6 plante pentru liniștea interioară

În cazul în care te lupți zi de zi să-ți găsești echilibrul interior pentru a dobândi o stare de liniște, trebuie să știi că nu ești singura persoană în această situație. Potrivit unor sondaje, nivelul de stres al americanilor a crescut semnificativ pe parcursul acestui an din cauza pandemiei, a inflației, a conflictelor externe, a problemelor ce țin de climă și a celor în plan economic. Nu este nicio exagerare când se spune că trăim vremuri pline de provocări și de neprevăzut. Cu toate acestea, într-o asemenea perioadă, trebuie să ne străduim să ne protejăm de efectele stresului cronic. În afara de orientarea spre practicarea igienei mentale și emoționale, dar și spre grija față de noi înșine și spre compasiune, ne putem folosi și de plante pentru liniște, aliați de nădejde pentru a obține pacea interioară. Iată 6 plante care ne pot ajuta.

6 plante pentru liniștea interioară

Textele străvechi arată că oamenii au încercat dintotdeauna să se orienteze spre plante care să-i protejeze, să le ofere calm și susținere în vremuri marcate de incertitudine și de tranziții. De pildă, în tradiția ayurvedică, plante precum tulsi (Busuiocul Sfânt) se folosesc pentru a asigura claritate mentală și o stare de liniște. De asemenea, să ai un arbore neem în gospodărie înseamnă că beneficiezi de un simbol al protecției și norocului. În cultura americanilor nativi, salvia este considerată o plantă sacră, cu proprietăți de purificare, ce ajută la alungarea spiritelor și energiilor negative.

Următoarele 6 plante pentru liniște se pot găsi ușor și reprezintă o modalitate convenabilă de a-ți regla răspunsul la stres și de a-ți restabili pacea interioară.

1. MUȘEȚELUL

Este una dintre plantele cele mai utilizate în ceaiurile calmante. Mușețelul crește, de exemplu, pe marginile drumurilor, pe câmpuri sau chiar în crăpăturile din asfalt. Aroma sa dulce, dar și natura sa calmantă și care sprijină procesele de adaptare, sunt o dovadă a proprietăților sale speciale.

Cercetările demonstrează că mușețelul are următoarele efecte:

  • Promovează calmul;
  • Reduce anxietatea;
  • Susține un somn sănătos;
  • Alină iritațiile ușoare ale pielii;
  • Contribuie la construirea unui răspuns sănătos la stres, ceea ce conduce la îmbunătățirea stării emoționale și la instaurarea unei stări de bine.

Beneficiile mușețelului îți sunt oferite prin diverse simțuri, precum:

  • Gustul- poți să savurezi diverse ceaiuri, precum este, de exemplu, ORGANIC INDIA Ceai Tulsi Sleep cu plante relaxante, reconfortante, care asigură un somn odihnitor. În același timp, poți utiliza mușețelul și în rețete sau în tincturi;
  • Văzul- petrece timpul admirând un teren pe care se află mușețel și vei ajunge să-i apreciezi frumusețea delicată;
  • Simțul tactil- adună câteva flori de mușețel sau ia o mână de flori uscate și așează-le în dreptul inimii ca să vezi dacă resimți efectul lor calmant;
  • Mirosul- uleiul esențial de mușețel calmează rapid. Caută un ulei 100% pur, organic. Uleiurile esențiale sunt ideale pentru situațiile în care nu ai posibilitatea să îți faci un ceai, să iei tinctură etc.

2. TRANDAFIRUL

Foarte puțini dintre noi nu au ajuns să cunoască frumusețea eternă și aroma specială a trandafirului. Acesta este considerat un simbol al dragostei și este folosit în numeroase ceremonii tradiționale. Aroma sa este văzută ca sacră, în condițiile în care are importante proprietăți calmante. Cele mai multe dintre cercetările referitoare la trandafir se concentrează pe uleiurile esențiale obținute din el, care au dovedit că au efecte relaxante întrucât reduc stimularea de la nivelul sistemului nervos autonom. Cu alte cuvinte, diminuează nivelul de stres. Spre exemplu, participanții la un studiu se simțeau mai relaxați și erau mai calmi decât alții, incluși într-un grup de control.

Oamenii de știință spun că aroma uleiurilor esențiale de trandafir are asemenea efecte întrucât stimulează nervul olfactiv. Acesta este unul dintre 12 nervi cranieni care sunt situați în pasajele nazale și care transmit mesaje către creier. Petalele de trandafir pot fi puse într-un ceai, așa cum este și ORGANIC INDIA Ceai Tulsi (Busuioc Sfânt) Trandafir Dulce, Antistres & Fermecător, un produs 100% Certificat Organic, fără organisme modificate genetic. De asemenea, petalele de trandafir pot fi valorificate în diverse preparate sau băuturi. Încearcă să faci rost doar de petale de trandafir și de uleiuri esențiale organice, evitând acele flori stropite din abundență cu pesticide, cu fungicide etc.

3.TULSI

Cunoscută și ca „Busuiocul Sfânt” sau „Cea Fără Asemănare” în limba sanscrită, tulsi este văzută ca o plantă sacră. Fiind una dintre cele mai venerate plante ayurvdice, are numeroase utilizări și beneficii, incluzând aici susținerea sistemului imunitar, a funcției renale, a digestiei, a sănătății pielii, a răspunsului inflamator sănătos, a sănătății inimii și multe altele.

Natura sa adaptogenică este cea care îi conferă plantei capacitatea de a promova starea de liniște interioară. Adaptogenii sunt plante ce ajută corpul să se adapteze la stres susținând sănătatea glandelor adrenale. Potrivit unui studiu apărut în Nepal Medical College Journal, tulsi are efecte benefice în tulburările de anxietate. Tulsi este o plantă reprezentativă pentru brand-ul ORGANIC INDIA și este disponibil în diverse ceaiuri și sub formă de capsule.

Se recomandă să îți cultivi propria ta plantă tulsi. Aroma și energia pe care ți le dăruiește sunt extraordinare pentru instaurarea unei stări de calm și pentru îmbunătățirea dispoziției. Totodată, tulsi proaspătă poate fi infuzată pentru băuturi reci sau poate fi adăugată în rețetele tale preferate.

4. GOTU KOLA

Este vestită ca fiind „planta longevității”, fiind utilizată din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le are asupra creierului, asupra sistemului nervos și asupra dispoziției. În medicina tradițională chineză și în Ayurveda este valorificată pentru depresie, pentru anxietate și pentru alte dezechilibre la nivel mental/emoțional.

Precum tulsi, gotu kola este un adaptogen ce echilibrează răspunsul la stres și crește rezistența în fața acestuia. Un studiu publicat în Journal of Clinical Psychopharmacology arată că planta are proprietăți anxiolitice. În acest context, acționează asupra receptorilor colecistokininei. Aceștia influențează declanșarea fricii, a anxietății. Prin urmare, plantele ce acționează asupra lor au un efect pozitiv în cazul persoanelor ce se confruntă cu anxietatea.

5. LEMONGRASS

Cunoscută și sub numele de citronella, planta se folosește în Asia mai ales ca repelent pentru insecte, în calitatea sa de condiment, pentru a prepara ceaiuri pentru susținerea sănătății digestive, a unui somn odihnitor, dar și pentru ameliorarea tensiunilor nervoase, pentru calmarea crampelor menstruale sau pentru susținerea imunității. Aroma de lemongrass are efecte calmante și purificatoare și se poate regăsi în numeroase amestecuri de uleiuri esențiale. Gândește-te la această plantă ca la „mușețelul Asiei”- vestită pentru capacitatea sa de a ameliora impactul stresului. Cercetările au arătat că, la fel ca în cazul gotu kola, uleiurile esențiale cu lemongrass au efecte anxiolitice, promovând un răspuns sănătos la stres în rândul șoarecilor.

6. IASOMIA

Cercetătorii au descoperit recent că parfumul iasomiei este la fel de eficient ca și sedativele în ameliorarea anxietății. Iasomia ajută la inducerea unui somn odihnitor și reduce stările de anxietate la trezire. Se pare că aroma acestei plante parfumate are un mecanism de acțiune neurochimic asemănător barbituricelor. Mirosul de iasomie calmează activitatea sistemului nervos și reglează bătăile inimii. Bogată în antioxidanți care combat stresul, ceaiul de iasomie are un ușor efect sedativ, ce relaxează simultan mintea și corpul, ba chiar calmează tusea și ajută la reglarea nivelului de insulină și a tensiunii arteriale. Ceaiul ORGANIC INDIA Tulsi (Busuioc Sfânt) Iasomie | Ceai Adaptogen Antistres & Calmant conține un amestec ambrosial al iubitei plante medicinale indiene Tulsi, cu mușetel calmant și flori de iasomie parfumată. Perfect pentru pentru a-ți recăpăta calmul interior și înțelepciunea.

Liniște interioară pentru toți

Atât în Ayurveda, cât și în alte tradiții, se spune că scopul pentru care plantele sunt cultivate, recoltate și valorificate în diverse preparate influențează modul în care acestea hrănesc și ajută. Cu alte cuvinte, când plantele sunt crescute cu dragoste, cu bucurie, cu o stare de liniște, toate acestea se transmit la nivel energetic.

În cadrul ORGANIC INDIA, înțelepciunea tradițională este luată în serios. Din acest motiv, ne concentrăm asupra agriculturii regenerative, a comețului echitabil, a plăților corecte și a parteneriatelor cu fermierii locali. În plus, plantele sunt organice, fără organisme modificate genetic, fiind procesate cât mai puțin pentru a le conserva proprietățile și eficiența.

Nu folosim conservanți, arome artificiale sau coloranți pentru produse. Toate plantele sunt uscate în aer liber, la umbră sau la soare și apoi sunt prelucrate în cadrul facilităților cu certificare LEED. Cu alte cuvinte, încă de când sunt în stadiul de semințe și până ajung la tine, plantele sunt ținute într-un spațiu al păcii, al aprecierii și al respectului. Sperăm că vei avea parte din plin de liniște interioară în timp ce vei savura ceaiurile noastre, când vei lua diverse suplimente alimentare sau când îți vei crea propriile preparate cu ajutorul pulberilor de plante.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness