5 beneficii surprinzătoare ale ceaiului Tulsi

Ceaiul Tulsi este unul dintre cele mai valoroase elixiruri ayurvedice pentru sănătatea și rezistența organismului, având beneficii pentru corp, minte și spirit. Tulsi este considerată o plantă sacră în India și mai este cunoscută și sub numele de „busuiocul sfânt”. Se folosește în temple și în diverse lăcașuri de cult pentru a purifica energia, dar și în case pentru a proteja de boli, de toxine și chiar de spiritele rele. În religia hindusă, Tulsi este văzută ca legătura dintre cer și pământ. De asemenea, planta este plină de compuși activi care și-au dovedit eficiența în privința protejării organismului, pentru stimularea energiei și pentru hrănirea metabolismului, a sistemului digestiv și a celui imunitar.

În cadrul articolului de mai jos putem descoperi cum știința a demonstrat că ceaiul Tulsi are numeroase beneficii pentru corp, minte, spirit și pentru mediu.

De ce este atât de apreciat ceaiul Tulsi?

Ceaiurile reprezintă o modalitate excelentă de a te bucura de beneficiile plantelor, dar și de a oferi calm, armonie și liniște în viața ta de zi cu zi. Chiar dacă ceaiul verde, cel alb și cel negru sunt foarte folosite în Occident, cel din Tulsi este cel mai apreciat de toți cei care sunt în căutarea sănătății, a energiei, care își doresc să protejeze mediul, să aibă parte de susținere la nivel spiritual și să mai scape de stres.

Lush green tulsi leaves growing wild in India.

Cum acționează ceaiul Tulsi atât de bine pentru a susține sănătatea în ansamblul ei?

În Ayurveda, Tulsi este considerată o plantă adaptogenă. Înseamnă că ajută corpul să se adapteze și să reziste când se află sub impactul stresului fizic, emoțional și mental. În același timp, ceaiul Tulsi reprezintă o sursă naturală de energie, care te ajută să-ți păstrezi starea de alertă și concentrarea fără a te confrunta cu manifestările neplăcute pe care ți le poate provoca un consum ridicat de cofeină.

Ceea ce este remarcabil este că Tulsi a devenit, prin natura sa adaptogenă, un ajutor demn de luat în seamă pentru combaterea factorilor de stres din zilele noastre. Oamenii de știință au identificat în plantă compuși benefici. Printre cei mai importanți se regăsesc:

  • Eugenolul: un ulei volatil care conferă aroma specifică Tulsi, dulce-florală și este foarte cercetat de oamenii de știință;
  • Acidul ursolic: este un triterpenoid care susține sistemul de apărare a organismului, care promovează calmul și o stare de bine;
  • Acidul rozmarinic: are proprietăți antioxidante.

Alți compuși activi includ caryophyllene și acidul oleanolic (cu puternice efecte antioxidante), carotenoizii, vitamina C, calciul, fierul, zincul și clorofila. Beneficiile Tulsi sunt nenumărate, în condițiile în care oferă vitamine, minerale și alți compuși valoroși, asigurând o susținere naturală a energiei, a concentrării și ajutând la creșterea rezistenței.

Benefits of Tulsi tea in a ceramic floral teacup and copper pot.

Când este cel mai bine să bei ceaiul Tulsi?

Ceaiul Tulsi poate fi servit în diverse momente ale zilei pentru a furniza energie, pentru a asigura bunădispoziție, pentru a stimula digestia, funcționarea sistemului imunitar și pentru a te pregăti pentru somn. Spre exemplu, dacă îți place să bei un ceai de Tulsi alături de un ceai verde sau negru (cum ar fi Ceai Tulsi cu ceai verde sau Tulsi Masala Chai), poți realiza acest demers dimineața.

Dacă ai nevoie de susținerea digestiei, te poți orienta spre Ceai Digestiv Tulsi Tummy cu ghimbir, plante savuroase și condimente sau spre Tulsi Ceai turmeric și ghimbir. Ambele sunt adecvate pentru a le servi în timpul unei mese sau după aceea. Ceaiul Tulsi Scorțișoară Trandafiri este o alegere excelentă pentru a susține metabolismul glucozei și digestia după o masă bogată, plină de carbohidrați.

În același timp, te poți bucura de un ceai Tulsi fără cofeină după-amiaza ca să te energizezi. Sau poți să te relaxezi cu o cană de ceai Tulsi Sleep înainte de culcare pentru a avea parte de un somn odihnitor. Ținând seama de aceste exemple, îți poți da seama că Tulsi este benefic atât separat, cât și în combinație cu diverse plante și condimente, cum ar fi scorțișoara, ghimbirul, turmericul etc. Oricare dintre acestea acționează sinergic și demonstrează că Tulsi este deosebit de versatil.

5 beneficii surprinzătoare ale ceaiului Tulsi

În această parte a articolului poți descoperi cum știința și înțelepciunea au transformat ceaiul Tulsi într-una dintre „piesele de rezistență” ale tradiției ayurvedice.

Alungă stresul și tensiunile

Întrucât este o plantă adaptogenă, superputerea Tulsi este că ajută corpul să răspundă și să se adapteze la diferiți factori de stres. Astfel, în vremuri de foamete, de război sau de pace, de prosperitate sau de sărăcie, oamenii s-au bazat pe Tulsi pentru asigurarea rezistenței fizice și mentale. În zilele de astăzi, stresul favorizează declanșarea bolilor cronice. Ceaiul Tulsi rămâne un ajutor valoros pentru oricine vrea să-ți îmbunătățească răspunsul la stres, rezistența și starea generală de sănătate. Tulsi acționează la nivelul glandelor adrenale, care controlează hormonii stresului precum cortizolul și adrenalina. Odată ce acești hormoni sunt echilibrați, ne conferă energie pe timpul zilei și ne ajută să ne relaxăm pe timpul nopții. Tulsi este dintotdeauna o plantă care diminuează impactul stresului și al tensiunilor în orice situație.

Îmbunătățește dispoziția

Ritualurile bazate pe consumul ceaiului au devenit tot mai populare în rândul generației tinere întrucât promovează calmul, starea de prezență și bunădispoziția. Tulsi este un ceai ideal pentru momentele în care ai nevoie de puțină inspirație și de energie pozitivă. Nu numai că demersul de preparare a ceaiului te ajută să rămâi în starea de prezență, dar compușii din Tulsi s-au dovedit capabili să acționeze benefic pentru a asigura o stare de bine la nivel psihic, dar și la nivel mental și/sau emoțional. De altfel, s-a arătat că are un efect similar practicării yoga în ceea ce privește reducerea stresului, promovarea concentrării și a clarității mentale.

Sfat: încearcă să savurezi un ceai de Tulsi înainte sau după o sesiune de yoga/de meditație pentru a simți că profiți pe deplin de aceste două practici.

Organic, Fairtrade Tulsi tea in a clear mug on a wooden table.

Susține sistemul imunitar

Sistemul nostru imunitar reprezintă un adevărat gardian, care ne protejează de germeni, de toxine și de alte organisme patogene, menținându-ne totodată buna funcționare a organelor interne și a proceselor de detoxifiere. De aceea, este esențial să ne întărim sistemul imunitar și cu ajutorul alimentelor, băuturilor, plantelor și prin stilul de viață. Tradiția ayurvedică promovează toate aceste aspecte și de ceea majoritatea formulelor tradiționale includ cel puțin o plantă care să susțină funcționarea sistemului imunitar. Tulsi se folosește de obicei în acest scop. Pe lângă proprietățile sale adaptogene, ajută la întărirea imunității, dar are și proprietăți imuno-modulatoare (ceea ce înseamnă că susține un răspuns sănătos al imunității dobândite). În tradițiile ayurvedice, se recomandă, pentru cele mai bune efecte asupra sistemului imunitar, să se consume ceai de Tulsi pe stomacul gol. În plus, dacă bei acest ceai, prin comparație cu alte ceaiuri sau cu o tinctură, ai parte și de efecte pozitive pentru sinusuri, pentru tot aparatul respirator și pentru cel urinar.

Promovează detoxifierea organismului

Dacă ești în căutarea unui ceai care să asigure o detoxifiere complexă zilnic, atunci nu trebuie să-ți lipsească nici cel de Tulsi. Nu numai că asigură purificarea sângelui, dar s-a dovedit eficient și în privința susținerii unor enzime cu rol-cheie în detoxifiere, cum ar fi superoxid dismutaza și glutationul, acționând la nivelul ficatului și al rinichilor. Mai multe studii de laborator au arătat că Tulsi susține și protejează organele pentru eliminarea unor toxine provenite din mediul înconjurător, cum ar fi metalele grele de exemplu. Însă beneficiile ceaiului de Tulsi trec dincolo de capacitatea de a detoxifia corpul uman. Tulsi se folosește și pentru a combate poluarea aerului din marile orașe. Spre exemplu, mii de plante Tulsi au fost puse în jurul Taj Mahal pentru a-l proteja de impactul poluării.

Tonic spiritual

Nicio listă cu beneficiile unui ceai de Tulsi nu ar fi completă fără a se face referire și la cele pentru spirit. Busuiocul sfânt se folosește în diverse ritualuri pentru a evidenția spiritualitatea și pentru a facilita realizarea legăturii dintre corp, minte și spirit. De pildă, în tradiția hindusă Tulsi este venerată precum o zeiță, fiecare parte a plantei fiind considerată sacră. Astfel, se spune că o gospodărie nu este completă fără Tulsi, care se utilizează în ritualuri zilnice de protecție spirituală și de purificare. În același timp, ceaiul Tulsi este numit și „yoga în formă lichidă” întrucât are efecte calmante asupra minții și spiritului. Când pregătești zilnic un ceai de Tulsi în cadrul rutinelor tale de îngrijire sau pentru practicile spirituale, de fapt te poți conecta cu forțele divine, creatoare și vindecătoare- un beneficiu de care trebuie să profităm în special dacă locuim în marile orașe sau în suburbiile aglomerate.

Cum să începi să te bucuri de ceaiul Tulsi

Fie că ești la început de drum în ceea ce privește utilizarea plantelor ayurvedice, fie că îți dorești o conectare corp-spirit mai puternică, folosește-te de ceaiul Tulsi în rutinele tale de zi cu zi.

Tulsi tea in a metal mug with steam rising.

În cadrul ORGANIC INDIA, ceaiul organic, obținut din Tulsi cultivată prin agricultura regenerativă, a devenit cunoscut pretutindeni. În cazul în care abia ai început să bei ceai de Tulsi, poți încerca:

Dacă ești în căutarea unei noi experiențe în ceea ce privește un ceai cu Tulsi, poți să testezi:

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness