Constituția VATA-PITTA-KAPHA din Ayurveda se află natural în echilibru, în condițiile în care cele trei doșe (bioenergii sau forțe vitale) sunt prezente în proporții aproximativ egale. Un stil de viață meditativ, armonios, pare să fie inerent acestui tip de constituție.

VATA-PITTA-KAPHA ca dosha dominantă

Constituția unei persoane derivă din relația dintre cele trei doșe: Vata, Pitta și Kapha. Întrucât acest tip constituțional înnăscut predetermină cum ne vom descurca din punct de vedere fizic, mental și emoțional, are cea mai mare importanță în medicina Ayurvedică.

Este destul de rar ca Vata, Pitta și Kapha să se afle în proporții egale la o ființă umană, stare care se numește Tri-doșa. Când se întâmplă așa, un echilibru natural este prezent în constituirea sănătății, a capacității de mișcare și în starea de bine prin excelență.

Trăsături de caracter

Unicitatea constituțiilor Vata-Pitta-Kapha depășește totul. Nimic nu le dezechilibrează. Nu sunt nici letargice, dar nici prea agitate; mintea lor este alertă și relaxată. Pe scurt, sunt persoane fericite, împăcate cu ele însele. S-ar putea întâmpla și ca o constituție Vata-Pitta-Kapha să-și nege propria natură, iar atunci Vata, Pitta sau Kapha se vor dezechilibra. În această situație, vor ieși în evidență caracteristicile doșei dominante, iar tulburările pot surveni.

Caracteristici fizice

Sunt foarte puține lucruri de spus despre fizicul constituției Ayurvedice Tri-doșa, în condițiile în care de obicei se bazează pe o statură medie. Cu alte cuvinte, o asemenea persoană nu este nici prea slabă, nici prea corpolentă și radiază de pace și forță.

Tulburări specifice

Dacă tipul Vata-Pitta-Kapha- care este în mod inerent într-o stare de armonie- consumă alimente nepotrivite, dacă va călători prea mult și nu va fi sincer cu el/ea însuși/însăși pentru o perioadă mai îndelungată, pot interveni tulburări ce țin de Vata și care se referă la tulburări de somn, tulburări digestive și anxietate. Tulburări specifice pentru Pitta precum gastrita, valurile de căldură, dificultățile de a dormi și scaunele moi sunt posibile. Dacă doșa Kapha acționează împotriva tulburărilor Vata și Pitta, atunci pot interveni obezitatea, letargia și depresiile.

Trucuri de sănătate

De vreme ce persoanele care au constituție Vata-Pitta-Kapha se află de regulă într-o stare de echilibru, le sunt recomandate doar câteva măsuri de echilibrare. În cazul în care focul digestiv Agni acționează în dezechilibru, să se apeleze pe termen scurt la Triphala este o opțiune blândă.

Amalaki poate fi folosit drept Rasayana (agent de întinerire). Dieta ar trebui să fie echilibrată și să conțină toate elementele astfel încât echilibrul deja prezent să poată fi menținut.

Dietă indicată

Alimentele și băuturile calde, bine condimentate sunt cele mai potrivite pentru o constituție Tri-doșa. Datorită forței digestive aflate în echilibru, acest tip Ayurvedic poate digera cu ușurință orice tip de alimente cu condiția ca acestea să fie proaspete și sănătoase.

De reținut faptul că Kapha este cea mai activă din februarie până în mai, Pitta din iunie până în septembrie, iar Vata domină din octombrie până în ianuarie.

DESCOPERĂ FIECARE PROFIL AYURVEDIC ÎN PARTE:

Vrei să afli profilul tău Ayurvedic?

Completează testul și descoperă-ți Dosha

DESCOPERĂ-ȚI DOSHA