8 plante uimitoare pentru restabilirea echilibrului hormonal

În ultimii ani, subiectele legate de restabilirea echilibrului hormonal au câștigat din ce în ce mai multă atenție, fiind abordate în podcasturi, videoclipuri de pe YouTube și postări de pe rețelele sociale. Dar cum folosim plantele pentru echilibrul hormonal?

O perturbare a echilibrului delicat al hormonilor cauzată de boală, stres sau factori din mediu te poate face să te simți indispusă și poate duce la apariția unor probleme de sănătate suplimentare. Plantele sunt folosite din cele mai vechi timpuri ca metode naturale și eficiente pentru a asigura echilibrul hormonal și pentru a readuce sistemele corpului în armonie. În rândurile care urmează vei citi despre opt dintre cele mai bune plante pentru echilibrul hormonal, pe care le poți include în regimul prin care ai grijă de sănătatea ta.

Restabilirea echilibrului hormonal în mod natural?

Oamenii au peste 50 de hormoni diferiți și fiecare joacă un rol vital în reglarea proceselor biologice și oferă ajutor corpului pentru a funcționa în mod corect și eficient. Spre exemplu, opt hormoni reglează metabolismul: insulina, leptina, cortizolul, grelina, triiodotironina (T3), progesteronul, testosteronul și estrogenul. Uneori există o cantitate prea mare sau prea mică dintr-unul din acești hormoni sau din mai mulți chiar, ceea ce distruge echilibrul delicat din corp.

Primul pas pe care îl poți face pentru echilibrarea hormonilor în mod natural este să implementezi câteva schimbări ale stilului de viață, cum ar fi o alimentație sănătoasă, suficient somn, mișcare și gestionarea stresului. Includerea anumitor plante precum cele adaptogene în rutina ta zilnică te-ar putea ajuta să dormi mai bine, să îți îmbunătățești starea de spirit și sprijină sănătatea reproductivă.

Cum să-ți echilibrezi hormonii cu plante

Plantele sunt surse bogate de nutrienți și funcționează prin sprijinirea și hrănirea glandelor responsabile pentru producția de hormoni. Compușii naturali și fitonutrienții din plante fie stimulează, fie inhibă producția diferiților hormoni.

Cheia utilizării plantelor pentru restabilirea echilibrului hormonal este să găsești combinația corectă de plante care funcționează cel mai bine pentru nevoile tale unice. Dar este important să alegi plante organice, care sunt crescute în mod sustenabil.

Man grinding spices and herbs for hormonal balance with a mortar and pestle.

Top 8 plante pentru restabilirea echilibrului hormonal

Plantele naturale sunt de multă vreme o resursă pentru cei care practică medicina ayurvedică pentru a susține sănătatea, energia și vitalitatea în timp ce mențin echilibrul hormonal. Cea mai bună modalitate de a include consumul plantelor în rutina ta zilnică este să le adaugi în ceaiuri, infuzii sau să le iei sub formă de suplimente.

SHATAVARI

Cunoscută și ca Asparagus racemosus, shatavari face parte din familia sparanghelului și este o plantă puternic adaptagenă. Shatavari este o plantă regeneratoare, folosită în medicina ayurvedică de secole. În vremurile moderne s-a dovedit că este o plantă eficientă pentru echilibrul hormonal feminin.

Shatavari conține fitoestrogeni – un compus de estrogen alimentar care se găsește în mod natural în plante. Fitoestrogenii imită estrogenul din corp și pot ajuta femeile care își doresc să își mențină echilibrul hormonal pe măsură ce înaintează în vârstă.

Un supliment alimentar zilnic, precum Shatavari Echilibru Hormonal Natural poate diminua simptomele asociate menstruației, precum crampele și schimbările de dispoziție. De asemenea, susține sănătatea reproductivă și fertilitatea.

Shatavari crește producția de prolactină, un hormon esențial pentru alăptare la femeile aflate la vârsta fertilă. Pe măsură ce femeile intră la premenopauză și menopauză, shatavari devine o plantă esențială pentru a reduce bufeurile și uscăciunea vaginală. Sau, mai simplu spus, această plantă impresionantă susține sănătatea hormonală a femeilor pe parcursul tuturor vârstelor și etapelor.

LODHRA

Lodhra este o plantă veșnic verde, care înflorește și are fructe de culoare mov închis. De regulă crește în regiunile tropicale, cu umiditate. Se numără printre cele mai bune plante care susțin echilibrul hormonal al femeilor și ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu problemele ginecologice. Este una dintre cele mai bune plante care atenuează problemele apărute la nivelul ovarelor cauzate de testosteronul în exces, deoarece acționează împotriva efectelor negative pe care androgenii le au asupra sistemului reproducător feminin.

Diferite studii au arătat că lodhra joacă un rol important în echilibrarea nivelurilor hormonilor feminini prin faptul că ajută la menținerea armoniei delicate dintre estrogen și progesteron. Este de ajutor în sănătatea reproducitvă și fertilitate și susține ovulația. Precum shatavari, fitoestrogenii care se găsesc în lodhra ajută la reducerea stresului și anxietății în timp ce diminuează schimbările de dispoziție.

Lodhra se poate lua sub formă de pudră sau capsule fără nimic altceva sau în combinație cu alte plante. Este un ingredient important, care se găsește printre suplimentele esențiale femeilor.

ASHWAGANDHA

Ashwagandha este o plantă adaptogenă puternică, ce ajută corpul să facă față stresului. Vindecătorii clasici care practicau medicina ayurvedică au folosit ashwagandha, numită adesea și ginsengul indian, în cazul mai multor afecțiuni. Este cunoscută ca Rasayana sau regenerator și în zilele noastre se utilizează în mod obișnuit pentru a reduce efectele vieții stresante.Un studiu a raportat niveluri reduse ale cortizolului seric în cazul participanților după ce au luat suplimente cu ashwagandha de două ori pe zi timp de 60 de zile.

Beneficiile regeneratoare ale plantei ashwagandha nu se rezumă doar la îmbunătățirea rezistenței la stres. Ajută, de asemenea, la susținerea hormonilor feminini și este o plantă incredibilă pentru susținerea hormonilor masculini. Diverse căi neuronale precum axa hipotalamică-hipofizară-suprarenală (HPA) eliberează mai mulți hormoni diferiți – inclusiv cortizol. Ashwagandha contribuie la fortificarea glandelor suprarenale, permițându-le să funcționeze în mod corespunzător în timp ce corectează dezechilibrele hormonale precum creșterea cortizolului.

În cazul multor femei, stresul le afectează dispoziția și libidoul. Ashwagandha ajută la restabilirea unei stări mentale calme, reducând nivelurile de cortizol, îmbunătățind starea de spirit și permițând libidoului și pasiunii sexuale să revină. Și ce poate fi mai util pentru îmbunătățirea unei dispoziții agitate decât o cană de ceai calmant preparat din ceai tulsi ashwagandha?

AMLA

Amla sau amalaki este o altă plantă care are un loc fruntaș în lista cu plante ce ajută la echilibrarea hormonilor feminini. Această bobiță de culoare galbenă-verzuie, sau agrișa indiană, este un superfruct bogat în vitamina C. De altfel, 100 de grame de bobițe de amla asigură 300 de miligrame de vitamina C, adică mai mult decât dublul cantității zilnice recomandate adulților.

Statutul de superfruct al plantei amla nu se datorează doar nivelului de vitamina C pe care îl conține. Conține, de asemenea, cantități notabile de polifenoli, fitochimicale și antioxidanți care ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi și să mențină sănătatea țesuturilor. Amla este preferată în medicina ayurvedică pentru întinerirea corpului și a minții și pentru că susține sistemul imunitar prin compușii săi bioactivi.

În cazul femeilor, amla ajută la eliminarea toxinelor din corp în timpul menstruației. Ca multe alte fructe de pădure, fructele de amla au capacitatea unică de a elimina surplusul de estrogen, astfel susținând echilibrul hormonal și îmbunătățind fertilitatea.

Bobițele de amla au un gust intens acrișor-astringent, motiv pentru care mulți oameni preferă să adauge pudra de amla în smoothie sau să ia suplimentul sub formă de capsule.

TULSI

Tulsi (Busuioc sfânt), cunoscută și ca Regina Plantelor în medicina ayurvedică, este o plantă puternică și sacră, folosită de multă vreme pentru beneficiile sale spirituale, fizice și energetice. O plantă puternic adaptogenă, tulsi este renumită pentru capacitatea sa de a elibera în profunzime stresul din corp și minte și de a relaxa sistemul nervos central. De asemenea, echilibrează nivelul de energie pentru rezistență, adaptabilitate și claritate pe parcursul zilei.

Din moment ce hormonii sunt puternic influențați de stres, eliminarea acestuia are un efect profund de echilibrare asupra nivelului hormonilor. Planta are și proprietăți fitochimice unice, care ajută la reglarea nivelului de estrogen și la atenuarea simptomelor asociate cu dezechilibrele hormonale, precum oboseala, perturbări ale reproducerii și simptome ale menopauzei.

Tulsi se poate administra sub formă de ceai sau ca supliment. Din familia busuiocului, planta are o aromă erbacee ușoară, dar distinctă, cu note de citrice, cuișoare și mentă.

MACA

Maca este o legumă rădăcinoasă, originară din munții Anzi, înalți, din America de Sud. Seamănă cu un păstârnac și are diferite mărimi, asemănător cu ridichile și napii. Rădăcina de maca este dulce și ușor amăruie și are culori diferite, precum crem, galben, violet sau negru, dar rădăcinile crem sunt cele crescute la scară largă.

Poveștile despre eficiența plantei maca în susținerea fertilității, a rezistenței și vitalității datează din anii 1500, din vremea cuceririi spaniole din Peru. Aceste povești sunt adevărate și astăzi, având în vedere că în urma unui studiu s-a ajuns la concluzia că rădăcina de maca îmbunătățește funcția sexuală în cazul femeilor sănătoase, la menopauză.

Maca conține 60 de fitonutrienți diferiți, care sprijină sănătatea sistemului endocrin, ceea ce face din maca o altă plantă capabilă să susțină echilibrul hormonal la femei. S-a descoperit că proprietățile adaptogene ale maca cresc nivelul energiei și claritatea mentală, susțin buna funcționare a tiroidei și favorizează echilibrul hormonal. Maca se poate administra sub formă de pudră, capsule sau tincturi.

DONG QUAI

Dongquai este o legumă rădăcinoasă populară în medicina chinezească. Această plantă puternic adaptogenă este folosită ca tonic de peste două miii de ani pentru a trata echilibrul hormonal al femeilor și pentru sănătatea reproductivă. Cunoscută și sub numele de „ginsengul feminin”, face parte din familia țelinei și crește în munții din China, Coreea și Japonia.

Dongquai poate ajuta la creșterea producției de estrogen care, împreună cu hormonul luteinizant (LH) reglează ovulația. Prin moderarea producției de estrogen, dongquai poate ajuta la ameliorarea simptomelor menstruale, precum durerile de cap, schimbările de dispoziție și crampele. Unele femei folosesc dongquai sub formă de tablete sau pudră pentru a trata crampele menstruale și simptome ale menopauzei, precum bufeurile. Înainte de a include dongquai în schema ta terapeutică zilnică, ar fi bine să discuți înainte cu farmacistul sau cu medicul.

Don quai root in wooden box.

TRIFOIUL ROȘU

Trifoiul roșU face parte din familia leguminoaselor. Vârfurile sale înflorite sunt folosite de secole ca remediu naturist. Ca mazărea și fasolea, trifoiul roșu este o sursă bogată de izoflavone, un tip de fitoestrogen. Fitoestrogenii imită activitatea estrogenului și pot atenua disconfortul cauzat de simptomele menopauzei. În cadrul unui studiu, unele femei au raportat că au avut mai puține bufeuri în timpul unei zile decât cele care au luat placebo.

În medicina ayurvedică, trifoiul roșu este un tratament pentru problemele de sănătate cu care se confruntă femeile, asociate cu simptomele care apar în timpul menstruației și la menopauză. Dar nu se utilizează doar pentru susținerea sănătății hormonilor feminini. Trifoiul roșu reprezintă, de asemenea, tratamentul tipic pentru tulburările respiratorii și pentru probleme ale pielii și poate ajuta la scăderea riscului de apariție a osteoporozei prin creșterea densității minerale osoase.

Restabilirea echilibrului hormonal este la îndemână

Includerea acestor plante în rutina ta zilnică de îngrijire a sănătății poate fi un lucru ușor de realizat și o modalitate eficientă pentru restabilirea echilibrului hormonal în mod natural. Dar înainte de a include în stilul de viață suplimente noi de plante, vorbește cu medicul tău.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness