Vata, Pitta și Kapha sunt trei forțe vitale care îi conferă fiecărei persoane o constituție unică. Acest tip Ayurvedic specific este înnăscut și nu se poate schimba pe parcursul vieții. El are o importanță covârșitoare în cadrul medicinei Ayurvedice.

Tipul tău ayurvedic este Pitta atunci când dosha Pitta este predominantă.

PITTA ca dosha dominantă

Pitta cuprinde însușirile elementelor foc și apă, dar primul element este mai pronunțat. Astfel, Pitta reglează toate procesele metabolice din corp, dar și temperatura corpului și echilibrul nostru hormonal. Foamea, setea și chiar inteligența sunt asociate Pittei.

Trăsături de caracter

Persoanele Pitta pot fi bine organizate, manageriază proiecte și se concentrează excepțional. Ele vor să facă treabă și sunt înclinate spre partea practică. Sunt o încântare în cazul în care sunt cadre didactice întrucât lecțiile lor sunt organizate logic și oricine poate să îi urmărească. Tipul Pitta cheltuiește banii sistematic și prudent.

Persoanelor Pitta le plac masajele puternice realizate cu ajutorul uleiurilor răcoritoare (cum ar fi, de exemplu, cel cu mușcată trandafir sau santal), bucurându-se de spațiile exterioare și de spațiile de muncă ce sunt bine aerisite și luminoase. Un birou prea mic le-ar face viața complicată și lor și colegilor lor.

Persoanele Pitta îndrăgesc activitățile fizice și adoră să-și măsoare calitățile cu cele ale celorlați pentru a-și dovedi spiritul de luptători. Ele preferă lumina, dar și hainele lejere, confecționate din materiale naturale, atât pe timpul verii, cât și iarna.

Caracteristici fizice

Primul lucru pe care îl poți observa la persoanele ce sunt dominate de Pitta este claritatea și luminozitatea. Ele sunt de statură medie, au ochii de mărime mijlocie și o privire pătrunzătoare, sunt de cele mai multe ori musculoase și au sete de acțiune. Pielea lor este mai degrabă strălucitoare și sensibilă, iar culoarea părului tipologiei Pitta este șaten, roșcat sau blond. Gingiile lor tind să sângereze, iar dinții lor sunt în mod natural mai degrabă gălbui decât albi. Aceste persoane tind să aibă o memorie foarte bună.

Tulburări specifice

Dacă focul le domină, persoanele Pitta pot fi predispuse la a avea crize de furie, mai ales când le este foame. După muncă prelungită, cu multă concentrare, tipului Pitta îi este greu să se relaxeze și pot interveni tulburările de somn.

Dacă tipul Pitta intră în dezechilibru, poate să intervină inflamația în corp care să determine afecțiuni precum gastrita, ulcere la nivelul stomacului sau intestinelor, acneea, eczemele sau alte afecțiuni ale pielii precum furunculele sau abcesele, dar și probleme la nivelul ficatului.

Trucuri de sănătate

Pentru persoanele care au Pitta pronunțată, este foarte important să evite extremele. Exercițiile fizice sunt bune pentru Pitta pentru a scăpa de surplusul de energie, dar cele mai potrivite activități sunt cele care presupun moderația, cum ar fi jogging-ul, dansul sau mersul pe bicicletă. Același principiu se aplică și în alimentație: aici, mai presus de toate, ar trebui evitate porțiile mari.

De asemenea, va fi de ajutor să stea departe de surse de căldură și în locul acestora să se orienteze spre medii răcoroase, bine aerisite. Sentimentele ar trebui exprimate cu calm. Masajele puternice și meditațiile sunt bune.

Dietă indicată

Persoanele Pitta pot fi calmate cu ajutorul unei diete predominant vegetariene, preferabile fiind legumele amărui. Mâncarea nu ar trebui să fie prea condimentată, prea sărată sau acrișoară și ar trebui să fie rece vara și fierbinte iarna. Băuturile ușor alcoolizate și utilizarea ocazională a ceaiului și a cafelei sunt recomandate.

De preferat

 • Alimentele care sunt în mod natural amărui, dulci sau astringente;
 • Alimentele răcoritoare precum salatele;
 • Echilibru între mâncarea gătită și fructe și legume proaspete;
 • Majoritatea legumelor boabe precum mazărea și fasolea;
 • Condimente răcoritoare precum coriandru, fenicul sau cardamom;
 • Lactatele și brânzeturile, însă laptele nu trebuie consumat în timpul mesei ci preferabil cu o oră înainte sau după masă;
 • O cantitate moderată de ulei alimentar;

De evitat

 • Mâncărurile care sunt acre sau sărate;
 • Mâncărurile iuți;
 • Alimentele procesate;
 • Consumul de fructe sau sucuri de fructe în timpul sau imediat înainte sau după masa;
 • Excesul de cofeina sau alți stimulanți;
 • Carnea roșie;
 • Prăjelile;
 • Alcoolul în exces;

Remedii din plante cu efect de echilibrare

Plantele medicinale sunt aliați utili atunci când vine vorba de echilibrarea doshelor. Mai jos sunt câteva formule care sunt utile în special pentru echilibrarea doshei Pitta.

DESCOPERĂ FIECARE PROFIL AYURVEDIC ÎN PARTE:

Vrei să afli profilul tău Ayurvedic?

Completează testul și descoperă-ți Dosha

DESCOPERĂ-ȚI DOSHA