„Toate bolile încep în intestin”
Spunea Hippocrate, acum mai bine de 2000 de ani.
Acesta este primul concept învățat în cadrul colegiului de medicină naturopată. Explorându-l, reprezintă și premisa de la care încep de fapt tratamentele incluse în protocoalele naturiste. Dacă sistemul digestiv este compromis, alimentele nu pot fi digerate așa cum trebuie, iar nutrienții nu vor putea fi absorbiți. Întregul sistem nu va funcționa la capacitate maximă.
Așa că este momentul să ne concentrăm asupra eliberării de energie- pur și simplu îmbunătățindu-ne sănătatea aparatului digestiv! Poate fi un subiect foarte vast, așa că mă voi concentra pe lucruri de bază, care pot fi dobândite cu ușurință fără a face schimbări radicale în lumea ta. Cele mai simple mișcări pot face o mare diferență- pur și simplu uită-te aici și vei vedea!
În mod paradoxal, am pornit de la ultima etapă a procesului digestiv. Eliminarea ar trebui să fie regulată, completă și satisfăcătoare. Dacă nu va fi așa, atunci și digestia realizată la nivel superior va fi foarte afectată- apetitul și digestia vor avea de suferit, așa că ar trebui să ne adresăm imediat unei astfel de probleme. Organismul are nevoie să se elibereze de tot ceea ce nu mai are nevoie în mod eficient și regulat din mai multe motive, dar mai ales pentru a se evita repunerea în circulație a „deșeurilor” în cadrul sistemului.
Pentru cei care se confruntă cu un proces de eliminare lent- sugerez ceaiul Tulsi Lax. Acesta este foarte eficient și nutritiv. Ține cont de indicațiile de pe ambalaj și bea acest ceai înainte de culcare sau dimineața, la prima oră. Cei care se situează de cealaltă parte, având tendința spre scaune mai frecvente, spre o eliminare mai puțin formată, ar putea apela la Psyllium. Cunoscut drept „mătura de la nivel intestinal”, Psyllium reprezintă o excelentă sursă de fibre de calitate, solubile și insolubile care elimină toxinele, asigurându-ne de faptul că acestea vor părăsi corpul. Ai grijă să bei suficientă apă când vei lua Psyllium- vei descoperi ce doză ți se va potrivi cel mai bine. Un punct de pornire este să adaugi 1-2 lingurițe de Psyllium la un pahar de apă și să apelezi apoi la un alt pahar de apă. Eu obișnuiesc să utilizez Psyllium de la ORGANIC INDIA întrucât este certificat organic, nu conține deloc aditivi, iar această companie reprezintă un adevărat model în privința a ceea ce dă înapoi planetei noastre.
Postul intermitent reprezintă o altă practică menită să funcționeze de minune pentru sistemul digestiv. Există numeroase modalități de a recurge la postul intermitent și va fi într-adevăr de folos să apelezi la acesta. Îmi place să mănânc devreme cu copiii mei (cam la apusul soarelui) iar după aceea nu mai mănânc nimic până la micul dejun- îi voi acorda un răgaz de mai bine de 14 ore sistemului meu digestiv pentru a se odihni, în acest interval apelând doar la apă filtrată și la ceai Tulsi. Alte persoane preferă să ia cina puțin mai târziu și să mănânce apoi la jumătatea următoarei zile. Va fi foarte plăcut să poți descoperi ce se potrivește mai bine corpului tău, rutinei tale. Trebuie doar să testezi mai multe opțiuni pentru a reuși.
Practicarea de exerciții fizice în mod regulat este o altă metodă pentru a contribui la asigurarea ritmurilor sănătoase ale corpului. Dacă nu ai un anumit regim ale exercițiilor care să funcționeze pentru tine, plimbările zilnice, înotul, mersul cu bicicleta, pilates, yoga, jogging-ul, sporturile de echipă și chiar anumite stiluri de yogha hatha sunt de încercat. Încearcă să îmbini exercițiile cu contactul cu natura, cum ar fi să mergi cu bicicleta prin parc, să te plimbi prin pădure în weekend-uri, să înoți în ocean sau într-un râu sau să joci golf sau tenis cu un prieten.
Respirația din yoga îți poate folosi și ea. Mizează pe practicarea regulată de yoga hatha, mai ales când vei include meditația și pranayama. Khapalabhati este o tehnică specifică care realizează de fap un masaj asupra intestinului gros, ce facilitează o purificare prin intermediul respirației- dacă nu ai un excelent maestru de yoga, găsește-ți unul și apelează la această tehnică.
Să ai un somn profund, regulat, ajută organismul în numeroase moduri și contribuie într-adevăr la un sistem digestiv sănătos. Unul dintre cele mai importante principii, din acest punct de vedere, este să-ți stabilești o rutină de somn și să o urmezi. Sistemul tău digestiv te va iubi pentru așa ceva!
Acum, să o luăm de la început.
Digestia începe de fapt înainte să mâncăm- începe cu simțurile noastre!
Pregătind hrană bună, sănătoasă, pe bază de plante, vom oferi stomacului nostru ceva gata de mâncat. Ochii noștri se vor bucura de culoare legumelor, leguminoaselor și a semințelor. Ai încercat până acum orez roșu, verde sau brun? Stomacul nostru iubește sunetul usturoiului și altor condimente sfârâind în tigaie- un alint pentru stomac, pentru a ne stimula să mâncăm! Micile înghițituri de Ceai Digestiv Tulsi Tummy, pregătit în conformitate cu indicațiile de pe ambalaj, pe măsură ce pregătim masa, în timp ce mâncăm și chiar și după ce am mâncat, ne ajută să alimentăm agni sau focul digestiv. Condimentele ce încălzesc, din acest amestec, vor fi de folos pentru sănătatea întregului nostru sistem digestiv.
Toate acest trucuri ar trebui să le fie de ajutor tuturor celor cu digestie leneșă și cu lipsă de poftă de mâncare- încearcă să ai parte de mese regulate, echilibrate (preparate de tine sau de cineva iubit), evită să iei gustări între mese, apelează la exerciții fizice și la somn, alături de 2-3 căni de Ceai Digestiv Tulsi Tummy și la tehnicile de eliminare menționate anterior. Gătește cu ghimbir și cu condimente ce vor contribui la alimentarea focului tău digestiv. Ia mereu masa într-un mediu relaxant și evită să mănânci dacă ești dominat/ă de emoții puternice (mai întâi așteaptă ca emoția respectivă să treacă).
Din păcate, impactul stresului cronic asupra digestiei poate să submineze orice practici bune la care ai apelat. Încearcă să te folosești de toate acestea- somn bun, exerciții fizice regulate, yoga sau meditație, să gătești și să mănânci alături de cei care îi iubești, toate acestea contribuie la managementul stresului.
Un sistem digestiv sănătos contribuie la un corp sănătos- inima, creierul, sistemul imunitar, cel nervos și cel reproducător funcționează mai bine dacă digestia este puternică. Un corp sănătos ne asigură o viață sănătoasă. Dacă ai orice probleme și nelămuriri legate de aparatul tău digestiv sau de starea ta generală, caută ajutor medical.