Putem vorbi despre constituția din Ayurveda VATA-KAPHA când la o persoană doșele Vata și Kapha sunt prezente în proporții relativ similare. Întrucât ambele doșe ar trebui luate în calcul, este necesar să se combine cu pricepere anumite sfaturi de sănătate.

VATA-KAPHA ca dosha dominantă

Manifestarea Vata, Pitta și Kapha este responsabilă de constituția noastră fizică, mentală și emoțională. Astfel, pentru toate recomandările medicale din Ayurveda, se ia în calcul tipul Ayurvedic.

Când doșele Vata și Kapha se reunesc, se reunesc de fapt aerul și elementele de pământ (ceea ce este ușor cu ceea ce este pe pământ), ceea ce este o combinație destul de instabilă.

Aceasta se referă la constituția Vata-Kapha sau Kapha-Vata, în funcție de care dintre aceste două doșe este dominantă. Pentru ambele constituții, ar trebui să fie luate în considerare indicații ce țin de cele două doșe.

Trăsături de caracter

Constituția Vata-Kapha este, din perspectiva sănătății, un caz foarte interesant. Analogia potrivită ar fi un șofer de mașină de curse ce rămâne fără benzină și fără frâne în același timp.

Creativa doșa Vata, în ritmul alert ale vieții, se întâlnește cu doșa Kapha, mai degrabă ponderată, căreia nu îi place schimbarea. Intervin conflicte interioare și este de înțeles de ce constituția Vata-Kapha se confruntă periodic și cu frustrări.

Caracteristici fizice

Trupul unei persoane Vata-Kapha arată mai degrabă ca acela al tipului Vata- mărunt și delicat sau înalt și suplu- sau mai degrabă masiv și puternic precum la tipul Kapha.

Tulburări specifice

Persoanele ce au constituția Vata-Kapha răcesc ușor, au o digestie foarte proastă, adesea se simt balonate și tind să se constipe. Din punct de vedere emoțional, constituția Vata-Kapha este mai degrabă anxioasă, tinde spre letargie, se confruntă cu alternanța dintre lipsa de somn noaptea și somnul excesiv, resimte dureri ce migrează, are adesea inflamații, este predispusă spre formarea calculilor, este lipsită de disciplină, este dezorientată și poate să tindă spre tulburări precum schizofrenie sau depresii.

Trucuri de sănătate

Constituția Vata-Kapha ar trebui să-și echilibreze natura constant schimbătoare cu suficientă căldură, confort și cu precizie. Practicarea regulată de yoga Hatha, mese calde regulate și menținerea disciplinei sunt necesare pentru a se dobândi un echilibru sănătos. Rutinele zilnice structurate pot susține acest proces.

În general, Agni, focul digestiv, poate fi crescut în cazul dominanței Vata-Kapha preferabil cu Triphala, cu Ghimbir și condimente iuți. Punctul slab al acestei combinații de doșe sunt stomacul și colonul, din cauza formării mucusului. Din acest punct de vedere, se recomandă formula Triphala.

Dietă indicată

Constituțiile Vata-Kapha ar trebui să se folosească, dacă este posibil, de sfaturile de nutriție valabile pentru ambele doșe. Cu toate acestea, pot interveni unele nepotriviri.

Regula de bază este să se țină seama de prioritatea doșei dominante. Mai mult, doșa ce este mai activă în anotimpul respectiv ar trebui echilibrată: Kapha este mai prezentă din februarie până în mai, Vata din octombrie până în ianuarie.

În general, această dietă ar trebui să fie formată din alimente calde și bine condimentate, care să fie savurate în cadrul meselor regulate. Ghimbirul este recomandat în caz de Kapha dominantă, dar acesta ar trebui să fie folosit cu moderație dacă este vorba despre Vata dominantă.

Citește mai multe despre profilul Vata aici.

Citește mai multe despre profilul Kapha aici.

DESCOPERĂ FIECARE PROFIL AYURVEDIC ÎN PARTE:

Vrei să afli profilul tău Ayurvedic?

Completează testul și descoperă-ți Dosha

DESCOPERĂ-ȚI DOSHA