Un botanist despre puterea vindecătoare a plantelor adaptogene

Adaptogenii sunt plante comestibile ce ajută organismul să se adapteze la diferite forme de stres. Anumiți adaptogeni, precum ginsengul roșu de pildă, contribuie la creșterea nivelului de energie, în vreme ce alții, cum ar fi reishi, au un efect calmant. Numeroase plante adaptogene (de la rhodiola la ashwagandha) au și proprietăți de întărire a sistemului imunitar. Altele promit o piele mai radiantă și un păr mai strălucitor. Despre puterea vindecătoare a plantelor adaptogene vorbește David Winston, un etnobotanist cu o experiență de aproape 50 de ani în privința tradițiilor bazate pe utilizarea plantelor, în scop terapeutic, în cultura chineză, amerindiană și occidentală. (Cartea sa din 2007, ce îl are drept co-autor pe Steven Maimes, „Adaptogenii: Plante pentru Forță, Vigoare și pentru Diminuarea Stresului”, reprezintă un excelent ghid pentru începători). Acesta a acordat un interviu pentru „goop”, în care a venit cu explicații legate de cum acționează adaptogenii, de cum poți obține cele mai bune rezultate folosindu-i și cu informații care țin de ce ar trebui să știi înainte să te apuci să-i utilizezi.

Interviu cu David Winston pentru „goop”, secțiunea „Wellness”, despre puterea vindecătoare a plantelor adaptogene

„Care este pregătirea dv. și cum ați ajuns să studiați plantele?”

David Winston: „Am devenit fascinat de ideea că plantele sălbatice pe care le vedeam în preajma mea puteau fi mâncate și folosite în scop medicinal încă de când aveam vârsta de 13 ani. Mi-am cumpărat toate cărțile despre plantele comestibile și despre medicina naturistă pe care le găseam pe atunci (toatea acestea se întâmplau prin anii 60’, când nu se găseau prea multe cărți) și am început să fac experimente legate de ceea ce citeam. M-am gândit că trebuia să identific plante: am mers prin pădure și pe câmp pentru a culege diverse plante pentru a le usca și pentru a pregăti cu ele ceaiuri, tincturi, unguente. Credeam că nu era etic să-i dai cuiva un lucru pe care tu însuți nu l-ai experimentat, așa că am început să mă ocup de tot ceea ce puteam să cultiv chiar eu, într-o grădină de 2 acri (Am vândut legume organice de acolo la un stand de pe stradă în timpul verilor).
Mai târziu am avut posibilitatea să petrec timpul cu „un unchi” și cu „o mătușă” ce erau amerindieni din partea de vest a statului Carolina de Nord. Amândoi se foloseau de medicina naturistă și mi-au împărtășit și mie din tradițiile lor. După aceea am învățat diverse lucruri de la un medic chinez din New York și am făcut cursuri de farmacologie (ce ținea de medicina bazată pe utilizarea plantelor), de anatomie, de fiziologie, de pato-fiziologie, de biologie celulară.
Am început de la a face plimbări pentru a cunoaște puterea vindecătoare a plantelor când aveam vârsta de 16 ani și până la vârsta de 20 de ani ajunsesem să predau cursuri ce țineau de medicina bazată pe utilizarea plantelor și să fiu specialist în plante. Când spuneam că sunt specialist în plante, oamenii habar nu aveau la ce mă refeream. Acum, după 40 de ani, interesul pentru plante și pentru medicina naturistă a devenit tot mai mare, iar eu sunt încă etnobotanist. Am învățat din toată lumea noțiuni ce țin de medicina bazată pe plante, am scris numeroase cărți pe acest subiect și dețin o companie în domeniu.”

„Cum definiți adaptogenii?”

David Winston: „Termenul „adaptogen” nu este un termen vechi și nici nu derivă din medicina bazată pe plante. Conceptul a fost descris pentru prima dată de omul de știință Dr. I. I. Brekhman în anul 1961, acesta folosind o abordare științifică legată de ceea ce este (și de ceea ce nu este) un adaptogen:

  1. Adaptogenii nu sunt toxici dacă sunt folosiți în dozele terapeutice obișnuite
  2. Adaptogenii conferă rezistență corpului în fața stresului fizic, emoțional sau care ține de mediu. Au capacitatea de a diminua efectele stresului, fie că sursa acestuia este psihologică, fiziologică, fie că ține de zgomote, de temperatură etc.
  3. Au un efect de reglare a proceselor din corp, ajutând la restabilirea echilibrului fiziologic normal ce a fost afectat de stres. Acest fapt înseamnă că, dacă sistemul imunitar este slăbit, adaptogenii contribuie la creșterea răspunsului imun. Dacă sistemul imunitar este hiperactiv- de exemplu, în caz de alergii- adaptogenii ajută la reglarea răspunsului imun, reducându-se din hiperactivitate. ”

„Cum acționează adaptogenii? Care este puterea vindecătoare a plantelor?”

David Winston: „Știința a descoperit că adaptogenii acționează prin intermediul a două sisteme de control, unul dintre ele fiind axa HPA (axa formată din hipotalamus-glanda pituitară- glandele suprarenale), care controlează atât funcția endocrină, cât și sistemul nervos și modul în care acționează, în anumite situații, sistemul imunitar. Celălalt sistem de control este sistemul format din sistemul nervos simpatic și glandele suprarenale, referindu-se la răspunsul „luptă au fugi”. Mai recent, Dr. Panossian (cea mai importantă autoritate recunoscută pe plan mondial în ceea ce privește adaptogenii) a ajuns la concluzia că adaptogenii lucrează la nivelul celular pentru a preveni disfuncția generată de cortizol (cel mai important hormon al stresului) asupra mitocondriilor. Mitocondria reprezintă „uzina de energie a celulei” și, când nu funcționează corect, poate să genereze probleme precum sindromul oboselii cronice sau fibromialgia. Alimentând mitocondriile cu proteine și cu peptide specifice organismului, adaptogenii ajută la menținerea funcționării corecte a acestora chiar și în caz de stres cronic.
Deși toți adaptogenii îndeplinesc condițiile menționate anterior și acționează asupra acelorași sisteme ale corpului, totuși au și proprietăți unice. Spre exemplu, unii dintre ei au proprietăți stimulatoare, alții calmante, alții de răcorire/ de încălzire, alții de a promova umiditatea, iar alții de a crea senzația de uscat. Întrucât plantele au proprietăți chimice diferite, pot aduce și beneficii suplimentare din utilizările specifice. De pildă, ashwagandha- unicul adaptogen bogat în fier- este utilă pentru ameliorarea anemiei.”

BACOPA

„Care este diferența dintre plantele adaptogene și cele tonice?”

David Winston: „Termenul „tonic” nu prea are sens. Astfel, plantele ce sunt considerate un tonic în medicina chineză sunt percepute foarte diferit de tradițiile occidentale. Să se acorde statutul de „tonic” înseamnă că este vorba despre ceva „bun” pentru o a anumită persoană sau pentru un anumit țesut sau organ. Aș putea spune că toți adaptogenii ar putea avea virtuțile unui tonic, dar majoritatea „plantelor tonice” nu sunt și adaptogene întrucât nu se încadrează în caracteristicile menționate mai sus.”

„Câți adaptogeni există- se poate da un număr precis, se poate vorbi despre o clasificare a lor?”

David Winston: „Este greu de spus- cercetările în domeniu sunt deocamdată mai puține decât ar fi trebuit. Există în jur de opt plante ce sunt cercetate în calitatea lor de adaptogeni, alte zece despre care se crede că probabil sunt adaptogeni și alte douăsprezece despre care se spune că sunt potențial adaptogene (există puține cercetări care să aducă lămuriri clare). Probabil că numeroase cercetări vor arăta că în lume sunt multe alte plante ce pot fi definite ca „adaptogeni”, dar până acum nu s-au realizat. În același timp, există numeroase plante despre care se spune că sunt adaptogene, dar în realitate nu sunt așa. ”

SATAWARI

„Credeți că adaptogenii sunt siguri pentru a fi folosiți fără a cere sfatul unui specialist sau este nevoie de așa ceva? Ce se întâmplă dacă se vor îmbina adaptogenii?”

David Winston: „Depinde. Așa cum s-a precizat anterior, dacă sunt utilizați în dozele terapeutice normale, adaptogenii nu sunt toxici. Dar acest lucru nu este valabil în toate cazurile. Anumiți adaptogeni au proprietăți stimulatoare (cum ar fi rhodiola, ginsengul roșu, ginsengul alb), alții au proprietăți calmante (precum schisandra, ashwagandha, reishi, cordyceps). Alții vizează promovarea umidității (cum ar fi ginsengul american, codonopsis, shatavari), alții vizează procesul de uscare (precum rhodiola sau schisandra). De pildă, în cazul în care ai pielea uscată sau dacă tusea ta este uscată, adaptogenii ce sunt legați de uscare ar fi mai potriviți. De asemenea, dacă ești suprastimulat/ă, adaptogenii cu proprietăți stimulatoare pot cauza insomnie sau stări de anxietate. Anumiți adaptogeni sunt mai buni pentru persoanele tinere, sănătoase (precum eleuthero, rhodiola, Busuiocul Sfânt), în timp ce alții sunt mai potriviți pentru persoanele în vârstă, mai slăbite (cum ar fi Ginsengul American sau cel Asiatic, cordyceps, shilajit).
Ideea este să înveți despre adaptogeni și să te gândești care dintre ei- sau care dintre mixurile ce îi conțin- ți s-ar potrivi mai bine. Prin cartea mea („Adaptogenii: Plante pentru Forță, Vigoare și pentru Diminuarea Stresului”) am intenționat să ajut oamenii să înțeleagă cum să utilizeze adaptogenii și să descopere „personalitatea” unică a acestora.

De reținut: Adaptogenii nu înlocuiesc un stil de viață sănătos. Extrem de importante sunt un somn de calitate, o dietă sănătoasă, efectuarea exercițiilor fizice, tehnicile de reducere a stresului și alegerile ce reflectă un stil de viață sănătos. Să te folosești de adaptogeni te poate ajuta în situații pe termen scurt, ca de exemplu dacă nu ai dormit suficient sau dacă nu ai o dietă echilibrată. Dar să-i folosești pe termen lung și să ai în continuare o viață nesănătoasă doar va amâna consecințele nedorite, ce sunt inevitabile. ”

„Cum pot fi sigur/ă că am la dispoziție plante de bună calitate?”

David Winston: „Aș sugera să vă orientați spre companii ce promovează plante de cea mai bună calitate, a căror conducere este formată din persoane ce adoptă bunele practici legate de prelucrarea acestora și care se orientează spre plantele crescute organic sau care sunt prelucrate ținându-se cont de agricultura conștientă.”

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness