7 rețete sănătoase de latte pentru sărbători, cu plante și mirodenii

Este perioada din an în care trebuie să te răsfeți, să te simți confortabil. Nimic nu se compară cu starea pe care o ai în momentul în care te învelești cu o pătură moale și ții în mână o cană caldă cu unul dintre latte-urile tale preferate de sărbătoare. Cum ar fi dacă această băutură delicioasă ar fi plină de ingrediente care aduc beneficii pentru sănătate, în loc să fie pline de zahăr și de cofeină? Descoperă rețete sănătoase de latte cu plante și mirodenii delicioase.

Deși poți fi tentat să dai iama în pachetul de ciocolată caldă sau de cafea pentru a obține un latte de sezon, ar fi mai bine să-ți pui pe primul plan sănătatea și în cadrul rutinelor zilnice. Variantele de latte prezentate mai jos sunt atât de benefice încât sunt binevenite în fiecare zi, hrănindu-ți trupul și sufletul. În plus, nu este cazul să renunți la aromele preferate de sărbătoare- am avut ca sursă de inspirație un latte cu dovleac, lichiorul de ouă, ciocolata caldă și alte băuturi de sezon.

Creează o tradiție sănătoasă pregătind una, două sau toate variantele de latte de sărbătoare. Aceste băuturi conțin mirodenii, plante adaptogene, nootropice și îndulcitori cu indice glicemic redus, astfel încât să-ți asigure confort și bucurie. Toate propunerile de latte de mai jos sunt fără cafea, fără ceai negru sau alte plante utilizate de obicei pentru a obține echilibrul și claritatea mentală.

1. Latte condimentat cu dovleac și turmeric

Profită de beneficiile turmericului în timp ce te delectezi cu acest latte. Turmericul susține un răspuns inflamator sănătos, în timp ce ghimbirul proaspăt încălzește corpul, iar dovleacul organic este învăluit în consistența cremoasă a laptelui vegetal (poți folosi lapte de caju sau de cocos). Ingrediente pentru 2 porții de latte cu dovleac și turmeric:

  • 1/2 cană apă fiartă;
  • 2-4 pliculețe Ceai Tulsi Turmeric Ghimbir;
  • 2 căni lapte vegetal;
  • 1/2 cană piure de dovleac organic;
  • 1/2 linguriță pulbere din capsulele Turmeric Formula ORGANIC INDIA;
  • o bucățică de ghimbir (de aprox. 2,5 cm), tocat mărunt sau ras;
  • un vârf de piper negru;
  • opțional: un vârf de scorțișoară pulbere;
  • opțional: 2 lingurițe sirop de agave sau de arțar.

Mod de preparare:

  • Pune pliculețele de ceai în apă fierbinte și lasă la infuzat cam 10 minute;
  • Încălzește laptele la foc mediu, până când sesizezi că începe să fiarbă;
  • Transferă ceaiul și laptele într-un blender, adăugând și restul ingredientelor: lasă blenderul în funcțiune până când obții o consistență spumoasă;
  • Toarnă latte-ul în căni și, dacă vrei, poți să presari deasupra scorțișoară.

Two clear mugs of pumpkin spice latte with cinnamon sticks, small gourds and fresh cut ginger.

2. Chai condimentat care imită lichiorul de ouă

Iată o variantă vegană, dar reușită, a tradiționalului lichior de ouă. Folosește-te de caju proaspăt și de curmale pentru o bază cremoasă, dulce, creează un echilibru cu ajutorul mirodeniilor din chai și adaugă ghimbir proaspăt și vanilie pentru o experiență completă. Scorțișoara de Ceylon (nu trebuie să fie confundată cu aceea pe care o găsești la supermarket) este un star al următorului latte, punându-ți la dispoziție și 41 de antioxidanți puternici. Dacă vrei, poți adăuga la sfârșit și puțin coniac.

Ingrediente pentru chai condimentat:

  • 1/2 cană caju proaspăt, lăsat să se înmoaie în apă peste noapte;
  • 4-5 curmale, cufundate 10 minute în apă caldă;
  • 400 ml lapte de cocos;
  • 2 căni lapte de migdale neîndulcit;
  • 1 linguriță vanilie;
  • 1 linguriță Scorțișoară Ceylon ORGANIC INDIA;
  • o bucățică (de 2,5 cm) de ghimbir ras sau tocat mărunt;
  • 3-4 pliculețe Tulsi Masala Chai ORGANIC INDIA.

Mod de preparare:

  • Scurge bine de apă curmalele și caju;
  • Pune curmalele, caju, cele două tipuri de lapte, scorțișoara și vanilia într-un blender;
  • Transferă amestecul într-o cratiță și adaugă peste el ghimbirul și Tulsi Masala Chai, încălzind ușor și amestecând bine: lasă pe foc pentru aprox. 5-10 minute;
  • Scoate pliculețele de ceai și ghimbirul și lasă băutura la frigider sau la temperatura camerei;
  • Dacă vrei, adaugă în latte rom sau coniac și decorează-l cu scorțișoară.

Chai egg nog vegan holiday latte in metal and clear hot glasses with pine bones and pine surrounding.

3. Latte cu Tulsi și scorțișoară

Este numai bun să-l incluzi printre băuturile de sărbătoare. Și face pasrte din lista de rețete sănătoase de latte pentru că poate să te ajute să te calmezi datorită prezenței Tulsi, o plantă adaptogenă, contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge grație scorțișoarei și te binedispune pentru că se bazează și pe trandafiri. Completează acest latte cu laptele vegetal preferat, cu ghimbir proaspăt, cu miere sau cu sirop de agave. Calmant și revigorant totodată, acest latte reprezintă o modalitate sănătoasă pentru a celebra sărbătorile de iarnă.

Ingrediente pentru latte cu tulsi și scorțișoară:

  • 2 pliculețe Ceai Tulsi Scorțișoară Trandafiri;
  • 1/2 cană apă fiartă;
  • 1 cană lapte de migdale sau alt lapte vegetal;
  • ghimbir (o bucățică de 1-1,5 cm) pe care îl razi;
  • opțional: 1-2 lingurițe miere, sirop de agave sau alt îndulcitor natural.

Mod de preparare:

  • Pregătește ceaiul și lasă la infuzat cam 5 minute;
  • Într-o cratiță mică pune laptele și ghimbirul și lasă-le pe foc până când amestecul începe să fiarbă;
  • Adaugă peste ceai și laptele, amestecând bine: dacă vrei, folosește-te de un blender și lasă-l în funcțiune până când băutura dobândește o consistență spumoasă.

Hibiscus cinnamon tulsi holiday latte with dried hibiscus garnish in white mug on wooden cutting board.

4. Latte auriu

Un latte cu turmeric a devenit tot mai popular în ultimul timp, regăsindu-se în multe meniuri ale cafenelelor. Ceea ce este extraordinar este că latte-ul prezentat mai jos îți oferă consistența cremoasă și dulceața pe care le cauți, însă fără a-ți furniza și cofeină. În locul acesteia, ai parte de turmeric, de ghimbir și de scorțișoară, toate alinându-ți corpul și sufletul.

Ingrediente pentru latte auriu:

  • 1 cană lapte de migdale neîndulcit;
  • 1 cană lapte de cocos (sau alt lapte vegetal);
  • o bucățică de ghimbir proaspăt (cu dimensiunea de 1,5-2 cm);
  • 3 pliculețe Ceai Tulsi Turmeric Ghimbir ORGANIC INDIA;
  • 1/4 linguriță scorțișoară pulbere sau o capsulă Scorțișoară Ceylon ORGANIC INDIA;
  • 1/4 linguriță sau o capsulă Turmeric Formula ORGANIC INDIA;
  • un vârf de nucșoară pulbere;
  • 1/2 linguriță vanilie;
  • 1 lingură sirop de arțar sau alt îndulcitor natural.

Mod de preparare;

  • Pune cele două tipuri de lapte pe foc, adăugând ghimbirul: nu lăsa pe foc până la fierbere;
  • Pregătește ceaiul Tulsi Turmeric Ghimbir și lasă la infuzat 5 minute;
  • Ia ceaiul de pe foc și adaugă peste el pulberea din capsulele cu turmeric, scorțișoara, nucșoara, vanilia și îndulcitorul;
  • Toarnă amestecul cu lapte într-un blender și adaugă peste el și amestecul pe bază de ceai și condimente;
  • Setează blenderul la viteză medie pentru a obține o băutură cu consistență spumoasă.

Clear hot mug filled with golden turmeric holiday latte with cinnamon stick and turmeric.

5. Latte cu miere, Tulsi și mușețel

Poți să-l savurezi seara, înainte de culcare sau pe parcursul zilei. Această băutură dulce și reconfortantă este pe lista noastră de rețete sănătoase de latte pentru că îmbină proprietățile calmante ale mușețelului cu acele adaptogene ale Tulsi, alături de ele regăsindu-se și scorțișoara de Ceylon. Adaugă în acest latte miere naturală și decorează-l cu ghimbir confiat pentru a-i conferi un aer festiv.

Ingrediente pentru latte cu miere, Tulsi și mușețel:

  • 2 căni și jumătate lapte de migdale, de caju sau orice alt lapte vegetal;
  • 1/2 cană apă fierbinte;
  • 4 pliculețe Ceai Tulsi Sleep cu plante relaxante, reconfortante;
  • 2 lingurițe miere;
  • 1 linguriță pulbere de scorțișoară: provenită din 4 capsule de Scorțișoară Ceylon ORGANIC INDIA.

Mod de preparare:

  • Folosește-te de apa fiartă pentru a prepara ceaiul Tulsi Sleep;
  • Cât lași ceaiul la infuzat, pune laptele într-o cratiță mică, la foc mediu, adăugând și scorțișoara: lasă pe foc până când începe să fiarbă;
  • Transferă laptele într-un blender sau într-un aparat manual de spumare a laptelui: trebuie să obții un amestec cu o consistență spumoasă;
  • Scoate pliculețele de ceai și adaugă mierea, amestecând bine ca să se dizolve complet;
  • Distribuie ceaiul în două căni, umplând câte 1/4 din fiecare;
  • Pune amestecul de lapte în cănile cu ceai, lăsând puțină spumă și în blender/aparatul manual de spumare a laptelui: amestecă bine;
  • Peste latte-ul obținut pune scorțișoară și diverse toping-uri: ghimbir glasat, nucșoară, mușețel etc.

Cute little white teacup and saucer with honey chamomile latte nearby honey and cinnamon.

6. Cidru fierbinte de mere și Tulsi

Oare cidrul fierbinte de mere se pretează cu plante adaptogene? Varianta de mai jos are toată savoarea cidrului și oferă proprietățile specifice Tulsi: diminuarea impactului stresului și susținerea unei bune funcționări a creierului, astfel încât să-ți menții energia și echilibrul pe parcursul întregii zilei. În plus, ai parte și de mirodeniile specifice sărbătorilor. Această băutură te ajută să te simți ca și cum ai face yoga într-o livadă de mere, purtând pijamalele tale confortabile.

Ingrediente pentru cidru cu Tulsi:

Mod de preparare:

  • Încălzește cidrul de mere la foc mediu;
  • Adaugă pliculețele de ceai peste cidrul de mere și lasă la infuzat cam 5 minute;
  • Toarnă băutura în cană și presară pe deasupra scorțișoară.

Mug of hot apple cider with cinnamon sticks, clove, and fresh apple on a wooden table.

7. Ciocolată caldă cu scorțișoară și trandafir

Nicio sărbătoare nu poate fi completă fără ciocolată caldă. Următoarea băutură face parte din lista noastră de rețete sănătoase de latte, combinând ciocolata topită și pudra de cacao, fiind visul oricărui amator de ciocolată. Întrucât este o variantă de sărbătoare, conține și shatavari, ashwagandha pentru echilibrul hormonal, dar și trandafiri pentru o notă de romantism. Băutura merită să fie savurată alături de cei dragi.

Ingrediente pentru 2 porții ciocolată caldă:

Mod de preparare:

  • Într-o cratiță de mărime medie, încălzește laptele până când se apropie de punctul de fierbere;
  • Ia laptele de pe foc și pune în el ceaiul, lăsându-l să infuzeze aprox. 10 minute;
  • Pune iar cratița pe foc și adaugă pudra de cacao și pulberile de plante din capsule: nu lăsa amestecul să fiarbă;
  • Ia cratița de pe foc și adaugă bucățile de ciocolată, lăsându-le să se topească: dacă sesizezi că aceasta nu se topește bine, poți să pui iar amestecul pe foc.

Deep chocolatey hot chocolate with whipped cream and chocolate shavings with a rose on the side.

Fie că ești preocupat/ă să ambalezi darurile, fie că te distrezi la locul de muncă, fie că petreci timpul alături de cei dragi sau te delectezi cu o carte bună, toate latte-urile prezentate completează atmosfera festivă din perioada sărbătorilor. De aceea, le poți folosi pentru a le introduce în noi tradiții, de care să te bucuri an de an. Încearcă aceste rețete sănătoase de latte tot anul!

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness