Ayurveda pentru detoxifiere: o abordare străveche

Conceptul care vizează detoxifierea corpului a devenit tot mai popular în vremurile de azi. Dar dacă analizăm lucrurile mai îndeaproape, vom constata că Vaidyas ayurvedici susțineau beneficiile detoxifierii de mii de ani. Cu toate acestea, spre deosebire de scopurile detoxifierii moderne, când apelezi la Ayurveda pentru detoxifiere nu te vei limita doar la aparatul digestiv și la corp- pentru ca totul să funcționeze ca pe roate, cât mai eficient, fără probleme, va fi necesar să existe o armonie între corp, minte și spirit.

Ama, Agni și detoxifierea

Dacă privim digestia din punct de vedere ayurvedic, am înțelege că să găsești un echilibru între alimentele potrivite, un stil de viață centrat pe tine și tehnicile menite să te ajute să scapi de stres este ceea ce va contribui la o sănătate bună. Termenul sanscrit pentru această stare de armonie este Agni și a fost primul cuvânt scris în Vede. În opoziție cu el este Ama, ce se referă la acumularea de toxine. Ama rezultă nu numai din greșeli din cadrul alimentației, ci și din dezechilibrele emoționale, mentale și spirituale. Din fericire, Ayurveda oferă o soluție care a trecut proba timpului.

Agni reprezintă principiul cosmic, solar, ce ține de lumină, de foc și de transformare în cadrul universului.

„Institutul American de Studii Vedice” explică faptul că Agni și-a câștigat prestigiul pentru că are numeroase funcții importante. Agni se referă nu doar la metabolismul sistemului digestiv al unui individ, ci la cel al întregului univers, reflectând conceptul de „Tot ce este deasupra, dar și dedesubt.” Din acest punct de vedere, acesta se referă la toate transformările și se menține ca o garanție a unei existențe line, neîntrerupte.

În tradiția indiană, pentru a putea să își dea seama dacă un corp este sănătos sau bolnav, vindecătorii ayurvedici privesc mai degrabă întreg sistemul în acord cu o stare de echilibru în loc să se orienteze spre acțiunile părților individuale, considerând că nimic nu este izolat. De altfel, când se folosește ayurveda pentru detoxifiere, este esențial să se elibereze nu doar toxinele din corp, ci și din minte și din spirit.

Soma: combustibilul ce susține Agni

O discuție despre Agni și Ama ar fi incompletă fără să înțelegem conceptul de „Soma”. Terapeutul ayurvedic Joey Bujold a explicat faptul că Agni este principiul cosmic solar ce se leagă de lumină, de foc și transformarea din cadrul universului. Căldura conduce la purificare și la transformare.

De cealaltă parte, un deficit al Agni va duce la acumularea substanței nedigerate (Soma). Soma este principiul cosmic lunar caracterizat de răceală, de calm și de revigorare. Reprezintă o energie care construiește, extinde și susține. Se spune că, dacă Soma este insuficientă, intervine o dezvoltare deficitară a țesuturilor, o lipsă de calm și de stabilitate.

Importanța digestiei pentru detoxifiere

„Upanishadele” ne învață că toți suntem corpuri formate din hrană. Digestia reprezintă centrul vieții, al sănătății și reproducerea din cadrul universului. Viața hrănește viața. Din perspectivă ayurvedică, Dhaliwal a observat că: „Sănătatea ta este precum sănătatea Agni, focul digestiv sau capacitatea digestivă din corp. Acum 5000 de ani nu se vorbea despre acidul clorhidric, dar se vorbea despre calitățile Agni din stomac și din tot sistemul digestiv.”

Agni vs. Ama- Alimente ce le promovează

Expertul în Ayurveda Mike Dhaliwal observă că focul reprezintă ceea ce este cald, ascuțit, luminos, uscat și subtil. Să consumi alimente care au natura Agni înseamnă că vei avea grijă de buna funcționare a „focului”. De cealaltă parte, să consumi alimente care au calități opuse Agni afectează funcționarea sistemului digestiv. Ama reprezintă hrana nedigerată, ce este lipicioasă, grea, umedă și rece. Dhaliwal precizează: „Ama afectează absorbția adecvată a particulelor din hrană de care este nevoie pentru hrănirea celulelor corpului. Ama însăși se absoarbe în intestine și circulă în organism. Din perspectivă ayurvedică, aceasta este rădăcina bolilor.”

Instructorii de la Școala Ayuvedică din Kerala ne învață următoarele: „Când vorbim despre detoxifiere în Ayurveda, ne referim la risipirea și eliminarea acestor toxine din organism. Să se scape de Ama este primul pas în procesul de vindecare, în condițiile în care Ayurveda recunoaște și importanța regenerării sistemelor și readucerea lor în stare de echilibru.”

Ayurveda pentru detoxifiere

Există numeroase modalități pentru a folosi ayurveda pentru detoxifiere și pentru a scăpa de toxine, de Ama. Există numeroase terapii naturiste, abordări și practici utilizate de mii de ani în medicina ayurvedică pentru detoxifiere.

Tratamentul PANCHAKARMA

Una dintre acestea este Panchakarma, ce se referă la cinci acțiuni care pot fi puse în practică fără a se deteriora sau slăbi sistemul. În limba sanscrită, „pancha” înseamnă cinci și „karma” înseamnă acțiune. Scopul Panchakarma nu este doar o eliminare a toxinelor din corp, ci și restabilirea unui echilibru sănătos al sistemului minte-corp la toate nivelurile- incluzând aici mintea și emoțiile. Panchakarma poate ajuta la eliminarea toxinelor din cele trei doshe: vata (partea inferioară a corpului), pitta (partea de mijloc a corpului) și kapha (partea superioară a corpului); urmează să se ușureze blocajele și congestia din organism.

Terapiile PURVAKARMA

Termenul sanscrit Purvakarma înseamnă prima acțiune. Purvakarma reprezintă un set de acțiuni sau de terapii, ce sunt promovate de terapeuții ayurvedici pentru a ajuta un pacient să se elibereze de toxine și să i se echilibreze doshele. Aceste terapii sunt puse în practică înainte de tratamentul Panchakarma.

SNEHANA pentru detoxifiere

Alte modalități de a interveni asupra Amei este prin Purkavarma, începând cu Snehana (recurgerea la uleiuri). Acest demers, potrivit experților din cadrul Școlii de Ayurveda Kerala, constă în administrarea de uleiuri de plante sau ingerarea de ghee cu uleiuri medicinale. De asemenea, se poate recurge și la un masaj viguros pe tot corpul cu uleiuri de plante. Aceste practici sunt utile pentru a descompune Ama și pentru a o îndepărta din țesuturile profunde din tractul digestiv, de unde terapiile Panchakarma o pot elimina.

SWEDANA pentru purificare

După masaj, Swedana (transpirația) se realizează prin dilatarea canalelor și îndepărtarea Amei. Transpirația poate fi indusă prin aplicarea locală de aburi, alături de decocturi din plante și uleiuri sau aburii ar putea fi aplicați pe tot corpul (exceptând capul). Această metodă este urmată de comprese cu plante și de cataplasme, despre care se spune că vor ajuta la eliminarea toxinelor prin pori.

SHIRODHARA pentru relaxare

Purkavarma implică Shirodhara, o metodă de relaxare profundă menită să reechilibreze armonia celor trei doshe. Shirodhara constă în a se turna încet ulei cald pe cap. Se urmărește să se calmeze Vata, să se calmeze și să se hrănească sistemul nervos, să se inducă relaxarea și liniștea, să se îmbunătățească și claritatea mentală.

Alte metode pentru detoxifierea naturală

Alte metode menite să asigure o detoxifiere naturală, care nu sunt incluse în Panchakarma sau în Purvakarma, dar care au aplicații în Ayurveda și nu numai, includ trucuri simple ce pot fi puse în practică și acasă.

Apă cu lămâie și cu lămâie verde

Altă modalitate ayurvedică pentru detoxifiere include să-ți începi ziua cu un pahar de apă călduță în care ai pus o feliuță de lămâie sau de lămâie verde. Potrivit lui Catherine Guthrie, „Yoga Journal”, apa caldă stimulează tractul gastrointestinal și peristaltismul- contractarea mușchilor pereților intestinali. În al doilea rând, lămâile și lămâile verzi sunt bogate în vitamine și în minerale și ajută la eliminarea Amei.

Curățarea limbii

Să folosești un dispozitiv pentru curățarea limbii dimineața este un alt demers benefic. Specialiștii în Ayurveda spun că „limba încărcată” este un semn de Ama nedigerată. Să îți cureți limba nu numai că te va ajuta să scapi de Ama acumulată, dar contribuie și la revigorarea mugurilor gustativi, stimulând totodată focul digestiv pentru o altă zi de hrănire.

Meditația

Nu în ultimul rând, urmează meditația, o practică străveche folosită pentru a calma mintea și pentru a limpezi gândurile. Meditația îndepărtează Ama din minte și din spirit. Există numeroase moduri de a practica meditația, fiecare având propriile sale beneficii, depinzând de ceea ce ai vrea să obții.

De vreme ce Ama poate reprezenta o provocare, iar detoxifierea poate fi de ajutor pentru a-ți îmbunătăți sănătatea, este cel mai bine să o practici sub îndrumarea unui specialist în Ayurveda. Având parte de un ajutor venit din partea unui profesionist, vei afla ce este cel mai potrivit pentru dosha ta și pentru anumite manifestări. Terapiile pe bază de uleiuri, masajul, dieta, meditația și multe alte demersuri pot fi eficiente când vrei să folosești ayurveda pentru detoxifiere.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness