cea mai bună alternativă este să folosești scorțișoară de Ceylon, care conține doar aproximativ 0,004% cumarină, în timp ce scorțișoara Cassia conține aproximativ 1% cumarină.
Ghid rapid: scorțișoara Cassia vs. scorțisoara de Ceylon
Denumirea științifică:
Ceylon: Cinnamomum verum
Cassia: Cinnamomum cassia
Locul de origine:
Ceylon: Sri Lanka și sudul Indiei
Cassia: China de Sud și Asia de Sud-Est
Utilizarea tradițională:
Ceylon: adăugare de aromă mâncărurilor; în medicina tradițională ayurvedică
Cassia: gătit zilnic; medicină tradițională chineză
Culoarea:
Ceylon: cafeniu sau maro deschis
Cassia: maro închis roșcat
Gustul:
Ceylon: condiment delicat, natural dulce
Cassia: puternică și condimentată, cu o aromă ușor amară
Aroma:
Ceylon: note parfumate de citrice și note florale care completează aroma ușor picantă
Cassia: puternică și picantă, cu un parfum oarecum lemnos și pământesc
Beneficii:
Ceylon: susține metabolismul natural al glucozei, susține zahărul din sânge într-un interval sănătos și poate ajuta la reducerea poftei de dulciuri.
Cassia: susține metabolismul natural al glucozei, susține zahărul din sânge într-un interval sănătos și poate ajuta la reducerea poftei de dulciuri
Utilizare culinară:
Ceylon: Profilul său de aromă subtil și complex este perfect pentru pâine, prăjituri, produse de patiserie și deserturi.
Cassia: gustul său puternic este potrivit pentru aromatizarea înghețatei, plăcintelor, fructelor înăbușite și ciocolatei.
Alegerea tipului de scorțișoară potrivită pentru sănătatea și bucătăria ta
Când compari scorțișoara Cassia cu scorțișoara de Ceylon, vei observa că ambele au calități și beneficii unice. Scorțișoara de Ceylon este preferată de cei care caută o aromă mai naturală, mai rafinată și niveluri mai scăzute de cumarină. Cu toate acestea, dacă utilizezi scorțișoară în cantități mici, în primul rând pentru gătit, scorțișoara Cassia este o opțiune excelentă și rentabilă.
În cazul celor care folosesc scorțișoara pentru beneficiile sale pentru sănătate, este important să utilizeze scorțișoară organică, din surse durabile. Suplimentul pe bază de plante, cu scorțișoară din Ceylon, din India, este cultivat în mod durabil, folosind agricultura regenerativă. Odată recoltată, scorțișoara este măcinat la fața locului, pentru a păstra prospețimea maximă.
De asemenea, te poți bucura de aroma încântătoare a scorțișoarei cu Organic India Cinnamon Spice Psyllium Pre & Probiotic Fiber sau cu ceaiul delicios Tulsi Cinnamon Rose.
Înțelegerea diferențelor între tipurile de scorțișoară subliniate în acest ghid comparativ te poate ajuta să iei o decizie informată, legat de varietatea care se potrivește cel mai bine sănătății și nevoilor tale culinare.