Superalimentul Amla pentru imunitate

Amla provine din regiunile subtropicale ale Indiei, fiind o plantă ale cărei fructe sunt printre cele mai bogate resurse naturale de vitamina C. Amla, cunoscută și sub numele de Amalaki, este pomenită în textele străvechi, fiind descrisă și în scrierile Ayurvedice, dar și în folclorul indian și în operele sanscrite- toate acestea laudă capacitatea ei de a se adresa unei game variate de probleme de sănătate.

Se spune că Adhiyaman, o figură de seamă din literatura Tamililor, cunoscut și pentru generozitatea sa, ar fi oferit un fruct plin de puterea longevității marelui poet Avvaiyar, astfel încât acesta să promoveze literatura. Sushruta (secolul al VII-lea î.e.n), părintele indian al medicinei străvechi, a scris și el despre efectele revigorante ale Amla asupra sănătății. Încă din primele zile ale demersurilor de vindecare, planta a fost un reper de bază în sistemul medical Ayurvedic. În prezent este studiată de către cercetători pentru proprietățile sale vindecătoare, dar mai ales pentru susținerea unică oferită sistemului imunitar.

Denumirea Amla își are originile în cuvântul hindus pentru fructul arbustului Amla, care înseamnă „acru”. Arbustul, cunoscut și prin denumirea latină Emblica officinalis și Phyllanthus emblica, crește prin toată India și are fructe cu gust acrișor. În sanscrită, Amla se numește „Amalaki”. Alte denumiri sanscrite descriu Amla ca pe o „mamă”, ca pe „cea care hrănește” și ca „nemurire”- toate atestă calitățile sale terapeutice și nutritive.

În timp ce specialiștii occidentali sugerează faptul că beneficiile pentru sănătate ale Amla derivă din rezervele sale bogate de vitamina C, cei ce practică Ayurveda consideră planta un sistem complet de nutrienți legați între ei din numeroase motive- incluzând aici efectele sale de energizare și de echilibrare a doshelor. De fapt aceasta este esența Ayurvedei- holismul, care înseamnă că toate formele de viață se află într-un sistem interconectat. În Ayurveda, Amla este un excepțional fruct anti-îmbătrânire, folosit pentru a susține sănătatea sângelui, a oaselor, a ficatului și a inimii, dar și pentru dezechilibrele uneia dintre doshe, dezechilibre care ar putea provoca probleme de sănătate. Este folosită pentru a crește Ojas, unul dintre cele trei esențe vitale care se reunesc pentru a promova vitalitatea, claritatea și sănătatea în ansamblul ei.

Amla, vitamina C  și sistemul imunitar

În imunologie, sistemul imunitar este divizat în două categorii majore. Imunitatea înnăscută este prima linie de apărare ce ne protejează corpul de lumea exterioară, incluzând barierele fizice și celulele imunitare nespecifice. Exemple de componente ale imunității înnăscute: pielea, mucoasa nazală, mucoasa bucală, sinusurile, tractul digestiv, respirația, lacrimile și celulele care detectează infecția, boala și invazia, creând o barieră în calea viitoarei intruziuni în țesuturi sau în alte celule.

Imunitatea umorală se mai numește și adaptativă și se activează când un agent patogen sau un antigen trec prin barierele din cadrul imunității înnăscute. Imunitatea adaptativă include celule specializate, sistemice, menite să prevină multiplicarea agenților patogeni.

Deși de Amla pot beneficia toate cele trei doshe (constituții)- Pitta, Kapha, Vata- specialiștii în Ayurveda folosesc planta ca pe un adaptogen puternic sau Rasayana pentru constituția Pitta.

Vitamina C este predominantă în Amla, pulpa fructului conținând de 20 de ori mai multă vitamină decât o portocală. Complexul de vitamina C și cofactorii săi (nutrienții de sprijin), ce se regăsesc în fructe și legume, conlucrează pentru a asigura imunitatea înnăscută. Vitamina C protejează mucoasele, ceea ce explică modul în care Amla susține integritatea și funcționarea celulelor, țesuturilor și organelor implicate în funcționarea imunității. De exemplu, când membranele celulare ce compun țesutul pulmonar sunt puternice, aportul de oxigen este mai consistent, iar substanțele toxice pot fi eliminate din corp.

Amla asigură nutrienții care, potrivit cercetărilor științifice, susțin funcționarea celulelor din tot sistemul imunitar. Vitamina C sprijină pielea pentru a o proteja împotriva stresului oxidativ (pierderea de oxigen ca urmare a moleculelor de radicali liberi, provenite din toxinele din mediu, din ingredientele artificiale ale hranei și din metabolismul normal al organismului). Această vitamină stimulează celulele fagocite să ingereze și să distrugă particulele străine, bacteriile și resturile celulare. Nu în ultimul rând, vitamina C și nutrienții de sprijin sunt necesari pentru apoptoză, ce reprezintă moartea naturală a celulelor, dar și îndepărtarea lor. În mod cert, deficitul de vitamina C duce la o imunitate slăbită și la o mai mare predispoziție spre infecții.

Amla și Ayurveda

În ansamblul ei, Amla este o nestemată Ayurvedică. Jagdev Singh, un specialist în plantele Ayurvedice, a scris că, pe lângă vitamina C, fructul este o sursă bogată de polifenoli cu proprietăți antioxidante. Combinația aceasta, de vitamina C și polifenoli, ajută în combaterea stresului oxidativ (împiedică distrugerea celulelor din cauza pierderilor de oxigen), modulează sistemul imunitar și ține la distanță diferite afecțiuni și disfuncționalități.

Întrucât Ayurveda promovează o viziune holistică asupra îngrijirii sănătății ce include mintea, corpul, emoțiile și spiritul, Amla protejează contra bolilor pentru că se adresează și problemelor precum anxietatea, depresia, agitația, insomnia și iritabilitatea. Conținutul de vitamina C din Amla susține și glandele suprarenale, de care este nevoie pentru a face față stresului- mai ales celui provocat de traume sau de reacția „luptă sau fugi” în fața unor unor amenințări cronice sau imediate, fie că este vorba despre unele fizice, fie că este vorba despre unele emoționale. În condițiile în care glandele suprarenale sunt implicate în producerea de energie și au nevoie de vitamina C pentru o funcționare sănătoasă, să existe niveluri adecvate de energie este necesar pentru a preveni îmbolnăvirile și pentru combaterea factorilor de stres din viața de zi cu zi.

Un adaptogen pentru Doshe

Adaptogenii sunt în general apreciați pentru abilitatea impresionantă de a reduce stresul, dar sunt capabili de mult mai mult decât atât. Deși de Amla beneficiază toate cele trei Doshe (constituții)- Pitta, Kapha și Vata- specialiștii în Ayurveda folosesc planta ca pe un adaptogen puternic sau ca pe Rasayana pentru tipurile Pitta.

Cercetătorii din cadrul Institutului „Women in Balance” precizează că plantele adaptogene acționează asupra stării fizice, mentale și emoționale. Ele furnizează vitamine, minerale și fitochimicale de care corpul are nevoie pentru a se adapta schimbărilor permanente de mediu, dar oferă și ingrediente naturale și energii care nu pot fi reproduse de știință și de care este nevoie pentru sănătate, pentru vindecare și pentru recuperarea de după boli. Printre fructe și legume, Amla reprezintă o sursă de vindecare și de prevenție, de aceea medicii specializați în Ayurveda o recomandă de sute de ani.

Dacă dorești să incluzi în dieta ta Amla în forma integrală, pură și 100% certificată organic o poți găsi sub formă de capsule pe www.organicindia.ro/magazin.

#AdevarataStareDeBine

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness