În cadrul constituției Ayurvedic PITTA-KAPHA, doșele (bioenergii sau forțe vitale) Pitta și Kapha sunt la fel de puternice la o persoană. Combinația se caracterizează printr-o sănătate solidă, dar cu toate acestea ar trebui luate în calcul și diferite sfaturi legate de stilul de viață.

PITTA-KAPHA ca dosha dominantă

Relația dintre doșele Vata, Pitta și Kapha ne determină constituția: la nivel fizic, mental și emoțional. Așa-numita constituție sau tip Ayurvedic este de fapt punctul de plecare pentru toate recomandările Ayurvedice legate de sănătate.

În cadrul constituției Pitta-Kapha, Pitta – ce dorește în mod constant să intre în competiție și trece prin viață cu o puternică dorință de putere – se reunește cu mai liniștita și mai bine ancorata pe pământ Kapha – ce este clară și se bucură și de relaxare.

În funcție de care dintre doșele Pitta sau Kapha sunt predominante la o persoană, se poate vorbi despre constituția Pitta-Kapha sau Kapha-Pitta. Oricum, următoarele recomandări se aplică în mod egal pentru ambele.

Trăsături de caracter

Constituția Pitta-Kapha face parte dintre cele puternice- este foarte robustă și rezistentă. Această forță le permite anumitor persoane să-și asume roluri de lideri și să se descurce bine în această ipostază. În plus, perseverența le asigură destulă energie pentru ca aceasta să le promoveze și să le susțină proiecte pe termen lung. Constituția Pitta-Kapha este un CEO înnăscut, cu condiția ca educația lui/ei să fie adecvată unei asemenea poziții.

Caracteristici fizice

Combinația dintre doșele Pitta-Vata în Ayurveda este în esență o variantă foarte sănătoasă; aspectul mândru al Pittei colaborează cu echilibrul Kaphei, care menține balanța.

În general, constituția Pitta-Kapha sau Kapha-Pitta- cel puțin până la vârsta de 50 de ani- are nivelul potrivit de Agni (focul digestiv) și poate tolera probabil și ceea ce este mai sus de acesta. Cu toate acestea sau tocmai din această cauză, există o tendință spre un stil de viață nesănătos: prea puțină mișcare, prea multă mâncare și poate puțin prea mult răsfăț. În consecință, această constituție are tendința spre supraponderabilitate.

Tulburări specifice

Persoanele Pitta-Kapha și Kapha-Pitta, în urma tendinței spre stilul de viață nesănătos descris anterior, sunt predispuse la acumularea de impurități, la obezitate, la boli de piele și la o transpirație cu miros dezagreabil. Mai mult decât atât, în contextul în care constituției Kapha îi place să se atașeze de lucruri, toxinele sunt absorbite și reținute de către organism.

Trucuri de sănătate

Un Agni (foc interior) aflat în echilibru este important pentru constituția Pitta-Kapha, nu numai din cauza numeroaselor depozite de Ama (reziduuri), ci și a retenției de apă și a toxinelor. Stimularea Agni se realizează, de exemplu, cu ajutorul ghimbirului, ardeiului iute și a piperului negru. Amalaki poate servi (mai ales preventiv întrucât combinația doșelor duce în general la o sănătate bună) drept Rasayana (agent de întinerire).

De asemenea, sunt recomandate și un program de sport regulat, puternic și dinamic, meditația dinamică, provocările de la locul de muncă și mersul constant la saună.

Dietă indicată

Constituțiile Pitta-Kapha ar trebui să se folosească de sfaturile de nutriție valabile pentru ambele doshe. Cu toate acestea, pot interveni și nepotriviri. Regula de bază este să se țină seama de prioritatea doshei dominante.

Mai mult, dosha ce este mai activă în anotimpul respectiv ar trebui calmată: Kapha este mai prezentă din februarie până în mai, iar Pitta din iunie până în septembrie.

În general, alimentele și băuturile calde, bine condimentate sunt potrivite, iar din când în când sunt bune și uleiurile alimentare presate la rece sau organice sau băuturile foarte reci. Dieta ar trebui bine echilibrată și să includă toate elementele, astfel încât echilibrul deja existent să se poată menține.

Citește mai multe despre profilul Pitta aici.

Citește mai multe despre profilul Kapha aici.

DESCOPERĂ FIECARE PROFIL AYURVEDIC ÎN PARTE:

Vrei să afli profilul tău Ayurvedic?

Completează testul și descoperă-ți Dosha

DESCOPERĂ-ȚI DOSHA