5 beneficii ale capsulelor cu neem: de la imunitate la frumusețe

Beneficiile capsulelor cu neem au ajuns să fie foarte apreciate. Neem este printre cele mai vechi remedii ayurvedice și, dacă vizitezi un magazin naturist, poți găsi diferite produse pentru îngrijirea gurii, a părului și a pielii care conțin această plantă și, alături de ele, pudre și suplimente alimentare. Având în vedere numeroasele proprietăți ale neem, dar și tradiția utilizării sale în Ayurveda și validarea sa prin cercetări științifice, este firesc să existe o adevărată pasiune pentru această plantă. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi ce beneficii au minunatele capsule cu neem și cum pot fi utilizate acestea pentru imunitate, pentru frumusețe, pentru sănătatea cavității bucale și pentru multe altele.

Neem sau arborele ce poate îndeplini dorințele

Nu sunt multe plante care au o istorie atât de amplă și atât de multe utilizări ca neem. În limba sanscrită este cunoscut sub denumirea de „arishtha”, care înseamnă „cel care ușurează bolile”, ceea ce dovedește numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Arborele neem, cunoscut și cu numele de liliacul indian, este originar din India, Pakistan, China și Africa, fiind folosit de secole în tradițiile chineze, ayurvedice și africane.

Neem are gust astringent, ceea ce demonstrează că are numeroși compuși, precum terpene, limonoizi, antioxidanți și polifenoli. Toți acești compuși mediază răspunsurile celulare, reglează funcționarea sistemului imunitar, susține răspunsul inflamator sănătos și joacă un rol important în cadrul unor funcții biologice.

Capsule cu neem: BENEFICII

Cercetările au arătat că toate părțile arborelui neem, adică frunzele, fructele, rădăcinile, scoarța, uleiurile și semințele au efecte benefice asupra pielii, gingiilor și dinților, sistemului imunitar și sănătății aparatului respirator, asupra echilibrului digestiv, hormonal și reproductiv, asupra detoxifierii la nivelul ficatului și rinichilor, asupra metabolismului și a reglării nivelului de zahăr din sânge, asigurând totodată sănătatea părului, unghiilor și a pielii.

  1. Beneficiile neem pentru piele

Problemele pielii sunt foarte frecvente în rândul persoanelor adulte. În ciuda acestui fapt, nu se găsesc ușor soluții pentru ameliorarea afecțiunilor dermatologice, în special dacă este vorba despre cele ciclice sau cronice.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale neem este că promovează sănătatea pielii prin acțiunile sale benefice asupra echilibrului microbiomului intestinal, a funcționării ficatului, a procesului de purificare a sângelui de toxine.

În ceea ce privește microbiomul intestinal, cercetările au arătat că neem asigură un echilibru normal al bacteriilor atât la nivelul tractului digestiv, cât și al pielii [1] Așa se explică de ce specialiștii în Ayurveda recomandă utilizarea internă a neem pentru microbiomul intestinal și utilizarea externă/internă pentru piele.

Neem- folosit prin aplicații topice și/sau sub formă de capsule- este binevenit pentru sănătatea pielii și a unghiilor. Frunzele și uleiul de neem conțin compuși numiți triterpenoizi, ce ajută la purificare.

Din perspectivă ayurvedică, neem este valorificat pentru îndepărtarea căldurii excesive de la nivelul ficatului și/sau al tractului digestiv. Când ficatul nu funcționează corect, intervin tulburările digestive și acumularea de toxine în sânge. În aceste condiții, pot surveni erupții cutanate sau inflamații ale pielii.

Proprietățile neem asigură purificarea și răcorirea ficatului, ceea ce ajută la o producție sănătoasă a bilei, la purificarea sângelui și la un ten mai curat.

  1. Neem susține răspunsurile sănătoase ale sistemului imunitar

Neem are și o superputere care nu este suficient apreciată: aceea de a acționa asupra sistemului imunitar. Diverse cercetări au dovedit că frunzele de neem au proprietăți imunomodulatoare, ceea ce înseamnă că îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar la diferite amenințări și forme de stres [2].

În același timp, prin aceste proprietăți se explică de ce planta se folosește pentru a susține un răspuns inflamator normal, care este și el influențat de modul în care funcționează sistemul imunitar.

Neem capsules benefits include neem paste and masks for skincare.

  1. Neem răcorește și susține echilibrul doshelor Pitta și Kapha

Alt beneficiu al capsulelor cu neem este că echilibrează mintea și corpul. Gustul amar al neem are un efect de răcorire ce influențează pozitiv sângele și echilibrează doshele Pitta. De asemenea, are și calități ce-i permite să reducă din energia Kaphei, evitându-se astfel efecte precum acumularea de grăsimi și/sau retenția de fluide.

Întrucât gustul amar și calitățile de răcorire pot agrava dosha Vata, cel mai bine este ca neem să fie administrat alături de plante complementare precum tulsi, turmeric etc. Un specialist în Ayurveda îți poate spune cum este cel mai bine să se administreze neem intern.

  1. Neem acționează ca un repelent pentru insecte

Bolile provocate de insecte au fost sute de ani o amenințare, mai ales în regiunile tropicale și subtropicale, unde sunt numeroase insecte și paraziți. În aceste condiții, oamenii au încercat să găsească diverse plante care să-i ajute să izgonească insectele nedorite. Și din acest punct de vedere neem este benefic. Astfel, datorită concentrării mari de terpene (compuși ce conferă neem mirosul specific), în special a Azadirachtin- un limonoid prezent în semințe- neem este toxic pentru insecte. Neem se regăsește în numeroase spray-uri naturale sau seminaturale destinate oamenilor și animalelor de companie.

  1. Neem susține sănătătea gingiilor și a dinților prin echilibrarea microbiomului din cavitatea bucală

Un demers popular în tradiția ayurvedică, dar și în altele, este să se mestece frunze de neem pentru sănătatea gurii, dar și pentru asigurarea unei stări de bine și pentru efectele benefice asupra longevității.

Treptat, medicii stomatologi și diferite companii producătoare de produse naturale pentru îngrijirea gurii au ținut seama de obiceiul de a mesteca frunze de neem și au început să încurajeze utilizarea pastelor de dinți, a apei de gură și chiar a aței dentare cu neem. Anumiți specialiști au ajuns să recomande aplicarea uleiului sau a pulberii de neem direct pe gingii pentru întărirea acestora.

neem twigs, leaves and capsules benefits.

Care sunt beneficiile neem asupra dinților și gingiilor?

Cercetările din ultimele decenii au arătat că neem susține un microbiom sănătos la nivelul cavității bucale întrucât stimulează echilibrul bacteriilor „bune” și a celor „rele”. Acest efect merge de fapt dincolo de sănătatea gurii, dat fiind faptul că studii recente au arătat că microbiomul bucal influențează diverse organe și sisteme, precum metabolismul și inima [3]. Așa se explică și de ce numeroase persoane din Africa, din India și din Asia în general preferă să mestece zilnic frunze de neem pentru sănătate și longevitate.

Capsule cu neem: cea mai la îndemână metodă de a introduce neem în rutina zilnică

Neem este una dintre plantele speciale ale planetei noastre, având efecte incredibile asupra sănătății. De asemenea, neem are grijă de oameni din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea…. nu este una dintre plantele cu gust agreabil! Din păcate, numeroase persoane nu o mai folosesc din acest motiv.

Pe de altă parte, vestea bună este că pot fi luate capsule cu neem. Așa poți să ai parte de toate beneficiile sale, fără să-i mai suporți gustul.

Când vrei să utilizezi neem pentru administrarea orală, caută produse de calitate, care să nu conțină arome artificiale sau îndulcitori. Companiile ce funcționează în baza principiilor eticii reușesc să îmbine neem cu alte plante complementare, 100% naturale, astfel încât să se poată masca gustul amar, dar fără să se compromită eficiența sau puritatea.

Poți să te bucuri de neem și cu ajutorul capsulelor ORGANIC INDIA Neem, antibiotic și antifungic natural. Acestea reprezintă un supliment natural din plante 100% Certificate Organic, conținând frunze, flori și vlăstari de neem.

Studii:

1.Pankaj Sharma et al, Review on neem (Azadirachta indica): Thousands problems, one solution, International Research Journal of Pharmacy, 2(12), pp.97-102 ;

2. Acosta, Ezeiza et al, An overview of Neem (Azadirachta indica) and its potential impact on health, Journal of Functional Foods, vol.74, noiembrie 2020:

3. Sedghi, Lea et al, The oral microbiome: Role of key organisms and complex networks in oral health and disease, Periodontology 2000, octombrie 2021, 87(1), pp. 107-131.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness