CEL MAI VECHI SISTEM HOLISTIC DIN LUME


Acesta este Ayurveda. Învățăturile și metodele sale ne arată cum să avem vieți sănătoase, împlinite și fericite.
În Ayurveda, accentul principal este pus pe ființa umană și pe nevoile sale individuale.

COMPLETEAZĂ TESTUL ȘI DESCOPERĂ-ȚI
PROFILUL AYURVEDIC!

(Versiune 1.0 Beta)

Ayurveda – Înțelepciunea vieții

Asta înseamnă cuvântul Ayurveda, care este de multe ori tradus drept știința unei vieți lungi și sănătoase”. Acest sistem medical holistic s-a dezvoltat acum mai bine de 5.000 de ani pe subcontinentul indian. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște oficial Ayurveda ca și sistem de medicină tradițională încă din 1976.

Ayurveda cuprinde o varietate de metode de prevenție și de vindecare holistice. Se concentrează pe nutriția adecvată, purificare și detoxifiere, masaj, yoga și meditație. Mai mult, Ayurveda presupune folosirea plantelor medicinale pentru vindecarea multor afecțiuni și dezechilibre.

Principiile Ayurveda

Scopul final al Ayurveda este echilibrul dintre interior și exterior. Cu alte cuvinte echilibrul dintre corp, minte, suflet dar și cu mediul înconjurător. Atunci când suntem echilibrați, devenim și rămânem sănătoși. Pentru a face asta, Ayurveda tratează fiecare ființă umană în concordanță cu împrejurările ei personale, unice.

Toate remediile ayurvedice sunt bazate pe constituția fizică, mentală și emoțională individuale fiecărui pacient. Aceasta se exprimă ca o relație dintre așa numitele trei doshe, care pot fi traduse drept energii sau bioenergii: Vata (combinație între elementele aer și eter), Pitta (combinație între elementele foc și apă) și Kapha (combinație între elementele pământ și apă) – denumite tipuri sau profiluri ayurvedice, specifice fiecărei persoane.

Sănătate și boală în Ayurveda

Tratamentul în Ayurveda nu începe numai după ce apar simptomele bolii. Nu este vorba numai despre a lupta cu o anumită boală. În schimb, metodele ayurvedice presupun eliminarea cauzelor bolilor precum alimentația nesănătoasă, stresul, acumularea de toxine etc.

Viziunea holistică a Ayurvedei privind sănătatea și boala se concentrează și pe mediul înconjurător al omului, deoarece dezvoltarea personală este posibilă numai atunci când trăim în armonie cu noi și cu natura. Prin urmare, Ayurveda oferă sfaturi deosebit de importante pentru aspectele de zi cu zi ale vieții noastre dar și pentru un viitor sustenabil și armonios.

Ayurveda ca soluție în lumea modernă

Sănătatea în viața personală și profesională este o preocupare importantă a majorității oamenilor. ținând cont de acest aspect, Ayurveda oferă soluții care au fost testate de peste 5.000 de ani: fără dogme, plasând individul pe primul loc și considerând simultan imaginea de ansamblu. Metodele ayurvedice pot fi ușor integrate în viața de zi cu zi.

Nutriția bazată pe specificul fiecărei persoane, meditația, yoga, echilibrarea dietei cu suplimente alimentare sunt ușor de înțeles și de aplicat de către oricine.

Dosha sau profilul ayurvedic
al unei persoane

În medicina ayurvedică, structura personală a unui
individ este punctul de început pentru orice tratament. Această structură sau constituție a organismului este exprimată ca o manifestare individuală a celor 3 doshe (bioenergii sau forțe ale vieții): Vata, Pitta și Kapha.

De la naștere, fiecare persoană are această structură care nu se schimbă, numită și profil sau tip ayurvedic.

Profilele individuale ayurvedice

Există mai multe tipuri sau profile ayurvedice.
Când una dintre cele trei doshe este dominantă la o persoană, constituția individuală preponderentă este ori Vata, ori Pitta, ori Kapha.

Mai pot exista următoarele combinații:

  • Vata-Pitta sau Pitta-Vata
  • Vata-Kapha sau Kapha-Vata
  • Pitta-Kapha sau Kapha-Pitta
  • Vata-Pitta-Kapha (Tri-Dosha)

Testul care determină profilul tău ayurvedic

Chestionarul a fost dezvoltat de TN Medical College din Mumbai în 2004 și întrebările cuprind aspecte fizice, mentale și emoționale. Răspunsurile posibile pot fi asociate cu una dintre cele trei doshe. Un chestionar nu poate înlocui un istoric medical detaliat – obținut de un medic ayurvedic experimentat. Totuși, determinarea doshei dominante pe baza unui chestionar cu întrebări recunoscute de specialiști te poate ajuta imediat să ai o viață mai sănătoasă și să faci mai multe pentru starea ta de bine.

Răspunsuri în urma testului

Testul are ca scop determinarea doshei tale specifice pentru stabilirea echilibrului personal, premisa pentru sănătate, stare de bine și fericire. Din moment ce una sau două doshe sunt predominante la majoritatea oamenilor, determinarea acestui echilibru este crucială. O data cu aflarea profilului tău Ayurvedic vei putea să îți personalizezi stilul de viață, alimentația și să te cunoști mai bine pentru o sănătate mai bună și stare de bine.
Pentru a înțelege mai bine acest lucru, să aruncăm o privire mai atentă asupra Vata, Pitta și Kapha: dosha VATA este formată din elemente ale spațiului și aerului, dosha PITTA din foc și apă, iar dosha KAPHA din apă și pământ. Pentru o viață sănătoasă este necesar ca aceste cinci elemente să fie în echilibru. De exemplu, prea multă ploaie (elementul apă) ar inunda pământul; prea mult soare (elementul foc) ar arde pământul. Similar se întâmplă și cu energiile din organism. Dacă energiile Vata, Pitta și Kapha curg lin suntem sănătoși. Dacă există o acumulare mai abundentă a uneia dintre doshe, există riscul îmbolnăvirii.

DESCOPERĂ FIECARE PROFIL AYURVEDIC ÎN PARTE:

Vrei să afli profilul tău Ayurvedic?

Completează testul și descoperă-ți Dosha

DESCOPERĂ-ȚI DOSHA