8 plante care susțin claritatea mentală și funcția cognitivă

Există numeroase plante de încredere în tradiția Ayurvedică, plante care au fost testate de milenii pentru capacitatea lor de a ajuta la gestionarea stresului, la reducerea stărilor de anxietate, la îmbunătățirea capacității de concentrare și pentru a produce mai multă stare de fericire. Știința modernă are o denumire  specială pentru aceste plante care susțin claritatea mentală- mai exact, le numește nootropice și adaptogene. Aceste două categorii au calități importante și aduc efecte pozitive care ajută organismul să reziste în fața factorilor de stres și care îmbunătățesc funcția cognitivă.

Tulsi

Când vine vorba despre plante care susțin claritatea mentală și funcția cognitivă, planta pe care te poți baza cel mai mult din „zestrea” Ayurvedică este Tulsi- cunoscută și sub numele de „Busuioc Sfânt” sau de „Regina Plantelor”. Caracterul său sacru reiese din faptul că hindușii o consideră o manifestare a zeiței Tulsi/Vrinda, avatarul lui Lakshmi și consoarta zeului Vishnu. Tulsi este folosită pe tot teritoriul Indiei și de obicei este așezată în preajma locurilor de intrare din gospodării.

Tulsi este una dintre plantele Ayurvedice nootropice și adaptogene. Deb Soule, de la „Asociația Fermierilor ce practică Agricultura Organică și cea a Grădinarilor din Maine”, a scris despre Tulsi că are proprietăți antioxidante, că ajută la scăderea nivelului de cortizol și că influențează chimia creierului mai mult decât antidepresivele, dar într-un mod care nu duce la apariția efectelor adverse. Utilizarea regulată a Tulsi, scrie Deb Soule, „întărește țesuturile nervoase, promovează claritatea mentală, îmbunătățește memoria și ajută la diminuarea tensiunilor nervoase.”

Pentru a avea parte de beneficiile Tulsi pentru claritate mentală și nu numai se poate apela și la suplimentul alimentar sub formă de capsule vegetale Tulsi- Busuioc Sfânt, Minte Calmă&Îngrijire Sistem Respirator tot de la ORGANIC INDIA . Acesta este un produs 100%  organic, venind cu beneficii precum: întărirea sistemului imunitar, susținerea sănătății tractului respirator, reglarea metabolismului, susținerea proceselor de detoxifiere, creșterea nivelului de energie.

În completarea beneficiilor dăruite de Tulsi sub formă de capsule vegetale vin și ceaiurile Tulsi de la ORGANIC INDIA. Ai posibilitatea de a alege mai multe variante, iar indiferent de opțiunea ta vei avea garanția că te vei bucura de un produs  natural, 100% Certificat Organic.

Gotu Kola

O altă plantă foarte apreciată pentru claritatea mentală este și Gotu Kola, unul dintre cei mai importanți adaptogeni, despre care s-a arătat că poate să contribuie la combaterea stresului oxidativ. De altfel, studii recente au ajuns la concluzia că această plantă le poate ajuta inclusiv pe acele persoane care se confruntă cu tulburări de memorie.

Asemenea efecte ale plantei, completate și de îmbunătățirea stării psihice, a vitalității, de capacitatea de oxigenare a creierului, de ameliorare a deficitului de atenție pot fi cunoscute datorită ORGANIC INDIA Brahmi~Gotu Kola, Pentru Creier & Sistemul Nervos și Deficit de Atenție, un produs 100% Certificat Organic,  care nu conține organisme modificate genetic.

Ashwagandha

Diverse studii au subliniat faptul că Ashwagandha ar putea fi benefică atât pentru tulburări de memorie, cât și pentru stimularea activității creierului. Se consideră că planta inhibă formarea plăcilor de beta-amyloid, care sunt acumulări dure, insolubile de proteine care se acumulează între celulele nervoase (neuroni). Este una dintre acele plante care susțin claritatea mentală și care a fost folosită de mii de ani de medicii Ayurvedici pentru a ușura stresului, pentru creșterea nivelului de energie și pentru îmbunătățirea capacității de concentrare.

Poți să ai parte de aceste efecte pozitive ale plantei, dar și de altele, cum ar fi ameliorarea stărilor de anxietate, a depresiei, îmbunătățirea funcțiilor glandei tiroide și a glandelor suprarenale folosind și ORGANIC INDIA Ashwagandha, Antistres Natural , 100% Certificat Organic. Produsul nu conține organisme modificate genetic și nici nu au fost utilizate în niciun stagiu al producției sale pesticide, erbicide, îngrășăminte sau alte substanțe chimice.

Bacopa

Medicii ayurvedici au evidențiat calitatea principală a acestei plante, aceea de a conferi capacitate de concentrare și în situațiile în care stresul afectează nivelul de energie. În mod tradițonal, Bacopa este una dintre cele mai remarcabile plante în susținerea memoriei, a dispoziției și a concentrării, fiind utilă și pentru reducerea anxietății și stimularea energiei.

Una dintre valorile acestei plante este că stimulează producerea serotoninei, o substanță cunoscută ca „hormonul fericirii”. Dr.Roseann Capanna-Hodge a scris că, în calitatea sa de nootropic, Bacopa susține funcțiile creierului, mai ales memoria și procesarea cognitivă. Ea a adăugat și faptul că „Bacopa poate să crească efectele neurotransmitățitorilor-cheie, precum serotonina, noradrenalina, dopamina și acetylcholina, ceea ce va calma sistemul nervos central și va echilibra dispoziția.” Cercetările au arătat că Bacopa poate fi excelentă pentru persoanele ce suferă de Sindromul stresului post-traumatic. Despre Bacopa se spune că îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare chiar și când există probleme de sănătate mentală.

Turmericul

În ciuda faptului că majoritatea occidentalilor văd turmericul mai degrabă potrivit pentru a-și găsi locul printre condimentele din bucătărie, se pare că este și una dintre acele plante care susțin claritatea mentală, fiind folosită ca o substanță cu proprietăți curative în Ayurveda, mai ales în caz de inflamații și infecții. Ea se adresează și situațiilor marcate de „ceața mentală”, când memoria sau concentrarea se diminuează. Când te confrunți cu așa ceva simți că nu mai ești tu însuți/însăți și nu mai poți gândi limpede. Cercetările au evidențiat faptul că turmericul ar putea contribui la ameliorarea unor probleme precum sunt migrenele și depresia- ambele fiind cunoscute pentru că pot fi cauze ale oboselii mentale.

În funcție de preferințe, te poți bucura de suplimente alimentare pe bază de capsule vegetale sau de pulbere. Spre exemplu, Turmeric Formula cu ghimbir este un antiinflamator natural, dar aduce și următoarele beneficii: susține buna funcționare a sistemului imunitar, contribuie la detoxifierea sângelui și a limfei, la mobilitatea articulațiilor, are grijă de sănătatea sistemului digestiv, respirator și de sănătatea pielii.

Dacă preferi pulberea de turmeric, orientează-te  către ORGANIC INDIA Turmeric Certificat Ecologic pulbere. Aceasta  este o sursă naturală de componente bioactive (cum ar fi vitaminele B2, B3, B6, C și minerale: zinc, cupru, calciu, magneziu, fier, potasiu), fiind utilă pentru sănătatea întregului organism (de exemplu, susține buna funcționare a sistemului imunitar, nervos, digestiv, sănătatea inimii, a articulațiilor, având și proprietăți antibacteriene și antivirale). Poți să folosești pulberea pentru gătit sau poți să o adaugi în băuturile favorite (lapte, smoothie, suc natural etc.).

Shankhpushpi

Următoarea pe lista de plante care susțin claritatea mentală, adaptogene, utile pentru creier este o plantă exotică, al cărei nume este la fel de exotic. Se numește Shankhpushpi, denumire pe care o are datorită florilor în formă ca de coc (shankh). Este un stimulent pentru memorie și un tonic al creierului, contribuind la îmbunătățirea funcției cognitive, acționând asupra sistemului nervos central și pentru stimularea funcționării creierului.

În tradiția Ayurvedică planta este folosită pentru a îmbunătăți intelectul. O echipă de cercetători coordonați de Pawan Jalwal, de la „Departamentul de Științe Farmaceutice, de la Universitatea Baba Mastnath” (India), a raportat că Shankhpushpi poate să îmbunătățească memoria, să regenereze funcțiile nervoase și că este un tonic natural pentru dezvoltarea mentală în copilărie. Jawal a remarcat și că experții în medicina naturistă cred că această plantă calmează nevii întrucât reglează producția de hormoni ai stresului, cortizol și adrenalină.

Guduchi

Guduchi, cunoscut și sub numele de Amrit, este o plantă foarte apreciată în Ayurveda. Miturile vedice spun că, în momentul în care zeii au făcut oceanul primordial, au produs un elixir care i-a salvat de îmbătrânire și i-a păstrat veșnic tineri. Nectarul a fost numit Amrit, ceea ce înseamnă „nepieritor”. Guduchi, o plantă cu frunzele în formă de inimă, este un adaptogen și oferă rezistență în fața stresului, a anxietății și a bolilor. Oamenii de știință au raportat „Institutului Național de Sănătate” faptul că această plantă a avut un efect considerabil în cazul copiilor cu tulburări de comportament și cu retard mental de nivel mediu, contribuind la îmbunătățirea nivelului IQ.

Amla

Este vestită în Occident mai ales pentru aportul său superior de vitamina C. 100 g fructe de Amla- în funcție de mărimea fructului- pot furniza de 10-30 de ori mai multă vitamina C decât o portocală. Un studiu australian a confirmat legătura dintre vitamina C și funcții cognitive precum memoria, abilitățile de limbaj, de a efectua calcule și de orientare. Vitamina C este importantă pentru sănătatea creierului și ar putea fi utilă în prevenirea declinului cognitiv și chiar a demenței. Oamenii de știință au constatat că această vitamină susține și vindecarea traumelor survenite la nivelul creierului.

Pentru a beneficia din plin de vitamina C dintr-o sursă naturală, ușor de asimilat, poți opta și pentru Amalaki de la ORGANIC INDIA, un produs 100% Certificat Organic. Cu ajutorul acestuia îți vei susține buna funcționare a sistemului imunitar, dar vei avea parte și de alte efecte pozitive pentru sănătatea ta, în condițiile în care Amalaki ajută la neutralizarea toxinelor și are grijă de tractul gastrointestinal (sprijină digestia), de aparatul urinar și de cel reproducător. Pentru cele mai bune rezultate este recomandat să iei suplimentul alimentar pe bază de Amla astfel: 1-2 capsule vegetale în timpul meselor, de 2 ori pe zi, într-o cură care să dureze cel puțin 3 luni.

Lucrul extraordinar referitor la aceste plante care susțin claritatea mentală este că multe dintre ele pot fi ușor de consumat în ceaiuri. Spre exemplu, ceaiul Tulsi are numeroase variante și arome florale ce încântă papilele gustative, în timp ce lucrează pentru a menține mintea în acțiune. Când se ia în calcul să se recurgă la plante care să susțină claritatea mentală și funcția cognitivă, primul demers care trebuie făcut este să se utilizeze un produs natural. Chiar dacă numeroase suplimente alimentare sunt numite „naturale” în zilele de astăzi, această însușire trebuie raportată în relație cu holismul vieții și dacă acel produs este creat în laborator sau în natură, în pământ, sub razele soarelui.

Virtuțile curative ale plantelor, potrivit filozofiei Ayurvedice, sunt legate de calitățile lor și de interacțiunile cu mintea, cu corpul și cu spiritul. Niciunul dintre aceste beneficii nu poate fi obținut pe cale artificială. Plantele sunt parte integrantă din existența noastră.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness