Atat Ashwagandha, cat si Shatavari sustin sexualitatea masculina

de Prashanti de Jager – profesor, scriitor, consultant, specialist in si practicant de yoga si ayurveda

Sunt intrebat adesea, atat de catre barbati, cat si de catre femei, ce ierburi ar trebui sa consume un barbat pentru a-si ajuta sexualitatea. Un raspuns clasic, ce da constant rezultate foarte bune, este combinatia dintre Ashwagandha si Shatavari. Aceste doua ierburi adaptogene sunt excelente si creeaza o sinergie extraordinara ce sustine multe fatete ale starii de bine, inclusiv sexualitatea, ce se bazeaza pe o fundatie rezistenta de putere si vitalitate.

Ashwagandha (Withania somnifera)

Pentru a gasi referinte din folclor privind abilitatea legendara a plantei Ashwagandha de a stimula si de a sustine sexualitatea masculina, nu e nevoie sa mergi mai departe de prima denumire sanskrita oferita acestei plante, si care a rezistat timp de milenii, o expresie atat de puternica incat e dificil de tradus. In mod obisnuit eu o traduc ca „rezistenta fundamentala a unui armasar”.


Sa te incarci cu calmitate sau cu putere viguroasa? este o intrebare foarte veche. Cu Aswagandha, nu e nevoie sa alegi intre aceste doua stari; le poti avea pe amandoua. Laudata fie fitochimia! Pentru ca Aswagandha este o planta androgenica, sustine in mod natural puterea viguroasa, una dintre multiplele fatete ale masculinitatii. Iar pentru ca este una dintre cele mai bune ierburi pentru reconstructia fortei si a rezistentei nervoase, fiind, in acelasi timp, unul dintre cei mai puternici adaptogeni cu efecti anti-stres, poate sa sustina o stare de calm, ce patrunde pana la nivel celular.

In cadrul unui test realizat pe 75 de barbati fertili si 75 de barbati infertili, in ambele categorii Aswagandha a crescut numarul de spermatozizi, calitatea si motilitatea acestora si a crescut, de asemenea, testosteronul seric si LH-ul (hormonul luteinizant), reducand in acelasi timp FSH-ul (hormonul de stimulare foliculara) si nivelul prolactinei. In numeroase teste pe mamifere, s-a demonstrat ca Ashwagandha a marit dimensiunea si greutatea testiculelor, inclusiv a tubilor seminiferi unde este sintetizat lichidul seminal, a crescut productia de sperma si nivelul LH-ului, responsabil pentru productia de testosteron in celulele Leydig.

Ashwagandha afecteaza hormonii de eliberare a gonadotropinei (GnRH) si, in consecinta, eliberarea LH-ului si FSH-ului in hipofiza anterioara prin medierea receptorului GABA. Acesta este inca un indiciu al profundei sinergii in care ne aflam cu aliatii nostrii, plantele.

Shatavari (Asparagus racemosus)

Va veti intreba, poate: Ce cauta un membru de seama al grupului purtatorilor de fitoestrogeni intr-o lista de ierburi ce regleaza nivelul de testosteron la barbati?

Acest lucru ne atrage atentia inca o data asupra faptului ca actiunea principala a multora dintre plantele adaptogene din India, sustinatoare ale sexualitatii, nu este directionata catre glandele gonadale, ci mai degraba catre glandele ce le guverneaza pe acestea, de pilda sprijinirea productiei de LH de catre hipofiza anterioara. La barbati, LH-ul stimuleaza in principal productia de testosteron, in timp ce la femei sustine factorii necesari pentru o sarcina reusita.
Intr-adevar, in mod traditional Shatavari este considerata o planta pentru femei, insa isi face de asemenea loc si in numeroase formule eficiente pentru sustinerea sexualitatii la barbatii. Este una dintre plantele Vajikarana si, la fel ca Aswahandha, la barbati poate creste nivelul de testosteron, numarul de spermatozoizi, cantitatea de fructoza din lichidul seminal si poate imbunatati erectia.

Shatavari si Aswagandha sunt cuplul ideal pentru sustinerea excitarii a performantelor sexuale la barbati. Si secretul este ca functioneaza foarte bine si pentru sexualitatea feminina. Barbatii pot lua Aswagandha in doze de doua ori mai mari, iar femeile pot lua Shatavari in doze de doua ori mai mari.

Referinte:

  1. Ahmad MK, Mahdi AA, Shukla KK, Islam N, Rajender S, Madhukar D, Shankhwar SN, Ahmad S.; Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males.; Fertil Steril. 2010 Aug;94(3):989-96
  2. M. Abdel-Magied, H.A. Abdel-Rahman, F.M. Harraz; The effect of aqueous extracts of Cynomorium coccineum and Withania somnifera on testicular development in immature Wistar rats; Journal of Ethnopharmacology 75 (2001) 1–4;
  3. Bhattarai JP, Ah Park S, Han SK.; The methanolic extract of Withania somnifera ACTS on GABAA receptors in gonadotropin releasing hormone (GnRH) neurons in mice.; Phytother Res. 2010 Aug;24(8):1147-50
  4. Thakur M, Thompson D, Connellan P, Deseo MA, Morris C, Dixit VK.; Improvement of penile erection, sperm count and seminal fructose levels in vivo and nitric oxide release in vitro by ayurvedic herbs.; Andrologia. 2011 Aug;43(4):273-7.
  5. Dinan L, Savchenko T, Whiting P.; Phytoecdysteroids in the genus Asparagus (Asparagaceae); Phytochemistry. 2001 Mar;56(6):569-76.
  6. Sharma P, Chauhan PS, Dutt P, Amina M, Suri KA, Gupta BD, Suri OP, Dhar KL, Sharma D, Gupta V, Satti NK.; A unique immuno-stimulant steroidal sapogenin acid from the roots of Asparagus racemosus.; Steroids. 2011 Mar;76(4):358-64.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True WellnessAdd Comment