Pare prea frumos ca să fie adevărat, dar scorțișoara este la fel de sănătoasă pe cât este de gustoasă- iar efectele sale pozitive asupra imunității o fac unică printre plante și mirodenii. Și, din fericire, în loc să o iei prin intermediul suplimentelor alimentare (deși este o modalitate excelentă să te asiguri că primești suficientă pentru efectele sale benefice asupra sănătății), poți să ai parte de suficientă scorțișoară pur și simplu adăugând-o constant în mâncare.
Există numeroase varietăți de scorțișoară. Fermele ORGANIC INDIA din Ceylon (denumirea științifică a scorțișoarei de acolo este Cinnamomum zeylanicum) se află în sudul Indiei, chiar dacă originile condimentului se află mai jos, de-a lungul coastei, în Sri Lanka. Întrucâtva, în mod straniu, scorțișoara Ceylon este cunoscută și drept Cinnamomum verum, termenul „verum” însemnând „adevărat”. Această scorțișoară „adevărată” este mai dulce și oferă un gust mai delicat, prin comparație cu varietatea mai comună, numită cassia.
Adesea analizată prea mult, scorțișoara este considerată un superaliment întrucât are beneficii multiple. Cercetătorii au descoperit că scorțișoara de Ceylon are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, că reduce rezistența la insulină și sprijină ficatul în procesul de metabolizare a glucozei (zahărului). Știința medicală occidentală subliniază faptul că taninii din scorțișoara de Ceylon pot să asiste în vindecarea rănilor acționând precum un astringent și pot preveni și diareea. Mai mult decât atât, planta a fost studiată pentru folosirea sa în ameliorarea tulburărilor ce țin de nivelul de zahăr din sânge și s-a arătat că se remarcă și prin conținutul de ingrediente active care se adresează diferitelor tulburări neurologice. Numeroase astfel de beneficii sunt strâns legate de capacitatea scorțișoarei de a susține sistemul imunitar.
Inflamația și sistemul imunitar
Scorțișoara de Ceylon este privită cel mai mult ca un stimulent al sistemului imunitar. Din ce în ce mai multe persoane au devenit conștiente de rolul sistemului imunitar în prevenție, vindecare, longevitate și menținerea sănătății optime. O boală este un proces care copleșește sistemul imunitar, ce include numeroase organe, celule și sisteme- care se reunesc pentru a menține tot organismul sănătos.
Potrivit Medical News Today, scorțișoara de Ceylon are efecte antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, benefice pentru sistemul imunitar. Antioxidanții sunt substanțe cunoscute pentru faptul că previn sau încetinesc ritmul de distrugere a celulelor de către radicalii liberi, molecule instabile produse de organism ca reacții la mediu sau la alți factori. Așa că indiferent de „invadatorul străin” ce amenință sănătatea organismului, scorțișoara poate fi valorificată în hrană sau în suplimente alimentare.
Deși este adevărat că scorțișoara deține proprietății antiinflamatorii, această idee ne poate conduce la o concluzie greșită când vine vorba despre rolul inflamației în organism. Inflamația este un răspuns la o traumă, ceea ce înseamnă că este un proces natural special pentru a proteja, pentru a vindeca și pentru a aduce nutrienți în zona degradată sau amenințată. Când sistemul imunitar funcționează corect, acesta răspunde prin a încălzi zona lezată sau zona afectată de boală, crescând retenția de apă în zonă și aducând acolo globule albe ca să se împiedice proliferarea microorganismelor.
Cu alte cuvinte, inflamația este un proces benefic pentru sănătate și pentru refacere, fără să fie o suferință. Cu toate acestea, medicina modernă apelează la medicamente întrucât inflamația este văzută mai degrabă ca un obstacol decât ca un răspuns natural și necesar al corpului. Ayurveda, de cealaltă parte, se adresează inflamației în calitatea sa de răspuns la un dezechilibru. Folosindu-se scorțișoară, alături de alte plante, în cazul acestui dezechilibru, înseamnă ca organismul să aibă capacitatea de a lucra așa cum știe în mod înnăscut.
Scorțișoara este bogată în flavonoizi
Cercetătorii care s-au ocupat de scorțișoară au identificat prezența mai multor flavonoizi în scorțișoară, toți având efect în a reduce nivelurile inflamației ce pot crește prea mult în corp. Flavonoizii sunt compuși antioxidanți puternici regăsiți în mod natural în numeroase fructe, ierburi, mirodenii sau în legume. Cu un nivel atât de ridicat al flavonoizilor, scorțișoara de Ceylon este capabilă să-ți ajute corpul să scape de toxinele de zi cu zi și de alți „invadatori străini”, lucrând totodată pentru menținerea stării de sănătate și diminuând riscul de apariție a unor probleme cronice.
Cum incluzi scorțișoară în dietă
Există mai multe modalități prin care poți să introduci scorțișoara de Ceylon în dietă pentru a-ți hrăni sistemul imunitar. Poți să beneficiezi de ea prin intermediul suplimentelor alimentare, împrăștiind scorțișoară pe alimente, pregătindu-ți un ceai de scorțișoară, adăugând-o în cafeaua de dimineață, pregătind produse de patiserie cu scorțișoară sau prăjituri, amestecând scorțișoara cu cerealele tale și așa mai departe. Aroma dulce și înțepătoare a scorțișoarei este ingredientul- cheie în produse de patiserie, în curry sau în produsele tip latte din întreaga lume.
Întrucât sănătatea ta- și sistemul tău imunitar- încep cu digestia, scorțișoara este condimentul ideal pentru a-ți aprinde focul digestiv. Grație proprietăților sale cu efect de încălzire, scorțișoara este bună pentru a calma dosha Kapha și pentru a echilibra Vata. Tipurile Pitta consideră că scorțișoara este benefică, dar în cantități mai mici.