Gândindu-te la moringa vs. spirulina vs. iarba de grâu, te întrebi: oare care este cea mai bună? Când auzi cuvintele „superalimente verzi”, te gândești pe dată la pudre verzi și la sucuri verzi, vibrante. „Superalimente verzi” este un termen folosit pentru a descrie plante care sunt „super”, depășind ceea ce înseamnă o densitate mare de nutrienți. Există numeroase plante ce oferă nutrienți valoroși, dar superalimentele verzi sunt considerate una dintre cele mai bune surse de nutrienți.
Nu este un secret faptul că majoritatea persoanele nu au parte de suficiente fibre în dietă. Oare superalimentele verzi te-ar putea ajuta să-ți asiguri doza zilnică recomandată de vitamine și de minerale? Pe lângă faptul că sunt pline de nutrienți, ele au trei lucruri în comun. Toate furnizează proteine complexe, antioxidanți incredibili și sunt pline de clorofilă. De aceea, te vei întreba ce ar fi cel mai bine să utilizezi, pentru a avea parte de cele mai mari beneficii, dintre moringa, spirulina sau iarba de grâu.
Moringa vs. Spirulina vs. Iarba de grâu
Acum, că am aflat care sunt beneficiile superalimentelor verzi, să aflăm mai multe detalii despre unele dintre cele mai populare dintre aceste alimente pentru a ști cum acționează fiecare- moringa vs. spirulina vs. iarba de grâu.
MORINGA
Originar din India, arborele moringa este un arbore rezistent la uscăciune și i se spune adesea „arborele cu tambur” pentru că are păstăi lungi, subțiri, care pot atinge până la 30 cm. El este utilizat de secole pentru beneficiile sale nutritive, pentru sănătate.
Moringa este o sursă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali de care este nevoie pentru a fi o proteină complexă. Reprezintă o sursă excelentă de proteine vegetale pentru persoanele care nu consumă carne. De asemenea, conține și numeroase vitamine, minerale și antioxidanți. Spre exemplu, conține fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc, dar și vitaminele A, C, K și câteva vitamine din grupul vitaminelor B.
Toată părțile arborelui sunt comestibile și utile, de aceea acesta este o plantă foarte importantă și în cadrul Ayurveda. În texte Ayurvedice vechi, arborele moringa este numit „sigru”, ce se traduce „cel care se mișcă precum săgeata.” Se crede că nutrienții din moringa se absorb ușor în corp. Moringa are gust amărui și pătrunzător, ceea ce o face foarte potrivită pentru echilibrarea doshelor Kapha și Vata. Cu toate acestea, proprietățile ei de încălzire ar putea fi dăunătoare doshei Pitta.
Să recurgi la moringa sub formă de suplimente alimentare reprezintă o modalitate sigură de a-ți hrăni întreg organismul și de a-ți susține imunitatea. Pe lângă faptul că este sursă de vitamine, ajută și la îmbunătățirea dispoziției întrucât echilibrează neurotransmițătorii. Aceștia sunt mesageri chimici meniți să ajute celulele să comunice între ele. Moringa stimulează creierul să elibereze serotonina, unul dintre cei mai importanți neurotransmițători asociați cu echilibrarea dispoziției și cu posibilitatea de a controla răspunsul la stres.
Cum să folosești Moringa:
Una dintre cele mai simple modalități de a avea beneficiile oferite de acest superaliment verde este să iei un supliment alimentar sub formă de pudră sau de capsule. Încearcă să pui un sfert- o jumătate de linguriță de pulbere de moringa în apă călduță și să bei din acest amestec o dată sau de două ori pe zi. Poți și să adaugi pudra de moringa în lapte călduț și miere. Pentru a compensa calitățile de încălzire ale plantei, poți să o asociezi și cu o linguriță de aloe vera.
Iarba de grâu
Sucul de iarbă de grâu reprezintă un „aliment viu”, ce are numeroase beneficii pentru sănătate. Are asemenea efecte întrucât este recoltată într-o etapă timpurie a dezvoltării sale, la 7-10 zile după ce începe să încolțească. Datorită concentrației puternice de nutrienți, persoanele care sunt pasionate de îngrijirea sănătății laudă această plantă și o consideră o sursă de revigorare pentru fiecare zi. Astfel, iarba de grâu poate fi utilizată zilnic pentru susținerea sistemului imunitar, pentru îmbunătățirea funcției cognitive și pentru asigurarea energiei. La fel ca pentru oricare alt supliment alimentar, vei începe cu o cantitate mică de iarbă de grâu. Odată ce vezi cum reacționezi la acest superaliment verde, poți să-ți crești aportul până când vei ajunge la doza zilnică recomandată de obicei: între 30-115 g suc.
Iarba de grâu este foarte bogată în antioxidanți și promovează un răspuns inflamator sănătos. În plus, iarba de grâu îți oferă proteine complexe și conține multă clorofilă. Din acest motiv, nu este de mirare că este văzută ca un superaliment!
Cum să utilizezi iarba de grâu:
De cele mai multe ori, iarba de grâu se regăsește sub formă de doze cu lichid provenit din iarba proaspătă, dar o poți utiliza și ca pudră, pe care să o adaugi în smoothie-uri sau în sucuri de fructe. Întrucât are o aromă foarte puternică, o poți asocia cu alte arome puternice (precum cea de ananas) pentru a asigura o echilibrare a gustului. Se recomandă să o consumi dimineața, pe stomacul gol, dar ai grijă că are un efect detoxifiant foarte puternic, putând provoca disconfort în anumite cazuri. Este recomandat să începi cu o cantitate mică de iarbă de grâu ca să vezi cum îți reacționează corpul la ea și poți consulta și un medic pentru a primi mai multe lămuriri.
SPIRULINA
Este o altă variantă de superaliment verde. Precum moringa și iarba de grâu și ea este bogată în vitamine, minerale și proteine. Ea crește în mod natural în ape alcaline și se regăsește pe aproape toate continentele. Spirulina este o algă albastră-verzuie bogată în minerale, cu beneficii incredibile asupra sănătății, fiind cunoscută și de civilizația aztecă. Aztecii strângeau această algă din lacuri, o uscau la soare și făceau din ea o pudră. După aceea pudra era consumată ca atare, o amestecau cu diverse alimente sau o puneau în pâine.
În vremurile moderne, spirulina a devenit populară când NASA a constatat că poate să fie cultivată și în spațiu și să fie un supliment alimentar pentru astronauți. În același timp, oamenii de știință au găsit o modalitate de a cultiva spirulina în vase uriașe de sticlă.
Spirulina este o sursă excelentă de proteine. Conține 9 aminoacizi esențiali, ceea ce o transformă într-o sursă complexă de proteine. De altfe, ea este văzută precum proteina vegetală cea mai valoroasă și conține mai multe proteine decât iarba de grâu. Această algă are o densitate surprinzătoare de nutrienți. Spre exemplu, o singură lingură de pudră de spirulină conține aprox. 4 g de proteine, dar și cupru, fier și câteva vitamine din grupul vitaminelor B.
Cum să utilizezi spirulina:
În general, spirulina poate fi regăsită sub formă de pulbere, de capsule sau de tablete. Are o aromă foarte puternică- similară unui mix dintre alge și iarbă- așa că, dacă nu îi vei suporta gustul, optează pentru spirulină sub formă de capsule. Dacă suporți gustul, poți să pui o lingură de pudră de spirulină într-un smoothie sau amestecă 2 linguri de pudră cu aprox. 60 ml suc de portocale pentru a avea parte de un start marcat de energie dimineața. Spirulina oferă atât de multe efecte pozitive, fiind o sursă naturală de creștere a energiei. În aceste condiții, poți să spui adio cănilor de cafea. Spirulina este tot ce ai nevoie pentru a te trezi și pentru a te pune în mișcare încă de dimineață.
Care dintre aceste superalimente verzi ia medalia de aur?
Acum, că ai aflat totul despre moringa, despre spirulină și despre iarba de grâu, este simplu să vezi ce le face să fie atât de puternice. Dar care dintre ele este cea mai bună? Dacă se compară conținutul de nutrienți, moringa va câștiga detașat.
Chiar dacă spirulina are cam de două ori mai multe proteine decât moringa, când este vorba despre conținutul de vitamine și minerale, tot moringa se remarcă. Astfel, aceasta are de două ori mai mult calciu, fier, vitamina A și fibre decât spirulina.
Ce se întâmplă însă cu iarba de grâu? Din nou, se poate spune că moringa are un conținut nutrițional mai valoros. De pildă, oferă mai mult calciu, mai mult fier, mai multă vitamina K și mai multe fibre decât iarba de grâu, dar are și mai puține calorii și mai puțin sodiu.
Superalimente verzi: minuni pentru sănătatea ta
Fie că este vorba despre azteci, fie că este vorba despre astronauți, super alimentele verzi au dovedit că valorează greutatea lor în aur în ceea ce privește susținerea sănătății și a stării de bine. Când vei include moringa în rutina ta zilnică, poți să fii sigur/ă că vei putea să-ți îmbunătățești sănătatea datorită ei.
În cadrul ORGANIC INDIA există angajamentul potrivit căruia vei avea parte de cele mai bune superalimente verzi, cu cele mai multe beneficii pentru sănătate. De ce să nu încerci să adaugi și ORGANIC INDIA Moringa Nutriție Esențială în smoothie-ul tău de dimineață? Vei primi o doză sănătoasă de nutrienți esențiali pentru susținerea imunității și vei avea o zi plină de energie.