Turmeric latte, denumit și ”laptele de aur” este o băutură tradițională din India, cunoscută de multă vreme în medicina ayurvedică, pentru acțiunea sa vindecătoare și reconfortantă. Datorită bogăției de compuși antioxidanți și pronunțatului efect antiinflamator, turmeric latte este un adevărat elixir de viață lungă. Numeroasele sale beneficii pentru sănătate recomandă această băutură aurie vibrantă ca un remediu alternativ pentru a stimula imunitatea și a preveni bolile. În plus, poate răsfăța papilele gustative cu o varietate de arome, precum cea de cocos, ghimbir, sirop de arțar sau scorțișoară.
Turmeric latte este o combinație de arome dulci, amare, astringente, înțepătoare și picante. Un turmeric latte ”clasic”, conține, de obicei, ghimbir, scorțișoară și piper negru, amestecate cu lapte integral de vacă, îndulcit cu miere. Unele versiuni adaugă cardamom măcinat și/sau ghee (unt clarificat).
Nu în ultimul rând, amestecând în turmeric latte-ul tău plante ayurvedice puternice precum ashwagandha sau moringa, poți obține remedii excelente pentru o serie de condiții medicale, de la boli de inimă, diabet sau artrită până la anxietate și oboseală cronică.
Ingredientul cheie al laptelui auriu este turmericul, un condiment popular în bucătăria asiatică, dar cunoscut și pentru proprietățile sale curative. Se spune că denumirea de ”turmeric” vine din latinul ”terra merita”, ”pământ meritoriu”, datorită culorii sale remarcabile, care amintește de strălucirea aurului. În India, turmericul este numit ”haldi”, dar există zeci de alte nume pentru acest condiment incredibil, pe care tratatele medicale sanskrite și Ayurveda îl menționează de peste 4000 de ani. Ceremonial, turmericul este asociat cu norocul, plenitudinea, buna mireasmă, încântarea simțurilor, prosperitatea, frumusețea, libertatea simțurilor și multe alte caracteristici senzaționale, așa cum arată numeroasele sale denumiri. Ratrimanika, ”cel frumos ca lumina lunii”, este doar unul dintre cele 53 de nume magice sanskrite ale incredibilului turmeric.
Medicina modernă începe abia acum să descopere efectele sale spectaculoase și să le integreze în diferite abordări terapeutice, legate mai ales de diminuarea inflamației.
Turmeric latte beneficii
- Turmeric latte are un conținut bogat de antioxidanți
Curcumina, componenta activă a turmericului, a fost folosită în medicina ayurvedică de secole datorită proprietăților sale antioxidante puternice. Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva distrugerii celulelor, protejând corpul de stresul oxidativ.Numeroase studii arată că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la scăderea riscului de infecții și boli.
Dacă bei în fiecare zi un pahar de turmeric latte, efectul protector este garantat, mai ales că scorțișoara și ghimbirul din laptele auriu au, la rândul lor, proprietăți antioxidante impresionante.
- Poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor articulare
Ingredientele din laptele auriu au proprietăți antiinflamatorii semnificative. Se cunoaște faptul că inflamația cronică joacă un rol major în bolile cronice, inclusiv cancerul, sindromul metabolic, Alzheimer și bolile de inimă. Din acest motiv, dietele bogate în compuși antiinflamatori pot reduce riscul apariției acestor afecțiuni.
Știind acest lucru, de ce să nu alegi să te delectezi zilnic cu un pahar cald de turmeric latte? Fie că fierbi pulberea de mirodenii în lapte obișnuit sau în lapte vegetal, vei obține o băutură delicioasă și un remediu puternic în același timp. Poți adăuga diferite arome sau alte ingrediente vindecătoare, precum plantele ayurvedice ashwagandha sau moringa, pentru un efect complet. O serie de studii au arătat beneficiile curcuminei în tratamentul artritei reumatoide și osteoartritei. Laptele auriu aduce un aport important de curcuma, care poate fi de ajutor pentru calmarea durerilor.
- Turmeric latte este un adevărat balsam pentru creier
Laptele auriu poate îmbunătăți memoria și funcția creierului, iar acest lucru este susținut de o serie de cercetări. Studiile arată că turmericul, mai precis curcumina, poate crește nivelurile de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), un compus care ajută creierul să formeze noi conexiuni și promovează creșterea neuronală.
- Un pahar de turmeric latte este o încântare pentru spirit
Curcumina din laptele auriu poate stimula starea de spirit și poate reduce simptomele depresiei. Astfel, un studiu de 6 săptămâni care a implicat 60 de persoane cu tulburări depresive majore, a demonstrat că administrarea de curcumină determină îmbunătățiri similare cu administrarea unor antidepresive, dar fără aceleași efecte secundare.
- Laptele auriu îți protejează inima
Scorțișoara, ghimbirul și turmericul, ingredientele cheie din laptele auriu, diminuează riscul unor boli de inimă, mai ales al celor care implică deficite dietare. Este cunoscut faptul scorțișoara poate scădea colesterolul total, trigliceridele și nivelul LDL, colesterolul „rău”, crescând, în același timp, valorile HDL, colesterolul bun.
Curcumina poate îmbunătăți funcția mucoasei vaselor de sânge, cunoscută sub numele de funcție endotelială, importantă pentru o inimă sănătoasă.
- Turmeric latte neîndulcit poate fi desertul ideal în diabet
Acest lucru se întâmplă pentru că laptele auriu poate scădea nivelul zahărului din sânge. Ingredientele din laptele auriu, în special ghimbirul și scorțișoara, au efecte hipoglicemiante semnificative. Astfel, 1-6 grame de scorțișoară pe zi pot scădea nivelul zahărului din sânge cu până la 29%. În plus, scorțișoara poate reduce rezistența la insulină. În mod similar, adăugarea regulată a unor cantități mici de ghimbir în dietă poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge cu până la 12%.
- Turmeric latte poate reduce riscul de cancer
Remediile alternative împotriva cancerului sunt din ce în ce mai căutate. Interesant este că unele cercetări sugerează că ingredientele folosite în laptele auriu pot fi benefice în prevenirea acestei boli. Curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate ucide celulele canceroase izolate dintr-o eprubetă și poate preveni creșterea de noi vase de sânge în tumori, limitând capacitatea acestora de a se răspândi. La rândul lor, ghimbirul și scorțișoara au efecte anticancerigene.
8. Un pahar de turmeric latte oferă un plus de calciu și vitamina D
De data aceasta, laptele din turmeric latte este vedeta, pentru că aduce un aport de calciu și vitamina D, care pot contribui la sănătatea oaselor. Atât laptele de vacă, cât și laptele vegetal îmbogățit sunt, în general, bogate în calciu și vitamina D – doi nutrienți esențiali pentru construirea și menținerea oaselor puternice.
Cum se prepară turmeric latte
Laptele auriu este ușor de făcut acasă. Pentru o singură porție de lapte auriu, aproximativ o cană, se poate folosi această rețetă simplă:
Ingrediente:
- 1/2 cană (120 ml) de lapte neîndulcit la alegere
- 1 linguriță de turmeric
- 1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras sau 1/2 linguriță pudră de ghimbir
- 1/2 linguriță de scortisoara pudra
- 1 vârf de cuțit de praf de piper negru măcinat
- 1 lingurita de miere sau sirop de artar (optional)
Pentru a prepara turmeric latte se amestecă, pur și simplu, toate ingredientele într-o oală mică și se aduce la fierbere. Se reduce focul și se fierbe timp de aproximativ 10 minute sau până când este parfumat și aromat. Băutura se strecoară și se adaugă scorțișoară.
Laptele auriu poate fi preparat și în avans și păstrat în frigider până la cinci zile. Pur și simplu se reîncălzește înainte de consum.
Pentru preparare, se poate folosi turmeric pulbere de la ORGANIC INDIA, certificat ecologic, un produs fără gluten , 100% Certificat Organic, care nu conține organisme modificate genetic. Pentru a obține această pulbere de turmeric, nu sunt folosite în niciun stadiu al producției pesticide sintetice, erbicide, îngrășăminte sau alte tratamente chimice.
Pe lângă turmeric, laptele auriu poate conține o serie de alte ingrediente, care îi dau un plus de aromă și îi potențează efectele. Așa cum am văzut deja, scorțișoara și ghimbirul sunt cel mai frecvent adăugate la turmeric latte, dar pot fi incluse și alte componente pentru un gust surprinzător și beneficii suplimentare.
Descoperă în continuare 5 rețete de turmeric latte pe care să le ai în vedere în rutina ta de sănătate, adăugând și plăcerea gustului la efectele sanogene.
5 rețete delicioase de turmeric latte
Turmeric latte cu cocos
Pentru un turmeric latte cu o aromă exotică, poți folosi lapte de cocos în loc de laptele de vacă obișnuit, creând o băutură cu o consistență bogată, pe care o poți îndulci cu sirop de arțar sau miere. Sau poți adăuga zahăr de cocos la laptele auriu, alături de mirodenii precum ghimbirul, scorțișoara și piperul negru, o rețetă excelentă, care poate fi consumată la fel de bine fierbinte sau rece. Ori poți adăuga, pur și simplu, fulgi de cocos la un turmeric latte clasic, pentru un plus de aromă. În Ayurveda, nuca de cocos primește o înaltă considerație, mai ales pentru efectele sale de echilibrare a dosha-urilor Vata și Pitta, dar și pentru gustul dulce și efectul de răcire, care înviorează corpul și promovează seninătatea și satisfacția minții.
Iată o rețetă pentru un incredibil turmeric latte cu cocos:
Ingrediente
- 1 cană (250 ml) lapte de cocos
- 1 cană (250 ml) apă
- 2-3 linguri de miere sau sirop de arțar
- 1 lingură turmeric proaspat, ras
- 1 lingură de ghimbir proaspat, ras
- un praf de piper negru proaspat macinat
- Opțional, pot fi adăugate:½ linguriță extract de vanilie, ½ linguriță scorțișoară, praf de nucșoară, praf de cardamom măcinat, praf de cuișoare, măcinat, praf de piper cayenne
Mod de preparare
- Amestecă toate ingredientele într-un blender sau, pur și simplu, într-o oală de mici dimensiuni
- Fierbe ingredientele pe aragaz timp de 10 minute.
- Strecoară și bea!
Timp de preparare: 15 minute
Toarnă laptele auriu în cana preferată, adaugă încă puțin turmeric măcinat și scorțișoară după gust, apoi relaxează-te pe canapea, savurând în deplin confort aroma delicată.
Turmeric latte cu ghimbir
Ghimbirul este un ingredient comun în turmeric latte, care adaugă o aromă surprinzătoare și multe efecte benefice tradiționalei băuturi aurii. Laptele de turmeric cu miere și ghimbir este cea mai des întâlnită formă de turmeric latte în India, de regulă preparată cu lapte de vacă, dar putând fi, la fel de bine, folosit laptele de migdale, cocos, nuci sau fistic. Ghimbirul este unul dintre condimentele magice, un adevărat „super-aliment”, cu nenumărate efecte pentru sănătate. Poate fi folosit proaspăt, uscat, sub formă de pudră sau sub formă de ulei sau suc. Este bogat în gingerol, o substanță cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. Studiile arată că ghimbirul poate duce la reduce semnificativ colesterolului LDL, colesterolul total și trigliceridele din sânge.
Ghimbirul poate stimula, de asemenea, funcția creierului, prin îmbunătățirea timpului de reacție și a memoriei. Mai mult decât atât, ghimbirul pare să protejeze împotriva pierderii funcției cerebrale legate de vârstă.
Acestea sunt doar câteva dintre proprietățile vindecătoare ale ghimbirului, probabil cea mai folosită plantă din medicina tradițională ayurvedică. Aroma sa revigorantă îl recomandă ca un ingredient de bază în turmeric latte, adăugat la majoritatea rețetelor de lapte auriu. Iată o astfel de rețetă simplă pentru prepararea unui turmeric latte cu ghimbir:
Ingrediente
- 250 g lapte de vacă sau lapte vegetal
- 1 lingură miere
- 1 lingură ulei de cocos
- 1 linguriță turmeric măcinat
- 1/4 linguriță scorțișoară, măcinată
- 1 praf piper negru, măcinat
- 1 lingură de ghimbir, proaspăt măcinat, ras
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-o cratiță și se aduc la fierbere ușor, amestecând și reducând focul treptat, timp de aproximativ 10-12 minute. Se strecoară laptele și se servește, bucurându-te de aroma și căldura lui vindecătoare.
Turmeric latte cu scorțisoară
Alături de ghimbir, scorțișoara este unul dintre elementele cheie în prepararea unui turmeric latte aromat, o băutură perfectă cu care să te trezești dimineața sau, pur și simplu, să însoțești pauzele binevenite de pe parcursul zilei.
Scorțișoara sau Cinnamomum Zeylanicum este cunoscută și ca „Dalchini” în hindi. Timp de secole, a fost unul dintre cele mai importante condimente disponibile în bucătăriile indiene și unul dintre cele mai puternice remedii ayurvedice. Conform medicinei tradiționale, scorțișoara are un gust înțepător și dulce și este fierbinte în natură, benefică în tratarea diferitelor afecțiuni precum edem, gripă, indigestie, tuse, etc. O serie de studii actuale sugerează că scorțișoara poate avea multiple proprietăți benefice, precum activitate antiinflamatoare și antioxidantă, proprietăți antitumorale și antimicrobiene, efecte imunomodulatoare, scade nivelul de colesterol, protejează circulația și regenerează țesuturile.
Rețeta de turmeric latte cu scorțișoară nu diferă de cele deja prezentate, atât că scorțișoara joacă rolul principal, astfel că poate fi adăugată într-o cantitate generoasă la băutura aurie.
Ingrediente
- 1 cana lapte de migdale sau lapte de vacă
- 1/2 linguriță turmeric măcinat
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1 lingură sirop de arțar
- Un praf de piper negru
- Opțional, se poate adăuga 1/2 linguriță pastă de boabe de vanilie sau esență de vanilie
Mod de preparare
- Se pun toate ingredientele într-o cratiță, se amestecă și se aduce la fierbere blând.
- Se fierbe timp de aproximativ 1 minut.
- Se toarnă într-o cană și se consumă imediat, pentru a te bucura de toate beneficiile sale.
Turmeric latte cu ashwagandha
Ashwagandha (Withania somnifera), denumită și ”ginsengul indian”, este un arbust veșnic verde care crește în Asia și Africa. Această plantă, folosită în mod tradițional ca adaptogen, ajută organismul să reziste la stres și conține substanțe care calmează sistemul nervos, reduc inflamația, scad tensiunea arterială și la susțin sistemul imunitar. Adăugând ashwagandha în turmeric latte obții un excelent remediu pentru o serie de condiții induse de stres, precum insomnia sau anxietatea, dar și pentru calmarea durerilor și a inflamației.
Sub denumirea de ”Laptele lunii”, poți consuma seara un amestec de condimente și adaptogeni, ce îți aduce un somn blând și liniștit. Iată rețeta pentru această băutură care înlătură stresul și alungă insomnia:
Ingrediente
- 1 cana lapte la alegere (lapte de vacă, migdale, nuca de cocos, etc.)
- 1 linguriță pudră de turmeric
- 1/2 linguriță pulbere de ashwagandha măcinată
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/4 linguriță ghimbir
- un praf de nucșoara măcinată
- 1 lingură ulei de cocos
- 1 lingură miere sau sirop de arțar
Mod de preparare
- Se încălzește laptele la foc mic, dar nu până la fierbere
- În laptele fierbinte se adaugă turmericul, ashwagandha,
- scorțișoară, ghimbir și nucșoară. Se fierbe ușor timp de 5 minute.
- Se amestecă uleiul de cocos și se toarnă laptele într-o ceașcă
- Se îndulcește cu miere sau sirop de arțar, după gust.
Turmeric latte cu moringa
Moringa olifera este o altă plantă din India, cu o valoare nutrițională inegalabilă, considerată un adevărat Arbore al vieții și un ”superaliment”, dat fiind că toate părțile sale, de la rădăcină până la sevă, flori, frunze, păstăi pot fi folosite pentru hrană, dar și pentru vindecare. Folosită de secole în medicina tradițională asiatică, Moringa este ușor de cultivat și are aduce un mare aport nutritiv, ceea ce o face atât de prețioasă în zonele sărace. Moringa este o sursă bogată de vitamine și minerale, astfel încât un turmeric latte cu Moringa este o adevărată rețetă pentru sănătate și energie. Poate contribui la reducerea inflamației, scăderea zahărului în sânge și a colesterolului, ameliorarea problemelor digestive, menținerea sănătății oaselor și multe altele.
O rețetă simplă presupune adăugarea de pudră de moringa la oricare dintre combinațiile prezentate mai sus. Se pot folosi, de exemplu:
- 1 cană de lapte
- 2 lingurițe de pudră de turmeric de la ORGANIC INDIA
- 1/2 linguriță de pudră de moringa
- puțin praf de piper negru
- un strop de nucșoară
- îndulcitor după gust (opțional), de exemplu zahăr de cocos
În felul acesta, îmbinând înțelepciunea tradițională cu practicile ecologice de la ORGANIC INDIA, poți beneficia de o băutură excelentă, un turmeric latte cu efecte uimitoare pentru sănătate, susținând în același timp bunăstarea întregii planete și un mediu înconjurător sustenabil.