Ce este ceaiul Darjeeling și de ce i se spune șampania ceaiurilor

Pe versanții cețoși ai colinelor himalayene se află Darjeeling, un oraș din Bengalul de Vest, India, cunoscut cândva loc de evadare, pe timp de vară, pentru elita britanică Raj. Acest oraș plin de viață de pe dealuri este renumit pentru ceaiul său special – Ceaiul Darjeeling.

Ce este ceaiul Darjeeling?

Și ce anume face ca acest tip de ceai să iasă în evidență în vastul tărâm al celei mai consumate băuturi din lume?

Cunoscut sub numele de „Șampania Ceaiurilor”, acest ceai unic este celebrat în întreaga lume pentru aroma sa subtilă, bogată în nuanțe,  vibrantă și natura complexă. O parte din renumele său este dat de istoria cultivării sale în microclimatul distinct al înălțimilor regiunii Darjeeling.

Dar ceea ce îi vrăjește pe cunoscătorii de ceai din întreaga lume este mai mult decât locația geografică a ceaiului Darjeeling. De-a lungul veacurilor, artizanii au conceput un proces meticulos de cultivare, de recoltare și prelucrare a frunzelor de ceai, care conferă ceaiului Darjeeling esența ceții himalayene și bogăția terenului și a culturii din care provine.

Ce este Darjeeling?

Darjeeling este un oraș plin de energie, cu peste 180.000 de oameni, care se înalță la poalele Himalayei. Cu clădirile sale colorate și vederile panoramice, Darjeeling se bucură de o istorie străveche și o cultură care durează de secole. Este situat între Kathmandu și Bhutan, în regiunea nordică a Bengalului de Vest, India. A făcut parte cândva din teritoriul Nepalului. Dar, în 1835, Compania Indiei de Est a negociat un contract de închiriere pentru o parcelă de teren care să fie folosită ca sanatoriu sau stațiune pentru britanici, pentru a scăpa de căldura câmpiilor indiene.

Situat la aproximativ 1800 de metri deasupra nivelului mării, cu o climă rece și temperată, cu ploi moderate, s-a descoperit că Darjeeling este un loc ideal pentru cultivarea ceaiului. De fapt, industria ceaiului în Darjeeling începe în secolul al XIX-lea, la inițiativa Companiei Indiei de Est. Determinați de problemele comerciale cu China, britanicii au început să caute alte căi pentru importul de ceai.

Darjeeling city nestled in the Eastern Himalayas

Cultura distinctivă a plantei de ceai Darjeeling

Recunoscând că solurile și clima din India au un potențial  important pentru cultivarea ceaiului, investitorii europeni au achiziționat suprafețe mari de teren pe colinele din Darjeeling la mijlocul anilor 1800 și au dezvoltat plantații numite grădini de ceai. Această întreprindere a marcat începutul ascensiunii orașului Darjeeling către poziția de lider în producția de ceai. Metodele tradiționale de cultivare și procesare a ceaiului, transmise de-a lungul generațiilor, sunt onorate și astăzi.

Numele „Darjeeling” este derivat din două cuvinte tibetane: „Dorje”, care înseamnă trăsnet, și „ling”, care înseamnă loc sau pământ. Aceste cuvinte se traduc prin „țara trăsnetului”, aducând omagiu frumuseții naturale epice și condițiilor atmosferice aparte ale regiunii.

Ce este ceaiul Darjeeling?

Ceaiul Darjeeling este un ceai special, cultivat exclusiv în grădinile de ceai din districtul Darjeeling din Bengalul de Vest, India. Acesta se obține din planta de ceai Camellia sinensis. Frunzele de ceai sunt culese manual pe tot parcursul sezonului,  fiind recoltate doar câteva frunze din partea de sus a plantei.

Acest ceai, care poate fi găsit în mai multe variante, ca ceai negru, verde, Oolong sau alb, este cunoscut sub numele de „Șampania ceaiurilor” din câteva motive. În primul rând, datorită amestecului de arome complexe, care se aseamănă notelor  sofisticate regăsite în efervescența spumoasă a șampaniei. În al doilea rând,  întocmai cum șampania este protejată de o indicație geografică (IG), la fel se întâmplă și în cazul ceaiului Darjeeling.

Din 2004, ceaiul Darjeeling este înregistrat cu indicație geografică, ceea ce înseamnă că poate fi cultivat doar în regiunea Darjeeling din India. Această cerință este puternic reglementată. Fiecare cultivator sau teren de ceai trebuie să fie autorizate de Tea Board of India pentru a produce ceai Darjeeling. În 2024, 87 de plantații de ceai autorizate au produs 10.000 de tone de ceai pe an.

Ce fel de ceai este produs în Darjeeling?

Darjeeling este faimos pentru ceaiul său negru, dar regiunea produce și ceaiuri albe, verzi și oolong. Tipul de ceai produs depinde de modul în care este procesat. Fiecare tip de ceai necesită o metodă de prelucrare specifică, care depinde și de cultura din care a fost recoltat.

Lush hilly darjeeling tea garden

Ce gust are ceaiul Darjeeling?

Gustul ceaiului Darjeeling poate diferi semnificativ în funcție de perioadele de recoltare.

Prima recoltare oferă, de obicei, un ceai ușor și delicat, aromat, cu note florale și ierboase și cu o nuanță de fructe. S-ar putea chiar să reflecte aroma proaspătă a aerului de munte.

A doua recoltare furnizează o băutură mai bogată, mai tare, robustă, cu o aromă distinctă, similară vinului Muscat. Acest lucru se datorează, pe de o parte, faptului că frunzele au posibilitatea de a se maturiza mai mult, în condiții mai umede, pe de alta este un rezultat al metodei de prelucrare.

Ceaiurile Darjeeling sunt cunoscute a fi mai dulci și mai puțin astringente decât majoritatea ceaiurilor negre. Cu toate acestea, ele oferă o senzație unică, ușor acidă, pe cerul gurii. Aromele sunt mai complexe și pot diferi, în funcție de timpul și temperatura de preparare.

Ceaiul Darjeeling conține cofeină?

ORGANIC INDIA Ceai Negru DarjeelingCantitatea exactă de cofeină din ceaiul Darjeeling poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi varietatea plantei de ceai, metoda de procesare, concentrația și momentul în care au fost culese frunzele de ceai. De exemplu, circa 200 grame de ceai negru Darjeeling pot conține 50-70 de miligrame de cofeină, în timp ce nivelul de cofeină din ceaiul verde Darjeeling este semnificativ mai scăzut, la 20-40 de miligrame.

Ceaiul Darjeeling se recoltează în două rânduri. Prima recoltă are loc, de obicei, între sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie și conține, în general, mai puțină cofeină. A doua recoltă, din lunile iunie sau iulie,  oferă o aromă mai puternică și un conținut mai ridicat de cofeină.

Metodele de procesare pot afecta, de asemenea, nivelul de cofeină din ceaiul Darjeeling. Procesul de oxidare, mai accentuat în cazul ceaiului negru Darjeeling, poate crește concentrația de cofeină, în timp ce ceaiul verde Darjeeling este obținut prin prăjire sau cu ajutorul aburilor, pentru a stopa oxidarea, rezultând un conținut mai scăzut de cofeină.

Ce este atât de special la ceaiul Darjeeling?

Unul dintre principalele elemente care așează ceaiul Darjeeling deasupra altor tipuri de ceai este acreditarea sa de indicație geografică (GI), care certifică că poate fi cultivat doar în regiunea Darjeeling. Acesta este un avantaj pentru plantațiile de ceai Darjeeling și este crucială pentru menținerea autenticității și calității ceaiului Darjeeling.

Înainte ca ceaiul Darjeeling să primească această denumire, peste 50% din plantele de ceai au fost cultivate în altă parte. Astăzi, deși plantațiile de ceai autorizate produc  doar 10.000 de tone de ceai pe an, se estimează că aproximativ 40.000 de tone de ceai „Darjeeling” contrafăcut sunt vândute și comercializate ca ceai Darjeeling autentic.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului Darjeeling

Ca în cazul multor altor ceaiuri venerate de-a lungul veacurilor, ceaiul Darjeeling are o numeroase beneficii pentru sănătate. Pe lângă efectele calmante, care îndeamnă la meditație, ale savurării unei infuzii proaspete și calde, ceaiul Darjeeling conține antioxidanți și flavanoizi care pot ajuta la susținerea imunității, metabolismului și sănătății intestinale.

Este important de reținut că ceaiul Darjeeling conține cofeină, a cărei cantitate poate varia, în funcție de tipul de ceai ales. Iubitorii de ceai trebuie să țină cont de acest lucru, pentru a nu se confrunta cu senzații mai puțin plăcute, de agitație sau neliniște, cauzate de cofeină.

Protejarea ceaiului Darjeeling

Producția de ceai Darjeeling este amenințată din cauza provocărilor care îngreunează cultivarea sa în fiecare an. O serie de dificultăți economice și politice, de la costuri și prețuri până la scăderea cererii pe piețele globale, au pus în pericol viitorul ceaiului Darjeeling și grădinile de ceai în care acesta este crescut.

Producția de ceai Darjeeling se confruntă cu o serie de provocări:

Aproape 30% din plantațiile de ceai Darjeeling au fost scoase pe piață spre vânzare în ultimii ani, invocându-se dificultăți de funcționare, din c cauza structurilor actuale de costuri. Creșterea costurilor legate de forța de muncă, combinată cu lipsa lucrătorilor (generațiile tinere părăsesc plantațiile pentru a găsi oportunități în oraș) sunt factori care cresc, de asemenea, costurile de producție. Factorii de mediu, cum ar fi secetele, furtunile cu grindină și ploile intense non-sezoniere au afectat sezoanele de recoltare și producția de ceai.

Acest ceai de mare altitudine este amenințat de schimbările climatice, scăderea recoltelor, creșterea costurilor de producție, scăderea prețurilor și multe altele.

Iată câteva măsuri pe care partenerii de aprovizionare  ai companiei Organic India le fac în mod proactiv:

Plantarea de copaci

Darjeeling este renumit pentru condițiile sale răcoroase, la altitudine, care contribuie la obținerea unui ceai unic, extraordinar. Cu toate acestea, temperaturile în Darjeeling cresc semnificativ, ceea ce poate afecta randamentul de producție a ceaiului și profilul de aromă. Pentru a ajuta la combaterea încălzirii excesive, partenerii Organic India cresc  copaci pentru umbră și pomi fructiferi pe plantațiile de ceai, creând microclimate benefice și fragmentând monoculturile.

Împuternicirea fermierilor

Peste 40% dintre tinerii fermieri au părăsit plantațiile de ceai din Darjeeling pentru a-și câștiga existența în orașe. Pentru a promova un sentiment mai mare de apartenență, partenerii Organic India sprijină fermierii, oferindu-le spațiu de exprimare, putere de luare a deciziilor, respect și un salariu echitabil pentru munca lor manuală, precum și oportunități de drepturi funciare. Partenerii susțin, de asemenea, egalitatea între angajații bărbați și femei de la fermă, la toate nivelele, de la cel de producție până la nivelul managementului. De exemplu, Bhavana, un lider talentat și empatic în Darjeeling, este singura femeie manager de plantație de ceai din regiune.

Integrarea inovațiilor tehnologice

Pentru a răspunde diferitelor provocări, guvernele locale și comunitățile de producție de ceai pun în aplicare strategii precum aprovizionarea etică și practicile regenerative pe plantațiile de ceai. Pentru a se proteja mediul înconjurător, cultivatorii reproiectează grădinile de ceai. Ei includ copaci tropicali în grădini pentru a  crește umbra și înlocuiesc plantele de ceai fragile, cu randament scăzut, cu soiuri mai rezistente pentru a crește randamentul culturilor.

Pentru a atenua scăderea numărului de muncitori, plantațiile de ceai îmbrățișează tehnologia și implementează plivitul și tăierea mecanică. Bormașinile speciale ajută la săpare, iar transportoarele sprijină operațiunile de prelucrare. Se păstrează, însă, arta tradițională de a culege manual ceaiul, împletindu-se acest proces vechi de secole cu comoditatea  oferită de tehnologie.

Datorită acestor noi eforturi în vigoare și celor care vor urma, vom păstra ceaiul Darjeeling și vom asigura durabilitatea regiunii și mijloacele de existență ale plantațiilor de ceai. Ceaiul Darjeeling vorbește atât despre peisajul încântător și moștenirea culturală bogată, cât este despre băutura plină de nuanțe și arome.

Bogata tradiție a ceaiului Darjeeling continuă să captiveze pasionații de ceai din întreaga lume. În timp ce savurezi o ceașcă delicioasă de ceai Darjeeling, încearcă să regăsești atmosfera munților încețoșați din Himalaya, locul său de origine, și să te delectezi cu frumusețea și spiritul atemporal al regiunii.

Viață sănătoasă conștientă

Agricultura regenerativă se află în centrul tuturor acțiunilor Organic India. Pasiunea noastră de a fi buni administratori ai Pământului ne îndrumă în afaceri, în cadrul comunității și chiar în viața noastră personală. Ne angajăm să oferim ceaiuri și suplimente de calitate, certificate organic, să formăm parteneriate și să ne aprovizionăm de la fermierii ce asigură un comerț echitabil și o adevărată viață sănătoasă. conștientă, care susține mintea, corpul și spiritul.

Dorinta de a ajuta cat mai multi oameni sa descopere “Adevarata Stare de Bine” a dat nastere companiei ORGANIC INDIA. Suntem ghidati de valori puternice – integritate, respect pentru natura, respingerea compromisurilor – si am inteles ca, prin deciziile si prin actiunile noastre, avem posibilitatea de a imbunatati viata tuturor.

Credem in misiunea noastra de a fi un “Vehicul al Constiintei”, o sursa de fericire si echilibru. Credem in forta naturii si in puterea vindecatoare a plantelor medicinale indiene. Credem in alegeri constiente, in ORGANIC, in nevoia de natural! Pentru tine si pentru Planeta!

Iti multumim ca ai incredere in ORGANIC INDIA! Alegerile tale constiente si determinarea de a trai in armonie cu natura construiesc impreuna, zi de zi, calea spre „Adevarata Stare de Bine”.

ORGANIC INDIA – True Wellness