7 beneficii magice ale ceaiului de turmeric

Turmericul, cunoscut și ca „șofranul indian” sau „condimentul de aur” este una dintre cele mai cunoscute ierburi folosite în medicina ayurvedică. Membru al familiei ghimbirului, acest rizom portocaliu strălucitor a fost folosit de-a lungul timpului în bucătăria indiană și asiatică, pentru îngrijirea pielii, pe post de colorant, în medicina naturistă tradițională ayurvedică și în cadrul ceremoniilor spirituale. În prezent, turmericul și/sau componentul său activ, curcumina, sunt consumate în mod obișnuit ca suplimente. Cu toate acestea, practicanții medicinei ayurvedice tradiționale recomandă deseori consumul turmericului sub formă de ceai, pus în apă sau în lapte cald. În acest articol vom vorbi despre istoria și beneficiile ceaiului de turmeric și vom afla cum ceaiul de turmeric poate deveni parte din ritualul tău zilnic spre adevărata stare de bine.

Ce este ceaiul de turmeric?

Ceaiul de turmeric este consumat de secole în Asia și există în mai multe variante în care poate fi consumat. În cea mai simplă variantă se folosește rădăcină proaspătă sau uscată de turmeric, pusă în apă și amestecată adesea cu condimente precum ghimbirul, piperul negru sau cardamom. Se mai pot adăuga puțină lămâie și miere. Are o aromă naturală, ușor astringentă, luminoasă și pură.

Cunoscutul „lapte de aur” este o combinație de turmeric și lapte (de vacă, de capră, de cocos etc.) și diverse condimente complementare, precum șofranul, piperul negru, scorțișoara, cardamomul și nucșoara. De obicei se adaugă și îndulcitor, precum zahărul. Se lasă la fiert pentru câteva minute, apoi se consumă cald. Laptele oferă băuturii o aromă ușoară și dulce, care complimentează aroma naturală și puternică a condimentelor .

 • Ceaiul de turmeric, consumat în orice formă, creează o băutură aurie minunată, care hrănește corpul, mintea și spiritul.
 • Ceaiul de turmeric se poate găsi pe piață în diverse forme: pliculețe sau vrac, în combinație cu alte plante, precum tulsi.
 • Poți să îți faci și singur propriul ceai, folosind turmeric proaspăt sau uscat.

Fresh bright orange organic turmeric powder, root and leaves on black table.

Dar care sunt beneficiile consumului de ceai de turmeric? Potrivit cercetărilor, există multe și variate beneficii, deci haideți să le aflăm și noi.

7 beneficii magice ale ceaiului de turmeric

Turmericul este unul dintre cele mai studiate condimente de pe planetă, cu peste 3 000 de publicații dedicate descoperirii utilizării acestuia în medicina ayurvedică și alte sisteme tradiționale ale medicinei naturiste. Aceste studii se concentrează asupra turmericului și asupra componentului său activ primar, curcumina. Curcumina este unul dintre cei peste 100 de curcuminoizi care se găsesc în mod natural în turmeric. Este un puternic antioxidant, care a fost subiectul multor cercetări. Deși curcumina în forme concentrate se găsește în suplimente alimentare, medicina tradițională ayurvedică recomandă consumul de turmeric ca atare, în locul curcuminei izolate. Motivul este acela că atunci când este izolată o componentă a plantei, sunt înlăturate celelalte componente naturale și benefice ale plantei. Turmericul integral conține multe alte componente active și inactive pe lângă curcumină, precum vitamine, minerale, antioxidanți, fenoli și altele. Ceaiul de turmeric este un mod deosebit de a avea acces la beneficiile întregului condiment, fără a înghiți pastile sau a consuma turmeric la fiecare masă.

Acum că am înțeles beneficiile consumului de turmeric întreg, să vedem și care sunt câteva dintre beneficiile specifice ale turmericului și ale ceaiului de turmeric.

 1. Turmericul poate susține răspunsul inflamator normal și poate ajuta la ameliorarea durerilor ușoare

Unul dintre motivele pentru care turmericul este faimos este legat de proprietățile sale antioxidante. Antioxidanții sprijină sănătatea celulelor prin înlăturarea radicalilor liberi (molecule instabile), care pot deteriora celulele și pot favoriza apariția inflamației în timp. Ca antioxidanți, turmericul și curcumina s-au dovedit a fi eficiente în susținerea răspunsului inflamator normal și ameliorarea durerilor ușoare. Din acest motiv, mulți oameni consumă ceai de turmeric pentru a susține sănătatea articulațiilor, mobilitatea și pentru a ușura durerile și rigiditatea apărute după exercițiile fizice. De aceea observăm deseori că turmericul sau curcumina sunt incluse în batoanele energizante, în pudrele proteice și în suplimente alimentare.

 1. Ceaiul de turmeric poate ajuta la ameliorarea stresului și susține relaxarea

În medicina ayurvedică, turmericul este considerat a fi o plantă adaptogenă. Asta înseamnă că ajută corpul să se adapteze și să prospere sub diverși stresori mentali și emoționali. Cercetările au descoperit că simplul fapt de a bea ceai poate avea un impact pozitiv asupra răspunsului nostru la stres. Acest lucru poate explica de ce yoghinii și maeștrii meditației susțin că ceaiul aduce beneficii, cum ar fi mindfulness sporit și favorizarea relaxării. Așadar, să îți faci un obicei din a consuma zilnic ceai de turmeric poate fi un mod minunat de a face față stresului și de a avea o stare de spirit calmă.

Ceaiul ORGANIC INDIA Tulsi turmeric ghimbir combină puterea adaptogenă pe care o are tulsi/busuiocul sfânt (cunoscut și ca „yoga lichidă”) cu turmericul și cu ghimbirul. Este o combinație perfectă pentru o stare sufletească de mulțumire.

Pouring boiling steaming water into decorative mug from copper teapot.

 1. Turmericul poate ajuta circulația

Sunt cercetări care sugerează că turmericul și curcumina ar putea ajuta diverse aspecte legate de inimă și de buna funcționare a sistemului cardiovascular. Spre exemplu, s-a dovedit că antioxidanții din turmeric susțin răspunsul inflamator normal, ceea ce are beneficii asupra inimii. De asemenea, s-a dovedit că turmericul și curcumina reglează nivelul de colesterol. Dacă adăugăm aici și ceea ce tocmai am aflat referitor la faptul că turmericul și consumul de ceai de turmeric ajută la înlăturarea stresului, se poate afirma că ceaiul de turmeric este un bun tonic pentru inimă.

 1. Ceaiul de turmeric poate ameliora problemele abdominale ușoare și ocazionale

Multe sisteme tradiționale de wellness (și bunici înțelepte din întreaga lume) încurajează consumul ceaiurilor din plante, precum menta, mușețelul sau ghimbirul pentru ameliorarea problemelor abdominale ocazionale. În medicina ayurvedică, ceaiul de turmeric cu miere este recomandat adesea pentru curățarea sistemului digestiv și pentru susținerea sănătății digestive în general. Există studii care vin în sprijinul acestui mod tradițional de folosire a ceaiului de turmeric. De exemplu, s-a dovedit că turmericul stimulează diversitatea microbiomului intestinal, susține o bună funcționare a ficatului (ficatul are un rol important în procesul de digestie prin eliberarea bilei) și poate fi în general un ajutor pentru digestie. Deci, data viitoare când consumi mai multe alimente decât ar fi necesar sau ai un disconfort gastrointestinal minor, poți încerca să bei o cană de ceai de turmeric.

 1. Ceaiul de turmeric poate face pielea sănătoasă și strălucitoare

Turmericul este folosit de mii de ani în medicina ayurvedică pentru înfrumusețare. De asemenea, face senzație pe rețelele de socializare, fiind ingredientul principal care intră în compoziția diverselor creme faciale făcute acasă, în compoziția unor scruburi și a serumurilor antiîmbătrânire.

Potrivit studiilor, apar beneficii în urma folosirii turmericului, fie topic, fie intern. De exemplu, turmericul poate să:

 • Ajute la reducerea sau la prevenirea îmbătrânirii
 • Promoveze funcția de barieră a pielii sănătoase
 • Reducă acneea și senzația de piele uleioasă
 • Fie de ajutor în cazul erupțiilor cutanate

Concluzie: ceaiul de turmeric poate avea diverse beneficii asupra pielii atunci când este consumat intern, dar și când este aplicat pe piele, ca o compresă facială sau prin aburi.

 1. Turmericul poate fi de ajutor pentru metabolizarea normală a zahărului

Subiectele referitoare la zahărul din sânge sunt de mare interes în spațiul sănătății integrative. Sfaturile referitoare la consumul alimentelor care echilibrează nivelul zahărului din sânge, la exercițiile fizice sunt deja oferite cu promisiunea de a avea ca rezultat o talie mai subțire, mai multă energie și un metabolism mai eficient. Dar metabolismul este ceva mai complicat și implică mai multe organe și sisteme, inclusiv inima, ficatul, intestinele, pancreasul, mușchii, rinichii și nu numai. Din acest motiv, plantele și condimentele multifuncționale, precum turmericul, sunt deseori recomandate ca parte a unei abordări metabolice holistice. Cercetările au început să încurajeze folosirea turmericului/curcuminei pentru funcția metabolică, arătând că poate ajuta la metabolizarea normală a zahărului.

Ceaiul de turmeric, precum ORGANIC INDIA Tulsi Turmeric Ghimbir poate fi o modalitate excelentă de a te bucura de beneficiile aduse metabolismului de turmeric și ghimbir, în special când este consumat înainte sau după masă, pentru a ajuta digestia.

 1. Turmericul și ceaiul de turmeric pot susține funcția imunitară normală

În medicina naturistă occidentală, plante precum echinacea și usturoiul sunt folosite pentru susținerea imunității. Pe de altă parte, în medicina ayurvedică, turmericul și ceaiurile de turmeric, adesea folosite în combinație cu alte plante care susțin imunitatea, precum ghimbirul sau tulsi, sunt frecvent folosite ca primă linie de apărare. Cercetările încurajează folosirea turmericului pentru variate aspecte ale funcției imunitare. Potrivit studiilor, turmericul poate stimula buna funcționare a sistemului respirator și modularea (reglarea) imunitară, ceea ce include funcționarea normală a celulelor ucigașe naturale și răspunsul la citokină. În medicina ayurvedică, turmericul este considerat a fi un expectorant, adică ajută la curățarea căilor respiratorii prin favorizarea producției normale de mucus și prin eliminarea acestuia. Din acest motiv, ceaiul de turmeric poate fi folosit pentru inhalarea aburului ce ajută la buna funcționare a sistemului respirator și/sau ca ceai calmant pentru un plus de sprijin al imunității.

3 secrete pentru a obține ceaiul perfect de turmeric

Există numeroase rețete și produse care ajută la pregătirea ceaiului de turmeric și a laptelui de aur.

Dar, pentru ca eficiența acestei băuturi tradiționale să fie sporită, trebuie să fie respectate aceste reguli de aur:

Să folosești turmeric din cea mai bună sursă de calitate pe care o poți găsi

  1. Turmericul proaspăt ar trebui să fie ferm, umed, parfumat și sub coajă să aibă o culoare portocalie aprinsă.
  2. Turmericul uscat trebuie să aibă o culoare portocalie aprinsă și să fie cât mai proaspăt posibil (verifică termenul de valabilitate sau data ambalării)
  3. Ceaiurile amestecate, pliculețele sau laptele de aur ar trebui să aibă un parfum proaspăt și natural și să aibă ca rezultat un ceai auriu aprins.
  4. Folosește turmeric organic pentru a evita reziduurile de pesticide și erbicide, de preferat crescut într-o agricultură regenerabilă, prin care solul se reface și produce rădăcini mai mari, mai groase și mai eficiente.

women with checkered blue shirt adding fresh turmeric root to her tea at wooden table.

Adaugă întotdeauna piper negru pentru a amplifica absorbția.

   1. Antioxidanții precum curcumina din turmeric există din abundență, dar rata absorbției lor este mică. Potrivit cercetărilor, piperul negru crește la 2 000% rata absorbției.
   2. Adaugă puțin piper negru când îți pregătești propriul mix pentru ceai. Pe lângă faptul că ajută la absorbția substanțelor, dă și un gust aparte băuturii.
   3. Când cumperi amestecuri pentru ceai, asigură-te că acestea conțin și piper negru, care poate apărea pe ambalaj cu denumirea de „piperină”.
   4. Observație: susținătorii laptelui de aur vs. ceai de turmeric susțin că adaosul de grăsime din lapte sporește absorbția compușilor activi din turmeric. Iar acest lucru este adevărat. Dar adăugarea piperului negru în băutură face ca grăsimea să nu mai fie necesară (deși prezența ei nu face vreun rău)

Folosește apă fiartă

  1. Apa fiartă este esențială pentru a extrage maximul de beneficii din turmeric și alte plante sau ierburi care intră în compoziția ceaiului.
  2. Unele rețete pot recomanda fierberea plantelor timp de câteva minute. Ține cont de acele recomandări.
  3. Pentru ceaiurile deja preparate, precum cel de la ORGANIC INDIA, infuzarea pliculețului de ceai în apă fiartă pentru 3-5 minute este recomandată pentru o infuzie optimă.

Dacă nu este pe placul tău aroma ceaiului de turmeric, încearcă să adaugi puțină lămâie și/sau îndulcitori naturali, precum miere, stevia, monkfruit sau zahăr de cocos. Aceste arome pot face ca cea a turmericului să fie pe placul tău.

Dacă, pe de altă parte, ți se pare că ceaiul este prea slab, poți folosi o cantitate mai mare de turmeric, după bunul plac, adăugând încă un pliculeț de cei sau încă puțin turmeric uscat sau proaspăt.

Woman with auburn hair in tan blanket on jewel toned blue couch drinking a big mug of turmeric tea.

Plantele și condimentele complementare pentru ceaiul de turmeric sunt:

 • Cardamom
 • Scorțișoară
 • Tulsi/busuioc sfânt
 • Nucșoară
 • Șofran
 • Ghimbir
 • Cuișoare

De asemenea, poți adăuga turmeric în ceaiul tău preferat cu cofeină, precum ceaiul verde sau ceaiul negru, sau poți încerca ceaiul ORGANIC INDIA. În fine, culoarea intensă a turmericului este fantastică pentru corp, dar poate păta orice, deci ai grijă când folosești turmeric în bucătărie.

Vrei să știi mai multe despre beneficiile ceaiurilor din plante?

La ORGANIC INDIA, considerăm ceaiul elixirul vieții și sperăm că te-am inspirat în a-ți crea propriul ritual al ceaiului.

 

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness