Indiferent ca il folosesti pentru ingrijirea corpului sau la gatit, uleiul de cocos nu trebuie sa iti lipseasca din casa. Si chiar daca beneficiile uleiului de cocos sunt nenumarate, exista destul de multa confuzie cand este vorba de diferitele sale tipuri, etichete si branduri.
Iata cateva dintre cele mai importante lucruri despre uleiul de cocos care te vor ajuta sa alegi cel mai potrivit sortiment pentru tine.
Rafinat versus nerafinat
Exista doua tipuri principale de ulei de cocos: rafinat si nerafinat. Uleiul rafinat nu are nici gust si nici miros de cocos. Este obtinut din pulpa uscata, nu din fruct proaspat fiind trecut prin tot felul de actiuni de procesare, inclusiv pentru indepartarea mirosului si pentru albire. In schimb, uleiul de cocos nerafinat este considerat virgin si are gust si miros de cocos, proprietati ce vor diferi, totusi usor, de la un brand la altul. Aceste lucruri depind de prospetimea cocosului folosit si de modul in care a fost obtinut produsul final.
Virgin versus (extra)virgin
Uleiul de cocos nerafinat este etichetat de obicei ca „virgin” sau „extravirgin”. In Europa nu exista un standard oficial pentru termenul extravirgin care sa se aplice uleiului de cocos. Nu exista nicio diferenta intre uleiul de cocos virgin si cel extravirgin. Fiecare brand are propria sa eticheta, insa, in general, atat uleiul de cocos virgin, cat si cel extravirgin provin presarea fructului proaspat, crud, fara adaugarea niciunei substante chimice.
Termenul de virgin inseamna ca uleiul este, in general, neprocesat. Mai exact, ca uleiul de cocos virgin nu a trecut prin niciun proces de albire, de eliminare a mirosului sau de rafinare. Uleiul de cocos virgin este obtinut din nuci de cocos proaspete, dar tehnicile de obtinere a produsului final vor determina calitatea sa. De obicei, uleiul virgin de cocos are o savoare aparte si poate fi incalzit pana la o temperatura de 176,6 de grade Celsius.
Intregul fruct versus pulpa alba
Uleiul de cocos obtinut din fruct intreg contine mai multi nutrienti si este untos, in vreme ce uleiul de cocos obtinul doar din pulpa alba, decojita, are o aroma mai delicata. Ambele uleiuri sunt folosite atat in bucatarie, cat si pentru ingrijirea corpului.
Ambele sunt nerafinate si au acelasi punct de ardere.
Metode de extractie
Centrifugat versus presat la rece versus pulpa presata
Absolut toate uleiurile, prin natura lor, necesita procesare: uleiurile nu sunt un intreg si nu exista prin ele insele in natura. Uleiul de cocos se obtine fie prin presare la rece a fructului, fie prin presarea pulpei la temperaturi si presiuni ridicate, obtinandu-se, astfel, uleiul rafinat. Uleiul nerafinat este extras prin proceduri de presare la rece, intr-un mediu controlat, in care temperatura este mentinuta sub 49 de grade Celsius. In presarea la rece nu se specifica ce tip de masina de presat trebuie folosita. Totusi, uleiul obtinut prin aceasta metoda nu ar trebuit sa fie expus la temperaturi ridicate inainte sau dupa presare.
Uleiul de cocos obtinut prin centrifugare este, in general, unul din cele mai pure si mai scumpe uleiuri. In timpul procesului de centrifugare, nucile proaspete de cocos sunt sparte, zdrobite pana cand devin o pasta. Din acest amestec este extras mai intai laptele, apoi nucile de cocos sunte puse in centrifuga care incepe se invarta rapid. In timpul acestui proces, uleiul se separa de ramasitele din pulpa. Uleiul de cocos obtinut prin centrifugare pastreaza un puternic gust si miros de cocos si nu mai necesita rafinare ulterioara.
Crud (raw)
Chiar daca uleiurile de cocos sunt obtinute prin centrifugare si presare la rece nu inseamna neaparat ca sunt crude (raw), in adevaratul sens al cuvantului. In general, un aliment crud inseamna ca nu a fost procesat. Oamenii sunt interesati de produsele crude pentru ca mai putina procesare inseamna un continut mai ridicat de nutrienti. Totusi, asa cum ai citit mai sus, uleiul din nuca de cocos trebuie extras cumva. Asadar, termenul de crud ar trebui aplicat aici intr-o acceptiune mai larga: in sensul ca nu a fost expus unor temperaturi mai ridicate de 49 de grade Celsius care sa-i distruga enzimele naturale.
Punctul de ardere
Uleiul de cocos nerafinat are punctul de ardere la 176,6 de grade Celsius. Un ulei de cocos rafinat are un punct de ardere mai ridicat – peste 204,4 de grade Celsius.
Depozitarea uleiului de cocos
Se recomanda depozitarea uleiului de cocos la temperaturi de 24,4 de grade Celsius pentru a ramane solid. Daca in casa ta este mai cald, uleiul de cocos s-ar putea lichefia, insa nu ai de ce sa te temi. Calitatea uleiului de cocos nu se va schimba daca produsul va trece din stare solida in stare lichida si inapoi in stare solida.
Ce tip de ulei de cocos ar trebui sa alegi
Daca te intereseaza uleiul de cocos de cea mai inalta calitate, atunci cumpara produsele virgine, organice, adica cele cat mai putin procesate. Totodata, alege produsele unor companii respectabile ale caror produse au certificate de calitate si care ofera informatii detaliate despre uleiul de cocos pe care il comercializeaza.