Din regiunile subtropicale ale Indiei vine superalimentul Amla, o plantă ale cărei fructe sunt printre cele mai importante surse naturale de vitamina C. Amla este cunoscută și sub numele de Amalaki, fiind menționată în textele străvechi și este descrisă în textele sacre Ayurvedice, în folclorul indian și în operele sanscrite- toate acestea laudă capacitatea fructului de a se adresa numeroaselor probleme de sănătate. De atunci și până în prezent, oamenii au folosit și folosesc Amla pentru susținerea sistemului imunitar.
Contribuie Amla la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar?
Da, potrivit studiilor publicate în cadrul „US National Library Medicine”, superalimentul Amla are efecte imunomodulatoare. Acestea se datorează proprietăților antioxidante, care nu numai că susțin sistemul imunitar, dar creează și un efect anti-apoptotic, ce protejează împotriva degradării celulelor și a stresului oxidativ.
În vreme ce știința occidentală arată că beneficiile Amla derivă din depozitele de antioxidanți și de vitamina C, specialiștii în Ayurveda utilizează planta pentru nutrienții ei utili în îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar și nu numai. În Ayurveda, Amla este un fruct extraordinar de important folosit pentru susținerea sănătății sângelui, a oaselor, a ficatului, a inimii și pentru dezechilibrele unei anumite doshe, ce pot favoriza apariția unor probleme de sănătate. Planta este utilizată și pentru creșterea Ojas, care este una dintre cele trei esențe vitale care acționează laolaltă pentru a promova claritatea, vitalitatea și sănătatea în ansamblul ei.
Utilizarea străveche a Amlei pentru imunitate
Denumirea Amla își are originea în cuvântul din hindi ce denumește fructele de Amla, însemnând „acră”. Arborele, cunoscut în prezent sub denumirile latine Emblica officinalis și Phyllanthus emblica, se regăsește prin toată India și are fructe acrișoare. În sanscrită, Amla se numește „Amalaki”. Alte denumiri în sanscrită pentru Amla sunt „mamă”, „ocrotitoare” și „nemurire”- toate aceste cuvinte sunt o dovadă pentru proprietățile ei nutritive și curative.
Despre Adhiyaman, o figură importantă a literaturii Tamil, cunoscut pentru generozitatea lui, s-a spus că, în scopul de a promova literatura, i-a dat în dar un fruct rar, cu o putere menită să dea longevitate, marelui poet Avvaiyar. Sushruta (secolul 7 î.e.n), tatăl medicinei străvechi indiene, a scris și el despre beneficiile Amla pentru sănătate. Încă de la începuturile demersurilor de vindecare, fructul a fost considerat de bază în sistemul Ayurvedic de îngrijire a sănătății. În prezent, este studiat de cercetători medicali pentru proprietățile sale terapeutice și este apreciat mai ales pentru susținerea unică oferită sistemului imunitar.
Superalimentul Amla pentru susținerea sistemului imunitar
În imunologie, sistemul imunitar este împărțit în două mari categorii. Imunitatea înnăscută este prima linie de apărare, protejând corpul de influențele venite din lumea exterioară, incluzând aici barierele fiice și celulele sistemului imunitar. Exemple în acest sens sunt pielea, mucoasele din nas, din gură, de la nivelul sinusurilor, a tractului digestiv; transpirația și lacrimile și celulele ce ajung la locul infecției, al bolii, al invaziei pe măsură ce se va crea o barieră contra unei noi intruziuni în țesuturi sau în alte celule.
Imunitatea umorală este numită și imunitate adaptivă și se activează când un agent patogen sau un antigen ajung la nivelul barierelor imunității înnăscute. Sistemul imunitar adaptiv include celule specializate, sistemice și procese ce elimină agenții patogeni prevenind proliferarea lor. Deși de Amla beneficiază toate cele trei doshe- Pitta, Kapha, Vata- specialiștii în Ayurveda folosesc planta ca pe un adaptogen puternic sau Rasayana pentru tipurile Pitta.
Conținutul de vitamina C al Amlei
Vitamina C este vitamina dominantă în superalimentul Amla, pulpa fructului conținând vitamina C de 20 de ori mai multă decât o portocală. Complexul de vitamina C și co-factorii acesteia ce se regăsesc în fructe, legume și fructe de pădure conlucrează pentru a se asigura imunitatea înnăscută. Vitamina C protejează membrana celulară, ceea ce explică în parte cum Amla susține integritatea și funcționarea celulelor, a țesuturilor și a organelor implicate în sistemul imunitar. Când membranele celulare din plămâni sunt puternice, cantitatea de oxigen este robustă, iar substanțele toxice pot fi eliminate din organism.
Superalimentul Amla asigură nutrienții care, potrivit unei cercetări, susțin funcționarea întregului sistem imunitar. Vitamina C protejează pielea în fața stresului oxidativ (pierderea de oxigen ca urmare a moleculelor de radicali liberi proveniți din toxinele din mediu, din ingredientele regăsite în alimentele artificiale și din metabolismul organismului). Vitamina C le dă posibilitate celulelor fagocite să ingereze și să distrugă particule străine, bacterii și resturi de celule. Nu în ultimul rând, de vitamina C și de co-factorii acesteia este nevoie pentru a se realiza apoptoza, ce reprezintă moartea naturală și îndepărtarea resturilor de celule. Deficitul de vitamina C duce la o slăbire a sistemului imunitar și la mărirea predispoziției spre infecții.
Superalimentul Amla în Ayurveda
Întreaga plantă Amla este considerată ca o nestemată Ayurvedică. Jagdev Singh, un specialist Ayurvedic, a scris că, în afară de vitamina C, fructul este și o sursă bogată de polifenoli, care au proprietăți antioxidante. Combinația dintre vitamina C și polifenoli ajută în lupta cu stresul oxidativ (distrugerea celulară ca urmare a pierderii de oxigen), modulează sistemul imunitar ți ține la distanță bolile.
Întrucât Ayurveda are o abordare holistică asupra sănătății, ceea ce implică mintea, corpul, emoțiile și spiritul, Amla luptă contra bolilor adresându-se problemelor precum anxietatea, depresia, agitația, insomnia și iritabilitatea. Conținutul de vitamina C din Amla susține și funcționarea glandelor suprarenale, de care este nevoie pentru a se face față stresului- mai ales celui ce ține de traume și de reacția „luptă sau fugi” în fața unei amenințări imediate sau mai vechi, fie că este vorba despre cea de natură fizică, fie că este vorba despre una de ordin emoțional. Întrucât aceste glande sunt implicate și în producerea de energie și necesită vitamina C pentru o funcționare normală, este nevoie de această vitamină pentru a se preveni îmbolnăvirile și pentru a face față factorilor de stres de zi cu zi.
Un adaptogen pentru Doshe
În general, adaptogenii sunt apreciați pentru abilitatea lor impresionantă de a reduce stresul, dar sunt capabili de mai mult de atât. Deși de Amla beneficiază toate cele trei Doshe (constituții)- Pitta, Kapha, Vata- specialiștii în Ayurveda folosesc planta ca pe un adaptogen puternic sau Rasayana pentru constituția Pitta.
Cercetătorii pentru „Women in Balance Institute” spun că plantele adaptogene acționează asupra stărilor fizice, mentale și emoționale. Adaptogenii funcționează întrucât au o afinitate pentru întreg corpul, nu doar pentru unul dintre sistemele acestuia. Ei asigură vitamine, minerale și fitochimicale de care corpul are nevoie pentru a se adapta mediului aflat în continuă schimbare, dar furnizează și nutrienții și energiile care nu pot fi produse de știință și de care este nevoie pentru sănătate, vindecare și refacerea de după boală.
Printre fructe și legume, superalimentul Amla este o resursă însemnată pentru refacere și prevenție, de aceea medicii Ayurvedici o recomandă de mii de ani.
Amalaki de la ORGANIC INDIA este un produs 100% Certificat Organic și nu conține organisme modificate genetic, dar este sursă integral bio-disponibilă de antioxidanți și de vitamina C naturală, care este ușor de digerat și de asimilat. În afară de faptul că susține sănătatea sistemului imunitar, are grijă și de tractul gastrointestinal, sprijinind digestia. De asemenea, Amalaki contribuie la neutralizarea toxinelor și de aceea are efecte benefice și asupra aparatului urinar și a celui reproducător. Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate, este preferabil să iei capsulele vegetale după cum urmează: câte 1-2 în timpul meselor, de 2 ori pe zi, într-o cură de minim 3 luni.