Cel de-al „doilea val” al pandemiei generate de noul coronavirus ar putea avea un impact diferit asupra stării noastre mentale comparativ cu primul. În timpul acelei perioade am fost hipervigilentă, mereu în viteză şi temătoare, în timp ce acum mă simt mai degrabă deprimată, cu chef de plâns şi nemotivată. Cred că mulţi dintre noi se simt frustraţi, lipsiţi de speranţă, copleşiţi şi chiar furioşi. Cu toţii plângem în primul rând din cauza pierderii acelei structuri din viaţa noastră ce ţinea de familie şi de contactul cei dragi!
Acum, mai mult ca niciodată, ştim că este fundamental să avem grijă de sănătatea noastră mentală, dar nu este uşor să treci la acţiune când te simţi blocat/ă, deprimat/ă, trist/ă şi lipsit/ ă de motivaţie. Avem nevoie să ne amintim cum putem ieşi din aceste stări şi cum să începem procesul care să ne ajute să ne redobândim echilibrul, să ne găsim un nou drum.
Mai jos se află câteva sfaturi foarte simple, pe care le putem pune în practică pentru a ieşi din starea statică. Acestea sunt câteva dintre lucrurile care m-au ajutat să rămân pe linia de plutire în ultimele câteva săptămâni:
Bea mai mult ceai adaptogen Tulsi pentru hrănire, pentru calmare şi echilibrare (şi încearcă să reduci şi consumul de alcool)
Plimbă-te în natură şi încearcă să respiri uşor pe nas pentru a ieşi din starea „luptă şi fugi” şi a intra în starea de „odihneşte-te şi digeră”
Conectează-te cu familia şi cu prietenii pentru a primi suport şi pentru a-ţi hrăni mintea şi sufletul
Bea ceai Tulsi
Tulsi alină şi hrăneşte trupul, mintea şi spiritul, inducând o stare de bine, de relaxare. Plantele Tulsi sunt speciale pentru aceste vremuri; ele sunt prietenele de care ai nevoie, ajutându-te să te adaptezi acestor zile pline de stres şi să-ţi redobândeşti calmul. Gândeşte-te la ele precum la posibilitatea de „a-ţi reumple rezervorul”.
Iată de ce recomandăm consumul zilnic de ceai Tulsi:
Tulsi este o plantă adaptogenă care te ajută să te adaptezi şi să-ţi recâştigi echilibrul. Ea promovează energia şi rezistenţa în timp ce calmează sistemul nervos, ajutându-te să te echilibrezi în mijlocul situaţiilor stresante
Tulsi poate îmbunătăţi claritatea mentală datorită efectului său calmant
Tulsi are proprietăţi anti-anxietate, antistres şi antidepresive= îmbunătăţirea dispoziţiei
Tulsi are efecte pozitive asupra memoriei şi funcţiilor cognitive
Tulsi poate îmbunătăţi somnul
Tulsi previne apariţia bolilor legate de stres
Cum să diminuezi consumul de alcool?
Cu toţii ştim că efectele excesului de alcool nu sunt deloc bune şi că putem să cădem pradă obiceiului de a consuma alcool zilnic. Dacă ţi-ar plăcea să reduci din cantitatea de alcool consumată, ai putea să încerci să-ţi prepari un ceai de Tulsi în loc să recurgi la vin. Nu numai că te vei opri din consumul de alcool, dar vei avea parte şi de beneficii importante pentru sănătate. Te vei putea simţi mai puţin agitat/ă, mai puţin anxios/anxioasă, mai puţin obosit/obosită, dar mai calm/ă, cu mintea mai limpede, cu mai multă energie…ca să nu mai putem la socoteală faptul că vei avea parte de o digestie şi de un somn mai bune. Desigur că acestea vor acea efecte profunde asupra sănătăţii noastre mentale şi a capacităţii de a face faţă.
Preferinţele mele de ceai Tulsi de acum sunt:
Ceaiul Tulsi Sleep cu Plante Relaxante, Reconfortante
Plimbările în natură + Respiraţia lentă
Rezervă-ţi timp în fiecare zi, dacă e posibil, pentru a te plimba în natură. Încearcă să evadezi din trafic într-un parc, în preajma unui lac, pe p plajă sau pe o stradă liniştită, cu copaci. Chiar dacă nu îţi place să ieşi, mobilizează-te şi treci la acţiune! Observă-te cum respiri; este posibil ca respiraţia să fie rapidă şi scurtă. Încearcă să-ţi coordonezi respiraţia pentru a avea parte de una lungă, profundă, bazată pe coordonarea dintre nas şi paşi.
Străduieşte-te să-ţi lungeşti inspiraţia şi expiraţia pe măsură ce mergi. Numără-ţi paşii pe care îi faci la fiecare inspiraţie şi expiraţie. Urmăreşte să faci cinci sau zece sau mai mulţi paşi pentru fiecare inspiraţie şi cinci sau zece paşi pentru fiecare expiraţie. Încearcă să menţii inspiraţiile astfel încât să fie la fel de lungi precum expiraţiile.
Să respiri încet şi profund în diafragmă va fi de ajutor pentru activarea sistemului nervos parasimpatic şi vor fi transmise creierului mesaje potrivit cărora ne aflăm în siguranţă. Această respiraţie conştientă duce la sentimente de încredere şi de susţinere, prin comparative cu anxietatea şi deconectarea.
Poţi să practici acest tip de extindere al respiraţiei şi când stai pe loc. Pentru mai multe informaţii despre puterea respiraţiei pe nas şi despre alte practici, uită-te pe podcast-ul medicului Ayurvedic John Douillard.
Conectează-te cu ceilalţi!
Ia legătura cu un prieten de încredere. Fii sincer/ă şi spune-i unui prieten apropiat că nu te simţi foarte bine. Sau pur şi simplu ia legătura cu un prieten pentru a discuta lucruri mărunte sau amintiri legate de o experienţă a ta. Să-ţi împărtăşeşti experienţa cu alţii sau pur şi simplu să te conectezi cu ei este unul dintre cele mai bune remedii care există.
Te poţi alătura unor grupuri de persoane de pe social media şi vei putea să găseşti sprijin regăsind lucruri comune de împărtăşit în aceste comunităţi. De asemenea, demersul de a oferi suport altora te poate ajuta pe tine în ceea ce priveşte starea mentală şi poate face o mare diferenţă în viaţa cuiva.
Aşa că, în situaţia în care orice altceva nu dă rezultate (sau chiar dacă nu simţi asta), bea ceai Tulsi, plimbă-te în natură, respiră lent, încearcă să te conectezi, repetă.
Trib Tulsi, putem face asta!
#AdevarataStareDeBine