Ce reprezintă Ayurveda?
Medicina Ayurvedică s-a născut din străvechea cultură vedică și a fost practicată ca un sistem de medicină tradițională în India de peste 4000 de ani. Adesea se fac referiri la ea ca la o „soră” a Yoga. În sanscrită Ayurveda se traduce prin „Știința Vieții”, „Cunoașterea Modului de a Trăi” sau „Arta Longevității”.
De ce o îndrăgim?
Ceea ce îmi place în mod special la Ayurveda este modalitatea în care aceasta descrie modalități simple de redobândire și de menținere a stării de sănătate, punându-se accent pe armonia cu propria persoană și cu natura. Cea mai bună metodă legată de cum să-mi păstrez o bună sănătate este să mă întorc la origini și să fiu în armonie cu mine și cu natura folosindu-mă de înțelepciunea din Ayurveda.
Cum poate Ayurveda să promoveze un sistem imunitar puternic?
Principiul de bază de aici este că un sistem digestiv sănătos este cel mai IMPORTANT aspect ce asigură o stare de bine. Sunt numeroase moduri prin care putem să ne alterăm digestia, ceea ce duce la o sănătate deteriorată, la o stare de letargie, la boală, la un sistem imunitar slăbit, printre acestea aflându-se stresul, o dietă dezechilibrată, lipsa unei rutine, un somn ce nu este de calitate, o respirație deficitară. Dar, din fericire, folosindu-ne de această înțelepciune simplă, străveche, putem să avem grijă de digestia noastră și astfel să ne bucurăm de un impact deosebit de benefic pentru sănătate.
Iată 5 secrete nemuritoare ale stării de bine pe care Ayurveda ni le oferă pentru a ne menține sănătoși, fericiți, cu un sistem imunitar puternic și plini de energie.
Ține stresul în frâu
Fără îndoială, stresul este cel mai important factor în dezechilibrul digestiei și al stării de sănătate în ansamblul ei.
Când suntem stresați, organismul nostru crede să este o stare de urgență și reacționează ca atare, activându-ne sistemul nervos simpatic și punându-ne în alertă. Acest proces ne afectează sistemul digestiv- ceea ce nu este deloc bine dacă se întâmplă în cea mai mare parte a zilei, în fiecare zi
Observă când ești stresat/ă, anxios/anxioasă, aflat/ă în viteză. Încetinește-ți ritmul și respiră
Poți să schimbi ceva în viața ta pentru a reduce stresul? Dacă este posibil, trebuie să faci asta!
Ai grijă la ceea ce mănânci
Orice aliment este medicament dacă este preparat și consumat în mod conștient, după anumite scheme, combinații și cantități care hrănesc, purifică și vindecă
Adaugă ierburi și condimente blânde în hrana ta pentru ca acestea să te ajute în procesul de digestie
Consumă în special alimente calde, gătite; nu exagera cu alimentele crude sau cu hrana rece (sunt mai greu de digerat)
Gătește cu ulei de bună calitate!
Nu face excese alimentare!
Scopul tău trebuie să-ți umpli stomacul, la fiecare masă, în felul următor: jumătate cu hrană+1/4 cu lichide+1/4 din stomac trebuie să rămână gol (pentru ca digestia să se desfășoare cu ușurință). Când mâncăm prea mult ne forțăm digestia și se poate ajunge la o acumulare de toxine.
Ce băuturi ar trebui să consumi?
Evită prea multă cofeină, zahăr, alcool- un exces al acestora duce la slăbirea sistemului imunitar
Să consumi apă caldă/călduță în timpul zilei are un efect uimitor asupra procesului de digestie!
Beneficiile faptului de a bea pe parcursul unei zile și noaptea ceaiuri de plante sunt multiple! Acestea sunt utile pentru digestie, pentru întărirea imunității, pentru creșterea nivelului de energie, pentru eliminarea toxinelor și pentru multe altele. Încearcă Tulsi, Turmeric, Ashwagandha, Tulsi Trandafir, combinându-le!
Un mic secret: Dacă încerci să-ți reduci aportul de alcool, să consumi ceaiuri de plante este deosebit de util pentru a reuși să-ți atingi scopul- apelează la mai multe arome pentru a nu te plictisi.
Rutina ta; da, ai nevoie de una bună!
Dr. Svoboda spune: „Corpul uman iubește rutina și se bucură de ea când este hrănit, când se desfășoară activități fizice și când are parte de odihnă regulată”.
Încearcă să te scoli și să te duci la culcare la ore similare zilnic (te duci devreme la culcare, te vei trezi devreme).
Ține-te de un program regulat al meselor, ai grijă să ai masa cea mai consistentă la prânz (întrucât soarele este mai puternic atunci și digestia noastră este mai puternică). Acest demers este cel ce va face diferența!
Urmează ritmurile anotimpurilor- de exemplu, te vei trezi mai devreme vara, ținând cont de soare.
Încearcă să ai parte zilnic de exerciții fizice (dar fără să exagerezi).
Creează-ți o bună rutină legată de mersul la culcare (încearcă să mănânci ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de culcare pentru a putea să dormi bine).
Dacă îți vei stabili o rutină potrivită vei observa o îmbunătățire în ceea ce privește digestia ta, calitatea somnului și nivelul de energie.
Respiră profund
Ai grijă de respirația ta pe parcursul unei zile. Cei mai mulți dintre noi petrec o mare parte din zi bazându-se pe o respirație superficială, în partea superioară a pieptului. Se sune că respirația accelerată, scurtă, contribuie la procesul de îmbătrânire și este nocivă pentru starea de bine și echilibrul de la nivel fizic și emoțional
Încearcă să ai o respirație regulată, lentă, profundă, din diafragmă, care îți poate îmbunătăți considerabil starea de bine la nivel fizic și mental
Când diafragma se contractă aerul este împins în partea inferioară a plămânilor și se activează sistemul nervos parasimpatic (bazat pe funcția odihnește-te și digeră), în timp ce o respirație scurtată activează sistemul nervos simpatic (ce se bazează pe principiul luptă sau fugi), reducându-se funcționarea digestiei și a sistemului imunitar.
Dacă vom ține seama de aceste 5 sfaturi ne vom da o șansă uriașă de ne menține un sistem imunitar puternic. Ce perioadă este mai bună decât acum pentru a învăța câte ceva din aceste sfaturi vechi, pline de înțelepciune?!