5 modalitati de a-ti asigura somnul de refacere

Un somn odihnitor este esential pentru o multime de motive. Fara el, incepem sa resimtim anumite simptome precum o minte incetosata, lipsa de energie, oboseala. Insa privarea de somnul profund, de refacere, poate avea impact si asupra digestiei, hormonilor, raspunsului la stres si multor altora. Citeste in continuare pentru a descoperi cele 5 cai prin care te poti asigura ca ai parte de somnul de care ai nevoie.

Intervalul ideal pentru somn (somnul Paleo)

Dormi in intervalul 21:00 – 05:00. Sau 22:00 – 06:00, daca nu ai de ales. Foarte multi oameni vor considera absurd doar sa incerce acest program, insa poate ajuta enorm. Motivul este ca orele din jurul miezului noptii reprezinta perioada in care ficatul se regenereaza. Daca dormim in acest interval, atunci somnul nostru va fi in mod natural de doua ori mai eficient pentru procesele de refacere. Pe de alta parte, daca ne culcam la miezul noptii sau mai tarziu, atunci pierdem acel somn profund, de refacere.
Priveste acest interval din punct de vedere Paleo! E cel mai apropiat de ce au facut oamenii timp de milioane de ani, iar organismul e setat in acest fel si se asteapta sa continue acelasi tipar.


Ierburi pentru somn

Fii foarte atent/a la administrarea de substante sau ierburi sedative ce te ajuta sa dormi pentru ca, desi functioneaza pe termen scurt, pe termen lung iti pot afecta capacitatea de a te odihni in mod natural. E recomandat, de aceea, sa apelezi la ierburi cu efect antistres ce te ajuta, de asemenea, sa dormi. In acest fel, cand te trezesti te simti revigorat/a. Ashwagandha, planta din compozitia ceaiului Tulsi Sleep, Busuioc Sfant cu Plante Relaxante, Reconfortante, te ajuta sa adormi si sa te odihnesti, dar sustine, de asemenea, procesele de refacere a organismului.

Spatiul de dormit

Ar putea parea ca, odata ce iti inchizi ochii, nu mai conteaza daca te afli intr-un spatiu zen confortabil sau intr-un spatiu foarte incarcat. Conform Yoga, Ayurveda si Feng Shui, dormitul intr-un spatiu curat, deschis, care este folosit doar pentru somn si sex, te va ajuta enorm in a avea parte de un somn odihnitor, de refacere. Construieste-ti un templu pentru somn! Il meriti! Pana la urma, somnul ocupa o treime din viata ta!

Pozitia de somn

Un alt truc din Yoga, Ayurveda si Feng Shui este ca, daca dormim cu capul catre Sud, vom amplifica fatetele de profunzime si de refacere ale somnului. Motivul este ca ne aliniem cu fluxurile magnetice naturale ale pamantului. Somnul cu capul catre Nord este mai bun daca ne dorim un somn superficial, de pilda in cazul in care practicam yoga somnului constient (Nidra yoga) sau visarea constienta. Mii de teste realizate de catre Institutul Monroe (dedicat explorarii constiintei umane) confirma aceasta intelepciune antica.

Incetarea somnului

In Yoga si in Ayurveda se considera ca, daca trecerea de la somn la starea de veghe dureaza foarte mult, atunci efectele de refacere ale somnului din acea noapte, dar si ale somnului ce urmeaza in noaptea urmatoare, vor fi diminuate. Se recomanda sa faci o scurta sesiune de meditatie dupa ce te trezesti si apoi sa “distrugi somnul”, asa cum se spune in textele clasice, printr-un dus rece. Daca esti o persoana mai sensibila, fa un dus normal, insa cu un final mai rece. “Distrugerea somnului” cu apa rece poate fi mai eficienta decat respingerea starii de somn cu cafea sau alte energizante.


Un Maestru Zen spunea “Eu cand mananc, mananc si cand dorm, dorm.” Bineinteles ca aceasta fraza are multe semnificatii, insa sa limitezi somnul la perioada de somn si sa nu-l lasi sa se “infiltreze” in restul zilei face ca somnul sa capete limite bine definite si sa fie mult mai odihnitor si mai eficient pentru refacerea organismului.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True WellnessAdd Comment