„Dacă îi vorbești unui om în limba pe care o înțelege, cuvintele vor ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbești în propria sa limbă, cuvintele îi ajung direct la inimă”. Acest citat, care îi aparține lui Nelson Mandela, fost președinte al Africii de Sud, activist anti-apartheid și câștigător al unui Premiu Nobel, întruchipează de fapt inspirația aflată în spatele a tot ceea ce dăruiește Osiris Booque, maestru și terapeut yoga.
„Suntem ființe care simt- nu îmi aduc aminte că am venit pe lume gândind, amintindu-mi; cred că limbajul trupului este unul dintre primele noastre limbaje și orice metodă care ne permite să pătrundem mai profund într-o experiență fizică este cea care ne ajută și să avem o conectare mai profundă la nivel conceptual”, afirmă Osiris Booque, maestru yoga, terapeut yoga, mentor, consultant DEI, muzician și director executiv al mișcării „Flow for Black Lives”.
Inspirație din tradițiile străvechi
Booque a coordonat mai mult de 1300 de ore de yoga în calitate de maestru, iar în acest an își va obține și certificarea internațională de „Terapie prin Yoga 900 de ore acreditate”. El utilizează în practicile și învățăturile sale atât experiența dobândită în cadrul tehnicilor deprinse, cât și învățăturile primite din înțelepciunea străveche și din experiențele spirituale din copilăria sa.
„Consider că orice experiență culturală, religioasă și spirituală este valoroasă- nu pot să fac o ierarhie din acest punct de vedere”, precizează Booque. „Mi-a fost cel mai la îndemână să mă familiarizez cu conceptul „Bhakti”, acest cuvânt sanscrit fiind derivat din verbul „bhaj”, care înseamnă „a venera”, fiind similar cu credința în care am crescut și cu conceptul de „Conștiința lui Hristos”. De asemenea, „Bhakti” este similar atât cu „Coranul”, pe care l-am citit în copilărie alături de tatăl meu, cât și cu concepțiile Profetului Mahomed și cu esența disponibilității de a te dedica și celorlalți. În plus, conceptul se regăsește în învățăturile filozofiei budhiste, pe care am cunoscut-o în ultimii ani, dar și în ideea de a nu te gândi la tine, ci la ceilalți. Nu în ultimul rând, are legătură cu divinația din practicarea „Ifa” și mi-am dat seama că și compasiunea este una dintre bazele identităților spirituale.”
Câștigarea experienței prin practicarea yoga
Booque simte că rezonează cel mai bine cu numeroase practici și tehnici derivate din forța Kundalini, cu practicile „Yin și Nidra”, cu yoga psihoterapeutică, cu revigorarea cardiovasculară „Ashtanga”, cu practicile egiptene străvechi care au inspirat „kemetic yoga”, cu susținerea la nivel cognitiv oferită de yoga Iyengar, dar și cu „Bikram”, care încălzește și ajută la detoxifiere.
„Practicile diferă între ele, dacă ne îndreptăm către vest putem avea experiența numită „Activarea Genei”- procesul activării unei gene care se poate manifesta la un moment dat; dacă ne îndreptăm către est intervin „prana” și „chi”, ce se deplasează în diverse meridiane ale corpului”, afirmă Booque. „La nivel celular, când practici diferite tipuri de yoga, formele geometrice și tiparele de respirație stimulează un flux sanguin diferit și generează acțiuni diferite ale memoriei genetice în cadrul ADN-ului.” Studiile l-au adus pe Booque ca terapeut yoga la „Școala de Terapie prin Yoga Phoenix”, care urmărește deprinderea unor tehnici menite să creeze legătura dintre yoga și terapia prin vorbire. Fondatorul acestei școli, Michael Lee, a propus programul „Transformă stresul într-o binecuvântare”. Prin intermediul unor ședințe derulate pe parcursul a 8 săptămâni, corpul urmează să treacă prin 8 etape: conștientizare, acceptare, alegere, discernământ, adevăr, autenticitatea acțiunilor și trecerea spre transformarea holistică.
„Lucrez cu persoane remarcabile, care se preocupă zilnic de starea lor de bine fizică și psihică fără a face o carieră din așa ceva, și am fost foarte încântat să văd că există posibilitatea de a trăi în această lume și de a avea totodată și o conexiune profundă cu universul spiritual”, a ținut să precizeze Booque. „A fost vorba de un feedback în urma instruirii și, de asemenea, am avut ocazia să învăț de la cursanții mei”. Printr-o practică realizată în mod constant și prin munca sa de terapeut yoga, Booque a reușit să-și creeze propriul său program de 8 săptămâni, care să includă etapele enumerate anterior, numind-ul „Flow through Winter” (yoga pentru iarnă), urmând să organizeze și „Flow through Summer” (yoga pentru vară).
Raportarea la conștiința colectivă
„Când ne reunim pentru a ne mișca, pentru a compune muzică, pentru a ne ruga sau pentru orice altceva, de fapt ne angajăm într-o ceremonie”, afirmă Booque, terapeut yoga. „Ceremonia este un concept indigen, străvechi, „ceremonie” și „ritual” fiind cuvinte de care oamenii se tem uneori în Occident, dar de fapt acestea au legătură cu ideea de conectare.”
În același timp, Booque pleacă de la ideea potrivit căreia, în momentul în care majoritatea persoanelor dintr-o încăpere au un ritm cardiac și respirator mai degrabă lente, atunci în 5-10 minute o persoană cu anxietate va simți și ea că ritmul cardiac și cel respirator devin mai lente. „Neuronii din corpurile umane adoră să se reflecte unii pe alți, iar practicarea yoga în colectivitate creează spațiu pentru a înțelege că nu ești singur pe această lume- de fapt, ne amintim de faptul că există o conștiință colectivă.”
Totodată, activitățile lui Booque sunt legate și de sfera corporatistă, care i-au demonstrat că oamenii din mediile în care a fost au afirmat că „de fapt, chiar aveam nevoie de așa ceva.” „Acest lucru m-a determinat să cred că locurile de muncă nu sunt luate în calcul pentru momentele în care avem nevoie și de odihnă”. „Când oamenii nu au spațiul adecvat pentru a se odihni fără probleme, nu numai că vor ajunge să sufere din cauza unor efecte manifestate la nivel fizic și psihologic, dar nici nu vor mai avea performanțele așteptate- în cazul în care o corporație are intenția de a obține într-adevăr performanțe ridicate de la angajați, atunci posibilitățile de odihnă, de relaxare și practicile de wellness ar trebui să devină parte a politicii acelei corporații.”
Diversitate și incluziune
Munca de terapeut yoga a lui Booque include și consultanța pe tema diversității, a egalității și a incluziunii, ceea ce ajută organizațiile să creeze locuri de muncă mai variate și mai incluzive și să dezvolte politici și programe care să permită reprezentarea și participarea unor grupuri diverse. „Nu se poate întâmpla ca o persoană de culoare, cisgender, care ajunge într-un spațiu dedicat welness-ului din corporație, să primească o consultanță DEI doar prin simpla mea prezență. Uneori eu vin și îi învăț pe cei de acolo diverse lucruri, iar dacă persoanele respective ajung să spună „Wow, asta este ceea ce ne învață o persoană de culoare”, atunci înseamnă că au parte de momentul vieții lor.”
Printre altele, Booque a avut ocazia să colaboreze cu organizații precum „C-TAC” și „Reimagine Inc” pentru a aduce practici integrative legate de îngrijirile acordate persoanelor pe moarte din comunitățile de culoare, în condițiile în care ar fi fost mult mai dificil pentru ele să aibă parte de așa ceva din pricina costurilor ridicate și a problemelor ce țin de accesibilitate.
În ceea ce privește convingerile sale legate de compasiune și de disponibilitatea de a dărui, Booque se află mereu în căutarea oportunităților pentru a veni în sprijinul comunităților, pentru îmbunătățirea resurselor și pentru a crea spații echitabile și incluzive. „De fapt este vorba despre a lua pulsul audienței și de a vedea care sunt nevoile culturale ale acesteia”, dar și despre eforturile de a găsi metode cât mai productive pentru a preveni apariția dezamăgirilor din pricina nevoilor emoționale nesatisfăcute.
Organizația „Flow for Black Lives”
În anul 2020, Booque, pe lângă maestru și terapeut yoga a devenit cofondator și director executiv al „Flow for Black Lives”, organizație creată în sprijinul persoanelor incluse în „Diaspora Globală” prin intermediul practicării yoga și a wellness-ului. Până acum, „Flow for Black Lives” a ajutat mai mult de 10.000 de persoane să se conecteze cu o comunitate prin intermediul tehnicilor de respirație, mișcărilor și stării de prezență. Booque știe că persoanele de culoare, inclusiv liderii și cei care desfășoară activități la nivel înalt, au nevoie atât să-și revigoreze organismul, să beneficieze de medicina naturopată, cât și să conecteze cu ceilalți în afara mediului marcat de stresul pe care îl implică justiția socială.
„Au fost numeroase acțiuni în aer liber sub forma unor proteste pașnice prin tot orașul Los Angeles și ceea ce m-a inspirat a fost că am privit în jur și am putut vedea cum frații și surorile mele, inclusiv persoanele non-binare, mergeau pe străzi cu încălțăminte de cauciuc”, a spus Booque. „Asfaltul, betonul și cauciucul sunt 3 dintre lucrurile care nu sunt conductori electrici, așa că persoanele care defilau acolo își foloseau energia vitală fără ca aceasta să se întoarcă la ele.”
Osiris Booque este încântat să facă parte dintre antreprenorii de culoare care și-au creat afaceri și organizații pentru a reprezenta comunitățile din care provin și pentru a contribui la vindecarea acestora. „Este o altă formă de renaștere, similară wellness-ului din perioada interbelică din secolul trecut, care poată să aibă impactul pe care l-a avut jazz-ul în acea epocă”, susține Booque. „Cultura persoanelor de culoare rezistă în fața oricăror forțe care încearcă să ne înfrângă. În aceste condiții, dezavantajul este că majoritatea persoanelor care nu sunt de culoare consideră că trupurile noastre sunt invincibile. De fapt, am evoluat, ne-am adaptat și ne-am dat seama că trebuie să începem să ne vindecăm, nu putem continua să ne gândim la așa ceva dacă am rămâne sub dominația celor care ne-au oprimat. Este un lucru extraordinar să fiu bine primit de comunitatea persoanelor de culoare și să mi se mulțumească pentru că sunt specialist în practicile ce țin de asigurarea stării de bine.”
Conștientizarea poverii spirituale a opresiunii
„Populația de culoare din America a avut capacitatea de a adopta practicile religioase anglo-saxone, dar nu pentru că și-a dorit asta, ci de nevoie”, menționează Booque. „Cred că resimt emoții puternice întrucât mă simt epuizat la nivel spiritual la vârsta de 30 de ani, iar modalitatea de a depăși povara inegalității și a opresiunii este conștientizarea, nu învinuirea, însă important este să recunoaștem că opresiunea este responsabilă de epuizarea noastră și să ne amintim că rasa noastră încă mai are obstacole de trecut.” De asemenea, Booque subliniază faptul că, așa cum procedează și Peter Levine în cartea sa „Trezirea Tigrului”, pentru a face trecerea de la traumă și modul supraviețuire la stabilitate, este cel mai important să conștientizezi perioadele mari de timp petrecute în starea de traumă. După aceea, trebuie să-ți amintești faptul că nu trebuie să trăiești permanent în stres. „Regretatul Nipsey Hussle abordează acest subiect în câteva dintre interviurile sale și precizează faptul că, în momentele în care nu sunt supuși stresului, oamenii acționează și gândesc diferit și le pasă și de cei din jur”. „Precum ar spune și Abraham Maslow, nevoile noastre trebuie să fie împlinite.”
Alte modalități de vindecare
În afară de yoga, Osiris Booque folosește și alte metode binevenite pentru vindecare, de la cristale la muzică și diferite plante, cum ar fi Tulsi pentru diminuarea impactului stresului și fasolea fluturilor pentru activarea celui de-al treilea ochi. „Întotdeauna îmi invit cursații și clienții să adopte practici integrative, ceea ce m-a determinat să-mi doresc să devin partener al ORGANIC INDIA- de fapt, trebuie să avem la dispoziție zi de zi și remedii naturale când practicăm yoga”, spune Osiris. „Având ocazia să mă documentez mai mult în legătură cu compușii bioactivi din plante, sesizând cât de mult reflectă codul nostru genetic, cred că toți acești compuși, de la acizi fenolici și flavonoizi, până la curcumin și alcaloizi, sunt benefici pentru energiile noastre subtile.”
Osiris Booque, terapeut yoga, și organizația „Flow for Black Lives” continuă să fie deschiși parteneriatelor și colaborărilor. „Simțiți-vă liberi să vă alăturați nouă nu numai prin intermediul unor planuri concrete, ci și dacă aveți idei care trebuie rafinate, în condițiile în care următorul geniu poate fi chiar persoana care nu a avut ocazia să se exprime”, este concluzia lui Osiris.