Tot ce trebuie sa stii despre Turmeric. Sinteza studiilor

Turmericul (Curcuma longa), principalul condiment al bucatariei indiene, este considerat cea mai puternica planta de pe Planeta in combaterea si chiar remisia unor boli. Beneficiile turmericului sunt vaste si intens cercetate; in prezent sunt peste 100.000 de articole stiintifice publicate care demonstreaza proprietatile sale, in special cele ale principalului sau compus: curcumina.

Tocmai de aceea, Turmericul se afla in topul celor mai mentionate plante medicinale in studiile stiintifice. Alte plante studiate sunt usturoiul, ginsengul, ghimbirul, scortisoara sau armuraiul.

Turmericul provine din planta Curcuma longa, care creste in India si in tarile din sud-estul Asiei. Radacina uscata de Curcuma longa este macinata intr-o pudra de culoare galbena.

Curcuminoidele sunt substantele chimice din turmeric. Substanta activa din turmeric se numeste curcumin. Datorita acesteia, turmericul este „un aliment functional”, definit de Mayo Clinic drept „un aliment care are potentiale efecte pozitive asupra sanatatii, dincolo de nutritia de baza”.

Iar turmericul nu doar ca fost intens studiat, dar a fost declarat si sigur pentru oameni. In plus, folosirea turmericului aproape ca nu are efecte secundare, iar daca totusi apar acestea sunt foarte rare si, in general, de intensitate scazuta.

Beneficii

1. Incetineste sau previne formarea cheagurilor de sange

Pentru multi oameni, formarea cheagurilor de sange este o problema grava. Te intrebi oare cum te poti confrunta cu aparitia unui cheag de sange (tromboza)? Cheagurile de sange se formeaza printr-un proces numit: „agregare plachetara” – aglomerarea si unirea tombocitelor cand este lezat un vas de sange.

Tot ce trebuie sa stii despre Turmeric

In studiile de laborator si in cele pe animale s-a observat ca prin folosirea  turmericului se reduc sansele de agregare plachetara, ceea ce inseamna un risc mai mic de formare a unui cheag de sange in interiorul venelor si arterelor.

Curcuminul modifica un proces intern, este vorba despre biosinteza eicosanoida. Eicosanoidele sunt patru molecule diferite implicate in procesul natural de inflamare din organism. Se crede ca unul dintre motivele pentru care curcuminul are proprietati de anticuagulare este dat de modul in care influenteaza biosinteza tromboxanilor, unul dintre aceste eicosonoide. Exact acelasi mecanism face ca turmericul sa fie o substanta antiinflamatoare.

O cercetare in laborator si un studiu pe animale realizate in 1986 sugereaza faptul ca turmericul (sau mai exact curcuminul) poate fi cel mai bun tratament pentru oamenii predispusi la „tromboza vasculara”. Totusi, concluzia aceasta trebuie sustinuta si de alte studii.

2. Reduce simptomele depresiei

Desi, nu au fost facute foarte multe studii pe oameni, s-a demonstrat ca printre beneficiile turmericului se numara si reducerea simptomelor depresiei. Aceste rezultate au legatura cu impactul pe care curcuminul il care asupra functiei unui neurotransmitator prin intermediul unui factor neurotrofic. In jurnalul Phytotherapy Research au fost publicate in anul 2014 rezultatele uimitoare ale unui studiu inovator la care au participat 60 de voluntari diagnosticati cu tulburari depresive majore. Subiectii au fost impartiti in trei grupuri, unii tratati cu ajutorul curcuminului, altii cu Prozac si ultimii au primit o combinatie a celor doua.

Nu doar ca s-a descoperit ca toti pacientii au tolerat curcuminul, ci si ca aceasta a fost la fel de eficienta in tratarea depresiei precum medicamentele traditionale. Combinatia dintre pilule si curcumin a adus o usoara imbunatatire a starii pacientilor, insa din punct de vedere statistic acest rezultat nu a fost considerat semnificativ.

Potrivit autorilor, „Studiul a oferit prima dovada clinica a potentialului curcuminului de a putea fi utilizat in tratamentul pacientilor cu depresie usoara”.

Intre timp au mai fost realizate cel putin doua studii de analiza a impactului pe care il are curcuminul asupra pacientilor aflati in depresie. La primul  au participat 56 de persoane (atat barbati cat si femei), iar in cel de-al doilea au fost 108 barbati. In ambele studii s-a folosit placebo, insa nu s-a comparat curcuminul cu niciun antidepresiv. Curcuminul a fost, potrivit rezultatelor, mai eficace decat placebo in reducerea simptomelor depresiei.

3. Lupta impotriva inflamatiei

Cea mai puternica proprietate a curcuminului este abilitatea de a controla inflamatia. In jurnalul Oncogene au fost publicate rezultatele unui studiu in care au fost evaluati o serie de compusi antiinflamatori. Astfel, s-a descoperit ca aspirina si ibuprofenul sunt cele mai putin eficace, in vreme ce curcuminul este cel mai eficace compus natural antiinflamator din lume.

Rezultatele acestea ar trebui cunoscute de toata lumea mai ales ca bolile cele mai intalnite in ziua de azi – cancerul, colita ulcerativa, artritele, colesterolul crescul ori durerile cronice – sunt asociate cu inflamatia.

Efectele antiinflamatorii ale curcuminului au fost studiate si ca posibil tratament pentru boala Alzheimer. Potrivit Societatii Alzheimer din SUA, dovezile despre efectele turmericului asupra bolnavilor de Alzheimer nu sunt concludente; nu exista certitudinea ca turmericul poate preveni sau trata boala.

Exista insa studii pe animale in care s-a analizat relatia dintre curcumin si Alzheimer. In cazul soarecilor, curcuminul se pare ca „opreste din evolutie si chiar inverseaza angiopatia amiloida si neurotoxicitatea asociata”, un factor cheie in progresia acestei boli neurologice care are legatura cu inflamatia cronica.

Au fost facute si cateva studii pe oameni. Unul dintre acestea, desfasurat timp de sase luni in Hong Kong, a descoperit urmatoarele: curcuminul este tolerabil, insa atat persoanele din grupul placebo, cat si cele care au primit curcumin nu au experimentat nicio scadere semnificativa a functiilor cognitive asa ca nu s-a putut face o comparatie intre cele doua grupuri. Aceleasi rezultate au fost obtinute intr-un alt studiu asemanator.

In prezent, oamenii de stiinta sunt inca in cautarea unei formule pe baza de curcumin care sa fie biodisponibila (adica sa poata fi absorbita si metabolizata de corpul uman).

4. Imbunatateste sanatatea pielii

Printre beneficiile turmericului se numara proprietatile antiinflamatorii si antioxidante care s-au dovedit eficace in tratarea diverselor afectiuni ale pielii. Beneficiile turmericului pentru piele includ cresterea „stralucirii pielii”, accelerarea vindecarii ranilor, inchiderea porilor (ceea ce scade riscul de acnee) si controlul eruptiilor cauzate de psoriazis.

Un studiu la care au participat 814 oameni sugereaza ca pasta de turmeric poate vindeca in 3-15 zile 97% dintre cazurile de scabie (raie).

5. Poate fi o solutie mai buna decat medicamentele traditionale in tratarea artritei

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si a abilitatii de a reduce durerea, curcuminul a fost testat pe 45 de suferinzi de artrita reumatoida. Studiul a avut ca scop compararea beneficiilor oferite de turmeric cu cele ale diclofenacului, medicament folosit in tratarea artritelor. In timpul analizei, pacientii au fost impartiti in trei grupuri: persoanele din primul grup au fost tratati doar cu curcumin, cele din grupul doi au primit diclofenac, iar ultimele o combinatie dintre cele doua.

Rezultatele vorbesc de la sine: cel mai bun procendaj de imbunatatire a starii de sanatate a fost obtinut de grupul tratat cu curcumin, iar procentajul a fost mult mai bun decat in cazul pacientilor tratati cu diclofenac. Mai mult, tratamentul cu curcumin a fost considerat mai sigur si fara efecte secundare. Studiul acesta demonstreaza superioritatea curcuminului in tratarea pacietilor cu artrita reumatoida.

Publicate in 2012 in Phytotherapy Research rezultatele studiului au incurajat cercetarile pe oameni astfel incat sa poata fi evaluate efectele turmericului asupra bolnavilor care se confrunta cu diferite tipuri de artrite.

Si alte cercetari au dovedit faptul ca „am obtinut dovezi stiintifice care demonstreaza eficacitatea extractului de turmeric, (1000mg/zi de curcumin) in tratarea artritelor”.

Chiar daca artritele nu pot fi vindecate, se pare ca o doza mare de curcumin poate fi la fel sau chiar mai eficienta in comparatie cu medicamentele obisnuite de tratare a bolii.

Tot ce trebuie sa stii despre Turmeric

6. Poate trata sau preveni anumite tipuri de cancer

Mai multe studii realizate in laborator asupra celulelor canceroase au demonstrat efectele anticancer ale curcuminului. Astfel, se pare ca substanta este capabila sa omoare celulele cancerigene si poate sa previna inmultirea lor. Cele mai bune rezultate au fost observate la cancerul la san, la colon, stomac si la cel de piele.

Potrivit unui studiu pe animale, realizat in 2017, de catre oamenii de stiinta de la Baylor Scott & White Research Institute curcuminul poate distruge inclusiv adenocarcinomul pancreatic de tip ductal, o forma agresiva de cancer pancreatic rezistenta la chimioterapie.

Doctorii se confrunta adesea cu faptul ca, desi initial pacientul raspunde pozitiv la tratementul chimioterapeutic, mai apoi boala dezvolta rezistenta la el. Curcuminul pare sa resensibilizeze celulele canceroase la tratamentul chimioterapeutic, desi nu s-a stabilit exact mecanismul prin care curcuminul obtine acest rezultat. Autorul studiului, Ajay Goel, director al sectiei de cercetare gastrointestinala si oncologie la Baylor Scott & White Research Institute a declarat:

„Alimentatia pe baza de plante are potentialul de a reface structura genetica sanatoasa a pacientilor fara toxicitatea cauzata de anumite medicamente. In concluzie, printre beneficiile turmericului putem include si abilitatea de a ajuta corpul sa vindece in mod natural anumite forme de cancer, precum cancerul la san, la colon sau de piele. In plus, poate fi de folos si in privinta rezistentei la chimioterapie in cazul celor care se confrunta cu adenocarcinomul pancreatic de tip ductal”.

7. Poate ajuta la tinerea sub control a diabetului

In 2009, Biochemistry and Biophysical Research Communications a publicat un studiu realizat de Universitatea Auburn in care a fost analizat potentialul curcuminului de a reduce nivelul glucozei din sange. Potrivit analizelor, curcuminul este de 400 de ori mai puternic decat metformina (un medicament prescris diabeticilor) in activarea enzimei AMPK (care protejeaza organismul impotriva diabetului). Un compus produs prin fermentarea curcuminului, tetrahydrocurcuminul, a activat AMPK de 100.000 de ori mai mult comparativ cu metformina.

Activarea AMPK este considerata de catre cercetatori „tinta terapeutica” in cazul diabetului de tip 2, ceea ce inseamna ca descoperirea modului in care poate fi activata aceasta enzima joaca un rol esential in dezvoltarea unor tratamente eficace pentru reducerea rezistentei la insulina si  vindecarea diabetului.

Alte mecanisme prin care turmericul poate fi eficace in reducerea sau vindecarea simptomelor diabetului au legatura cu proprietatile sale antiinflamatorii. Multiple analize au confirmat ca turmericul, prin curcumin, poate reduce semnificativ markerii  TNF-α si IL-6, asociati cu diabetul.

Una dintre cele mai intalnite complicatii in cazul diabetului este afectarea nervilor, asa numita neuropatie diabetica, care se poate manifesta sub forma slabirii muschilor sau chiar orbire. Un studiu facut pe cobai a aratat ca suplimentarea cu curcumin a redus semnificativ neuropatia periferica (localizata de obicei in picioare, brate, palme).

Neuropatia diabetica poate duce si la insuficienta renala. Mai multe studii pe animale au confirmat faptul ca turmericul protejeaza rinichii de actiunea neuropatiei diabetice.

8. Combate obezitatea

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Biofactors curcuminul poate reduce inmultirea celulelor de grasime. Oamenii de stiinta au descoperit ca proprietatile antiinflamatorii ale curcuminului sunt eficace in suprimarea proceselor inflamatorii ale obezitatii, ceea ce inseamna un efect in reducerea acumularii de grasime din organism.

9. Poate ajuta la tinerea sub control a bolilor intestinale inflamatorii

O analiza atenta a tuturor studiilor care au evaluat abilitatea curcuminului de a tine sub control colita ulcerativa a scos la iveala un studiu in cadrul caruia s-a testat curcuminul combinat cu un medicament folosit in tratarea acestei afectiuni vs placebo combinat cu acelasi medicament. Pacientii care au testat cea de-a doua combinatie s-au confruntat cu o recurenta a bolii in urmatoarele sase luni ale studiului, ceea ce sugereaza ca turmericul ajuta la remisia acestei boli cronice.

Intr-un alt studiu, pacientilor cu colita ulcerativa ca si celor care sufereau de boala Crohn li s-au oferit suplimente cu curcumin. Desi esantionul de bolnavi a fost unul mic, toti bolnavii cu colita ulcerativa si 4 din 5 dintre cei care se confruntau cu boala Crohn au experimentat o imbunatatire a starii lor de sanatate in urmatoarele doua luni.

Multi dintre cei care au probleme cu bolile intestinale inflamatorii precum colitele ulcerative si boala Crohn, corticosteroidele (medicamente antiinflamatorii) reduc intensitatea durerii insa odata cu trecerea timpului inrautatesc efectele bolii. Tocmai de aceea, aceste medicamente se iau pentru o perioada scurta de timp menirea lor fiind initierea remisiei bolii.

Insa, suplimentele cu curcumin nu au prezentat aceleasi efecte secundare, mai mult datorita proprietatilor sale antiinflamatorii ajuta la vindecarea intestinelor si la inmultirea bacteriilor sanatoase (efect probiotic).


10. Poate regla colesterolul

Una dintre cauzele bolilor de inima este cresterea alarmanta a nivelului de zahar in sange (prediabet).

Atat diabeticii cat si nondiabeticii sufera din cauza stresului oxidativ care afecteaza din interior vasele de sange. Din cauza afectarii arterelor, colesterolul incepe sa se acumuleze sub forma de placa in zonele slabite ale vaselor din sange, lucru ce duce la cresterea nivelului de LDL (colesterol rau).

In mod traditional, statinele sunt folosite pentru a tine sub control nivelul colesterorului, insa aceste medicamente afecteaza ficatul si rinchii. Statinele scad nivelul colesterolului insa ele nu rezolva adevarata problema, adica stresul oxidativ cauzat de nivelul ridicat de zahar din sange si de inflamatii.

Din fericire, medicii sunt mai atenti la efectele secundare ale medicamentelor si au inceput sa prescrie alternative naturale precum curcuminul si uleiul de peste.

Conform unui studiu realizat de Drugs in R & D curcuminul este comparabil cu Atorvastatina, un medicament folosit pentru reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei in cazul persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului.

Totusi, curcuminul nu are niciun efect asupra nivelului colesterolului sau a trigliceridelor, conform unei meta-analize din 2014.

11. Functioneaza ca un analgezic natural

In comunitatile stiintifice, una dintre cele mai acceptate proprietati a curcuminului este abilitatea sa te a tine sub control durerea.

Un studiu din 2014 publicat European Journal of Pharmacology a descoperit abilitatea naturala a curcuminului de a activa sistemul opioid la soarecii analizati. Acest proces natural, manipulat cu ajutorul medicamentelor, ajuta organismul sa gestioneze durerea.

Potrivit mai multor studii curcuminul poate fi de ajutor in cazul:

  • plagilor;
  • arsurilor;
  • durerilor post-operatorii;
  • durerilor cauzate de artrite;
  • durerilor neuropatice;
  • durerilor orofaciale;
  • durerilor sciatice;
  • durerilor incheieturilor.

In plus, curcuminul poate reduce chiar si durerea cauzata de depresie. Un studiu din 2011 pe animale a stabilit ca o doza mare de curcumin ii ajuta pe subiecti sa scape de durerea cauzata de starile depresive.

12. Ajutor in procesul de detoxifiere

O proprietate importanta a turmericului este abilitatea sa de a purifica organismul. Un om este expus zilnic toxinelor de mediu si celor alimentare cunoscute sub numele de xenobiotice. Aceste substante chimice care in general nu sunt prezente in mod natural in corpul uman sunt, adesea, asociate cu cresterea inflamatiei si a riscului de cancer.

Detoxifierea de xenobiotice are loc in ficat, in doua faze: faza 1 si faza 2. Totusi, oamenii din ziua de azi, in special cei care traiesc in tari dezvoltate, sunt supraexpusi la aceste toxine lucru ce copleseste ficatul care incepe sa-si piarda din eficacitate. Exista unele plante, precum turmericul, care sustin organismul sa-si mentina ritmul natural de detoxifiere si ajuta ficatul sa functioneze corespunzator. Alte plante care joaca un rol asemanator cu al turmericului sunt cruciferele (broccoli, kale etc), usturoiul, ceapa si coaja de citrice.

Consumul de curcumin, ajuta ficatul sa detoxifice eficient organismul si, astfel, organismul poate elimina substantele cancerigene. In plus, la fel de benefice pentru organism sunt si proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale turmericului.

Beneficiile turmericului conform medicinei traditionale

De ce crezi ca turmericul este consiferat cel mai puternic compus medical din lume?

Dincolo de rezultatele studiilor moderne stim ca turmericul a fost utilizat din cele mai vechi timpuri in medicina antica pentru tratarea unor afectiuni. Principiile medicinei traditionale chinezesti si Ayurveda au fost folosite in studiile moderne pentru a documenta mecanismele de functionare a unor plante si condimente precum turmericul.

Specialistii in medicina traditionala chineza si medicina Ayurveda se refera la turmeric ca la „un codiment cald” desi mai intai actioneaza prin „racorirea” si „uscarea” corpului.

In functie de tipul de dosha pe care il ai, un specialist in medicina Ayurveda, iti poate prescrie turmericul pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp intrucat doza poate fi „crescuta usor” sau „scazuta usor” pentru diferite doshas.

Adesea, turmericul va fi prescris pentru pacientii care se confrunta cu o stagnare a sangelui si energia Qi. Afectiunile cauzate de aceste probleme sunt durerile menstruale, rani traumatice, marirea ficatului sau splinei, ciroza hepatica si sangerari. Unii specialisti in medicina traditionala chineza vor sugera turmericul pentru convulsii, epilepsie, tulburari mintale ori manie.

Pentru ca poate usca si racori, poate fi prescris si pentru pietre la fiere ori icter.

Medicina orientala se concentreaza pe combinatia de elemente diferite. Multi „specialisti” din lumea moderna sustin ca organismul absoarbe o cantitate mica de turmeric din mancare asa ca beneficiile oferite de curcumina ar fi de fapt povesti. Totusi, cei care au studiat aceasta problema, stiu ca absorbtia turmericului difera in functie de alimentul cu care il combini.

Spre exemplu, atat in medicina traditionala chineza cat si in medicina Ayurveda turmericul trebuie consumat cu grasimi sanatoase (precum uleiul de cocos) si cu piper negru sau cu ghimbir. Iar stiinta moderna a confirmat ca atunci cand turmericul este combinat atat cu grasimi sanatoase cat si cu piper negru sau cu ghimbir (teste individuale) absorbția turmericului (si a curcuminului) creste substantial. S-a constatat de asemenea faptul ca ghimbirul este un ingredient favorizant mai bun pentru absorbtie decat piperul negru intrucat nu irita stomacul si mentine permeabilitatea tesuturilor prin diminuarea mai buna a inflamatiei cauzata de iritatie.

Valorile nutritionale ale turmericului

Beneficiile turmericului se datoreaza uimitorului sau profil nutritional. O lingura de turmeric macinat (7g) contine:

  • 9 calorii;
  • 4g carbohidrati;
  • 5g proteina;
  • 7g grasimi;
  • 4g fibre;
  • 5mg mangan (26% din doza zilnica recomandata);
  • 8mg fier (16% din doza zilnica recomandata);
  • 1mg vitamina B6 (6% din doza zilnica recomandata);
  • 170mg potasiu (5% din doza zilnica recomandata);
  • 7mg vitamina C (3% din doza zilnica recomandata);
  • 13mg magneziu (3% din doza zilnica recomandata).

Totodata, in turmeric mai gasim cantitati mici de vitamina E, vitamina K, niacinina, acid folic, fosfor, calciu, zinc si cupru.

Retete turmeric

Una dintre cele mai usoare modalitati de a incorpora turmericul in dieta este sub forma de ceai sau suplimente alimentare. Totodata, daca la micul dejun mananci un ou fiert poti presara turmeric peste el, sau in supe, daca preferi acest tip de mancare.

Suplimente cu Turmeric

Desi una dintre cele mai bune modalitati de a folosi turmericul este sa-l utilizezi in retetele de gatit (alaturi de grasimi sanatoase, piper negru sau ghimbir), doar 3% din curcumin este absorbit astfel in organism. Tocmai de aceea, este bine sa iei in calcul suplimentele cu turmeric (suplimentele de calitate contin extract cu pana la 95% curcuminoide).

Acestea fiind spuse, este important sa achizitionezi suplimentele care contin si ghimbir pentru a imbunatati gradul de absorbtie a curcuminului.

Apoi, cauta suplimente cu turmeric combinandu-le cu altele precum Ashwagandha dar si ci ceaiuri de menta. Si nu in ultimul rand, asigura-te ca suplimentele sunt naturale din Plante 100% Certificate Organic si ca nu contin organisme modificate genetic.

Nu exista instructiuni specifice despre cand ar fi cel mai bine sa iei suplimentele de turmeric intrucat nici nu are un efect stimulant, insa nici nu te lasa fara energie. Insa le poti lua dimineata pentru a crea un obicei sanatos.

Turmericul se gaseste si sub forma de ulei esential care poate fi utilizat impreuna cu cel din alimentatie sau cel sub forma de supliment. In cazul uleiului esential de turmeric, este importanta cantitatea folosita. Trebuie sa-l diluezi intotdeauna in apa sau alte lichide inainte sa-l inghiti. Spre exemplu, ai putea pune o picatura in smoothie-ul de dimineata.

Efectele secundare ale turmericului

Unele persoane ar putea fi alergice la turmeric, sau pot avea reactii alergice, in special dupa ce pielea a fost expusa la el. Asta inseamna experimentarea unor mancarimi in zona in care epiderma a intrat in contact cu turmericul. De asemenea, dozele mari de turmeric pot cauza:

  • Senzatie de greata;
  • Diaree;
  • Risc crescut de sangerare;
  • Cresterea functiilor ficatului;
  • Vezica biliara hiperactiva;
  • Hipotensiune (tensiune arteriala scazuta);
  • Contractii uterine in cazul femeilor insarcinate;
  • Cresterea fluxului menstrual.

Persoanele care urmeaza un anumit tratament ar trebui sa fie mai atente atunci cand folosesc turmericul in mancare sau cand il iau sub forma de suplimente. Turmericul poate interfera cu anticoagulantele, cu antiinflamatoarele si nonsteroidalele.

Alte persoane care ar trebui sa fie precaute cu turmericul sunt femeile insarcinate, cele care se confrunta cu disfunctionalitati ale bilei, probleme cu sangerarea, reflux gastroesofagian sau tulburari hormonale (cancer la san, endometrioza, fibrom uterin) sau barbatii care au probleme cu fertilitatea si oricine are o deficienta de fier. In general, aceste precautii inseamna ca persoanele respective sa vorbeasca cu medicul de familie inainte de a lua turmeric. Cu exceptia sarcinii, persoanele cu probleme de sanatate descrise mai sus pot tolera turmericul foarte bine, insa trebuie sa fie constiente de potentiale simptome pe care le-ar putea experimenta.

Putinii oameni care s-au confruntat cu efecte secundare serioase au fost cei care au luat doze masive de turmeric pentru perioade lungi de timp. Turmericul este sigur atunci cand nu se depasesc dozele zilnice recomandate.

Este bine sa renunti la turmeric cu doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala de vreme  ce are efect anticuagulant.

Intr-un studiu publicat in Journal of Pharmacy and Pharmacology, este descris cum curcuminul combinat cu un steroid, pur si simplu reduce efectele secundare ale acestui medicament. Insa este bine sa vorbesti cu medicul de familie in legatura cu reducerea efectelor secundare ale unor medicamente inainte sa adaugi turmericul in dieta ta.

Este o idee buna sa vorbesti cu medicul sau cu un naturopat inante de a lua orice supliment alimentar.

Sinteza beneficiilor Turmericului

Turmericul este unul dintre cei mai puternici nutrienti de pe pamant. Tocmai de aceea este folosit de mii de ani in tratarea unor afectiuni.

Iata cele mai importante beneficii ale turmericului:

  1. Poate incetini sau preveni formarea cheagurilor de sange.
  2. Reduce simptomele depresiei.
  3. Lupta impotriva inflamatiilor.
  4. Imbunatateste sanatatea pielii.
  5. Poate fi mai bun decat medicamentele obisnuite de tratare a artritelor.
  6. Poate trata sau preveni anumite forme de cancer.
  7. Poate ajuta la mentinerea diabetului sub control.
  8. Combate obezitatea.
  9. Sprijina tinerea sub control a bolilor intestinale inflamatorii.
  10. Poate regla nivelul colesterolului.
  11. Actioneaza asemeni unui analgezic natural.
  12. Suport pentru detoxifiere.

Specialistii in medicina chinezeasca traditionala si Ayurveda au prescris de secole turmericul stiind efectele sale benefice asupra sanatatii. Exista peste zeci de mii de studii care au examinat eficacitatea turmericului in combaterea unor probleme de sanatate.

Este bine sa folosesti turmericul in bucatarie sau sa-l iei sub forma de suplimente pentru a te bucura de minunatele sale beneficii pentru sanatate. Asigura-te ca achizitionezi doar turmeric ecologic (organic) pentru a pune in mancare, sau combinatia turmeric cu ghimbir.

Efectele secundare ale turmericului sunt rare si, de cele mai multe ori, limitate. Femeile insarcinate nu ar trebui sa ia turmeric din cauza faptului ca poate induce contractii uterine, insa ceilalti oameni il pot lua in doza zilnica recomandata fara grija. Totusi, este o idee buna ca inainte sa il introduci in dieta ta sa vorbesti cu medicul de familie sau cu un naturopat.

Daca te hotarasti sa introduci Turmericul in dieta ta zilnica, incearca si ORGANIC INDIA Turmeric Formula. Il gasesti pe www.organicindia.ro/magazin. Contine planta in forma integrala, extract cu 95% curcuminoizi si ghimbir pentru absorbtie optima. In plus, contine plante 100% certificate organic.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness