Într-unul dintre cele mai cunoscute studii despre Tulsi, Maurice Cohen a adus în prim-plan faptul că această plantă (ce se mai numește și Busioc sfânt- Ocimum sanctum) este un remediu Ayurvedic milenar, dar că în ultimele decenii cercetările moderne au dovedit proprietățile sale deosebite, atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică. Așa cum vei descoperi și din articolul de mai jos, Tulsi poate fi valorificat și sub formă de ulei. Iată ce beneficii uimitoare poate avea un uleide Busuioc Sfânt pentru sănătatea și pentru frumusețea ta!
Ce este uleiul de Busuioc sfânt (Tulsi)
Uleiulde Busuioc sfânt reprezintă uleiul obținut din Tulsi, o plantă cultivată în scop terapeutic, religios, dar și pentru obținerea uleiului esențial. Este considerat unul dintre uleiurile cu proprietăți curative din medicina Ayurvedică, fiind utilizat pentru afecțiuni ale trupului și ale psihicului, din acest ultim punct de vedere tradițiile ayurvedice promovând ideea potrivit căreia Tulsi poate contribui la vindecarea spiritului. Altă calitate a acestui ulei, care îl face atât de îndrăgit în rândul femeilor hinduse, este capacitatea sa de a ameliora diverse probleme ale pielii, conferindu-i tinerețe și strălucire.
Ulei de Busuioc sfânt are o aromă puternică, dar caldă și cu note condimentate, dulci, iar din punct de vedere aromatic se aseamănă cu uleiul de busuioc și cu cel de cuișoare (în el se regăsește, în proporție ridicată- 85%- compusul numit Eugenol, care îi oferă și uleiului de cuișoare aroma caracteristică). Compușii majori regăsiți într-un ulei de Busuioc sfânt sunt, în afară de Eugenol, 1,8- Cineole, Estragole, B-Bisabolene, (Z)-a-Bisabolene.
Ulei de Busuioc sfânt: uz intern sau uz extern?
Acest ulei nu este indicat pentru uz intern, chiar dacă printr-un studiu s-a arătat că, în cazul animalelor, în cantități foarte mici, protejează mucoasa gastrică contra efectelor nocive ale unor medicamente sau ale stresului, având proprietăți anti-ulcer și antiinflamatorii.
Dacă vrei să utilizezi ulei de Busuioc sfânt, te vei orienta spre aromaterapie sau spre aplicații topice. În cazul în care îl vei folosi topic, este necesar să fie diluat cu ajutorul unui ulei purtător (cum ar fi cel de migdale sau de susan de exemplu).
Printre cele mai frecvente moduri de utilizare externă a uleiului se regăsesc:
- Difuzarea pentru diminuarea durerilor de cap, a stărilor de anxietate, a oboselii, a insomniei
- Recurgerea la inhalații în caz de infecții ale tractului respirator
- Aplicații topice (numai diluat cu ulei purtător) pentru pielea afectată de acnee sau pentru infecții fungice
- Realizarea unei soluții pentru clătirea gurii, utilă în scopul menținerii unei bune igiene bucale și a sănătății gingiilor
- Ca repelent (în special în amestec cu uleiul de Neem) pentru insecte
- Aplicații topice în scop holistic- De pildă, uleiul de Busuioc sfânt, aplicat pe încheieturi, pe tâmple, pe gât, pe frunte, pe umeri, poate acționa asupra celei de-a treia chakre pentru a stimula metabolismul, asupra celei de-a patra pentru a stimula funcțiile cardiovasculare, asupra celei de-a cincea pentru a crește capacitatea de concentrare, asupra celei de-a șasea pentru a induce claritate mentală și purificare spirituală și asupra celei de-a șaptea pentru a calma corpul și mintea
Ulei de Busuioc sfânt: beneficii pentru sănătate
Mizează pe virtuțile curative ale uleiului de Busuioc sfânt în condițiile în care acesta se adresează celor mai variate probleme și nevoi, precum:
Are efecte antistres
Tulsi, în calitatea sa de adaptogen, controlează eliberarea cortizolului, iar un studiu publicat în „the Journal of Ayurveda and Integrative Medicine” a arătat că planta reduce efectele stresului, ale anxietății. Atât prin cercetări de laborator, cât și prin studii clinice, s-a dovedit că are efecte antidepresive, acțiunea sa fiind comparabilă cu cea a unor medicamente precum sunt cele din familia Benzodiapine de exemplu (utilizate în tratarea formelor severe ale anxietății), diminuând totodată stările de epuizare și tulburările de somn asociate adesea stresului și anxietății.
Ameliorează diferite afecțiuni respiratorii
Încă din cele mai vechi timpuri, Tulsi este văzută ca una dintre cele mai utile plante pentru întărirea sistemului imunitar grație fitochimicalelor, bioflavonoizilor și antioxidanților (cum ar fi acidul rozmarinic de pildă). De aceea, uleiul de Busuioc sfânt este binevenit, prin proprietățile sale antimicrobiene, în caz de infecții ale tractului respirator. În același timp, un studiu a ajuns la concluzia că Tulsi contribuie la lichefierea flegmei și din acest motiv este de ajutor când este vorba de tusea generată de bronșită alergică sau chiar de astm.
Poate fi util în caz de probleme digestive
Așa cum s-a menționat anterior, există un studiu de laborator care a adus în prim-plan proprietățile anti-ulcer și antiinflamatorii ale Tulsi. De asemenea, potrivit tradiției Ayurvedice, uleiul de Busuioc sfânt este tonic digestiv și își poate aduce și el contribuția în caz de flatulență, tranzit intestinal lent sau crampe stomacale.
Combate diferite probleme ale pielii
Uleiul de Busuioc sfânt poate fi utilizat zilnic, în scop preventiv, grație proprietăților sale antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii, reducându-se riscul de apariție a eczemelor, a psoriazisului. Calmând mâncărimile și înroșirea pielii, este adecvat și pentru pielea iritată din cauza arsurilor solare.
Ajută în lupta cu acneea
Una dintre cele mai cunoscute utilizări ale uleiului de Busuioc sfânt este pentru ameliorarea acneei. În acest scop, poți să-l amesteci în crema de față pe care o utilizezi în mod frecvent sau să-l aplici direct pe leziunile acneice (dar diluat cu ulei purtător) și vei observa, cam într-o săptămână, o îmbunătățire a aspectului tenului.
Are proprietăți anti-îmbătrânire
Antioxidanții din Tulsi ajută la combaterea radicalilor liberi, protejând rezervele de colagen și elastină, prevenindu-se astfel apariția liniilor fine și a ridurilor. Mai mult, prin prezența vitaminei C (care elimină petele de îmbătrânire) și a linalool-ului (ce stimulează producția vitaminei E), tenul va deveni mai tonifiat, mai catifelat și mai strălucitor.
Diminuează durerile de ureche
Când te supără o durere de ureche, poți scăpa de disconfort și dacă vei recurge la uleiul de Busuioc sfânt. Vei proceda în felul următor: 1 picătură din acest ulei va fi diluată în 3 picături de ulei purtător și îți vei face un masaj blând în fața urechii, în spatele acesteia și în jurul ei.
Ameliorează ulcerele bucale
În situația în care te supără un ulcer bucal, ajută-te de uleiul de Busuioc sfânt în acest mod: pune 1 picătură de ulei în apă și îți vei clăti gura cu amestecul obținut de 2-3 ori pe zi (Ai grijă să nu înghiți amestecul!).
Stimulează creșterea părului
Uleiul de Busuioc sfânt este vestit pentru efectele sale de stimulare a creșterii părului, în condițiile în care contribuie la îmbunătățirea fluxului sanguin la nivelul scalpului. Funcționează ca un agent de creștere a părului și când este amestecat cu uleiuri precum este cel de lavandă sau cel de rozmarin.
Te scapă de părul gras
Dacă vrei să scapi de o asemenea problemă, fie vei include uleiul de Busuioc sfânt în șamponul tău, fie îți vei prepara un amestec format din acest ulei și bicarbonat de sodiu. Pentru o revigorare rapidă a părului și pentru strălucire, va fi de ajuns și să îți masezi părul cu câteva picături de ulei de Busuioc sfânt pe care le-ai turnat în prealabil în palme.
Ulei esențial de Busuioc sfânt (Tulsi) de la ORGANIC INDIA
În condițiile în care deține numeroase proprietăți terapeutice, susținând echilibrul dintre trup, minte și spirit, uleiul esențial de Busuioc sfânt a primit și titulatura de „elixir al vieții”. Printre efectele sale, care îl fac atât de apreciat, se numără:
- Are efect adaptogen, fiind benefic în caz de expunerea la stres prelungit, dar și pentru stări de oboseală sau de anxietate, îmbunătățind starea psihică
- Ameliorează diferite probleme ale aparatului respirator, având acțiune bronhodilatatoare
- Este util în caz de dureri de cap
- Combate crampele musculare și pe cele menstruale
- Sprijină procesele de detoxifiere
ORGANIC INDIA Ulei Esențial de Tulsi – Busuioc sfânt este un produs 100% Certificat Organic, nu conține organisme modificate genetic, nu conține și în nicio etapă a producției sale nu au fost utilizate tratamente sau îngrășăminte chimice, erbicide sau pesticide sintetice.
Prin aromele sale condimentate, dulci și mentolate, are efecte de încălzire, de purificare, de claritate, este ideal să fie difuzat în casă, promovând vitalitatea și îmbunătățind confortul respirator, întrucât este util și în caz de congestie nazală. În același timp, poate fi folosit și pentru inhalații, în apa în care te vei îmbăia sau pentru masaje (simplu sau în combinație cu un alt ulei) pe corp și în zonele de puls.
Înainte de a începe să folosești uleiul de Busuioc sfânt, ai în vedere următoarele precauții:
- Va fi utilizat doar extern și diluat cu un ulei purtător – Înainte să îl aplici pe porțiuni mari de piele, nu uita să-l testezi pe o suprafață foarte mică de piele (preferabil în zona pielii antebrațului) pentru a vedea cum reacționezi la el. Dacă în 24-48 de ore nu apar modificări (înroșiri, iritații, bășici, mâncărimi), înseamnă că este sigur pentru tine
- Nu se va folosi în perioada sarcinii
- Consultă-te cu un medic înainte să recurgi la acest ulei, așa cum se procedează și cu alte remedii naturiste, pentru ca acesta să nu interfereze cu anumite probleme de sănătate pe care le ai sau cu un tratament urmat
Surse:
aromaweb.com, healthbenefitstimes.com, monq.com, netmeds.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov