Vorbim despre constituția Ayurvedică VATA-PITTA când ambele doșe Vata și Pitta (bioenergii sau forțe vitale) sunt prezente la o persoană în proporții aproximativ egale. Această combinație a celor două doșe necesită îmbinarea a mai multor sfaturi ce țin de sănătate.

VATA-PITTA ca dosha dominantă

Vata, Pitta și Kapha ne reglează constituția la nivel fizic, mental și emoțional. Astfel, caracteristicile doșelor joacă un rol important în Ayurveda.

Constituția din Ayurveda Vata-Pitta reunește latura fierbinte, focul ambițios din Pitta cu doșa Vata, ușoară și care se enervează lesne, aceasta din urmă asigurând permanent impresia de a fi puțin „cu capul în nori”.

În funcție de care dintre doșele Vata sau Pitta domină, constituția Ayurvedică se referă fie la Vata-Pitta, fie la Pitta-Vata. Pentru ambele constituții se pretează recomandări aproape identice.

Trăsături de caracter

Combinația dintre cele două doșe îi transformă pe cei ce au constituția Vata-Pitta în persoane foarte creative, ce au mereu multe idei noi. Cu toate acestea, ele tind puțin și spre extreme. Acest fapt se aplică provocărilor vieții sau în ceea ce privește sporturile lor preferate.

Constituțiile Vata-Pitta sau Pitta-Vata sunt permanent sub presiune și se definesc în mare măsură printr-o tensiune interioară foarte puternică. Acest permanent mecanism ce funcționează la parametri înalți le conduce la epuizare sau la tendințe spre depresie.

Caracteristici fizice

Persoanele ce au predominante Doșele Vata sau Pitta sunt de regulă foarte agile și au o alură suplă sau potrivită.

Tulburări specifice

Latura robustă și mobilă a Vatei se poate combina semnificativ cu latura fierbinte și mobilă a Pittei. În aceste condiții, constituțiile Vata-Pitta sau Pitta-Vata sunt mai predispuse tulburărilor digestive, fie constipație, fie diaree, la senzația de presiune în stomac, la balonări, la arsuri digestive, la afecțiuni inflamatorii, la dureri neregulate, la migrene, la dificultăți legate de a adormi sau de a te menține treaz, la neliniște, la accese puternice de furie sau la mâncărimi ale pielii.

Trucuri de sănătate

Pentru tipul Ayurvedic Vata-Pitta este cel mai important să se echilibreze Agni (focul digestiv); Agni este de obicei prea scăzut sau prea ridicat. Exercițiile fizice regulate, de intensitate moderată, yoga și meditația liniștită promovează echilibrul. Substanțe precum Aloe Vera în combinație cu Triphala sunt foarte bune pentru a echilibra Agni. Detoxifierea intestinală cu Psyllium este și ea recomandată.

Shatavari și Neem funcționează bine în calitate de Rasayana, agenți de întinerire; combinația aceasta are și efect de curățare și de refacere a țesuturilor.

Dietă indicată

Constituțiile Vata-Pitta ar trebui să țină cont de sfaturi de dietă de la ambele doșe. Cu toate acestea, pot interveni și anumite nepotriviri.

Regula de bază este să se țină seama de prioritatea doșei dominante. În plus, doșa mai activă în anotimpul respectiv ar trebui echilibrată: Pitta este mai prezentă din iunie până în septembrie, iar Vata din octombrie până în ianuarie.

Citește mai multe despre profilul Vata aici.

Citește mai multe despre profilul Pitta aici.

DESCOPERĂ FIECARE PROFIL AYURVEDIC ÎN PARTE:

Vrei să afli profilul tău Ayurvedic?

Completează testul și descoperă-ți Dosha

DESCOPERĂ-ȚI DOSHA